IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Македонци ширум светот
  Активни теми Активни теми RSS - Цркви во странство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Цркви во странство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
biljana.madrid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Прилепчанка

Регистриран: 22.Ноември.2007
Локација: Spain
Статус: Офлајн
Поени: 358
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biljana.madrid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:49

Jas tuka nemam Makedonska Crkva. Si vapcav nekoe jajce kolku za adet i doma si sedev vecherta. Sto da pravam, tuka Spanija nemame nasa crkva. A i Makedonci na ednata raka se brojat - nema.

Taka da, VELIGDEN sekogas taka mi pominuva...

Прилепчанка
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:05
Originally posted by seka seka напиша:

Crkva vo Triengen Svajcarija

kako sto kazav i vo postot pogore, ne odam koj znae kolku pati vo crkva, barem tuka vo Svajcarija... Denes, vtor Veligdenski den, resiv us pat za Bern da ja posetam gospodovata kuka... izgagan od avto pat i i kazuvam na kerkami deka sega ke odime vo "kukata na dedo boze", taa se raduva! kazuva saka brojanice da i kupam i saka sveka da zapali! stiganuvam pred portata na Crkvata vo Triengen, gledam portata ne e zaklucena no skoro zatvorena, izlagam od kolata otvaram portata i se parkiram.... ja vadam kerkami od kola i i velam eve stignavme, pred crkvata zastanuvam, mir me okoluva, se fakam za kvakata .... ZATVORENO!!! custvuvam bes, nekoja lutina i taznina istovremeno... se prasuvam, sto li se slucuva, VELIGDEN e! zasto vrtata na crkvata e zaklucena... cekam, 5, 10 min, ko odeednas doaga popot od drugata strana na ulictata! Hristos Voskresna, bea moite zborovi... Vistina Voskresna mi odgovorat toj... go prasuvam dali Crkvata e zatvorena, veli da tek vecer ke bide otvorena! No sepak mi otvora zemam Sveki i edno brojanice palam svekite, i davam na kerkami 10 CHF za na ikona i jas stavam 20 CHF .... se pomoluvam, na vratata uste posleden pat se krstam!!

Zalosno mu vikam na Popot, sto na vakov den vratite od crkvata se zaklucuvaat....sepak mu se zafaluvam i mu posakuvam ubav praznik....

samo sega se prasuvam kakvi se toa VERNICI sto na veligden gi zalucuvaat vratite od crkvata???

Ubav post, megutoa jas bi se zaprasal kakvi vernici sme nie koi odime vo tolku mal broj vo crkva.
Ne go opravduvam popt megutoa sigurno da ima poveke vernici crkvata ne bi bila zatvorena.
Za vakva situacija krivi sme site ne samo popovite.
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 15:42
Crkva vo Triengen Svajcarija

kako sto kazav i vo postot pogore, ne odam koj znae kolku pati vo crkva, barem tuka vo Svajcarija... Denes, vtor Veligdenski den, resiv us pat za Bern da ja posetam gospodovata kuka... izgagan od avto pat i i kazuvam na kerkami deka sega ke odime vo "kukata na dedo boze", taa se raduva! kazuva saka brojanice da i kupam i saka sveka da zapali! stiganuvam pred portata na Crkvata vo Triengen, gledam portata ne e zaklucena no skoro zatvorena, izlagam od kolata otvaram portata i se parkiram.... ja vadam kerkami od kola i i velam eve stignavme, pred crkvata zastanuvam, mir me okoluva, se fakam za kvakata .... ZATVORENO!!! custvuvam bes, nekoja lutina i taznina istovremeno... se prasuvam, sto li se slucuva, VELIGDEN e! zasto vrtata na crkvata e zaklucena... cekam, 5, 10 min, ko odeednas doaga popot od drugata strana na ulictata! Hristos Voskresna, bea moite zborovi... Vistina Voskresna mi odgovorat toj... go prasuvam dali Crkvata e zatvorena, veli da tek vecer ke bide otvorena! No sepak mi otvora zemam Sveki i edno brojanice palam svekite, i davam na kerkami 10 CHF za na ikona i jas stavam 20 CHF .... se pomoluvam, na vratata uste posleden pat se krstam!!

Zalosno mu vikam na Popot, sto na vakov den vratite od crkvata se zaklucuvaat....sepak mu se zafaluvam i mu posakuvam ubav praznik....

samo sega se prasuvam kakvi se toa VERNICI sto na veligden gi zalucuvaat vratite od crkvata???
Кон врв
гoстин Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 7557
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај гoстин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2008 во 01:08
Makedonska Pravoslavna Crkva vo Triengen Svajcarija

http://www.youtube.com/watch?v=p3TIA62oBQs&feature=related

ima i drugi klipovi na youtube.....
Кон врв
SummerLove Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
verliebt

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7174
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SummerLove Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:17
Originally posted by Mona Liza Mona Liza напиша:

За сите оние кои се во странство: дали и колку често идете на црква?прашање за оние кои се во Германија: Каде можам да најдам православна црква тука во Niedersachsen ?
vo bilefeld ima pravoslavna crkva
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2008 во 13:50
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Исус вели „Секоја просторија во која најмалку двајца дискутираат за мене и ме слават е црква“ Црквата е само здание изградено од човечката глупост.

mnogu,mnogu,...ne obrnuvam vnimanie shto toj kazal,(zatoa shto toa ne e negovo..sigurno!),...ama na ova obrnav,.....i sosema e vo pravo,.....osobeno koga na nekoj ke mu prdne da napravi ushte edna ,...na ploshtad!лутина

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2008 во 09:54
Исус вели „Секоја просторија во која најмалку двајца дискутираат за мене и ме слават е црква“ Црквата е само здание изградено од човечката глупост.
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
verliebt

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SummerLove Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2008 во 21:35
Originally posted by Mona Liza Mona Liza напиша:

и кај мене нема и овие 2та македонци тука што се не знаат каде има во овој регионтага
Jas ke prasam eden covek i ako znae ke ti kazam
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 23:15
и  кај  мене нема  и овие  2та  македонци тука што се не знаат каде има во  овој  регионтага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
verliebt

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SummerLove Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 00:08
Originally posted by seka seka напиша:

Originally posted by girl15 girl15 напиша:

Na crkva odam koga sum vo mk ovde ne odam kaj mene samo se katolicki nema pravoslavna crkva

ne znam kaj si... no vo sekoja drzava ima pravoslavna crkva...ako ne e makedonska togas sprska...
vo koja drzava si?
da vo ovaa drzava ima pravoslavna no vo mojot grad nema
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 21:42
Originally posted by girl15 girl15 напиша:

Na crkva odam koga sum vo mk ovde ne odam kaj mene samo se katolicki nema pravoslavna crkva

ne znam kaj si... no vo sekoja drzava ima pravoslavna crkva...ako ne e makedonska togas sprska...
vo koja drzava si?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
verliebt

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SummerLove Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2008 во 18:20
Кон врв
Паланчански Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Паланчански Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 08:09
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Odam od vreme na vreme... no sum mnogu razocharan od ritualot koj se odviva tuka. Nema nishto duhovno, nema nishto shto e vistinski pravoslavno. Sveshtenicite ne se trudat mnogu mnogu, lugjeto ne znaat kako treba ili sekoj si ima nekoja svoja ideja (da, iselenicite se poznati po toa - sekogash znaat se ), polovina e na makedonski, polovina na angliski, se kratat delovi, vo crkvite se sedi (kako vo katolichkite i protestantskite crkvi)... go nema vistinskoto pravoslavno dozhivuvanje shto bi go imale vo Sv.Dimitrija vo Skopje na primer...

И во Македонија не е сјајно. Свештениците тераат бизнис, а не божји работи.
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 23:59
Da odam. Nazalost sami 3-5 pati godisno, tuka vo svajcarija. A koga sum na odmor vo makedonija pocesto odam.

A tuka i malce daleku e, vo svajcarija ima samo 2 ili 3 makedonski crkvi... najbliskata od mene e 50 km...

No denes bev, dusata mi barase da pojdam, se vrativ od rabota, zapaliv kolata i pojdov do zrkva, zapaliv edna sveka, go osetiv bozijot mir, i se vrativ...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.