|
Правна помош |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 23> |
Автор | ||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да, но пред тоа мора да му го понуди својот дел, а доколку не постигнат согласност, тогаш покренува процес за судска делба по пат на јавна продажба. |
||||
sneza71
Нов член Регистриран: 30.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
dali podlegnuva na plakanje danok na imot deloven objekt ako nee pusten vo upotreba
|
||||
Pejik
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ако добро те разбрав едниот сопственик може да покрене барање за судска делба и тоа да се усвои,без да го праша тој со помал процент!И тоа да се даде на јавна продажба.Така ли е ! |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Едниот сосопственик доволно е да покрене барање за судска делба по пат на јавна продажба, но во таков случај, другиот сосопственик има право на првенствено купување, доколку понуди еднакви услови како и најповолниот понудувач. Правото на првенствено купување во секој случај е гарантирано. |
||||
Pejik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Но како доаѓаме до судска делба!?
Дали едниот тоа го покренува или двајцата се потребни?
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не одам во нешто друго. Самиот, без судска одлука, не може да го продаде сиот неделив имот. Судската делба со јавна продажба е единствен начин. |
||||
Pejik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ти сега одиш во нешто друго.Еве сега ќе ти појаснам.Дали да речеме ако двајца поседуваат недвижнина на пр. Дали оној со поголем процент може да ја продаде целата недвижнина без да го праша оној со помал процент.
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па токму судската делба со јавна продажба е одговор на твоето прашање. Сосопственикот ќе му го понуди на оној со помал дел, својот дел, а доколку другиот сосопственик не сака да го откупи, тогаш по пат на јавна продажба, имотот ќе биде продаден, а двата сосопственика ќе добијат вредност сразмерна на делот. |
||||
Pejik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не е можна делба без уништување,затоа прашањето и ми беше! Не ми одговори на прашањето!
Инаку она другото што го напиша и мене ми е горе-долу познато.
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Станува збор за недвижна ствар, зар не? Истотака, би прашал, дали е можна делба на истата, без притоа истата да се уништи? Според ова што го пишуваш, очигледно станува збор за сосопствност на ствар која со делбата би се уништила, бидејќи делот е определен сразмерно, според целината (идеален дел). Во таков случај, пред се, сосопственикот треба да го понуди делот на другите сосопственици, кои имаат право на првенствено купување. Доколку со правото на делба, може да се подели стварта без нејзино уништување, тогаш тоа и ќе се изведе по пат на судска делба. Истотака, судот може да одлучи при поделба на стварта, стварта да му припадне на едниот сосопственик, а тој на другите делови да им ја исплати вредноста на нивните делови. На крајот, истотака е можна и судска делба по пат на јавна продажба, доколку стварта со поделбата би се уништила или значително би се намалила нејзината вредност. Во овој случај сосопственикот на ствар што е предмет на делба со јавна продажба, има право на првенствено купување. Во спротивно, по јавната продажба на трето лице, секој од сопствениците ќе добие вредност еднаква на делот кој го поседува. Изменето од Македон - 25.Септември.2010 во 14:29 |
||||
kakos
Нов член Регистриран: 22.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас сум тужител во граѓански спор.
Постапката трае скоро две години и се наоѓа пред завршување - остана судијата да ја прогласи одлуката. Анализирајќи ја целата постапка јас сум убеден дека треба да добијам. Во оваа ситуација мојот адвокат ми кажува дека ќе ја повлече тужбата ако јас не потпишам со него договор - согласност, со чиј што текст јас не се согласувам. (Секако дека претходно имам потпишано полномошно, за тој да ме застапува) Дали адвокатот може да ја повлече тужбата без моја согласност? (можеби тој има влијанија од страна на тужениот) Дали јас можам да го оспорам тоа повлекување на тужба? Ако овој адвокат работи против моите интереси, како да ангажирам друг за истиов случај? (како е тоа законски определено?) Кои се надлежните институции каде можам да добијам: Информации Правна помош Консталацијата на нештата бара итност во мојата одлука. Благодарам. |
||||
Pejik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Еве едно прашање.Ако со некого делиш имот, а он има поголем процент,дали он има право да го продаде целиот имот без да го праша оној со помал процент?! |
||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Фала! :)
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ако во постапката за утврдување на татковството судот не донел одлука за чување и воспитание, поради тоа што сметал дека не треба да донесе таква одлука, тогаш останува тоа да се стори со спогодба, а ако не успее и со спогодба, тогаш, решение ќе донесе Центарот за социјални работи. Во случајов, таткото ќе е тој кој ќе поднесе барање за такво нешто, поради изменетите околности. Во сето ова, истотака, Центарот ќе прибави и мислење од самото дете, земајќи ја в предвид возраста на истото.
Тие се надлежни, но при пресуда за утврдување на татковство или за развод на брак, судот истотака може да донесе одлука, при претходна консултација на Центарот за социјални работи.
Со самото утврдување на татковството, одлуката има дејство ex tunc, од што произлегува дека тој е татко од чинот на раѓање на детето, па ги има истите права како и мајката. Тоа значи дека има право да остварува контакт со детето, па дури и да го земе на чување и воспитание, ако за тоа одлучи Центарот за социјална работа,. Дали се корумпирани или не, навистина не знам, не сум запознаен со ефикасноста на Центарот.
Во таков случај, другиот родител или јавниот обвинител ќе поведат постапка пред суд за одземање на родителското право над детето поради злоупотреба или грубо занемарување на родителските должности. Судот, по прибавено мислење од Центарот за социјална работа, ќе донесе одлука за одземање на родителското право над детето. Судијата колку што имам познавања не е обврзан стриктно да го следи прибавеното мислење. Не би можел конекретно да ти одговорам како се одвива надзорот на работата на Центарот за социјални работи, чинам дека за тоа е надлежно Министерството за труд и социјална политика. Повели и другпат. |
||||
Внеси реплика | страница <1 1617181920 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |