![]() |
|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 39> |
Автор | |||||||||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||
И Исус се обрежа во осмиот ден, па сепак вие не се обрежувате (Лука 2:21)
Името сабота не значи ден за одмор. Еврејскиот „Шабат“ значи одмор. Во македонскиот јазик името „недела“ значи „не делај“ т.е. не работи или со други зборови одмори.
Кога евреите му приговараа на Исус (слично како и вие адвентистите) зошто Тој работи во Сабота, Исус рече: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам. Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само заради тоа што ја нарушуваше саботата, туку и заради тоа што Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајќи се со Бога.“ (Исус во Јован 5:17-18)
Никој не го оспорува тоа.
Бог го освети и благослови седмиот ден (не саботата, туку Шабатот), но заповедта за неработење во денот Шабат е воспоставена во времето на Мојсеј, на планината Синај. (Излез 20:10)
„Имено: гревот беше во светот уште пред Законот; но гревот не се засметува кога нема Закон.“ (Римјаните 5:13) Од вториот стих јасно се гледа дека гревот бил уште пред Законот т.е. законот дошол после гревот. Заповедта за неработење во денот Шабат е воспоставена по паѓањето во грев, во времето на Мојсеј, на планината синај. За какви симболи збориш?
Точно така, Исус рече: Шабатот (денот за одмор) е создаден за човекот, а не човекот за Шабатот. Затоа престанете да му робувате на Шабатот.
Исус никаде не заповедал да го помниме тој величествен настан. Па дури и Исус не си припомнуваше за тој настан како што тоа го правите вие. Самиот Исус работеше во денот Шабат: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам. Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само заради тоа што ја нарушуваше саботата, туку и заради тоа што Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајќи се со Бога.“ (Исус во Јован 5:17-18)
Напротив, никаде во Светото Писмо нема да најдеш заповед каде што Бог му заповеда на Адам да не работи во денот Шабат. Шабатот му е даден на Мојсеј, посредникот на стариот завет. „Зар Мојсеј не ви даде Закон?“ (Исус во ев. Јован 7:19) „Имено: гревот беше во светот уште пред Законот; но гревот не се засметува кога нема Закон.“ (Римјаните 5:13) Од вториот стих јасно се гледа дека гревот бил уште пред Законот т.е. законот дошол после гревот т.е. заповедта за Шабатот дошла после Адам т.е. во времето на Мојсеј како што вели на многу места Светото Писмо. ПРОДОЛЖУВА... |
|||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
||||||||
Извини што ти се мешам у муабетот со евангелос но ја колку што се сеќавам нели судниот ден дури ни вие саботарите веќе не кажувате кога ќе биде. Така да ова многу ме изненадува што слушам дека веќе години се во прашање за судниот ден! ај кажи која дата? Знам дека елен вајт има доста промашување со тоа датите па послем се вадеше дека наводно нештото се случило но во "небесната скинија". А ова го знам зашто ја читав нејзината ГОЛЕМАТА БОРБА(ејј! се чудам со кој памет тоа сум го правел,сега кога вака од дистанца се сеќавам). Благодарам на одговорот однапред Изменето од ahmar1 - 02.Март.2010 во 11:38 |
|||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||||||||
Си го промашил подфорумот момче. Имаш посебен подфорум за филмови.
Ја се двоумам меѓу вторник и среда. Навистина тежок избор ![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
||||||||
![]() ![]() Значи сабота е ЕДИНСТВЕНА причина за постоење на таа саботарска организација.Какаво спасение каков вечен живот,не е тоа толку битно бидејќи САБОТА Е НАЈБИТНА! п.с Ај да не бидам сфатен дека ве зафркавам вас следбениците на Елен Вајт, но дали со тоа што вршите нужда во сабота ја прекршувата истата?! знаете сепак тоа е напор- стануваш,идеш на друго место,се напињаш-значи правиш физичка активност,а камоли па да цедиш портокал!! Изменето од ahmar1 - 02.Март.2010 во 09:48 |
|||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
||||||||
EvAngelos,
mozes da se potsmevas, nema problem, Isus ne uci da oprostime se, da ne barame rska vo tugjoto oko, koga imame greda vo sopstvenoto oko. Bi sakal da ti gi vidam reakciite pred eden drug avtoritet koj ke ja nametne nedelata kako oficijalen religiozen den, i koga ke nemas mesto za humor, tuku za odluka. I koga toj drug avtoritet ke postavi ultimatum za izbor. Gledaj go filmot "gavolot nosi prada", vo scenata pri kraj koga starata sefica i mladata sekretarka razgovaraat vo kola za toa dali treba da se laktaat drugi kolegi za licniot uspeh itn, kako mladata se pravdase velejki: "...ama toa bese poinaku....no jas nemav izbor...", a starata sefica i odgovori: "....oh da, ti imase izbor!.... koj go saka ovoj zivot, mora da donese takvi odluki..." "Koj go saka ovoj zivot, mora da donese takvi odluki...." - Mnogu simbolicna vrska pomegu karakterot sto ja izgovara ovaa recenica i imeto na filmot, sto ke rece direktno od ustata na gavolot. Se razbira kako i sekogas holywood potsvesno ne programira sprotivno od Isus koj veli vo Marko 8:34-37 "...koj saka da se spasi mora da go izgubi ovoj zivot..." Ova ne znaci deka za sebe impliciram deka jas ke go napravam vistinskiot izbor (vprocem jas sum seuste orthodoxen so edno kupce bogohulni ikoni od mrtvi svetci-slepci). No se poveke ucam deka Samo so silata na ISUS koj e Ziv! mozeme da bideme spaseni, a ne niz paganski rituali, vrtenje krugcinja okolu manastiri, niz baknuvanje mrtovci i kovcezi, nitu zejtini u crkva, klananje na dedovci so kozji bradi, i site slicni gluposti koi se napraveni da *ne programiraat* deka nie sme samite vo sostojba da se spasime. Kako i da e, uveren sum deka ovoj izbor pomegu Sabota/Sabath i nedela, sekoj od nas ke mora da go napravi mnogu skoro. I mnogu sto se slucuva vo svetot mi kazuva deka naskoro ke morame da izbirame, i se razbira, potoa i da se nosime so posledicite. Ako ne mi veruvas na mene, ke pocekame, ako ne sum vo pravo i ako ne doziveeme da morame da izbirame pomegu Sabotata/Sabbath i nedelata, mozes da mi se potsmevas kolku sakas, ne mi smetaat lugje so smisla za humor, ima i poloso od vicevi na moja smetka (...na primer dodeka nie se tipkame i se vickame, kolku deca ke umrat od glad ili vo graganjski vojni vo afrika) Samo te molam vozdrzi se uste nekolku godini, zosto verojatno znaes i samiot kako Isus veli: Матеј 12:36 (Macedonian New Testament) Ве предупредувам дека за секој непромислен збор што ќе го изговорат луѓето, ќе одговараат на Судниот ден! Pozdrav, |
|||||||||
![]() |
|||||||||
mrzla ![]() Сениор ![]() ![]() натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
||||||||
hahahhahahahaha
![]() |
|||||||||
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||||||||
Запомнете: Само Божјата благодат е бесплатна, а друго ништо не е бесплатно!
![]() Сакаш да шеташ ваму таму? Епа ќе платиш со перење мозок т.е. ќе бидеш под ментална терапија 3-4 саати на ден формално и уште 10 часа неформално ![]() А и со адвентистиве не очекувај дека ќе биде поразлично. Има да почнеш и на сон да ја спомнуваш саботата и ќе се будиш со кошмари велејќи: леле да не е сабота??!! ![]() ![]() |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
mrzla ![]() Сениор ![]() ![]() натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
||||||||
Од 1-ви Април мислам до 12-ти бројот треба веќе да е составен,ќе прашам па ќе те известам |
|||||||||
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|||||||||
![]() |
|||||||||
||||||||
Znaesh... nikoj ne bi se osudil da te drzhi vo takva sostojba vo crkva ili pri peenje psalmi. Па кога веќе се најдов таму,немав друг избор како и сите други.... Да се разбереме Организирано беше преку Повардарска Епархијан чело со Вранишковски понуда супер,на море Само никој не кажа каква програма ни стои таму Може ќе отидам предалеку,ама познавам некој кој го држат сепак не е се така чисто,како што изгледа Изменето од mrzla - 02.Март.2010 во 00:56 |
|||||||||
|||||||||
![]() |
|||||||||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
||||||||
Blagoj_S,
Исус во одговор му рече: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 15 16 Вие не Ме избравте Мене, но Јас ве избрав вас и ве поставив да одите и да принесувате плод, и вашиот плод да остане; и Мојот Татко да ви даде сè што ќе посакате во Мое име. 17 Ова ви заповедам: да се љубите еден со друг!” 18 ”Ако светот ве мрази, знајте дека Мене Ме мразеше пред вас! 19 Ако бевте од овој свет, светот би ги љубел своите; но бидејќи не сте од светов - туку Јас ве избрав од светот - затоа светот ве мрази. 20 Помнете го зборот што ви го реков: ‘Слугата не е поголем од својот господар!’ Ако Ме гонеа Мене, ќе ве гонат и вас; ако го пазеа Моето Слово, ќе го пазат и вашето. 21 Туку, сè ова ќе ви го прават заради Моето име, зашто не Го познават Оној, Кој Ме пратил. 22 Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев. Edno prasanje vo vrska so: ЈОВАН 15:20 ‘Слугата не е поголем од својот господар!’ Ако Ме гонеа Мене, ќе ве гонат и вас; МАТЕЈ 26:68 а други му удираа плесници, говорејќи: „Проречи ни, Христе, кој Те удри?” Dali za da mu bides sluga na Isus, mora da bides progonuvan, ili moze da pomines bez progonuvanje i ismejuvanje ? Pozdrav, |
|||||||||
![]() |
|||||||||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||||||||
Кога, Како, Каде? Аман кажуј. Јас се вклопувам со сите, само да се ојт негде, па нека се и муслимани, хинду... |
|||||||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||||||
Imash slushnato za dijareja? Chesto pati se dobiva pri patuvanja... od nechista voda ili hrana, kako i od neredoven odmor i premnogu patuvanje. ![]() Znaesh... nikoj ne bi se osudil da te drzhi vo takva sostojba vo crkva ili pri peenje psalmi. ![]() |
|||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||||||
Imash slushnato za dijareja?
Chesto pati se dobiva pri patuvanja... od nechista voda ili hrana, kako i od neredoven odmor i premnogu patuvanje. ![]() |
|||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
||||||||
И јас така најпрво помислив Но,сигурно има излети на кои нема да се делам од групата,посета на некои цркви кои одат во програмата ![]() Една година бев,на еден одмор преку Вранишковски па имаше по три саати учење, вероисповед,и пеење во денот. Мораше тоа да се прави,среќа само што бев со мои другарки,тоа беше единствено добро. Подобро е да си седам мирна |
|||||||||
|||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |