|
Забрана за `поинакво` мислење |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не коментирајте кон Спирос, нема да може да одговори.
|
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Веќе долго читам што се пишува на оваа тема и решив и јас да се вклучам. Во однос на книгата и на разни книги насочени против сечија религија само ќе кажам дека пред да се осуди или забрани нешто ( книга, информација од медиумите или слично) треба убаво да се изанализира и да се види за што станува збор. Доколку станува збор за навреда нормално е да има реакција бидејќи навредениот има право да реагира. Знам дека на ова што го кажувам некој ќе реагира со реплика дека живееме во демократија и слично. Демократијата не дозволува се и сешто. Ние во Македонија си имаме лошо сфаќање дека демократијата дозволува се и затоа сме во состојбата во која што сме. Демократиајта претставува протегање на слободата на идивидуата или колективот дотаму додека не повреди нечија друга слобода. Значи мое мислење е дека доколку таа не е навредлива за Муслиманите треба да се објави. Меѓутоа, доколку во таа книга има констатации од типот сите Муслимани се терористи или нешто слично нормално е да се забрани бидејќи секој треба да си одговара за своите постапки, вклучувајќи го и авторот.
Мене на пример многу ми се допадна реакцијата на телевизијата на National Geographic за " Кодот на Да Винчи ". Во документарната емисија организирана за оваа книга говореа познати научници од областа на религијата, историјата, археологијата и слично. Сите тие го кажаа своето мислење, авторот не можеше да одговори на сите овие нивни констатации и книгата веднаш беше разобличена. Затоа мислам дека и книгата доколку не содржи навреди треба да биде објавена, а потоа да биде подложена на научна критика, која ќе утврди за што станува збор и колку е вистинита. Тоа не само што нема да биде контрапродуктивно, туку и корисно. Ако е лага ќе се утврди дека сето било лага и тоа дури и ќе ја зацврсти верата кај верниците. Ако научниот свет не излезе со некој заклучок за книгата тоа ќе ги поттикне верниците повеќе да истражуваат за својата вера. Значи во секој случај нема што да се изгуби туку може и да се искористи. Јас на пример не ги читав книгите на Ден Браун но доста истражував за тоа што го напишав за на крајот да утврдам дека нема историска вистина во нив, што ете ми помогна да научам нешто повеќе за мојата религија, за историјата и слично. Поздрав до сите |
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Знам! Тоа што во ИСУС се отелотвори е чистиот ИСЛАМ! Ако смеам слободно моето мислење да го кажам а јас знам дека смеам, бидејќи сведочам за највисоката ВИСТИНА. Тоа - на што за жал сите книжници на сите деноминации од овој свет сеуште неверуваат - е СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ! Неговата КРВ, Прачистите капки, следењето докрај на Неговите стапки е СОВРШЕНИОТ, ЧИСТИОТ, НЕБЕСНИОТ ИСЛАМ! Нека подари АЛАХ очи, уши и срце за Него АМИН п.с. Кога неверните книжници на овој свет би имале барем малку срце во градите а не камен, не би и се противеле на МИЛОСТА БОЖЈА и Нејзините широко отворени раце! . Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 16:29 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A,za ova koj ti kazal deka ne sum procital niedna Kniga!? MOZEBI NEKOJ OD TVOITE OD DOMA!? p.S.Ne me zamaraj! |
||||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vaka da ti objasnam jas tebe Filozofu! Prvo ne veruvam vo Nikakov si Krstnitu pak vo Raspnuvanje na Isus! Prvo drugar,Moeto srce e slobodno i cisto...Mojata cistota na moeto srce me dovede da ja spoznaam Vistinata i da go sledam Islamot i da go Obozavam na Allah.s.w.t.Edinstveniot koj zasluzuva da bide Obozavan,Koj nema zdruzenik! A,za toa tvoe sovrseno evangelie,sovrsena krv...Veruvaj si ti,mene ne mi treba takva verba.. P.s.Licemerno deluvash...Zarem znaes ti sto e Islam!? Изменето од Messenger - 30.Август.2008 во 16:28 |
||||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ПАТОТ кон СОВРШЕНАТА СЛОБОДА е трновит! Се извинувам а посебно на мистерХ што го заменив неговото име,но повикот важи и за тебе побратиме и за сите луѓе! За сите што го сакаат СОВРШЕНИОТ МИР (ИСЛАМ) БОЖЈИ! Тој МИР и таа СОВРШЕНА СЛОБОДА е само во Вечниот ДУХ БОЖЈИ, оној кој живее во секое дечјо срце а за спасение на сите во ИСУС (ИСА) се отелотвори и ги ослободи сите што немаат повеќе никој друг и ништо друго помеѓу ними и БОГ, АЛАХ! Нека биде само Тој (Чистиот БОЖЈИ ДУХ, АЛАХОВ РУХ) на сите еинствениот посредник и нема веќе никој никого со никакви книги или изјави да повредува и да биде повредуван! ИНШАЛАХ |
||||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kako be ce pisuvas kniga koga samiot velis deka duri ne si procital edna - sto se sluci ....????? |
||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vratete se na temata i ne komentirajte lichnosti.
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Спиросе побратиме, еве го Дешад на линија. Се логира само за да ти каже дека си го испомешал со Мистер Х. Затоа во иднина внимавај кому релицираш. Ајде да ја повториме лекцијата: -Јас сум Дешад, а другиот член е Мистер Х. Ние сме два различни членови. Е,така, а сега,како што дојдов така и си одам,а тебе ти посакувам мир и иншАллах, Аллах да те упати,уште некое кривинче да совладаш ти остана од твоето патешествие кон исламот. |
||||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кога имав 14 години почнав да пушам цигари. Таткоми ми забрануваше но јас сепак не го послушав.Пушев скоро 10 години и бев многу зависен од тоа зло. Кога почнав да се будам од спиење за да земам воздух почнав да размислувам за тоа колку бев глупав што не го послушав таткоми тогаш кога бев помлад. Една вечер купив една кутија БОСС и ја отворив. Пред да ја запалам првата цигара ми дојде едно дете на возраст од околу 14 години и ми побара цигара. Во тој момент јас ја фрлив куутјата и ја изгазив пред него. Му кажав дека тоа е многу лошо за неговото здравје и дека еден ден многу ќе се кае што воопшто почнал да пуши. Од таа вечер па се до сега(сега имам32)немам ставено цигара во уста. Со ова сакам да кажам неколку работи и ќе завршам да дискутирам на темава затоа што очигледно е дека никој не сака да разбере и да признае дека сите сме исти и сите грешиме.
1. Јас не го послушав таткоми иако тој ми забрануваше да пушам цигари. Тој имаше родителска обврска да ми се обрати и да ме предупреди дека тоа што го правам е лошо. Исто како што исламската заедница има морално право да ги предупреди своите верници дека некоја книга пишува лошо за нивната вера. 2. И покрај тоа што ги конзумирав цигарите и бев голем зависник од нив јас успеав да се откажам од пушењето. Исто така и доколку ја прочитам книгата која ми се забранува јас сепак нема да се откажам од вистината. 3 Откако научив да го ценам здравјето и ги разбрав зборовите на таткоми т.е го пробав злото и се откажав од него, сега на многумина сум им помогнал да се справат со проблемот наречен одвикнување од цигари. Истото е и со книгата. Таква литература на оној вистински верник може само да му ја разбуди и разгори страста кон својата религија. 4. таткоми секогаш ќе се труди да ме оттргне од лошите работи колку да е тоа недемократски од негова страна.Истото ќе го прави и исламската заедница а и црквата со своите верници, а вие господа може само да се преправате дека тоа не е така и дека сте големи демократи. 5. сега имам син и не би сакал тој да биде во мојата ситуација кога ќе порасне. Кога би имал шанса би ги забранил сите цигари, алкохолот,дрогите и се што му наштетува на еден човек. Сепак иако неможам да го направам тоа јас ќе се борам против овие пороци на било каков начин и секогаш ќе реагирам. Истото го прави и исламската заедница во случајот со книгата. Таа реагира и делува колку што може но сепак не е моќна да го сопре нејзиното издавање. |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дешаде побратиме, има само еден ПАТ кој е за одење и Тој ПАТ води во СОВРШЕНА СЛОБОДА. Да побратиме *ВОЛЈАТА БОЖЈА, *МУДРОСТА БОЖЈА, *МИЛОСТА БОЖЈА се отелотвори и ни го покажа Тој ПАТ. Тој е Тој ПАТ! Не јас и не моите! Не ти и не твоите! Туку Живиот Господ и неговите! Сите ние сме Негови доколку Него (БОЖЈИОТ ДУХ, АЛАХОВИОТ РУХ) го имаме на прво место! Тоа е КРСТОТ Негов! Жртвувај го твојот индивидуален егоизам (вертикално), жртвувај го твојот колективен егоизам (хоризонтално) и си стигнал (сте стигнале) на целта, си стигнал (сте стигнале) во Христос, МИЛОСТА АЛАХОВА! Сите да ја видиме Мудроста Негова и да ја спроведиме во дело ИНШАЛАХ! Ве сакам сите! |
||||
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
MisterX, tokmu poradi toa sto lugjeto sekogash greshele i ke greshat, kako obichni smrtnici vo neprekinato baranje na svojot pat kon prosvetluvanjeto i spasenieto, nauchile deka ne treba da se odnesuvaat kako diktatori, sudii i egzekutori.
Koj e toj sto e bezgreshen i vo sekoj mig, bez nikakva rezerva i so potpolna sigurnost, ke frli so kamenot?
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Побратиме, додека ние се тестираме пред компјутерите, надвор се водат војни, умираат деца, жени, стари, ... од глад! Човечкиот род на планетата земја - овој привремен но прекрасен дом - стои пред најголемата огнена катастрофа. Голема е казната за негирањето, за неверата дури и на најмалечката строфа! Побратиме, срце и раце широко ни се отворени - како Исусовите на крст - да се сретнеме братски и единствени во Неговиот СОВРШЕН ИСЛАМ, каде што сите егоисти и егоистички колективи ќе загубат а целото човечанство ќе го добое СОВРШЕНИОТ МИР, ЉУБОВ и СЛОБОДА! ТОЈ е единствениот ПАТ преку кој можеме сите да бидеме спасени! Те молам делувај прво кај себе и ослободи го своето срце од негирање кон небесната СОВРШЕНА КРВ, СОВРШЕНО ЕВАНГЕЛИЕ и СОВРШЕН ИСЛАМ, а пото во твојата околина! Алах да те благослови АМИН |
||||
||||
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Време е да се смират страстите.Оваа тема е доста интересна и треба да се разговара за таа книга,па и за забраната и за сите забранувања досега и одсега..Иако ја немаме прочитано книгата ние дискутираме и се караме. иако можеби не ме разбраа некои дискутанти јас морам да повторам дека сум против секакви забрани но и дека ги рабирам верските организации кога реагираат на вакви работи. Тоа е нормално исто како што е нормално да ја повлечеш ногата во моментот кога те боцкаат со игла. Тие се спонтани реакции и вие мора да го прифатите тоа. Не е некое оправдување тоа дека црквата некогаш забранувала ама сега не забранува. Црквата грешела и ден денес греши а грешат и исламските заедници. Тие се само институции кои се водени од обични луѓе. Што си мислите вие ако ГГ стефан има две имиња и носи убави облеки не е грешен?Или пак ако некој од исламската заедница о цел ден се моли и тој не греши? Луѓето кои ги водат овие организации од секогаш биле повеќе политичари отколку вистински верници и тоа ви го тврдам. Мене лично не ме навредуваат нападите дека некој во србија или било каде во светов сакал да забрани некоја книга.Ок тоа е нивна политика и нека прават како што сметаат тие. Но повеќе ме лути и навредува тоа што вие од другата религија не си ги гледате вашите проблеми од ваков карактер а се нафрлувате врз муслиманите. треба да си признаете дека ова го има секаде и дека ние верниците треба во себе да си ја негуваме и чуваме религијата.Мене и иљада книги да ми дадат со содржини против исламот јас нема да се разубедам. Истото важи и за вас. сето ова е ок ама барем еден од вас да се најдеше да се искритикува самиот себеси и да каже“да тие грешат но грешиме и ние “ е тогаш ќе сметав дека може да се дискутира добро и од темава на крај да донесевме некој заклучок, да осудевме некои постапки и сл. Јас би осудил веднаш ама за тоа ми треба косензус а кај вас големи демократишта очигледно нема расположение за такво нешто. Вие сте најдемократи и никогаш не сте грешеле и не грешите. Ние сме друга лига. Па ајде ќе земеме пример од вас и ќе почнеме да се однесуваме како што вие викате дека треба. И ние ќе тргнеме по вашиот пат па можеби после 50години и ние нема да забрануваме да се печатат некои книги.
|
||||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |