|
Алтруизам |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Proverete dali ste navistina dobar covek. Pomognete im na onie sto ne mozat da vi vozvratat."
Dusan Radovik
Ne se soglasuvam deka altruistot deluva od sebicni pobudi (bilo svesno ili potsvesno).. Samata definicija na poimot altruizam ja isklucuva sebicnosta, znaci tuka se raboti za NESEBICNOST, a dokolku sepak vo pozadina postoi sebicnost, toa bi bilo eden vid EGOISTICEN ALTRUIZAM, a takvo nesto ne postoi... Togas voopsto ne se raboti za altruizam tuku za nesto sosema drugo, obicno pomaganje "na zaem" sto bi se reklo, pomagas nekomu ama znaes deka nekako ke ti vrati, materijalno ili ne, seedno... Vistinskite altruisti deluvaat bez nikakvi zadni pobudi, ako se zboruva za cist altruizam, a toa e vistinska retkost!.. Ednostavno takvi si se lugeto, rodeni "za drugite"!..
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja pravam spisok na altruisti i ke gi vodam kaj mene u niva
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да го препознавам кажаното од мене, но повторно се вракаме на него. И самата со кажаното на крај доаѓаш до горе кажаното од мене. Како? Зарем не се радуваш со тоа што помагаш на другите? Зарем не те исполнува тоа? Значи си го храниш егото, дали свесно или несвесно сеедно. Кога говорам за интерес, мислам повторно на горенапишаното...зарем интересот мора секогаш да биде материјален? Секако дека не...наградата може да биде и една обична искрена насмевка, едно срекно лице, едно благодарам. И за крај дефиницијата што е АЛТРУИЗАМ: Алтруизам означува животен став кој ги опфака несебичноста, наколонетоста, љубов кон другите и спремност да се помогне по секоја цена, дури и по цена на своја сопствена штета и жртва, без очекување на билокаква награда или надомест. Бидејки го дадов своето мислење за (не)очекувањето на билокаква награда или надомест, сега би идела едно скалило погоре...дали со помагањето по секоја цена, дури и по цена на сопствена жртва и штета повторно не делуваме себично? Можеби збунувачки и смешно ке делува, но тука повторно мислам дека се работи за себичност. Зошто? Зарем со нашето помагање по секоја цена не делуваме себично...помагаме на едни а истовремено наштетуваме на други, тука мислам на најблиските, зарем ним не им наштетуваме со тоа што се жртвуваме себе и помагаме по секоја цена. Во случајов најблиските ке бидат жртвите, јас алтруист, а оној којшто сум му помогнал/а ке биде најверојатно срекен, односно јас ја добивам наградата, тој на кому сум му помогнал добива помош, а најблиските се жртва. Значи повторно делувам себично. |
|
hanna4ever
Сениор Регистриран: 22.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Altruizmot pretstavuva samoaktueliziranje preku priznanija koi ke gi dobieme od okolinata za nasite "nesebicni" dejstvuvanja..
|
|
Zaspana
Сениор Регистриран: 07.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 429 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
свашта
|
|
vilazora
Нов член Регистриран: 19.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Било што да очекуваме кога делуваме алтруистички, делуваме себично...
Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите. Moira, gi prepoznavash tvoive zborovi... Razgleduvajki ja prirodata na altruizmot na ovoj nachin mi doaga zakluchokot deka altruistot insistira na ostvaruvanje na svoite potrebi zanemaruvajki gi interesite na drugite (vo toj sluchaj ne bi bila potrebna ovaa kategorija, site sme takvi, zar ne?!) Nekako kazanovo mi e kontradiktorno! Altruistot ako go analizirame, da, sekogash i za se neshto ke stasame do toa deka se trga od nash*te potrebi... No mislam deka altruistot e chovek koj so svojata pomosh ima za CEL - PSIHOLOSHKI RAST kaj toj drugiot na kogo ja nudi svojata pomosh! Mislam deka tuka e razlikata vo samo pomaganje (radi pridobivkata za sebe da mislime deka sme humani ili dobrodushni) i pomaganje radi izdignuvanje na tugiot duh i kognicija na endo skalilo pogore, (dozivuvanje zadovolstvo i radost poradi tugoto zreenje, rastez pred se psiholoshki, sladenje na svojata dusha no poradi tugiot napredok, ne samo poradi toa shto sme bile tamu za nekoj, ne samo poradi toa shto nekomu sme pomognale da izleze od bolot)! Edno razmisluvanje! Pozdrav! PS. a zoshto mi e kontradiktorno?! Ako e altruizam ova shot go kazav jas, ne e vozmozno pomaganje ako postoi interes "iskluchivo na ostvaruvanje na sopstvenite interesi"! Ili ako e i ova taka - togash logichki e da se zakluchi deka altruistot e sebichen i negoviot interes e samo da se sladi na tugiot rastez i razvoj! mmm pa ne zvuchi taka losho a!? Изменето од vilazora - 29.Април.2008 во 17:13 |
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кали, егоцентризмот истотака е нормална фаза кај децата, но егоцентризмот е застапен и кај возрасните. Долунапишаното е дефиниција за егоцентризам. Да се вратам на алтруизмот. Мое лично мислење во врска со алтруизмот е дека сите добри и ''несебични дела'' кои ги правиме, односно ги прават алтруистите, всушност не се воопшто така несебични... Зошто така мислам? Со секое направено добро дело се чувствуваме благородни...доброто дело не исполнува и прави да се чувствуваме срекни... и секако сме многу задоволни од направеното и од самите себе. Ова задоволство е наградата за направеното добро дело. Зарем не е ова задоволување на нашето ЕГО? Мое мислење е дека eгото претставува клучен фактор за aлтруизмот |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не треба да се мешаат, туку често пати, егоистот( како склоп на личност) ja има себичностa како особина. Егоцентричноста во онаа форма во која ја опишувате, е всушност нарцисоидност. Нарцисоидност како склоп на личност, и патологија на возрасни личности. Инаку, егоцентризам е нормална фаза од развојот на едно дете. Ме замисли репликата од горе, за Македонците... Збунети сме ние, Изменето од Kali - 03.Мај.2008 во 09:35 |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku sakas pravi dobro, sekogas ke se najde nekoj da te plukne
|
|
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako da go opisa makedonskiov narod! |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мало објаснување:
Егоизам претставува психолошка состојба на преголема саможивост и одважност, а во некои облици егоизмот може да ги вклучува и нарцисоидноста и асоцијалното однесување. Терминот егоизмот честопати се меша со терминот себичност кој всушност претставува безобзирна грижа исклучиво за сопствените потреби и за сопствената корист. Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите. Себичноста е принцип според кој секој ги наметнува своите сопствени интереси без да води сметка на постоечките нормални норми. Егоцентризмот претставува неспособност на личноста да го опсервира светот од агол на друг поединец, туку истото го прави исклучиво од сопствениот. За егоцентризмот е карактеристична екцесивната преокупираност со самиот себе и изразен став за сопстената важнст и незаменливост. |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Алтруизам, во смисла на жртвување на себеси за другите...не го сфаќам баш така. Како би направил добро некому, ако себеси правиш лошо ( и тоа кажува нешто друго пак).
Од друга страна, жртвувањето само по себе, го сфаќам како себе-надминување, ширење на егото и надминување на истото за некоја повисока цел. Или пак, родител кој -се жртвува- за своето дете. Имаше една случка во Мк одамна, мислам дека имаше на ТВ... не се сеќавам точно на деталите, но отприлика беше: синот се тушира и во моментот се случува спојка некоја, го фаќа струја. А живеат во зграда, на повисок кат. Таткото го зема и со к*ршум брзина ги прелетува буквално скалите, со -натчовечка- сила копа дупка во земјата пред зграда за да струјата излезе од неговото тело низ земјата, и всушност го спасува детето. Секунди се во прашање, секако. Дали тој човек размислувал за себе, или за било што друго во тој момент? Сигурно не, самиот факт што свеста му се -згужвала-,намалила до тој степен да крвта му јурне во рацете и нозете, и да манифестира таква сила. И дали може да се каже дека си го спасил синот поради себе, за себеси да се спаси од болка? Јас не сакам да размислувам на тој начин. Мислам дека тоа не е ни важно, дали мотивацијата тргнува всушност од себе и поради себе, или поради другиот. Битно е дека алтруизмот е етички концепт, и дека не’ поттикнува да ги цениме добрите дела, и само тоа е важно. (Иако можеби, многу малку знаеме, или ич, што е навистина добро за некој друг.) п.с. Егоцентричност не е себичност, себичност одговара на егоизам. Егоцентризам е карактеристично за децата, во оној период кога сеуште не можат прават разлика меѓу себеси како различно од другите, од светот. Светот ( мајка ми, птицата, играчката, итн), тоа сум јас. Ама тоа е сосема нормално нешто. Изменето од Kali - 27.Април.2008 во 11:46 |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Егоист е оној кој не го признава другиот како човек, туку другиот (човек) претставува само средство за одредена цел, односно се однесува како другиот да не постои. Егоцентризмот или себичноста е нормално човечко однесување кое се движи од една крајност во друга....од екстремен егоизам до екстремен алтруизам-саможртвување. Било што да очекуваме кога делуваме алтруистички, делуваме себично... |
|
...Well...
Сениор ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...spored mene i ne e do tolku komplicirano toa, da kazeme deka takvite luge od okolinata obichno se proglaseni za naivni i nespremni za zivot vo dzunglata, sekako deka se sho e razlichno od okolinata drechi na nekoj nachin i odskoknuva, pa ima i primeri odavna deka i prorokot bil isteran od svoeto mesto kaj sho ziveel zasho ne im se dopadnalo na drugite toa sho on go zborel a bilo vistinata...taka da pak ke kazam-nekoja cvrska definicija nemoze da se desi vo realnosta, megutoa ima luge postojat koi po svojata priroda se blagi kon drugite, se oseka ako vednash sretnesh takov chovek, razliche e od drugite po mnogu neshta, megutoa ne, za mene toa ne e patot na zivotot po koj treba da se odi, rekov-ima takvi luge oni se posebni po mnogu neshta, so takov chovek nemozete na drugi temi da zborite, on si ja tera sekogash prikaskata kako sho mu e videno valjda u son li neam pojma kako sho, sho mene pak me navedue na mislenje deka e egoistichen vo svoite svakanja i postapki odnosno deka sekogash ke postapi vo dadena situacija kako on sho misli deka treba, a ne kako sho vie ke mu kazete deka mozebi e podobro iako so takva postapka ke nastrada mozebi ili ke nema lichna korist od toa nikakva, posebni se tie luge, oni se vozvisheni, ne gi zanima materijalnoto mnogu mnogu, imaat bogata i ubava dusha...ama se dosadni spored mene, ne se prai cirkus muabet so niv, se mnou ozbilni...toa...
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |