IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Колонизациите во Јужна Србија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колонизациите во Јужна Србија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака Обратен редослед
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 09:04
Е не го знам тој академик
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 03:00
Инаку, меѓу протераните српски семејства е и семејството на нашиот академик Влада Урошевиќ (р. 1934). Но по војната повторно се враќаат.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 02:57
Tочно е дека од цела кралска Југославија, најголем дел од жандармеријата бил сконцентриран во Македонија.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 21:22
Темава намерно ја отворив, зошто разговарав со еден Македонец на друг форум и ова го спомна и ми беше интересно.
И ми текна така да отворам тема за Србите, и за нивните колонизации тука што ги направиле....
П.С.
Кога го прашав со кое село, владеел дедо му си заќуте

Цитирај Напишан од gandalFF85 Видете го мислењето
Hristo dobi poen za popularnost...ubavo kazano...
dedo mi bese srbin...otkoga porasnaf razbraf deka ustvari bil chetnik koj e doselen vo edno velesko muslimansko selo...samo oni bile hristijanska familija tamu...
koga pocnal da odi se pocesto na gosti kaj drugiot mi dedo..egeec od drama...misteriozno e ubien vo 1976..do den denes nema osuden za toa...
drugiof dedo izbegal vo amerika....taka...duri imal i karta na etnicka makedonija...
baba mi odela vo belgrad bukvalno 25 godini...
se sho znae e deka vo skoro site sela niz makedonija kaj so imalo doseleni cetnici od srbija...denes gi nema...ili se otseleni..ili isceznale pod misteriozni okolnosti..

Цитирај Во 1920 година, владата во Белград донесува уредба за колонизација на Вардарска Македонија и Косово. На територијата на денешна Репиблика Македонија паралелно со српската колонизација, се спроведува и аграрна реформа. Од целата обработлива земја која потпаѓа под аграрната реформа, македонските селани добиваат само 35%, додека останатиот поголем дел е доделена на српските колонисти - жандарми, резервни офицери, солунски ветерани, четници и др. Поранешни војводи на Српскиот четнички Покрет во Македонија добиваат како подарок цели села во Тиквешко и Велешко.

Паралелно со конолизацијата, великосрпскиот хегемонистички режим врз македонското население врши физички терор. Теророт во Вардарска Македонија го спроведуваат 8 000 жандарми (од вкупно 12 000 во цела Југославија). Заради тоа што македонското население било доста револуционерно настроено во тој период, теророт бил посебно суров. Според официјални податоци, од 1920 до 1926 од страна на српската власт без никакво судење се убиени над 1 700 Македонци и Албанци. Во тој период низ затворите минуваат над 30 000 Македонци, а по 1927 во затвор остануваат над 8 000 од нив.

Колонизацијата трае се до почетокот на Втората Светска Војна, кога Вардарска Македонија е окупирана од страна на Бугарија и Италија и српските колонисти се депортирани во Србија. Во 1944 година Народна Република Македонија ги прогласува српските колонисти во Македонија за реакционерни елементи и орудие на великосрпскиот шовинизам и го одбива нивното повторно населување во Македонија. За враќање во Македонија им е дозволено само на оние колонисти кои имаат склучено брак со Македонец.

Изменето од Vladimir88 - 29.Април.2008 во 21:31
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.