Апокалипса
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14214
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 11:06 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Апокалипса
Постирано од: otkrovenie
Наслов: Апокалипса
Датум на внесување: 19.Јуни.2008 во 18:35
Sto mislite za apokalipsata odnosno krajot na svetot?
Dali mislite deka datumot se blizi?
Koj mislite deka ke bide antihristot odnosno the number of the beast 666 ?
|
Коментари:
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 01:04
Ubava tema, sekoja cest ..... Moe mislenje : Krajot na svetot kako mitska prikazna nema da dojde kako sto nie go zamisluvame sepak ce se raboti za simbolizam kako sto i dosega se rabotelo.....znaci dobrite ( dobrite i losite gi stvara civilizacija po nejzini terkovi) ce se borat protiv losite do totalno istrebuvanje ili dodeka nekoj po greska ne go stisne crvenoto kopce. Inaku brojot na naselenieto vo svetot e na najvisoko nivo od postanokot na covestvoto so eden zbor vece ne ima premnogu premnogu ludje e ednakvo na premnogu djubre za planetava zemja, ednakvo na premnogu socijalni zbidnuvanja i nemiri, ednakvo na premnogu religiski sudiri, ednakvo na nema da ima leb i voda dovolno za site, ednakvo na eden krug koj ce vodi se povece i povece vo samounistuvanje na coveckata rasa ..... sto znaci deka antihritstot pak se krie vo brojot no ovj pat se krije vo brojot na naselenieto na planeta zemja - moe mislenje e deka brojot na naselenieto e pocetok na se i kraj na se se pocnalo od eden a ce zavrsi na hmmmmm pa ce vidime .....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 23:13
otkrovenie напиша:
Sto mislite za apokalipsata odnosno krajot na svetot?
Dali mislite deka datumot se blizi?
Koj mislite deka ke bide antihristot odnosno the number of the beast 666 ? |
1)Апокалипса е всушност старогрчко име за Јованово Откровение - моќна визија која Христос му ја објавил на апостол Јован - последната книга вклопена во збирката книги наречена Библија. А бидејќи таму многу се зборува за големите неволји на далечната иднина(гледано од тоа време)Апокалипса воедно се користи како синоним за крајот на светот.
2)Датумот не се ближи, веќе почнал... Гледај вести! Прашањето е уште колку има време до датумот кога ќе го достигне полниот интензитет. Апокалипсата е во тек, ние луѓето самите сме си криви за тоа.
3)Антихристот има свој амбасадор во најмалата држава на светот а овој често се облекува во бело и ги прима политичарите од цел свет на невин „муабет„, обожава да се кити со крстови и омилени зборови му се Господ, Исус, Морал...Па прашајте го него кој е Антихристот.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 23:17
Мајкл, да не си адвентист?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 20.Јуни.2008 во 23:50
Интересно како сите знаат што е анти-христот, знаат кој го претставува, знаат кој го води сето зло на земјата... и никој ништо не прави околу тоа...
Ако на луѓето навистина им значи тоа и ако навистина им значи да го видат светот "слободен" од злото и од разните "моќници" (според теориите на заговор), тогаш нешто ќе направат нешто и ќе се жртуваат во име на идните генерации или барем во најмала рака ќе работат повеќе и поусилено за општото добро, за напредокот, за останатите луѓе...
Ама изгледа им е полесно и побитно да имаат тема за муабет, за пишување по форуми и за тресење после две пива, отколку да направат нешто.
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2008 во 00:13
EvAngelos напиша:
Мајкл, да не си адвентист? |
Не, јас сум Муџахедин на Кришнините сведоци и Васеленската Црква на последните Лимунади од преподобниот ram.hd.ip.Бил Гејтс.
ВО ДОЛАРОТ ВЕРУВАМ И СЕ НАДЕВАМ НА СКОРО ДОАЃАЊЕ НА НОВИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК - АМИН!
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 13:37
Кога сме кај апокалипсата - Книжево неодамна излезе и на македонски јазик . На сликата пишува:
КАТАСТРОФИ
ПРЕВРТУВАЊА НА ЗЕМЈАТА
УМИРАЊЕ
Бог опомена навреме
[
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 14:07
Да не бевме толку наивни (мислам на цело човештво) светот би доживеал уште поголем напредок. Не знаеме како да го негуваме тоа што го имаме, во секој од нас се крие тој „антихрист“ (се надевам нема да го сфатите ова погрешно) и секојдневно самите се водиме кон апокалипса. Не ни требаат ни пророштва од Библија ни антихристи за да го уништиме светот, едноставно имаме се, злоба, себичност , наивност , алчност а природата одамна се сврте против нас... Ако не се свести светов апокалипсата ќе дојде побрзо отколку што замислуваме
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 14:33
Монушка, право збориш! Инаку апокалипсата е веќе почната, токму за тоа збори горенаведената книшка. Последниот воз таа да се одбегне е веќе пропуштен од човештвото. За спас може само уште поединечно да се зборува, но не глобално. Самите сме си криви, тоа е тоа...
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 16:54
Ок, се сложувам со вас, глобалното уништување е на прагот. И? Чаре има или нема?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 17:27
Dobar tek na muabetov.
Moznoto globalno unishtuvanje na deneshniot chovek, onakov kao sto evoluiral, zaedno so plodot od negovite svest, um i razbiranje e realnost koja nikoj ne bi mozhel da ja pobie. Se razbira, toa ne znachi deka pretpostavkata e neminovna, no za ater na razgovorov da pretpostavime deka e ultimativna.
Mene me interesira, dokolku navistina im veruvate (kako vistinski vernici) na svetite pisanija deka apokalipsata ke se sluchi, zoshto mislite deka treba da ima nekoe chare za sprechuvanje na istata, zoshto bi se obidele da odite protiv neshto sto e pretskazhano, sto bi zashtitile so toa i kakva e poentata od prezerviranje na tie neshta sto, spored pishuvanjata, globalno nemaat nekoja vrednost pa treba da se zamenat so novo i podobro.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 18:49
Прво - апокалипсата, од чисто религиозен аспект, нема никаква врска со глобалното уништување кое е во тек. Поскоро, може да се каже дека религиозната апокалипса е само оправдување на луѓето да не се зафатат со проблемите на денешницата и утрешницата и да не направат промени. Сите велат - ете, се остваруваат пророштвата, без воопшто да ги знаат пророштвата и без да направат споредба на тоа што се случува со тоа што е речено дека ќе биде. Никаде во пророштвата не се зборува за глобално затоплување, за загадување, за безумното фрлање на отпадоци и загадување на водите, за масовниот дебилитет кој не зафаќа сите, особено младите генерации, а сите седиме и гледаме со скрстени раце... Тоа е распадокот на човештвото, но тоа е во наши сопствени раце. Сите велат - што можам јас да направам, тоа е голема игра, тоа други го раководат - и додека го вели тоа, фрла две три пластични шишиња низ прозорот на колата, покрај патот, го гледа детето свое како игра по цел ден war-craft (а никогаш не прочитало ниедна книга) и истура пола тон ѓубре и градежен шут на сред Охридско Езеро...
Има што да се направи и секој од нас може да го направи - ако не не мрзи толку и ако не сме толку предубедени во тоа дека други го прават тоа, а не самите ние.
(и да, постов има ептен голема врска со вероисповед!)
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 19:09
За среќа постојат луѓе, организации, кои се свесни за ризикот, кои добро го согледуваат она што се случува и кои не бараат изговори, но според мене додека не се прошират глобално нема да се направи некаква позначајна промена. А како?... за жал, не знам . Можеби некакви поголеми кампањи ќе помогнат, а што е уште поважно мислам дека луѓето треба да сфатат дека товарот да се спаси светот е на нас, не на светите книги и боговите, туку на нас луѓето... Земјата е наша, ако ја сакаме и негуваме и таа ќе ни возврати исто... Ако продолжиме да мислиме дека некоја виша сила треба да го направи тоа нема ништо да добиеме, поточно, се ќе изгубиме...
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 21:31
За тоа не се потребни организации - потребно е секој сам да тргне од себе си и самиот да вложи напор.
Само што луѓето се станати премногу себични... да, себични... спремни се да ја жртвуваат иднината на своите деца, заради сопствената мрза...
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 21:41
I ne samio sebichni, tuku i pasivni, duri i mrzlivi, kako nekakov komunistichki sindrom - site chekaat nekoj drug da im gi zavrshi rabotite, nekoj drug da ja izdzhvaka rabotata i tie samo da ja progoltaat, nekoj drug da smisli sto da se pravi i da im kazhe na ostanatite, nekoj drug da prevzeme odgovornost, nekoj drug da go pronajde Boga i da im go pokazhi garantirano "najsigurniot" pat do nego, nekoj drug da im ja implantira svesta vo glavite bez ovie da mrdnat so prst, nekoj drug ova, nekoj drug ona... Nebare nekoj drug e dolzhen i odgovoren za site ostanati!
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 21:48
Имено...
Сакам да ги прашам јавно сите оние кои веруваат дека зад се стои организација, зад се стои темна сила, масони, илуминати, и не знам си какви цркви... Дали некогаш во животот сте направиле нешто кое што ќе ја подобри ситуацијата и што е тоа и дали секојдневно се трудите на тоа поле?! Сосема сериозно прашувам и очекувам сериозни одговори.
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2008 во 23:39
A sto da se napravi, ludjeto veruvaat vo teorii na zagovor zasto ne sakaat da razmisluvaat a za da ja sprecime apokalipsata nie ne moze nisto da napravime Zidarski, nisto. Vo svesta na covekot e da se razviva a toj razvitok doveduva do toa da nie ludjeto brojno se povece ja optvoaruvame planetava toa neminovno vodi kon pogolemo zagaduvanje novi bolesti religiski i eticki konflikti sto na kraj ce dovede do samounistuvanje.....ramnotezata e se povece narusena prirodata ne moze da ne izdrzi ....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 00:08
Повторно - прашањето е што секој од нас лично прави за да ги подобри условите во кои живееме ние и нашата околина и дали некој не спречил да го правиме тоа (нас лично!)?!
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 01:08
Zidarski parasanje e sto treba licno nie da napravime da gi podobrime uslovite vo koi ziveeme....normalno site nie se stremime da imame poubav i pokonforen dom poubav zivot no seto toa e licno za nas .... so bi trebale nie da napravime ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 01:21
Темплариус - едноставни работи го прават животот на луѓето подобар. И не зависи од пари или од ништо друго. Едноставно зависи од нас самите и од вољата да помогнеме. Како на пример - одење еднаш неделно по два часа во народните кујни, каде што ќе помогнеш на луѓето... или еднаш неделно по два часа во дом за деца каде што ќе им читаш приказни или ќе помогнеш во средувањето на дворот и училниците... Или одење во болница каде што на стари луѓе ќе им читаш извадоци од весниците од изминатата недела или на деца ќе им читаш приказни или нешто слично... сосема едноставни работи кои ќе покажат на другите луѓе дека има добрина и дека не е се така црно во животот... и тоа во нивните најмрачни моменти. За потоа тие самите истото да го направат со други луѓе.
Или - посериозни работи - грижа за еко-средината, социјален и политички активизам и граѓански иницијативи. Се тоа се работи кои секој еден од нас може да ги направи вложувајќи не повеќе од 2 часа неделно...
Ама зошто да ги правиме кога може да зјапаме во тв и да играме спортска...?
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 16:23
zidarski напиша:
Темплариус - едноставни работи го прават животот на луѓето подобар. И не зависи од пари или од ништо друго. Едноставно зависи од нас самите и од вољата да помогнеме. Како на пример - одење еднаш неделно по два часа во народните кујни, каде што ќе помогнеш на луѓето... или еднаш неделно по два часа во дом за деца каде што ќе им читаш приказни или ќе помогнеш во средувањето на дворот и училниците... Или одење во болница каде што на стари луѓе ќе им читаш извадоци од весниците од изминатата недела или на деца ќе им читаш приказни или нешто слично... сосема едноставни работи кои ќе покажат на другите луѓе дека има добрина и дека не е се така црно во животот... и тоа во нивните најмрачни моменти. За потоа тие самите истото да го направат со други луѓе.
Или - посериозни работи - грижа за еко-средината, социјален и политички активизам и граѓански иницијативи. Се тоа се работи кои секој еден од нас може да ги направи вложувајќи не повеќе од 2 часа неделно...
Ама зошто да ги правиме кога може да зјапаме во тв и да играме спортска...? | Одлично кажано! Но луѓето за жал претежмо не прават така. Да правеа апокалипсата ќе беше одамна спречена.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 17:43
Messenger напиша:
Dobar tek na muabetov.
Mene me interesira, dokolku navistina im veruvate (kako vistinski vernici) na svetite pisanija deka apokalipsata ke se sluchi, zoshto mislite deka treba da ima nekoe chare za sprechuvanje na istata, zoshto bi se obidele da odite protiv neshto sto e pretskazhano, sto bi zashtitile so toa i kakva e poentata od prezerviranje na tie neshta sto, spored pishuvanjata, globalno nemaat nekoja vrednost pa treba da se zamenat so novo i podobro.
|
Крајот на светот не е нешто што ќе настапи поради тоа што во древните или новите прорштва е така кажано. Апокалипсата нема никаква врска со Бога. Бог само благовремено го опоменувал човештвото дека се движи во погрешен правец.
Ако при изградбата на темелите на една зграда или водење на една фирма, архитектот или бизнис консалтингот утврдат дека работите се движат по погрешен к у р с и притоа добронамерно предупредат а нив другите ги исмеат дека непотребно креваат паника, тогаш порано или подоцна лошите или дури катастрофалните резултати ќе станат очигледни. Но катастрофата не се случила затоа што архитектот или консалтерот предупредиле дека ќе биде така. Тие едноставно дадоа информации кои можеа да се искористат како шанса.
Исус предупреди: „Што човек сее тоа тој и ќе жнее!„, источните религии како хиндузам или будизам на пр. зборуваат за карма-законот, а современата наука вели дека на секоја АКЦИЈА и следи соодветна РЕАКЦИЈА.
Каква е сеидбата на човештвото? Каква е неговата акција сето време, земено глобално? Доволно е да се пратат повремено вести на ТВ, радио или интернет. Не треба да се биде видовит дека на овој свет веќе јасно му се наѕира крајот.
Притоа треба да се напомене дека крај на светот не значи и крај на планетата Земја. Во јануари 1996 година преку пророчицата за денешново време, Христос појасни:
„Речта сега го изговара она Омега! Крај! Крај со овој свет. О Сфатете и препознајте ја разликата во вашите срца помеѓу зборовите, свет и Земја. Земјата е еден аспект Божји и таа нема никогаш да помине. Таа ќе се издигне во една повисока агрегатна состојба и постепено ќе се асимилира во она ЈАС СУМ. ...Светот е материјалот со кој луѓето ја облекле земјата. Овој материјал - светот - е полн со крпеници кои се повеќе се кинат. ...Тоа значи дека Земјата која лежи во грозница, се повеќе се тресе, глад, зарази, војни и многу повеќе - ќе ги посетат сите народи на оваа Земја. Зашто народите не ја слушаа Божјата Реч. Маса луѓе ги слушаа додворувањата на световните и црковните власти кои сеуште веруваат дека можат да ги покријат крпениците. Но како што е веќе кажано, материјалот - свет - повеќе не држи... „
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 22:02
Majkl напиша:
Во јануари 1996 година преку пророчицата за денешново време, Христос појасни: |
Која е таа "пророчица за денешново време" преку која Христос "појаснувал" ?
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 22:18
Majkl напиша:
Messenger напиша:
Dobar tek na muabetov.
|
Крајот на светот не е нешто што ќе настапи поради тоа што во древните или новите прорштва е така кажано. Апокалипсата нема никаква врска со Бога. Бог само благовремено го опоменувал човештвото дека се движи во погрешен правец.
|
Pomalu ili poveke toa mu doagja isto - Bog preku proroshtvata blagovremeno porachuva deka nie ne gi pochituvame zakonite i leka poleka ke dojde apokalipsa, neli ?
Moeto prashanje e: dokolku navistina im veruvate na svetite pretskazhuvanja deka apokalipsata ke se sluchi bidejki nie nema da se popravime, zoshto mislite deka ke najdete nekoe chare za sprechuvanje na istata, zoshto bi se obidele da odite protiv neshto sto e pretskazhano, sto bi zashtitile so toa i kakva e poentata od prezerviranje na tie neshta sto, spored pishuvanjata, treba da se zamenat so novo i podobro. Imeno, pretskazhuvanjeto za apokalipsata nemahe voopshto da postoi kako takvo, ako toa ne beshe pretskazhano deka ke se sluchi. Ne se pretskazhuvaat raboti shto nema da se sluchat. Za takvi neshta se veli deka se fantaziranja, sonovi i bladanja, a ne pretskazhuvanja.
Sega izlaga deka ili toa pretskazhuvanje ne e pretskazhuvanje ili nie ne sme vistinski vernici, pa ne veruvame vo nego ili pak od pusti strav ednostavno ne sakame da go prifatime, pa zatoa se obiduvame da sprechime neshto sto sekako nemozheme da smenime.
Kade se naogjate vie vo seto ova?
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:48
Не случајно го наведов примерот со архитектот, тоа се` објаснува.
Зборот претскажување треба да се сфати во смисла на предупредување, силна тенденција нешто да се одигра доколку се` и сите останат на одреден колосек на размислување и постапување. Сите други видови претскажувања се всушност бладања, фантазирања, а ако се одиграат навистина тогаш се бесмислени доколку немале опоменувачка функција.
Бог им дал на луѓето слободна волја, а кога би морало по секоја цена да се случи нешто што е предскажано тогаш значи дека луѓето и немаат слобода на избор.
Еден од критериумите за вистинско откровение, објава односно пророштво(кога Бог користи поединец како инструмент да се обрати на луѓето)е токму тој дека Бог никогаш не соопштува точни датуми туку само обопштено ја ословува светската ситуација.
Инаку глобално чаре веќе нема, тука и таму кај поединци евентуално може да се зборува. Чарето би била искрена доброволна промена на поединецот не во смисла на чукање во гради колку го носи на пр.Исус во своето срце и дека ја знае цела Библија, или Багавад Гита, или Quran-от на памет, туку практично следење на божествемите морално-етички принципи во секојдневието.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:52
Spored ova zakluchuvam deka ti ne veruvash vo apokalipsata kako na proroshtvo. Sto mislish za posledniot del na Noviot Zavet, za "Otkrovnieto na svetiot apostol Jovan Bogoslov" ?
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 00:10
Messenger напиша:
Spored ova zakluchuvam deka ti ne veruvash vo apokalipsata kako na proroshtvo. Sto mislish za posledniot del na Noviot Zavet, za "Otkrovnieto na svetiot apostol Jovan Bogoslov" ? |
Термините пророштво и претскажување не треба да се мешаат. Иако во некои пророштва се ословува и иднината како во Јовановото Откровение наречено и АПОКАЛИПСА.
Апокалипса на старогрчки значи откровение, а тоа е нешто што Бог му го објавува на пророкот бидејќи тој го разбира светлосниот говор на Бога кој потоа го пренесува на луѓето. Пророкот може да се спореди и со звучник низ кој луѓето можат да го чујат Бога.
Јовановото Откровение е според моето убедување жива вистина, додуша изразена во силни сликовни симболи. Една од ретките книги во Библијата за кои можеме навистина да кажеме дека Бог или Христос ги објавил, а не луѓето кои сакале да пропагираат свои представи ставајќи му на Бога во уста работи што не ги кажал.
Бог 1997 година објави:
„... И така сега се исполнува последниот дел од Јовановото откровение, од апокалипсата. А потоа ќе биде мир. ...„
И јас во тоа верувам, а секој може со тоа да се согласи, делумно го отфрли или воопшто не се согласи. Тоа е право на секој поединец.
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 00:13
Majkl напиша:
Бог 1997 година објави:
„... И така сега се исполнува последниот дел од Јовановото откровение, од апокалипсата. А потоа ќе биде мир. ...„
И јас во тоа верувам, а секој може со тоа да се согласи, делумно го отфрли или воопшто не се согласи. Тоа е право на секој поединец. |
Каде и преку кого го објавил тоа Бог?
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 00:29
Ne e rabotata vo malite raboti so niv samo se zalazuvame a golemi ne mozeme da pravime .....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 00:18
Месинџер (а воедно и Темплариус, ова би било одговор на твојата констатација) - пророштвото кое е дадено ќе се случи. Обидите да се подобри човештвото и сето она за кое зборував, не се за да се спречи Апокалипсата, а заради она кое следува по неа - Судот. За да може човекот да застане пред тој суд со сознание дека тој направил се што можел за да го подобри животот свој, на своето семејство, на оние околу него... дека помогнал без да биде тоа побарано од него, дека направил добрина без да има директна корист од тоа, дека внел малку светлина во мракот на другите... Секој од нас треба да се запраша - ако ова ми е последен ден, дали можам да погледнам наназад и да речам - во ред е, балансот ми е добар...?
Мајкл - би било убаво да кажеш од каде ги вадиш овие изјави, за кои тоа пророци, пророчици зборуваш и преку кого тоа Бог се обратил...?
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:05
zidarski напиша:
Мајкл - би било убаво да кажеш од каде ги вадиш овие изјави, за кои тоа пророци, пророчици зборуваш и преку кого тоа Бог се обратил...? |
Секако. Сигурно не се објавил преку мене
Бог во сите времиња им се обраќал на луѓето преку пророци - просветлени мажи и жени кои го слушале гласот на Вечниот. Такви биле Мојсеј, Исаија, Савонарола, Мајстер Екхарт, Емануел Сведенборг(18 век), Јакоб Лорбер(19век) итн...
Уште додека Христос бил присутен на Земјата како Исус од Назарет, тој на апостолите им порача:
„Уште многу имам да ви кажам но сега тоа не бисте можеле да го носите. Но кога ќе дојде Тој, Духот на вистината, ќе ве воведе во сета вистина.„ - Јован 16:12
Ова претскажување се остварува во денешно време. Бог но исто така и неговиот првосоздаден син, Избавителот на сите души и луѓе Христос Божји - совладетелот на Небесата - како и некои други чисти духовно небесни битија се објавуваат преку пророчицата за денешно време на големи пресвртници кое е воедно и времето на крајот(на световните структури на моќ, не крај на Земјата и човештвото).
Пророчицата носи земно име Габриеле и живее и делува во Вирцбург, Германија. Но таа како личност сама посебе е небитна, битна е пораката која Бог ја објавува преку нејзе, неговиот инструмент.
Сега кај некои од вас веќе расте сомнежот, можеби и се шири насмевка или гласна смеа за ова што го прочитавте. Тоа е ваше право.
Во тоа не би навлегувал премногу, ќе кажам само дека за мене не е логично Бог некое време да му се објавувал на човештвото на пр. преку библијските пророци за потоа речиси 2000 години да настане молк од духовниот свет.
Пророштвото било составен дел од најраните христијански заедници, се јавувало низ вековите но секогаш темнината се обидувала да ги замолчи бидејќи луѓето биле подложни со своето погрешно мислење и постапување на нејзините влијаниа. Привидно замолчувањето било успешно, особено во текот на мрачниот среден век.
Христос во повеќе наврати објави: „Кој може да сфати нека сфати, кој сака да прифати нека прифати! Кој не, тој нека остави!„
Самата пророчица претрпела безброј потсмеви и клевети од католичките и протестантските теолози, но сите вистински пророци го поминаа тој пат, така му беше дури и на Исус.
Повеќето сведоштва за спалување на вештерки и еретици се всушност сведоштва за тоа како се обидувале да го замолчат Бога. Но Бог никој не можа да го замолчи. Тој не прашува дали луѓето сакаат да ја чујат вистината, дали таа се вклопува во нивните шеми на размислување, „свети списи„, традиции. Тој говори но му остава на секој поединец слободна волја да се одлучи за или против.
Преку Габриеле од Вирцбург божествениот свет се објавува од 6 јануари 1975 година.
Побитни духовни откровениа кои се појавиа и во форма на книги(првите три исто така достапни и на македонски јазик) се:
ОВА Е МОЈАТА РЕЧ Алфа и Омега - Евангелие Исусово - Христова објава која светот не ја познава
Големите Космички учења на Исус од Назарет до Неговите апостоли и ученици кои можеа да сфатат - Живот на луѓето навистина исполнети со Бога
ВНАТРЕШЕН ПАТ
ПРИЧИНА И НАСТАНОК НА СИТЕ БОЛЕСТИ - Што човек сее тоа тој жнее
ТВОЕТО ДЕТЕ И ТИ - Животна школа на несебичната љубов
и тн...
Секако ваше право е со ова да се согласите или не се согласите - јас само одговорив на љубезно поставеното прашање.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:32
zidarski напиша:
Месинџер (а воедно и Темплариус, ова би било одговор на твојата констатација) - пророштвото кое е дадено ќе се случи. Обидите да се подобри човештвото и сето она за кое зборував, не се за да се спречи Апокалипсата, а заради она кое следува по неа - Судот. За да може човекот да застане пред тој суд со сознание дека тој направил се што можел за да го подобри животот свој, на своето семејство, на оние околу него... дека помогнал без да биде тоа побарано од него, дека направил добрина без да има директна корист од тоа, дека внел малку светлина во мракот на другите... Секој од нас треба да се запраша - ако ова ми е последен ден, дали можам да погледнам наназад и да речам - во ред е, балансот ми е добар...?
No koga ce dojde sudniot den i koga ce prestane se, sto korist ce imam od toa kao sum pravel dobri ili losi dela nema li togas bas da ni e se edno .....
Мајкл - би било убаво да кажеш од каде ги вадиш овие изјави, за кои тоа пророци, пророчици зборуваш и преку кого тоа Бог се обратил...? |
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:35
Templarius напиша:
No koga ce dojde sudniot den i koga ce prestane se, sto korist ce imam od toa kao sum pravel dobri ili losi dela nema li togas bas da ni e se edno ..... |
Хм... доста атеистички поглед на работите... баш тогаш, на Судниот Ден, кога ќе престане се, токму тогаш ќе биде битно дали си направил добри или лоши дела... Тогаш ќе престане Се, и ќе почне Вечноста.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:36
Majkl напиша:
Бог во сите времиња им се обраќал на луѓето преку пророци - просветлени мажи и жени кои го слушале гласот на Вечниот. Такви биле Мојсеј, Исаија, Савонарола, Мајстер Екхарт, Емануел Сведенборг(18 век), Јакоб Лорбер(19век) итн... |
Ајдееееее, Мојсеј и Исаија ги стави во ист кош со Савонарола, Екхарт, Сведенборг, Лорбер
Majkl напиша:
Уште додека Христос бил присутен на Земјата како Исус од Назарет, тој на апостолите им порача: „Уште многу имам да ви кажам но сега тоа не бисте можеле да го носите. Но кога ќе дојде Тој, Духот на вистината, ќе ве воведе во сета вистина.„ - Јован 16:12
Ова претскажување се остварува во денешно време. |
Не е точно! Тоа пророштво се остварило по 50 дена од Христовото воскресение...
"Јован крштаваше во вода, а вие ќе бидете крстени во Светиот Дух, не по многу дни!”"
(Дела 1:5)
"А кога дојде денот на Педесетница (педесет дена после воскресението)... сите се наполнија со Светиот Дух " (Дела 2:1-4)
Majkl напиша:
Пророчицата носи земно име Габриеле и живее и делува во Вирцбург, Германија. Но таа како личност сама посебе е небитна, битна е пораката која Бог ја објавува преку нејзе, неговиот инструмент.
...Сега кај некои од вас веќе расте сомнежот, можеби и се шири насмевка или гласна смеа за ова што го прочитавте. |
Ејјј не се смеам заради твојата вера, туку се смеам за тоа како уште во 7от или 8от твој пост те погодив дека ти си еден од оние "прахристијаните" што кај нас се регистрирани како "Универзален Живот". Јас и тогаш без 99% сигурен дека си од нив, затоа и ти поставував кратки прашања "Која е таа пророчица", за да го измолкнам од тебе името на г-ѓа Габриеле и да бидам 100% сигурен дека си еден од нив.
Majkl напиша:
Во тоа не би навлегувал премногу, ќе кажам само дека за мене не е логично Бог некое време да му се објавувал на човештвото на пр. преку библијските пророци за потоа речиси 2000 години да настане молк од духовниот свет. |
Остави ти што ни е логично тебе и мене или на било кој од нас. Ако Бог дејствуваше по нашата логика... далеку ќе стигнеше Бог си има суверено право да дава објави кога што сака и колку сака. Библискиот Бог одамна заврши со Своите објави. Исус вели:
"Законот и Пророците беа до Јован. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство"
(Лука 16:16)
Така што според Исус, Божјиот ланец на пророци завршил со Јован Крстител, а потоа Бог им го дал Светиот Дух на апостолите за да го комплетираат Новиот Завет и да ја основаат Христовата Црква. Во Библијата нема простор за дополнителни пророци или Божји објави по нејзиното канонизирање. Во другите вери и книги можеби има, но во христијанството и Библијата нема!
Majkl напиша:
Преку Габриеле од Вирцбург божествениот свет се објавува од 6 јануари 1975 година.
|
Мормоните велат дека божествениот свет се објавува некаде 1820, адвентистите пак велат неколку години подоцна... вие велите Габриеле, адвентистите велат Елена Вајт, мормоните пак велат Џозеф Смит, секој имал откровенија, на секој ангел му зборувал...
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:42
zidarski напиша:
Templarius напиша:
No koga ce dojde sudniot den i koga ce prestane se, sto korist ce imam od toa kao sum pravel dobri ili losi dela nema li togas bas da ni e se edno ..... |
Хм... доста атеистички поглед на работите... баш тогаш, на Судниот Ден, кога ќе престане се, токму тогаш ќе биде битно дали си направил добри или лоши дела... Тогаш ќе престане Се, и ќе почне Вечноста. |
Pa mozebi e ateisticki, no, ne mozam da sfatam kako moze da nastane vecnost koga vece nie ziveeme vo vecnosta, na sudniot den koga ce se sudi nekoj ce dobie nagrada da receme ce odi vo raj drug pak ce odi vo pekolot togas neli na sekoj od nas sudniot den ni doaadja so zadniot den od nasite zivoti denot koga prestanuva zivotot i nastapuva smrtta ???????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 01:46
Препрочитај ги Откровенијата уште еднаш...
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 14:33
Ok se otkrovenijata i gi imam prociano no niv sega gi stavame na srana zboruvame gledano od racionalna strana znaci bez veruvanja nego po logicen pat da odime na prasanjata ....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 15:42
ОК... од логичен аспект тогаш.
По Апокалипсата, следува Судниот Ден. Последниот Суд. Судот кој ќе ја реши вечноста. Претходно - сите умрени одат во Рај, Пекол, Чистилиште, но оние во Пеколот и Чистилиштето, сеуште имаат шанса за поправен испит. Верата во Исус е тоа што може да ги избави оние со помалку гревови...
Доаѓа последниот Суд. Завршницата. После тоа - само Вечност. Вечна благосостојба на душата и Единство со Создателот или Вечна Мака и осаменост на душата, празнина.
Од друга страна - од чисто логичен аспект - ти самиот даваш нелогична изјава. Од аспект на тоа дали ќе ти оди душата во Рајот или Пеколот - не е битно наближувањето на Судниот Ден, затоа што дури и да заборавиме на постоењето на судниот ден, при смртта, повторно доаѓаш до моментот на оној Суд, пред кој сите ние ќе се исправиме. Тогаш, ќе ти се пресуди - според твоите дела и според она што си го оставил зад себе.
Затоа - ако не направиш ништо - тоа е како да си направил зло, затоа што нема поголемо зло од духовната мрзливост и последиците од неа се далекусежни.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 15:45
Е, Евангелос, Евангелос, те прочитав како отворена книга уште кога го разгледував форумот и видов со какво име се китиш. Јасни ми беа твоите тенденциозни прашања, но изгледа ти не забележуваш дека одговорот му е упатен на Зидарски и другите што искрено прашуваат (иако не се согласуваат), не на тебе.
Ти правилно кажа дека моите ставови немаат никаква врска со Библијата. За среќа немаат. Христос не дозволува луѓето да го држат во своите интелектуално-догматски окови. Затоа и се објавуваа Бог и Христос преку пророци бидејќи уште во библијски времиња свештеничката каста и писмопознаважите(денеска теолозите) се обидуваа да ги замолчат.
Патем, ти најпрвин „погоди„ дека сум адвентист...
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 23:48
zidarski напиша:
ОК... од логичен аспект тогаш.
По Апокалипсата, следува Судниот Ден. Последниот Суд. Судот кој ќе ја реши вечноста. Претходно - сите умрени одат во Рај, Пекол, Чистилиште, но оние во Пеколот и Чистилиштето, сеуште имаат шанса за поправен испит. Верата во Исус е тоа што може да ги избави оние со помалку гревови...
Доаѓа последниот Суд. Завршницата. После тоа - само Вечност. Вечна благосостојба на душата и Единство со Создателот или Вечна Мака и осаменост на душата, празнина.
Од друга страна - од чисто логичен аспект - ти самиот даваш нелогична изјава. Од аспект на тоа дали ќе ти оди душата во Рајот или Пеколот - не е битно наближувањето на Судниот Ден, затоа што дури и да заборавиме на постоењето на судниот ден, при смртта, повторно доаѓаш до моментот на оној Суд, пред кој сите ние ќе се исправиме. Тогаш, ќе ти се пресуди - според твоите дела и според она што си го оставил зад себе.
Затоа - ако не направиш ништо - тоа е како да си направил зло, затоа што нема поголемо зло од духовната мрзливост и последиците од неа се далекусежни. |
Ok sega ja sfacam tvojata poenta no ce si zemam za pravo da ti postavam uste edno prasanje....
Ako koga ce umram i ce mi se sudi i spored toa ce bidam praten vo pekolot - togas za vreme na sudniot den pak ce mi se sudi e sega, ako ednas mi e presudeno i sum vo pekolot kako moze da imam sansa da se izvlecam od tamu, sega gospod ni sudi ednas potoa pak toj ce dojde i pak ce ni sudi ??????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2008 во 23:50
Majkl напиша:
Е, Евангелос, Евангелос, те прочитав како отворена книга уште кога го разгледував форумот и видов со какво име се китиш. Јасни ми беа твоите тенденциозни прашања, но изгледа ти не забележуваш дека одговорот му е упатен на Зидарски и другите што искрено прашуваат (иако не се согласуваат), не на тебе.
Ти правилно кажа дека моите ставови немаат никаква врска со Библијата. За среќа немаат. Христос не дозволува луѓето да го држат во своите интелектуално-догматски окови. Затоа и се објавуваа Бог и Христос преку пророци бидејќи уште во библијски времиња свештеничката каста и писмопознаважите(денеска теолозите) се обидуваа да ги замолчат.
Патем, ти најпрвин „погоди„ дека сум адвентист... |
A za kakvi proroci stanuva zbor ne mi e jasno....?????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2008 во 00:04
Templarius напиша:
Majkl напиша:
Патем, ти најпрвин „погоди„ дека сум адвентист... |
A za kakvi proroci stanuva zbor ne mi e jasno....????? |
Прочитај го мојот претходен пост, одговорот до Зидарски, погоре.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2008 во 00:44
Темплариус - да, ќе има уште еден суд.
Затоа што оние кои грешат, ќе одат во пеколот сега, по смртта... но оние кои ќе продолжат да веруваат во Бога, во Христос, во Светото Троиство, ќе имаат можност за покајание и за Воскресение - затоа што само вербата во Него значи Воскресение.
Така да - на крај на живот - општински суд, после - апелационен и врховен.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2008 во 20:17
zidarski напиша:
Темплариус - да, ќе има уште еден суд.
Затоа што оние кои грешат, ќе одат во пеколот сега, по смртта... но оние кои ќе продолжат да веруваат во Бога, во Христос, во Светото Троиство, ќе имаат можност за покајание и за Воскресение - затоа што само вербата во Него значи Воскресение.
Така да - на крај на живот - општински суд, после - апелационен и врховен. |
Blagodaram zidarski na odgvorot ..... znaci sepak imam shansi ehehehehehe
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2008 во 00:51
Majkl напиша:
zidarski напиша:
Секако. Сигурно не се објавил преку мене
Бог во сите времиња им се обраќал на луѓето преку пророци - просветлени мажи и жени кои го слушале гласот на Вечниот. Такви биле Мојсеј, Исаија, Савонарола, Мајстер Екхарт, Емануел Сведенборг(18 век), Јакоб Лорбер(19век) итн...
Уште додека Христос бил присутен на Земјата како Исус од Назарет, тој на апостолите им порача:
„Уште многу имам да ви кажам но сега тоа не бисте можеле да го носите. Но кога ќе дојде Тој, Духот на вистината, ќе ве воведе во сета вистина.„ - Јован 16:12
Ова претскажување се остварува во денешно време. Бог но исто така и неговиот првосоздаден син, Избавителот на сите души и луѓе Христос Божји - совладетелот на Небесата - како и некои други чисти духовно небесни битија се објавуваат преку пророчицата за денешно време на големи пресвртници кое е воедно и времето на крајот(на световните структури на моќ, не крај на Земјата и човештвото).
Сега кај некои од вас веќе расте сомнежот, можеби и се шири насмевка или гласна смеа за ова што го прочитавте. Тоа е ваше право.
Во тоа не би навлегувал премногу, ќе кажам само дека за мене не е логично Бог некое време да му се објавувал на човештвото на пр. преку библијските пророци за потоа речиси 2000 години да настане молк од духовниот свет.
Пророштвото било составен дел од најраните христијански заедници, се јавувало низ вековите но секогаш темнината се обидувала да ги замолчи бидејќи луѓето биле подложни со своето погрешно мислење и постапување на нејзините влијаниа. Привидно замолчувањето било успешно, особено во текот на мрачниот среден век.
Христос во повеќе наврати објави: „Кој може да сфати нека сфати, кој сака да прифати нека прифати! Кој не, тој нека остави!„
Самата пророчица претрпела безброј потсмеви и клевети од католичките и протестантските теолози, но сите вистински пророци го поминаа тој пат, така му беше дури и на Исус.
Повеќето сведоштва за спалување на вештерки и еретици се всушност сведоштва за тоа како се обидувале да го замолчат Бога. Но Бог никој не можа да го замолчи. Тој не прашува дали луѓето сакаат да ја чујат вистината, дали таа се вклопува во нивните шеми на размислување, „свети списи„, традиции. Тој говори но му остава на секој поединец слободна волја да се одлучи за или против.
Побитни духовни откровениа кои се појавиа и во форма на книги(првите три исто така достапни и на македонски јазик) се:
ОВА Е МОЈАТА РЕЧ Алфа и Омега - Евангелие Исусово - Христова објава која светот не ја познава
Големите Космички учења на Исус од Назарет до Неговите апостоли и ученици кои можеа да сфатат - Живот на луѓето навистина исполнети со Бога
ВНАТРЕШЕН ПАТ
ПРИЧИНА И НАСТАНОК НА СИТЕ БОЛЕСТИ - Што човек сее тоа тој жнее
ТВОЕТО ДЕТЕ И ТИ - Животна школа на несебичната љубов
и тн...
Секако ваше право е со ова да се согласите или не се согласите - јас само одговорив на љубезно поставеното прашање. |
Dobro be sega majkl da te prasam tebe koja e ovaa religija sto ja zastapuvas ti ...... ???? Pa neli vi e dosta be ..... sekoj nekoja religija zastapuva i veli deka taa e najispravna hahahahaha .... Prorocica vidi sega vo red e tezata deka 2000 godini hristos ne im se objavuval na ludjeto, no siguren sum deka so razni znaci i slucuvanja toj sepak e prisuten 2000 godini na zemjata samo sto ete nie ne znaeme toa da go vidime, isto ne uci deka ce se pojavat mnogu lazni proroci i tn....sega odednas pocnuvaat da se pojavuvaat razni prorocici proroci i sto jas znam koi vo ime na Isus i na nasite svetci go lazat narodot demek tie se prateni od boga i deka tie ja znaat vistinata a site znaeme deka idninta samo bog moze da ja znae ..... gi ima mnogu takvi e sega sto nekoi od niv uspevaat da dobijat svoji sledbenici i da stanat popularni baba vandja, kleopara ovaa sto ti ja kazuvas od germanija pa sto ti jas znam po amerika gi ima mnogu pa vo Mkaedonija da ne gi nabrojuvam - abre ajde be na maka na ludjeto a pod zakrila na religijata - site imaat poznata scenska izvedba krstovi ikoni (so toa gi navreduvaat svetcite) i ajde sega jas da ti kazam i jas treba da veruvam na takvi deka tie se glasot bozji tie koi od siromasniot i posledniot cent go zemaat a na bogatite im prodavaat vleznici za vo rajot tie koi ne pomislie da napravat dobro delo Nema sansi - Za mene Hristos site ovie 2000 godini im se javuva na ludjeto no ne na toj nacin spored mene toj im se javi na ludjeto preku majka tereza, tose proeski i red drugi niz celiot svet, preku svetcite koi nekoi gi osporuvaat toa e nivno pravo, preku ludje koi im pomagaa na bespomosnite slabite i ugnetuvanite preku tie ludje toj im se javi na ludjeto i na toj nacin ja siri mislata za edinstvoto na hristijansvoto.... tir proroci, gledaci gatarki koi deneska a i porano se javuvale samo go napravija hristijanstvoto i crkvata visepartiski sistem vo koj oci si vadat medju seebe raznorazni crkvi dvizenja i sto jas znam dokazuvajci deka tie se pravite .... no is not ging on that way brad
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 20:51
Templarius напиша:
Dobro be sega majkl da te prasam tebe koja e ovaa religija sto ja zastapuvas ti ...... ???? Pa neli vi e dosta be ..... sekoj nekoja religija zastapuva i veli deka taa e najispravna hahahahaha .... Prorocica vidi sega vo red e tezata deka 2000 godini hristos ne im se objavuval na ludjeto, no siguren sum deka so razni znaci i slucuvanja toj sepak e prisuten 2000 godini na zemjata samo sto ete nie ne znaeme toa da go vidime, isto ne uci deka ce se pojavat mnogu lazni proroci i tn....sega odednas pocnuvaat da se pojavuvaat razni prorocici proroci i sto jas znam koi vo ime na Isus i na nasite svetci go lazat narodot demek tie se prateni od boga i deka tie ja znaat vistinata a site znaeme deka idninta samo bog moze da ja znae ..... gi ima mnogu takvi e sega sto nekoi od niv uspevaat da dobijat svoji sledbenici i da stanat popularni baba vandja, kleopara ovaa sto ti ja kazuvas od germanija pa sto ti jas znam po amerika gi ima mnogu pa vo Mkaedonija da ne gi nabrojuvam - abre ajde be na maka na ludjeto a pod zakrila na religijata - site imaat poznata scenska izvedba krstovi ikoni (so toa gi navreduvaat svetcite) i ajde sega jas da ti kazam i jas treba da veruvam na takvi deka tie se glasot bozji tie koi od siromasniot i posledniot cent go zemaat a na bogatite im prodavaat vleznici za vo rajot tie koi ne pomislie da napravat dobro delo Nema sansi - Za mene Hristos site ovie 2000 godini im se javuva na ludjeto no ne na toj nacin spored mene toj im se javi na ludjeto preku majka tereza, tose proeski i red drugi niz celiot svet, preku svetcite koi nekoi gi osporuvaat toa e nivno pravo, preku ludje koi im pomagaa na bespomosnite slabite i ugnetuvanite preku tie ludje toj im se javi na ludjeto i na toj nacin ja siri mislata za edinstvoto na hristijansvoto.... tir proroci, gledaci gatarki koi deneska a i porano se javuvale samo go napravija hristijanstvoto i crkvata visepartiski sistem vo koj oci si vadat medju seebe raznorazni crkvi dvizenja i sto jas znam dokazuvajci deka tie se pravite .... no is not ging on that way brad |
А што рече Исус за лажните пророци? Дека по плодовите ќе ги познаеме оти може ли лошо дрво добри плодови да раѓа и обратно.
Темплариус, твое право е да не веруваш во тоа што го напишав но зошто во ист кош ги ставаш сите со зборовите:
Templarius напиша:
...od siromasniot i posledniot cent go zemaat a na bogatite im prodavaat vleznici za vo rajot tie koi ne pomislie da napravat dobro delo |
Ја познаваш Габриеле од Вирцбург? Си видел некои икони(?) од нејзе? Си слушал некоја од објавите преку нејзе, ти побарала пари ветувајќи ти рај? Си испитал ли?
Првин запознај се со работите потоа донеси заклучоци за тоа како ќе се поставиш кон работите. Не мора да ги одобриш, но запознај се со нештата(макар со своја дистанца), ама испитај!
Templarius напиша:
...toj im se javi na ludjeto preku majka tereza, tose proeski | А за овие двајцава си испитал или го примаш слепо тоа што го сервираат медиумите? Особено за првата личност што ја спомна ако чачнеш малце на интернет ќе видиш дека зад хуманоста се криеле и други работи.
Според мене секој што трча ил дозволува да се експонира пред фотоапарати, камери, а многу притоа зборува за Бог и духовност, хуманост, ме тера да се сомневам и се прашам зошто тоа го прави? Оти Исус опомена по смисла: тоа што прави десницата да не знае левицата...
Templarius напиша:
...proroci, gledaci gatarki koi deneska a i porano se javuvale samo go napravija hristijanstvoto i crkvata visepartiski sistem vo koj oci si vadat medju seebe raznorazni crkvi dvizenja... |
Црквата самата се направи повеќепартијски систем и сеуште се прави себе си со тоа што не умее или не сака да биде едногласна во врска со науката за спасението и духовноста. И зарем сите тие ритуали што се прават не личат на еден вид гатање?
Гледај вести, МПЦ, СПЦ, БПЦ сите христијани па уште православни а се напаѓаат една со друга. Католичкиот поглавар пак, папата Бенедикт неодамна потврди дека сеуште е целосно на сила догмата дека оние кои се вон Католичката црква не можат да се надеваат на Христовата милост. А после проповеда екуменизам... Не ти е ова некако лажно-пророчки?
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 21:42
Интересно е што тоа им дава право на луѓето да го осудуваат начинот на кој другите веруваат?
Темплариус го "нападна" тоа во кое Мајкл верува, овој врати со исто... на истото сме сведоци од страна на православци, евреи, муслимани, протестанти...
Секој има право да верува во тоа што сака да верува и секој има право да мисли дека неговата доктрина е најисправна... но никој нема право да го осудува и уште помалку да се потсмева со начинот на кој другите веруваат.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 21:53
zidarski напиша:
Интересно е што тоа им дава право на луѓето да го осудуваат начинот на кој другите веруваат?
Темплариус го "нападна" тоа во кое Мајкл верува, овој врати со исто... на истото сме сведоци од страна на православци, евреи, муслимани, протестанти...
Секој има право да верува во тоа што сака да верува и секој има право да мисли дека неговата доктрина е најисправна... но никој нема право да го осудува и уште помалку да се потсмева со начинот на кој другите веруваат. |
Јас не нападнав никого, само поставив прашања во однос на некои нешта што ги кажа Темплариус. А секој нека верува во што ќе одбере дека е за него вистина.
|
Постирано од: fileo
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 22:32
Јас не нападнав никого, само поставив прашања во однос на некои нешта што ги кажа Темплариус. А секој нека верува во што ќе одбере дека е за него вистина. [/QUOTE напиша:
ova zvuci na subjektivna vistina,
primer.
ako veruvam deka svinjite letaat, dali e toa vistina?
ili veruvam vo svoja izmislena vistina, koja ne e vistina no e laga. |
primer.
ili veruvam vo svoja izmislena vistina, koja ne e vistina no e laga.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 22:54
fileo напиша:
Јас не нападнав никого, само поставив прашања во однос на некои нешта што ги кажа Темплариус. А секој нека верува во што ќе одбере дека е за него вистина. |
primer.
ili veruvam vo svoja izmislena vistina, koja ne e vistina no e laga.[/QUOTE напиша:
Но ако веруваме дека авионите летаат? |
Но ако веруваме дека авионите летаат?
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 23:07
Vo vrska so sporedbite i validnosta okolu tvrdenjata koe veruvanje e "vistinskoto", vnimavajte da ne gi zemate paralelite postaveni od materijalniot svet kako cvrst dokaz za dokazhuvanje na neshtata od duhovniot svet.
Bezbroj pati chitam vakvi neshta koi vo osnova imaat samo uslovna ilustrativna vrednost, no najchesto se ponuduvat nebare kako nesoborlivi dokazi za potvrda ili negiranje na nechie veruvanje.
|
Постирано од: fileo
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 23:08
togas veruvame vo vistinski fakt
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 23:16
Messenger напиша:
Vo vrska so sporedbite i validnosta okolu tvrdenjata koe veruvanje e "vistinskoto", vnimavajte da ne gi zemate paralelite postaveni od materijalniot svet kako cvrst dokaz za dokazhuvanje na neshtata od duhovniot svet.
Bezbroj pati chitam vakvi neshta koi vo osnova imaat samo uslovna ilustrativna vrednost, no najchesto se ponuduvat nebare kako nesoborlivi dokazi za potvrda ili negiranje na nechie veruvanje. |
Браво Messenger одлично кажано! Имено Библијата докажува многу работи но само ако ја земеме како авторитет, Ведите од древната Индија многу работи докажуваат но само ако ги земеме како авторитет - а ако не џабе е...
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 23:17
fileo, sakash da kazhesh deka drugi veruvaat vo lazhni fakti?
Zarem za faktite mozheme da zboruvame kako za vistinski i lazhni? Neli faktot e fakt, a veruvanjeto si e veruvanje. Vo fakt ne mozhesh da veruvash, tuku mozhesh samo da go prifatish.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 23:19
fileo напиша:
togas veruvame vo vistinski fakt | Добро, јас тогаш верувам во тоа дека летаат авионите како во фактот дека Библијата не е апсолутна и чиста реч Божја. (Ако ја сфаќате играта...)
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2008 во 13:29
zidarski напиша:
Секој има право да верува во тоа што сака да верува и секој има право да мисли дека неговата доктрина е најисправна... но никој нема право да го осудува и уште помалку да се потсмева со начинот на кој другите веруваат. |
Ako na Yugo mu zakacam zvezda od mercedes imam li pravo da tvrdam deka e mercedes, normalno deka imam, no dali onie sto voza mercedes ce se soglasat so mene deka jas vozam mercedes normalno deka nema, i ce im e krivo koga nekoj go koristi nivniot znak za daprikaze nesto sto ne e mercedes kako mercedes....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2008 во 13:35
Majkl напиша:
fileo напиша:
togas veruvame vo vistinski fakt | Добро, јас тогаш верувам во тоа дека летаат авионите како во фактот дека Библијата не е апсолутна и чиста реч Божја. (Ако ја сфаќате играта...) |
Ako veruvas deka biblijata ne e cista rec bozja zasto togas zimas elementi od taa ista biblija koi ti se dopadjaat i gi vmetnuvas vo tvoeto veruvanje, toa bi mu doslo deka ok jas veruvam deka avionite letaat no ne sosema pa zatoa ce letam samo so kriljata bez motorite tie se lazni ..... ne go zemaj ovaa kako navreda samo diskutirame...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 13:13
Templarius напиша:
Majkl напиша:
fileo напиша:
togas veruvame vo vistinski fakt | Добро, јас тогаш верувам во тоа дека летаат авионите како во фактот дека Библијата не е апсолутна и чиста реч Божја. (Ако ја сфаќате играта...) |
Ako veruvas deka biblijata ne e cista rec bozja zasto togas zimas elementi od taa ista biblija koi ti se dopadjaat i gi vmetnuvas vo tvoeto veruvanje, toa bi mu doslo deka ok jas veruvam deka avionite letaat no ne sosema pa zatoa ce letam samo so kriljata bez motorite tie se lazni ..... ne go zemaj ovaa kako navreda samo diskutirame... |
Немај гајле Темплариус, си правиме муабет. Долга е приказната околу Библијата. Самиот збор на грчки значи КНИГИ. Тие книги биле собрани од страна на Хиероним а по налог на црковните главари кои дале упатство да состави еден единствен том од списи кои нема да противречат едни на други. Сите евангелија, книги, или места од Новиот Завет кои зборувале за на пр. повторното раѓање во смисла на реинкарнација или за тоа дека првите христијани биле пацифисти и вегетаријанци биле исфрлувани од конечниот текст. Во стариот завет пак (од страна на тогашната свештеничка каста во Израел) на Мојсеј му биле ставани во уста зборови кои тој воопшто не ги кажал ниту Бог му ги објавил, на пр. за свештеничката облека или жртвување на животни.
Затоа велам дека не можеме да се ослониме на Библијата како чиста реч Божја, но тоа незначи дека во неа нема ништо од Бога кажано.
За ова има една интересна брошура под наслов:
Библијата е фалсификувана! Хиероним - црковниот фалсификатор на Библијата
македонскиот превод(може да се нарача) не го наоѓам на интернет па еве неколку кратки цитата на српски одистата:
Kada je Hijeronimus oko 370 godine dobio zadatak od pape Damazusa, da sve prisutne tekstove Jevanđelja ponovo prevede na latinski jezik i od toga uredi veliko Pismo (Bibliju) bio je očajan zato što: nije bilo dva teksta koji su se u više poglavlja podudarali. Sve je bilo različito.
Iz Hijeronimusovih pisama vidi se nadalje jasno da je dobio u ruke pravo, izvorno jevanđelje, tzv. Hebrejsko ili ebionićansko jevanđelje, autentične zapise koji su sadržavali Isusovo učenje za Apostole. Knjiga je od autora pisana na aramejskom/kaldeijskom jeziku ali sa hebrejskim slovima šifrirana. Hijeronimus je pisao o tome biskupima Kromatosu i Heliodorusu:
"Teško delo mi je određeno (prevod hebrejskog jevanjđelja), koje mi je od strane vaše visosti naređeno, a koje sveti Matija lično, apostol i evangelista, nije želeo da bude otvoreno napisano. Jer da ono nije bilo tajno, bilo bi dodato evanđelju, da je od njega ono što je štampano; ali on je tu knjigu napisao, hebrejskim slovima je šifrirao i izdao tako da je knjiga pisana hebrejskim pismom i njegovom rukom trebala je da bude u posedu najreligioznjiih ljudi, koji su je vremenom dobijali od onih koje su sledili. Ali tu knjigu nisu nikada nikome dali da je prepiše..."
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 14:07
Vo red od ovaa sto go kazuvas treba da se oslonime na toa sto se pisuva za Jeronim a pak od toa da dojdeme do zaklucok deka biblijata e na nekoj ancin dorabotuvana i vo nea se vmetnuvani raboti - vo red - togas koi raboti se vmetnati zarem se malku vekovite koi izminaa za da taa "vistina" ne se doznae ???????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 15:58
Templarius напиша:
Vo red od ovaa sto go kazuvas treba da se oslonime na toa sto se pisuva za Jeronim a pak od toa da dojdeme do zaklucok deka biblijata e na nekoj ancin dorabotuvana i vo nea se vmetnuvani raboti - vo red - togas koi raboti se vmetnati zarem se malku vekovite koi izminaa za da taa "vistina" ne se doznae ??????? |
Оние кои дознаа а тоа го ширеа на другите обично завршуваа на клада или со исечени јазици...
Прочитај ја брошурата, има доста историјски факти со наведени извори - ме мрзи сега се` да препишувам и објаснувам.
А за работите во стариот завет(меѓу другото) има доста во книгата на хрватски јазик под наслов:
КОЈ СЕДИ НА СТОЛОТ ПЕТРОВ? - прв дел(од вкупно 3)
го најдов линкот на хрватски, има едно поглавие КОЈ ГИ СОСТАВИ МОЈСЕЕВИТЕ КНИГИ?
http://www.univerzalni-zivot.hr/stuhl-petri_kr/index.htm - http://www.univerzalni-zivot.hr/stuhl-petri_kr/index.htm ако не функционира тогаш оди на: http://www.univerzalni-zivot.kr и оди надолу до сликичката па кликини таму...
на англески јазик линкот за даунлоуд
http://www.das-wort.com/20/en/media/s371en_chair-of-peter.pdf - http://www.das-wort.com/20/en/media/s371en_chair-of-peter.pdf
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 18:28
Интересно, а што е со Православните текстови кои се препишувани директно од грчки и кои не го користат Хиеронимовиот текст...?! И како тоа тие се речиси идентични со латинските текстови?!?!
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 18:38
zidarski напиша:
Интересно, а што е со Православните текстови кои се препишувани директно од грчки и кои не го користат Хиеронимовиот текст...?! И како тоа тие се речиси идентични со латинските текстови?!?! |
Во секој случај истиот проблем на веродостојност. Ние од Библијата претежно имаме преписи на преписи на преписи не оргинали. Така одело и со другите верски списи на пр. К уранот или индијските веди...
|
Постирано од: abibsmail
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 19:34
DA SMRAK SVETA 2000 GODINA NA KOJA SE MISLET NA ONAJA STO POMINA ILI NA OVAJA STO CE DOJDET (HIGRETSKA ) POZDRAV
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 19:44
Majkl напиша:
zidarski напиша:
Интересно, а што е со Православните текстови кои се препишувани директно од грчки и кои не го користат Хиеронимовиот текст...?! И како тоа тие се речиси идентични со латинските текстови?!?! |
Во секој случај истиот проблем на веродостојност. Ние од Библијата претежно имаме преписи на преписи на преписи не оргинали. Така одело и со другите верски списи на пр. Кќурќанот или индијските веди... |
Тука зборуваме за идејата дека Хиеронимус го преправил текстот на евангелијата. Како тогаш Источно Православните текстови, кои немаат никаква врска со Хиеронимус го имаат речиси истиот текст (има само минимални разлики при преводи на одредени зборови, без суштинско значење)?!
Освен тоа - како текстовите кои се неодамна откриени и кои се најстарите постоечки текстови на евангелијата се идентични со грчките текстови на Библијата која се користи во Православието?!
Истото се потврдува од многу од Кумранските Списи... Никаде не е променета суштината на текстовите, ниту пак е нешто додадено или одземено.
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2008 во 19:44
abibsmail напиша:
DA SMRAK SVETA 2000 GODINA NA KOJA SE MISLET NA ONAJA STO POMINA ILI NA OVAJA STO CE DOJDET (HIGRETSKA ) POZDRAV |
А што вели к*ранот во врска со тоа?!
|
Датум на внесување: 01.Јули.2008 во 16:41
Харе Кришна(односно следбениците на Ваишнавската верска заедница) велат дека крајот на светот ќе се случи дури за неколку десетици илјади години. До тогаш ќе останеле само демоните на земјата, ќе исчезнат сите побожни луѓе.
Тогаш ќе се појавел лично Бог во форма на Калки во џиновска форма со светлосен меч во рацете, јавајќи на огромен бел коњ а демоните ќе можат само уште да се сликаат.
|
Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 16.Август.2008 во 21:28
ce si raskazuvame mitovi
|
Постирано од: smart brain
Датум на внесување: 16.Август.2008 во 21:37
za kratko vreme ke se sluci
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 16.Август.2008 во 22:00
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:25
mislev na bajkata od majkl
|
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:28
melhisedek напиша:
mislev na bajkata od majkl | Тоа не е бајка од мене туку пророштво од хиндуистичкиот спис Бхагавата Пурана(sanskr.= Божја Историја позната и под насловот Шримад Бхагаватам) - 12 пеење(том). Јас лично не сум хиндус, и не верувам во тоа.
|
Датум на внесување: 20.Август.2008 во 15:45
ok makl
sigurno ne veruvas vo nea????
|
Датум на внесување: 20.Август.2008 во 15:52
melhisedek напиша:
ok makl
sigurno ne veruvas vo nea???? |
Не. А ти во какви прикаски веруваш?
|
Датум на внесување: 20.Август.2008 во 16:01
pa vo otkrovenieto sto go napisal jovan.vo bozjata rec
|
Датум на внесување: 20.Август.2008 во 20:19
melhisedek напиша:
pa vo otkrovenieto sto go napisal jovan.vo bozjata rec |
И јас верувам во Откровението но не сметам дека е приказна, иако верувам дека е во голема мера симболика во прашање.
|
|