IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Која е целта на БИБЛИЈАТА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Која е целта на БИБЛИЈАТА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 10:52
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by lane62 lane62 напиша:

A ONE MOJE NEPRIJATELJE, KOJI NE HTJEDOŠE, DA JA KRALJUJEM NAD NJIMA, DOVEDITE OVAMO I POGUBITE IH PRED OČIMA MOJIM!"[Isus Krist, Evanđelje po Luki 19,27

A ova e skroz von kontekst, pazi malku sto citiras lane, ovaa e parabola od Hristos za eden covecki car a ne za Bog

Ako nemas poznavanja od ovaa tema informiraj se malku,ne e sramno da prasa covek ako ne znae, zatoa sto ovde doagaat luge koi ne znaat za BOG i moze da gi soblaznis so vakvi raboti izvadeni od kontekst.

Ti ako ne sakas da veruvas, ne veruvaj, no ako ne znaes prasaj, a ne citiraj od Internet knigi koi vadat stihovi od konteskt za da ja narusat doverbata na lugeto vo Biblijata i vo Bog...

ne, citatot e bas na mesto..znam sto citirav...poentata bese nesto drugo...kolku moze da e tezok zborot i kakvo vlijanie moze da ima...vo zavisnost koj go kazal, kade go kazal i na kogo go kazal....i ednata i drugata strana se koristi so toa....a stradaat onie sto nemaat vo sebe verba i troska razum.
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 10:46

ok...poveke ne komentiram...poentata mi bese deka covek sprema se treba da ima mala doza na skepticizam (ako najdov soodveten zbor)..imame razlicna startna pozicija....za mene ova e prosto...mozda je glupo da sporeduvam....ama kolku god nekoj da go sakam ili obozavam ili veruvam,....ako mi kaze napravi nesto sto spema moite ubeduvanja ne e vo red (ubij nekogo, udari, udavi se, skoci...ili bilo sto...)jas toa nema da go napravam...
pozz...za site od sprotivnata stranaнамигнување

Лане никој кој искрено го исповедал Исус и искрено ја живее Библијата нема да ти каже (ubij nekogo, udari, udavi se, skoci...ili bilo sto...)!
За жал денес има многу секти кој тврдат дека ако се добри луѓе и ако се самоубијат ќе одат кај Господ, но самоубиството, убиството се смртен грев!
Да удареш некого никој нема да ти каже затоа што вели во словото:
Ако некој ти удари шамар по левиот заврти му го и десниот, значи дека ќе те учат на понизност, а не на горделивост и никој нема да те тера да го правиш тоа, изборот паѓа на тебе! Поздрав...!големо%20гушкање
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 02:01

A ONE MOJE NEPRIJATELJE, KOJI NE HTJEDOŠE, DA JA KRALJUJEM NAD NJIMA, DOVEDITE OVAMO I POGUBITE IH PRED OČIMA MOJIM!"[Isus Krist, Evanđelje po Luki 19,27

A ova e skroz von kontekst, pazi malku sto citiras lane, ovaa e parabola od Hristos za eden covecki car a ne za Bog

Ako nemas poznavanja od ovaa tema informiraj se malku,ne e sramno da prasa covek ako ne znae, zatoa sto ovde doagaat luge koi ne znaat za BOG i moze da gi soblaznis so vakvi raboti izvadeni od kontekst.

Ti ako ne sakas da veruvas, ne veruvaj, no ako ne znaes prasaj, a ne citiraj od Internet knigi koi vadat stihovi od konteskt za da ja narusat doverbata na lugeto vo Biblijata i vo Bog...
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:56
Ох бре Лане.......тој некој не е обичен некој.....не е другар ти, не е колегата од работа, не е ни татко ти......Тој е оној без чија волја немаше да постоиш ни ти, ни јас, ни земјава ни ништо.......Нема Тој да се прилагодаува на твоите убедувања....ни под разно.....
МИР со сите
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:56
A ONE MOJE NEPRIJATELJE, KOJI NE HTJEDOŠE, DA JA KRALJUJEM NAD NJIMA, DOVEDITE OVAMO I POGUBITE IH PRED OČIMA MOJIM!"
[Isus Krist, Evanđelje po Luki 19,27

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:46

ne mislam deka e mestoto pogresno...go razbiram jas seto toa...prasanjeto poveke bese indirektno....poentata mi e deka slepo se veruva vo nesto...biblija ili gospod..deka i za losite raboti vie vernicite barate opravduvanje.....ili vo biblija ili vo gospod....

Ne mozeme nie da go sudime Bog, tuku Toj ke ne sudi nas.

Pogresno gi percepirame nekogas rabotite, mislime deka Bog postoi za nas , a ne nie za Nego....

"Svet, Svet, Svet e Gospod Savaot!
Celata Zemja e polna so Negovata Slava"!(Isaija 6:3)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:45
ok...poveke ne komentiram...poentata mi bese deka covek sprema se treba da ima mala doza na skepticizam (ako najdov soodveten zbor)..imame razlicna startna pozicija....za mene ova e prosto...mozda je glupo da sporeduvam....ama kolku god nekoj da go sakam ili obozavam ili veruvam,....ako mi kaze napravi nesto sto spema moite ubeduvanja ne e vo red (ubij nekogo, udari, udavi se, skoci...ili bilo sto...)jas toa nema da go napravam...
pozz...za site od sprotivnata stranaнамигнување
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:32
Ние верниците сме барале „оправдување“ или во Библијата или во Господ.......па нормално бе женска ние веруваме дека Библијата е Божјиот збор и дека тоа сето е Вистина.......а според тебе кај треба да бараме??? И не е тоа оправдување.....сакаш да кажеш дека сте обвинители, па сега НИЕ да ви се оправдуваме.........

Ај те молам.........
МИР со сите
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:26
Лане, ти можеш да кажеш дека библијата се злоупотребувала и злоупотребува и ќе ти дадам право во тоа, но мораш да признаеш дека и ти (а и многу други атеисти тука во форумот) ја злоупотреби(вте)!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:22
ne mislam deka e mestoto pogresno...go razbiram jas seto toa...prasanjeto poveke bese indirektno....poentata mi e deka slepo se veruva vo nesto...biblija ili gospod..deka i za losite raboti vie vernicite barate opravduvanje.....ili vo biblija ili vo gospod....
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:15

spiros...cista demagogija i filozofija...odgovori na prasanjeto prosto i konkretno...nema potreba od vrtenje...

Дури и кога би го сватила тој цитат буквално наместо суштински, во времето кога е пишуван тој дел од Библијата, јудејската култура е понапредна во однос на ропството од сите други познати култури!

Но за да ја разбере некој суштината, мора да верува на Оној што се отелотвори во ИСУС!

Целта и главната тема на Библијата е СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА - ИСУС ХРИСТОС !

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:13

citat: biblija i odnosot sprema zeni....i sprema ropstvoto....go dozvoluva....zosto?zosto ne e greh da se prodavaat sopstvenite deca?

Слично како и за разводот, Мојсеј ги дозволува затоа што, заради нивните закоравени срца (прочитај Матеј 19:8), тоа масовно се случувало и не можело да се спречи. Па кога веќе се случувале, Мојсеј дава регулативи за да го регулира статусот на жената во тоа општество. Читај малку подобро и ќе видиш како Бог преку Мојсеј всушност го заштитува статусот на жената во тоа општество.

За правилно да се разберат некои цитати од Стариот Завет неопходно е познавање на историската и општествената позадина на тогашните евреи. Ропството кое тогаш било актиелно воопшто не било исто како и она "на црнците" кои денес ние го знаеме. Многу од робовите и откако биле ослободени од нивните господари самите и со сопствена воља се враќале кај нив да продолжат да им служат затоа што биле можеби добро ситуирани кај нив, или пак затоа што не можеле да најдат друга работа. Притоа служењето не подразбирало и носење на ушка некого од едно село до друго, туку работа слична на онаа која денес ја работат куќните помошнички кои ние денес не ги викаме "робинки", значи перење, готвење, чистење, работење на поле (ок ова не го работат куќните помошнички среќа, ама затоа пак тие во денешно време работат честопати и нешто друго (читај сексуални робинки) што е уште пострашно од старозаветното робување нели? намигнување

Уффф забегавме од темата... lane62, ако имаш дополнителни прашања, те молам пребаци се на посоодветна тема.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:06

ne mi e jasno kako toa ne zboruva protiv Boga...kako moze da se saka nekoj koj e takov?
Да речеме јас на некој форум под твоето име напишам нешто неубаво, вулгарно, повикам на омраза и линч кон другите членови... дали тоа значи автоматски дека тоа е навистина твојот став, дека ТИ тоа си го напишала или диктирала????

Така е и со Бог и Библијата, која наводно, во целост е негова Реч. А што ако не е?

a i nema logika da nesto sto e napisano pred tolku mnogu godini koga civilizacija bila tolku ponazadna....se koristi i vo denesno vreme....mnogu od napisanite raboti denes gi nema i sprotivno...
Така е! Затоа Бог денес повторно се објавува преку еден пророк, давајќи упатства и информации за денешното време и современите луѓе. Тој предупредува за злоупотребата на Неговото име во небожествени цели, како и за фалсификување на светите списи, ги рехабилитира своите пророци на кои им беше ставано во уста многу нешто кое тие воопшто не го кажале.

Изменето од Majkl - 25.Мај.2009 во 01:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 01:02
spiros...cista demagogija i filozofija...odgovori na prasanjeto prosto i konkretno...nema potreba od vrtenje...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,111 секунди.