|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 97> |
Автор | |||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Убаво мислење имаш. И убаво е што си го кажуваш твоето искуство со монасите. Јас благодарение на монах излегов од протестантските и останатите канџи со кои бев зграбена. Инаку, Бигорски и Рајчица се прекрасни манастири, а отец Партениј и останатите јеромонаси, прекрасни духовници. Снешка, еве еден поздрав до тебе Псалм 1 - Блажен е оној човек... п.с. снимкава е од монашењето на отец Еразмо пред 2 год. во Бигорски манастир. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ехх, ме изнасмеа со ова... Фобија од? |
|||
|
|||
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sekoj ima pravo na svoj izbor,monasite i monaxinite se luge koi za mene imaat golema hrabrost da go provedat zivotot vo osamenost i molitva, mislam deka ne treba da gi osuduvame monasite za nivniot zivot, niv Gospod bog i go pokazuva patot, eve na primer procitav od nekoj od clenovite dali nekoj zboruval so monah< da jas ovaa godina imav moznost da odam vo Debar vo s.Rajcica, vo manstirot Sv.Gorgi, ne preceka malada monahina koja tolku ubavo se ponese so nas, ni kaza nekoi raboti,mnogu dobri, bev i vo Jovan Bigorski, maski manstir, monasite se tolku ljubezni, cekajte malku, eden nas golem svetec Sv.Jokaim Osogovski sto bil, znaete, monah, da da monah bil, sekoj sto ke otide vo manastir kade ima monasi ili monahini da ne ocekuva cudo, tiie mozat da se pomaolat za nas, da ni dadat brojanica i da ne doblizat blisku do Boga, a kako ke se doblizime do Boga, sami nie treba da se doblizime do boga, sami bez nikoj, monahot moze da se moli za mene,ama jas sum taa sto treba da se boram vo zivotot ponatamu i da go ziveam spored BOga, ni treba duhovnik vernici moi dragiiiiiii, da da duhovnik, ok, mnogu kazav, toa e moe mislenje
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se raduvam shto se sobravme poveke i poveke Pravoslavni, ajde da diskutirame na ovaa tema gledano od nash aspekt...
Hristos posredi nas. ++ |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa go nemam EvAngelose, no od kade znaesh, mozhebi ke otrijam takvo neshto, neli medicina pochnav da ucham. A shto ke napravam, ke go razdadam lekot, pa ke odam vo manastir... |
|||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sekoj sto nema takareceno zareska na srceto nemoze da bide monah ili monahijna
od taa teorija izleguva deka sekoj sto treba da se zamonasi treba da se otkaze od potomstvoto negovo sto znaci nemoze da ja dozivee mojkta na gralot koj go pravi covekot besmrten preku potomstvoto.pa taka medicinski gledano za da se stane monah potrebno e da se ima fobija.............................................. |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добредојдовте назад Маран Ата и Опитен!
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јест и будет! Моли се за мене, братче! +++ |
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Хрситос посреди нас, Полжавче! Овие прашања му ги имаме поставено на Ев пред 1 год (мене денеска ми е годишница на форумов ) ама... кој чека... умрел чекајќи А тебе, мило мое сестриче, Господ ти ја огреал душичката. Чувај си ја почетничката благодат Каде што е трупот, таму се и орлите |
|||
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Абе, Евангелосче, златно гулапче, па зарем уште со сила глумиш лудило? Ајде да ја примениме твојата техника на демогогија на тебе: Кажи ти како тоа ОДИШ и го проповедаш Евангелието? Како може да одиш, кога 24/7 си на нет? Секој разумен што те чита, ќе сфати дека само везеш... Заповедите на Господ се и: 1 Солунјаните: 5:17 Молете се постојано! - ама ти на темата за молитвата велеше дека тоа не е така... Па кога селективно си бираш што ти одговара... Убаво му одговори владиката Наум на твојот пастор – оној кој нема подвиг во молитвата и воопшто, тешка дека нешто ќе разбере од Библијата со својот непросветлен ум! (Ама добро го подбра, ден денеска се смеам на тоа )
Ако ова ти е твоето толкување на таа случка.... Лелееее, мајко, каша попара. А да ја дадеше целата случка како што била: Марко 9: 6 Зашто не знаеше што да каже, бидејќи беа многу уплашени. Лука 9: 33 И кога се разделуваа од Него, Петар без да знае што зборува, Му рече на Исус: „Учителе, добро е да останеме овде; да направиме три колиби: за Тебе една, за Мојсеј една, и за Илија една!” Мили мој, Петар овде од преголема љубов кон Бога и воодушевен од глетката на нетварната светлина, не знаејќи точно што зборува, Му вели на Господ да останат таму за кога ќе слезат долу од планината, не Го фатат и Го убијат, сметајќи дека Мојсеј и Илија можат да го заштитат, затоа што Мојсеј застанал против Египтјаните, а Илија симнал оган од небото. Нема благе везе со тоа што ти го поврза.
Како тоа ти одиш? Како излегуваш? Како одиш проповедајќи, кога нон стоп си на интернет? Ај да не се повторувам, ќе ме удостоиш на одговор????? А, да – и убаво те прашав, покажи ми ти и твојата баптистичка тајфа колкумина имате „спасено“, а јас ќе ви покажам само еден монах колкумина ги упатил кон Бога. Некако ми го избегнуваш предлогов. Да не е малку страшен за тебе? Изменето од Maran Ata - 14.Септември.2009 во 15:44 |
|||
|
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога се дрзнуваме да говориме дека монасите биле вакви или онакви...мислам би требало да се запрашаме
ДАЛИ ПОЗНАВАМЕ МАКАР ЕДЕН МОНАХ/ИЊА? ДАЛИ СМЕ РАЗГОВАРАЛЕ СО НИВ? ДАЛИ СМЕ БИЛЕ ВО МАНАСТИР ДА ВИДИМЕ КАКО ЖИВЕАТ? ДАЛИ СМЕ РАЗГОВАРАЛЕ СО РОДИТЕЛИТЕ НА НЕКОЈ МОНАХ???? Ако одговорот на неколку од прашањава е НЕ...би требало да си ги преиспитаме ставовите за монаштвото..... Јас бев на монашењето на отец Силуан.....зборовите се недоволни за да опишам како се чувствував таму и што се случуваше во мојата душа.... |
|||
МИР со сите
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sekoja cest, sestro MaranAta, sekoja cest za postovite...
Hristos posredi nas. + + + |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што значи да го возљубиш Господа? Исус недвосмислено кажа:
"Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди." (Господ Исус Христос во ев. Јован 14:15)
А заповедите на Исус не се да се повлекуваме во манастири и да плетеме бројаници таму, туку:
"И одејќи, проповедајте и кажувајте дека се приближи царството небесно." (Исус Христос во ев. Матеј 10:7)
"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици" (Исус Христос во ев. Матеј 28:19)
"Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание!" (Исус Христос во ев. Марко 16:15)
"Ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби." (Исус Христос во ев. Матеј 10:16)
"Врвете по Мене и Јас ќе направам да станете рибари на луѓе!" (Исус во евангелие по Марко 1:17)
(Рибарот не ја става јадицата на брегот и не се моли рибите да скокаат од водата на брегот по неа, туку ја фрла во водата) Исто така и во параболата за сејачот кој го сее семето за кое Исус експлицитно кажал дека го претставува Божјото Слово, Тој на почетокот рекол:
"Излезе сејач да сее свое семе... А ова парабола значи: семето е Божјото Слово." (Исус Христос во ев. Лука 8:5,11)
Или пак заради тоа што родителите ја познаваат Библијата и Христовите заповеди и гледаат дека детото нивно постапува спротивно на нив
Христос и апостолите не живееле во манаситири и не плетеле бројаници таму, туку нивната спасителна мисија била меѓу луѓето во светот.
На гората на преображението кога Исус се преобрази во Своето славно тело и кога се појавија Мојсеј и Илија да разговараат со Него, апостол Петар даде еден интересен предлог: "Учителе, добро е да сме тука; ајде да направиме три шатори: еден за Тебе, еден за Мојсеј, еден за Илија" (Лука 9:33) Петар бил воодушевен и задоволен од присуството на прославениот Исус, Мојсеј и Илија и посакал да направи живеалишта за нив на таа гора и да живее со нив таму одвоен од светот. (како монасите во манастирите) Но на оваа негова желба Бог одговори: "А од облакот дојде глас, кој велеше: „Овој е Мојот Син (Христос), Мојот Избраник! Слушајте Го Него!" (Лука 9:35). И така Петровата желба не беше исполнета и тие се вратија повторно меѓу луѓето да ги исполнуваат Христовите заповеди кои ги наведов погоре.
Истата Божја порака им ја препорачувам и на монасите денес: да не си прават свои изолирани живеалишта каде што тие (по нивна проценка) би живееле со Бог (како што побара апостол Петар), туку да го слушаат НЕГО - ХРИСТОС, а Тој вели... одете, излезете, одејќи проповедајте, бидете рибари на луѓе, како овци меѓу волци.... |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |