![]() |
|
Житијата на светците |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 14> |
Автор | |||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Ja sledam temava, nekogas pomalku, nekogas povece. Se pisuva za zitijata na svetcite, doznavame za macenicite, za nivnata nepokolebliva vera vo Hrista za koja ne gi zalele zivotite...uf, pak renzam, neznam sto mi e...
Sakav samo da kazam na temava, ako veke ne e kazano, dali znaete koi bile prvite macenici za Hrista?
Bebinjata koi bile ubieni od car Irod koj naredil pogubuvanje na site maski novorodencinja vo Vitleem, otkako doznal za Mesijata....
Ne e lesno da se bide hristijanin, no radosta e ogromna.
Sekoj vistinski hristijanin nosi nekakov krst na grbot, polesen ili potezok, no nikogas potezok od ona sto moze da go podnese.
Kako sekoj od nas si go nosi svojot krst, sam si znae...
Neznam dali ima praznik za ovie macenici, verojatno ima, no mi tekna na niv sega...Neka im e vecna slava.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||
![]() Св. маченик Митрофан Чи Сунг (декември 1855 – Јуни, 1900) е првиот правослаавен кинески свештеник кој е маченик. Тој бил убиен со неговото семејство и православните верници од неговата црква во 1900 год. за време на Боксерското востание. Тој е најдобро познат од сите 222 Свети Кинески Маченици канонизрани во 2000 год. Митрофан бил одгледан од неговата мајка Марина и неговата баба Екатерина, откако неговиот татко умрел кога тој бил дете. Бил срамежлив и скромен човек кој за свештеник бил обучен од Руската Еклесистичка Мисија во Кина. Црковните власти го поттикнуале за свештенство, но тој се сметал за недостоен за тој дар. "Јас сум човек со сиромашен талент и малку добродетели, како да се осмелам да го прифатам овој голем чин?" – велел. Тој бил ракоположен за свештеник од Николај, епископ Јапонски во 1880 год. Помогнал околу преводот на литургиските богослужбени книги од руски на кинески и околу коректурата. Претрпел слом и извесно време застанал да работи. Многумина ја искористувале неговата добра волја и му се потсмевале. За време на Боксерското востание, востаниците ја изгореле неговата печатница и црквата. Ноќта на 10-ти јуни, тие ја заобиколиле куќата и го убиле Митрофан со остантатите 70 луѓе кои биле со него. Тој бил избоден до смрт под едно финиково дрво. Неговиот син маченик Исаија кој служел во Кинеската војска, бил обезглавен на 7-ми јуни кај портата Пинг-Це-Мин од страна на востаници кои знаеле дека е Христијанин. Митрофановата жена, маченица Татјана, на 44 годишна возраст, побегнала од куќата со маченица Марија (вереницата на 23 годишниот син на Митрофан - Исаија), но таа била обезглавена на 12-ти јуни, заедно со други христијани. Марија отишла во куќата на Митрофан 2 дена пред нападот решена да остане со фамилијата на нејзиниот вереник и покрај опасноста. Таа три пати била советувана од Сергеј, средниот син на Митрофан, да бега и да се сокрие, но одбила да го направи тоа. На многумина им помогнала да избегаат, но самата решила да остане со фамилијата на Исаија, каде и била убиена од востанците. 8-годишниот маченик Јован брутално бил нападнат на 10-ти јуни 1900 год., така што неговите нос, уши и ножни прсти биле исечени, a рамениците му биле искасапени. Марија успеала да го засолни детето надвор од куќата, каде тоа го преживеало нападот. Другиот ден тоа седело голо на скалите од куќата и молело за вода, но неговите соседи го одбиле. Децата на соседите се исмевале со него и му велеле дека е следбеник на ѓаволите. Јован на тоа одговорил: „Јас верувам во Бог и не сум следбеник на ѓаволите“ . Други го прашале дали неговите рани го болат, а детето одговорило „Не боли да се пострада за Христа“ . Повторно било фатено од востаниците за да го убијат, но се покажало дека нема страв да загине. Некој стар човек се бунел кога го носеле, велејќи: „Што е виновно детето? Обвинувајте ги неговите родители што тоа станало ученик на ѓаволот“. Останатите од толпата се подбивале со него. Маченица Иа, вдовица од млади години, била 56 годишна кога била мачена и убиена во домот на св.Митрофан на 10-ти јуни. Таа била главната учителка на училиштето за женски на Православната Мисија и била одговорна за рачната работа во декорацијата на црквата. ![]() ![]() Изменето од Maran Ata - 30.Октомври.2008 во 03:36 |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Се објаснивте?
Ајде сега назад на тема - ќе бришам се што е личен муабет. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
maria_magdalena, никој не рече дека нешто лошо си напишала, НАПРОТИВ, јас те цитирав во позитивна конотација за да те потсетам дека ваквата критичка дискусија за житијата на светците беше дирекно подржана од тебе на 1-та страна од оваа тема. Бидејќи ти ме обвини мене дека се, како што велиш, "мајтапам" со ткн. "светци", јас само објаснив дека моите прашања и критичката дискусија не се воопшто "мајтапење", туку нешто што беше подржано дирекно од тебе на 1-та страна од оваа тема. Значи, твојот коментар кој јас го цитирав беше нешто СУПЕР, а не лошо.
Се надевам дека сега е појасно.
![]() |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
ME STAVIJA NA PENDING APRUVAL, NEMA VEZE, SAKAV SAMO DA KAZAM DEKA PRGESKA GI VIDOV OVIE POSTOVI OTKAKO NEKOJ JA AKTIVIRASE TEMAVA.
BLAGODARAM, I DA TI KAZAM PRAVO NEMOZAM DA SFATAM STO LOSO SUM NAPISALA, BAR KOJ PRASUVA NE LUTA, A LOSO E DA MISLI COVEK DEKA ZNAE SE.
![]() |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Да, тоа е мое толкување, се разбира. Само Бог знае што е вистината и кој е вистинскиот пат, исто како што само Тој знае како и кому за што ќе му суди.
Основно коментарот ми е во однос на ограничувањата кои се обидуваме постојано да му ги наметнеме на Бог и да му кажеме дека не може нешто да прави... |
|||
|
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
zidarski, како што велиш ти, тоа е сепак твое толкување, со кое јас не се согласувам.
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Благодарам за одговорот. Едно по едно сега...
Значи - Бог може да постапи како што сака, особено со своите верни следбеници. Не можеме да го судиме, ниту да му кажеме - "Не може тоа да си го направил, не си го правел претходно, сега не го признаваме..."
Соодветно, земајќи во предвид дека Бог е семоќен и дека верата во Него може да направи чуда - останување жив по прободување со метална шипка не треба да звучи невозможно. Повторно - дури и да немало пример претходно - кои сме ние да го ограничиме Бог и да му кажеме - не може сега да ти текне нешто да правиш, тоа што си правел претходно, само тоа ќе го правиш.
Бидејќи спомна дека луѓето кои ја измачувале Светицата не побегнале при видот на чудото кое се случило... Од лично искуство велам - на светов постои зло кое е слепо за Божјите Чуда и не ги ни гледа, а камо ли да стравува од нив. Зло кое е лишено од чувства, од разбирање, од секаков страв... Затоа - не е воопшто чудно што мачителите воопшто не обрнале внимание на чудото кое се случило. Зарем не се случи истото во Египет, неколку пати и тоа...? |
|||
|
|||
![]() |
|||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||
Ако под легенда мислиш на измислена приказна, ќе морам да те разочарам оти не е така. Сите житија се реални, со конкретни личности кои се познати низ историјата на православното подвижништво и мачеништво. Доколку не веруваме на тие житија, кои, како што нагласив, се жива вистина, тогаш Го омаловажуваме Бог и сметаме дека Тој не е способен да прави чуда и благодатно да дејствува преку Светиот Дух врз оние кои безусловно Го љубат. |
|||
|
|||
![]() |
|||
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
||
Sekoj pravoslaven znae deka nasite zitija se poveke nekoi legendi, ama toa voopsto ne ja namaluva nivnata vrednost. Pa i Biblijata e nekoja legenda taka? Jas mislam deka toa se pred se nekoi poucni prikazni, a ne e bitno dali se vistinski ili ne.
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
![]() |
|||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
||
Па ако е Бог Семоќен и прави чуда, од каде неверие дека човек може низ оган да помине и да е жив, и прачка да му брцнат во главата и да не му е ништо?
|
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||
zidarski, воопшто не постапувам селективно, туку не можам да постигнам ниту да ви ги прочитам сите прашања што ми ги поставувате по сите теми, а камо ли да ги одговорам.
1. Да.
2. Да.
3. Не ти го разбирам прашањето.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Евангелосе - бидејќи некако многу селективно пристапуваш кон муабетите тука, еве да те потсетам на едно прашање од вчера... и да се надевам на одговор.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Секоја чест на Марија. Имаше недоумици, и се објаснија и сега не продолжува да оди со главата во ѕид. Значи, има разумност во неа, а не инаетење. Прашува за да научи, а не за да се препира. Изменето од Maran Ata - 27.Октомври.2008 во 12:23 |
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |