|
Апокалипса |
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Автор | |||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Интересно, а што е со Православните текстови кои се препишувани директно од грчки и кои не го користат Хиеронимовиот текст...?! И како тоа тие се речиси идентични со латинските текстови?!?!
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Оние кои дознаа а тоа го ширеа на другите обично завршуваа на клада или со исечени јазици... Прочитај ја брошурата, има доста историјски факти со наведени извори - ме мрзи сега се` да препишувам и објаснувам. А за работите во стариот завет(меѓу другото) има доста во книгата на хрватски јазик под наслов: КОЈ СЕДИ НА СТОЛОТ ПЕТРОВ? - прв дел(од вкупно 3) го најдов линкот на хрватски, има едно поглавие КОЈ ГИ СОСТАВИ МОЈСЕЕВИТЕ КНИГИ? http://www.univerzalni-zivot.hr/stuhl-petri_kr/index.htm ако не функционира тогаш оди на: http://www.univerzalni-zivot.kr и оди надолу до сликичката па кликини таму... на англески јазик линкот за даунлоуд http://www.das-wort.com/20/en/media/s371en_chair-of-peter.pdf Изменето од Majkl - 30.Јуни.2008 во 16:43 |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo red od ovaa sto go kazuvas treba da se oslonime na toa sto se pisuva za Jeronim a pak od toa da dojdeme do zaklucok deka biblijata e na nekoj ancin dorabotuvana i vo nea se vmetnuvani raboti - vo red - togas koi raboti se vmetnati zarem se malku vekovite koi izminaa za da taa "vistina" ne se doznae ???????
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Немај гајле Темплариус, си правиме муабет. Долга е приказната околу Библијата. Самиот збор на грчки значи КНИГИ. Тие книги биле собрани од страна на Хиероним а по налог на црковните главари кои дале упатство да состави еден единствен том од списи кои нема да противречат едни на други. Сите евангелија, книги, или места од Новиот Завет кои зборувале за на пр. повторното раѓање во смисла на реинкарнација или за тоа дека првите христијани биле пацифисти и вегетаријанци биле исфрлувани од конечниот текст. Во стариот завет пак (од страна на тогашната свештеничка каста во Израел) на Мојсеј му биле ставани во уста зборови кои тој воопшто не ги кажал ниту Бог му ги објавил, на пр. за свештеничката облека или жртвување на животни. Затоа велам дека не можеме да се ослониме на Библијата како чиста реч Божја, но тоа незначи дека во неа нема ништо од Бога кажано. За ова има една интересна брошура под наслов: Библијата е фалсификувана! Хиероним - црковниот фалсификатор на Библијата македонскиот превод(може да се нарача) не го наоѓам на интернет па еве неколку кратки цитата на српски одистата: Kada je Hijeronimus oko 370 godine dobio zadatak od pape Damazusa, da sve prisutne tekstove Jevanđelja ponovo prevede na latinski jezik i od toga uredi veliko Pismo (Bibliju) bio je očajan zato što: nije bilo dva teksta koji su se u više poglavlja podudarali. Sve je bilo različito. ****** Iz Hijeronimusovih pisama vidi se nadalje jasno da je dobio u ruke pravo, izvorno jevanđelje, tzv. Hebrejsko ili ebionićansko jevanđelje, autentične zapise koji su sadržavali Isusovo učenje za Apostole. Knjiga je od autora pisana na aramejskom/kaldeijskom jeziku ali sa hebrejskim slovima šifrirana. Hijeronimus je pisao o tome biskupima Kromatosu i Heliodorusu: "Teško delo mi je određeno (prevod hebrejskog jevanjđelja), koje mi je od strane vaše visosti naređeno, a koje sveti Matija lično, apostol i evangelista, nije želeo da bude otvoreno napisano. Jer da ono nije bilo tajno, bilo bi dodato evanđelju, da je od njega ono što je štampano; ali on je tu knjigu napisao, hebrejskim slovima je šifrirao i izdao tako da je knjiga pisana hebrejskim pismom i njegovom rukom trebala je da bude u posedu najreligioznjiih ljudi, koji su je vremenom dobijali od onih koje su sledili. Ali tu knjigu nisu nikada nikome dali da je prepiše..." Изменето од Majkl - 30.Јуни.2008 во 13:17 |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako veruvas deka biblijata ne e cista rec bozja zasto togas zimas elementi od taa ista biblija koi ti se dopadjaat i gi vmetnuvas vo tvoeto veruvanje, toa bi mu doslo deka ok jas veruvam deka avionite letaat no ne sosema pa zatoa ce letam samo so kriljata bez motorite tie se lazni ..... ne go zemaj ovaa kako navreda samo diskutirame... Изменето од Templarius - 29.Јуни.2008 во 13:35 |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako na Yugo mu zakacam zvezda od mercedes imam li pravo da tvrdam deka e mercedes, normalno deka imam, no dali onie sto voza mercedes ce se soglasat so mene deka jas vozam mercedes normalno deka nema, i ce im e krivo koga nekoj go koristi nivniot znak za daprikaze nesto sto ne e mercedes kako mercedes.... |
|||
Give me your secrets
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
fileo, sakash da kazhesh deka drugi veruvaat vo lazhni fakti?
Zarem za faktite mozheme da zboruvame kako za vistinski i lazhni? Neli faktot e fakt, a veruvanjeto si e veruvanje. Vo fakt ne mozhesh da veruvash, tuku mozhesh samo da go prifatish. Изменето од Messenger - 28.Јуни.2008 во 23:17 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Браво Messenger одлично кажано! Имено Библијата докажува многу работи но само ако ја земеме како авторитет, Ведите од древната Индија многу работи докажуваат но само ако ги земеме како авторитет - а ако не џабе е... |
|||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
togas veruvame vo vistinski fakt
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo vrska so sporedbite i validnosta okolu tvrdenjata koe veruvanje e "vistinskoto", vnimavajte da ne gi zemate paralelite postaveni od materijalniot svet kako cvrst dokaz za dokazhuvanje na neshtata od duhovniot svet.
Bezbroj pati chitam vakvi neshta koi vo osnova imaat samo uslovna ilustrativna vrednost, no najchesto se ponuduvat nebare kako nesoborlivi dokazi za potvrda ili negiranje na nechie veruvanje. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Но ако веруваме дека авионите летаат? |
|||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ova zvuci na subjektivna vistina, primer. ako veruvam deka svinjite letaat, dali e toa vistina? ili veruvam vo svoja izmislena vistina, koja ne e vistina no e laga. |
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас не нападнав никого, само поставив прашања во однос на некои нешта што ги кажа Темплариус. А секој нека верува во што ќе одбере дека е за него вистина. Изменето од Majkl - 28.Јуни.2008 во 21:53 |
|||
Внеси реплика | страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |