IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Струшки вечери на....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Струшки вечери на....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
Автор
Порака Обратен редослед
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 16:02

Nansi Morehon (Nanscy Morejon) najpoznata kubanska poetesa ,sto pisuva na spanski jazik.Vo svoite pesni,Morehon ja vmetnuva tradicijata na kubanskata kultura ,vklucuvajki go zivotot na zenata niz tradicijata na ziveenje...
Rodena vo Havana ,na 7 april 1944 godina vo siromasno semejstvo,taa uste klako mlada ja pokazuva svojata sklonost kon ucenjeto ,i veke na 18 godini diplomirala na fakultetot za literatura vo Havana...Rabotela i kako profesor, novinar ,pisuva pesni,kritiki...,preveduva dela od angliski i francuski avtori.. Ima izdadeno poveke od 20 knigi,a nejzinite dela se prevedeni na poveke svetski jazici...Doditnik na najgolemite kubanski nagradi od oblasta na literaturata i kulturata,a vo 2006 godina ,na
Struskite veceri ,ja dobiva glavnata nagrada.Zivee i raboti vo Havana..Kuba...
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 18:43

Wilijam Stenli Mervin(William Stanley Merwin),poet roden vo SAD ,Njujork,na 30 septemvri 1927 godina...
Poet ,preveduvac..dobitnik na Pulicerovata nagrada za poezija vo 1971 godina,protivnik na borbata vo Vietnam,ljubitel na prirodata i okolinata,zivee od 1976godina vo svoeto omileno katce na Havai..
Avtor na poveke od 50 knigi od razlicen zanr,vo prv red poezija,prozni dela,i razni prevodi od francuski ,italijanski..latinski..!Ljubitel na drevnata arhitektura i kultura.
Vo 2005 godina ja dobiva nagradata na STRUSKITE VECERI NA POEZIJA...

http://www.barclayagency.com/merwin.html
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 17:40

Vasko Maura(Vasco Navarro de Graca Moura) portugalski poet,roden vo Porto na 03 01 1942 godina vo bogato semejstvo...politicar, knizevnik..
Aktiven poiticar vo Parlamentot na EU,clen na poveke komisii... bivs kandidat za pretsedatel na Portugalija..
Poteknuva od bogato semejstvo i svoeto skoluvanje go zavrsuva vo Porto,potoa raboti vo poveke kulturni instutucii sirum Portugalija..
Dobitnik e na poveke megunarodni priznanija i nagradi,a kaj nas vo 2004 godina ja dobiva nagradata na Struskite veceri na poezijata..
Ima izdadeno preku 30 knigi od razni oblasi na knizevnosta..prevodi ,esei,poezija..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2008 во 23:52

Tomas Transtromer ,shvedski poet,roden na 15 april 1931 godina vo Stoholm..
Studira psihologija i knizevnost,podocna raboti kako psiholog naporedno so pisuvanje na poezija..!
Golem ljubitel na prirodata i ima golem interes kon delata na Karl Line..
Negovite dela se prevedeni na poveke od 50 jazici vo svetot i vazi za eden od najgolemite poeti na XX vek.Nominiran za Nobelovata nagrada za literatura no ne ja dobiva vo konk*rencija so uste dvajca poeti...
Dobitnik e na preku 30 drugi nagradi vo svetski ramki ,no ovaa Nobelovata ...
Tvoreckiot opus e golem i ima izdadeno mnogu knigi i zbirki...a stilot so koj se napisani negovite pesni, e jasen i citliv za sekoj citatel...
Dobitnik na lovoroviot venec vo 2003 godina na Struskite veceri na poezijata..!
Zivee vo Stoholm so svojata sopruga Monika...

Изменето од zagor - 14.Август.2008 во 14:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2008 во 00:27

Slavko MIHALIC,cesto pati po svoite dela i silinata na pisaniot zbor sporeduvan so KRLEZA,e hrvatski poet,pisatel,urednik i publicist..!Roden vo Karlovec ,vo 1928 godina ,i celokupniot svoj zivot go ima posveteno na knizevnosta i pisaniot zbor...!Clen na hrvatskata akademija na naukite i umetnostite HAZU, na dva pati izbiran...,dobitnik na brojni nagradi i priznanija ..(Goranov venec,Tin Ujevic,Vladimir Nazor...i drugi nagradi),preveduvan na poveke od 20 svetski jazici..!...ima izdadeno preku 20 knigi , svojata kariera ja zavrsuva na 04 februari 2007 godina vo zagrebskata bolnica...
Dobitnik na nagradata na Struskite veceri na poezijata vo 2002 godina..!Pocesen clen na DPM..

Približavanje oluje

Pogledaj one oblake, Vera, zašto šutiš
Nisam, zaboga, životinja, ali evo kiše
Kako je naglo zahladnjelo
Daleko smo od grada
U redu, Vera, nikad neću zaboraviti što si mi
darovala
Mi smo sada jedno i čemu govoriti
Žuti oblaci obično donesu tuču
Sve je već nijemo, zrikavci i žito
Ako ti želiš, možemo i ostati
Bojim se za tebe, za mene je svejedno
Gromovi su opasni u poljima
A mi smo sada najviši (i tako prokleto sami)
Mnogi će ratar večeras kukati nad zrnjem rasutim
iz klasja
Ne bih mogao pristati da toliko ovisim o
mijenama
Ne plači, Vera, to su samo živci
I oni slute oluju
Kažem ti, život je u svemu mnogo jednostavniji
Evo i prvih kapi, sad će početi urnebes
Zakopčaj haljinu, gle se i cvijeće zatvara
Ne bih si oprostio da ti se nešto dogodi
Dakako, ovo će mjesto u mojem sjećanju ostati
sveto
Molim te brže koračaj i nemoj se osvrtati

...prezemeno od www.booksa.hr

http://www.hazu.hr/Akademici/SMihalic_bibl.html
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 22:36

Sejmas Hini(Seamus Heaney) irski poet,,peveduvac,profesor i predavac na vrvni univerziteti vo Irska,roden e na 13 april 1939 godina.Skoluvanjeto go zapocnuva vo svoeto rodno mesto,,vo 1957 godina se zapisuva na univerzitetot vo Belfast a veke vo 1961 godina diplomira.
Voden od ljubovta kon svojot narod i tradicija, vo negovata poezija preovladuva anglosaksonskata tradicija, koja na prekrasen nacin ja dolovuva vo svoite dela ,a preveduvackata dejnost na dela od staroangliski ...samo mu go ovozmozuvaat poobjektivno da se pronajde i pocuvstvuva vo pesnite na Hani...
Golem e brojot na prevodi ,pisani knigi i zbirki poezija na ovoj avtor ,koj vo 1995 godina ja dobiva i Nobelovata nagrada za literatura..
Vo 2001 godina ,zakiten e so
Lovoroviot venec ,na poetskite sredbi vo Struga...

http://www.seamusheaney.org/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 01:24

Eduardo Sangvineti(Edoardo Sanguineti),italijanski poet ,eseist,intelektualec,.teoreticar i kriticar...lider i clen na Gruppo 63,avangardno kulturno dvizenje vo Italija vo seesetite godini..
Roden na 09 dekemvri 1930 godina vo Gjenova.Profesor po knizevnost na Univerzitetite vo Gjenova,Salerno,Torino...
Od 1979-1983 kako clen na politickata partija PCI,vleguva i vo italijanskiot parlament...
Knizevniot opus na Sangvineti,e obemno i sestrano..od zbirki pesni poezija,do tekstovi i muzika za teatarski pretstavi,drugi dela od oblasta na kulturata i umetnosta kako razni prevodi od grcki i latinski avtori,kako i od Sekspir i Molier...Breht...
Dobitnik na nagradata na Struskite veceri na poezijata za 2000 godina...

http://associazioni.monet.modena.it/avanguar/bollettario/biografie/sanguineti.html
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2008 во 00:05

Iv Bonfoa(Yves Bonnefoy) ,francuski poet ,preveduvac,eseist,prozaist...literaturen i likoven kriticar...
Roden vo 1923 godina na 23 juni,studira najprvo matematika, no nabrzu se svrtuva kon umetnosta i filozofijata ....
Iv Bonfoa se smeta za eden od najgolemite svetski umovi od oblasta na umetnosta.Rabotel kako profesor na francuskiot koledz,i imal redovni predavanja od oblasta na istorijata na umetnosta na poveke svetski univerziteti..siroko e cenet od intelektualcite od oblasta na umetnosta ,i vazi kako mnogu skromna i tivka licnost,cestopati okarakteriziran kako neutralen po odnos na politikata...!Za Bonfoa,mnogumina ke kazat deka e vodac i markantna licnost na modernizmot,a negovite dela kako klasici na modernata knizevnost..
Ljubovta kon umetnosta ke go obvrze celosno da se posveti na veke poznatite i najgolemite umovi od oblasta na filozofijata,pr.Hegel cii dela gi ima prevedeno i elaborirano vo poveke svoi knigi.
Kako istoricar na umetnosta i likoven kriticar poseben osvrt dava na Gotskoto zidno slikarstvo vo Francija,razrabotuvajki go vo poveke svoi dela...
Od oblasta na knizevnosta,vo svojata rabota posvetuva posebno vnimanie kon svetskite klasici ...kako Sekspir ,Bodler ...Andre Breton...Rembo.....
Dobitnik e na poveke svetski nagradi i priznanija od oblasta na umetnosta i kulturata,a nominiran bil i za Nobelovata nagrada ,koja za zal ne ja dobiva..
Vo 1999 godina,na Struskite veceri na poezijata ja dobiva najprestiznata nagrada...

Изменето од zagor - 12.Август.2008 во 00:07
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2008 во 23:42

...na nekolku dena pred pocetokot na ovogodisnite Struski veceri na poezijata,zalosna vest objavija svetskite mediumi ...pocina Mahmud Darvish(Mahmoud Darwish)...palestinski poet ,lanski nositel na Lovoroviot venec od Struga...!
Roden na 13 mart 1941 godina vo Galileja,a smrtta go zatece vo Hjuston...9 avgust...
Vo svoite dela Darvis peese za svojata zemja i narod..za neprilikite so koi se soocuvaat gragjanite na ovaa zemja...!Negovite dela se citani sirum svetot i se prevedeni na poveke svetski jazici..!

Изменето од zagor - 10.Август.2008 во 23:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 23:52

ALI AHMAD SAID ili samo ADONIS(ADUNIS) e sovremen sirijski poet.Roden vo 1930g. vo gradot Al Qassabin,Khartoum,Sirija,,kade sto zivee i ja dobiva osnovnata naobrazba.Podocna zaminuva za Damask,kade vo 1954g. zavrsuva filozofski fakultet i se priklucuva na intelektualnite krugovi.Eden period poradi razno-raznite politicki sostojbi vo drzavata,zavrsuva vo zatvor,no po izleguvanjeto od nego zaminuva vo Bejrut kade sto raboti kako profesor.
Literaturnoto tvorestvo na ovoj poet e obemno i mnogu vazno,kako za drzavata taka i za samiot del od Bliskiot Istok.Pisuva na arapski jazik,a pogolem broj od negovite dela se prevedeni na poveke svetski jazici..
Pokraj literaturnoto tvorestvo raboti i kako urednik i osnivac na nekolku vesnici i spisanija,no i kako profesor,kriticar,preveduvac....
Se preseluva vo Francija,kade raboti kako profesor po arapski jazik na Sorbonskiot univerzitet.
Poezijata na ADONIS se karakterizira so prizvuk na modernisticko-stilsko oblikuvanje na zborovite vo pesnite ,odlepeni od stariot i tradicionalen nacin na pisuvanje,ednostavno cepenje ili odlepuvanje od dotogasniot stil..!Vo pesnite na ovoj poet ,koj e nominiran samo tri pati po red za Nobelovata nagrada(a ne ja ima dobieno niednas..),preovladuva metaforata kako stilska figura ,cii stihovi se protkaeni so ritam na lesno citliva i dlaboko vpecatliva forma i stil na pisuvanje...
   Dominanten poet i prav intelektualec koj zavzema vidno mesto vo celokupnata arapska poezija.Poradi svojata golemina i vozvisenost vo svetski ramki,francuzite duri i go svrstuvaat kako francuski poet so arapsko(sirijsko) poteklo...
Cest gostin e na poetskite sredbi na STRUSKITE VECERI NA POEZIJATA,a vo 1997godina ,nositel e na najprestiznata nagrada...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 17:42
Originally posted by Палестинец Палестинец напиша:

Originally posted by zagor zagor напиша:

zosto?
Па гледам песнички составуваш.

..prepisuvam,ponekogas i toa loso mi odi...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 17:41
eve i edna pesna za..

B L I Z N A C I

Jas znam deka nemokta e najgolema taga
zosto jas go slusam nejzinoto tazenje bolezlivo
vo ovaa nok ovenata od vinoto?
Kako voz bez prozorci i sini
nasukan vo pustinskiot pesok tone unistuvajki...
Koj ke dojde da te odbrani od tebe samiot ?
Koj ke moze da tece koga samiot si prezir
Kazi mi ti sto se odaleci od mene,koj si
kako zivees bez samiot sebe?
Ne znaes recisi nisto,duri i ne znaes
deka si kral na vinoto,
vistinski kral bez kruna..

sto da me praznuva moze...
Zaradi toa se prasuvam.
Koj od vas dvajcata zasluzuva da izdrzi?
Karnevalot na mitovite i negovata praznicna vreva
ili isklepanata tisina sto
smisleno ne oddeluva...

Husto Horhe Padron
Кон врв
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 17:29
Originally posted by zagor zagor напиша:

zosto?

Па гледам песнички составуваш.
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Август.2008 во 17:23
не бе Палестинец, по јапонски - Макото ООка

Изменето од filmadzijka - 07.Август.2008 во 17:23
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.