![]() |
|
Муслиманите и нешеријатските држави |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 16171819> |
Автор | ||
Halid ibn Velid ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Tokmu taka Zidarski!!! Ce si gi pocituvat pravata na svojata vera,i ce ziveet po pravilata koi mu gi nalagat Islamot!! A za Kaznata,vece ke mu se sudet na Drugiot Svet!! Sega mozebi ke me prasas,epa site i vo tie zemji koi postoet "serijatot",neka ziveat na toj princip,Neka bidat kaznuvani tamu!!!(ova samo go pretpostavuvam deka ke prasas) ![]() No ke ti kazam Zidarski,deka Allah.xh.sh za Edno Napraveno Krivicno delo ne kaznuvat Dva pati!! Taka da onie koi ziuvaat vo Serijatska drzava,ako sami se prijavat kaj Halifot,i mu kazat deka zgresile(Znaci Iskreno se pokajuvaat) Togas se Izvrsuvat Sankcijata Vrz Niv,za da na Drugiot Svet, da ne bi ja Pocustvuvale tamosnata kazna,Koja e Mnogu Pobolna i Postrsna!! A dodeka nie koi ziveeme vo Sekulasrni Drzavi,tamu ke imame kazna(Dokolku ne ni prostet nasiot Gospodar Allah.xh.sh.) Barem jas taka Mislam!! Poz... |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Се разбравме дека полигамијата е исклучок.
Но ете, има и таква ситуација. А тоа е забрането во нешеријатската држава. А човеков сака да земе повеќе од 1 жена. Чаре? Дали ќе живее невенчано (ако е прав муслиман не би требало) или? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Efendija, ako mozhe i na moeto prashanje da odgovorish, te molam...
|
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
За Полигамијата доста зборувавме од Исламски аспект,и дојдовме до заклучок дека таа е ИСКЛУЧОК а не ПРАВИЛО.Видовме кои посебни услови се потребни за тоа,и колку се тие тешки да се реализираат во реалноста,но,нејсе како што викаш ти ако човекот има желба,услови,и праведност кај себе за да ја спроведе полигамијата во секуларна држава,ако тоа не е забрането со закон во таа држава слободно може да си земе повеќе жени.Иако ова е тешко изводливо,зборувам за вистинските муслимани кои добро ги познаваат Исламските прописи,па и прописите за Полигамијата. |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
![]() |
||
dzem ![]() Сениор ![]() Регистриран: 07.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 117 |
|
Allah da ve nagradi be brakja navistina ste dobri vistinski znaete-odgovarate napred so vistinata inshallah ke se sfati deka sherijatot e najdobar zakon
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
(se izvinuvam za poklopuvanjeto so prashanjata, vo isto vreme pishuvavme izgleda)
|
||
![]() |
||
|
Znachi - sledenjeto na sherijatot vo edna sekularna drzhava, kje se ostavi na individualecot...?
Toa znachi - deka ako e vistinski vernik, toj samiot kje pochituva se shto treba da pochituva i kje zhivee po principite na sherijatot, duri i bez kazna? |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Да не биде рафално...чекај да се сконцентрирам, има доста прашања. еве на пример, за сликањето со шамии во личните документи-се дигна џева, нели, но се најде компромис, т.е. се реши во полза на муслиманите бидејќи не се наруши секуларното уредување.
И волкот сит-и овците на број. Значи, може муслиманот да си живее во нешеријатска држава се додека заедничките интереси не се нарушени. Што станува со полигамијата? На пример, ако сака муслиманот да ожени 4 жени, побуден од милосрдие, или едноставно желба, а е финансиски моќен да го исполни тоа... |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
Pa zatoa vikam brat,dodeka imame uste malce vreme,a plus i Ligata e....,inaku vo nase otsustvo ce se natalozat prasanjata,i ete ti posle zbrka. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Halid ibn Velid ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
|
Dodeka sme tuka,dodeka ne doslo vreme za Namaz!! a Efendija!?? ![]() I plus vecer imat Fudbal.. ![]() Изменето од Halid ibn Velid - 11.Март.2008 во 18:39 |
||
![]() |
||
|
![]() Ajde Marija prasaj uste nesto. ![]() Изменето од efendija - 11.Март.2008 во 18:37 |
||
|
||
![]() |
||
|
Serijatot,sekoj eden vrenik,mozet da si go Primenuvat vo svojot Zivot,sam sebesi(vo Drzavite kaj so nemat serijat-vo Sekularnite)!! Kako Individua!!
Sekoja edna naredba da ja pocituvat,da Izbegnuvat od Zabranete!! Ete ti Serijat!! Ako vo SRCETO na Muslimanot postoet Ljubovta prema Allah.xh.sh.(A Najmnogu,trebet da postoet!!,Ljubov kon Allah.xh.sh. vo srcata na vernicite,i kaj Vistinskite Vernici postoet)togas samiot si Postavuvas,serijat,T.E.Poslusen na Allah.xh.sh.od sekoj Aspekt! Ako go primenuvat,Serijatot Muslimanot,togas 100% sum ubeden,deka ce go pocituvat i Sekularniot Rezim na Drzavata,Nikogas nema da greset prema Takviot Rezim..Poso toj som e "Sovrsen"(go staviv vo navodnici,za da ne pisam Sovrsen,da ne me razberete pogresno!!Nikoj ne e sovrsen osven Boga)vo Serijatot,togas za takviot Musliman ne e ic tesko da go pocituvat i Sekularniot rezim! Ova ti e kako so Verata,Vernikot ako ja pocituvat Svojata Vera,Ic nema da mu e tesko da ja pocituvat i Tugata Vera,Poso e neli Vernik??? Barem jas taka Mislam!! Poz..Halid ibn Velid. |
||
![]() |
||
|
Види Зидарски,имам еден предлог:Не е лошо постепено да се поставуваат прашањата,за да има и простор и време да се одговори на нив.
Да не биде тоа како што беше практика досега одеднаш-рафално.Ако на тој начин ја водиме дискусијата,верувам дека нема да има никаков проблем,сакам да кажам можете да поставувате секакви прашања кои што ве интересираат за Исламот,ама да биде запазен ред. |
||
|
||
![]() |
||
|
Еве и братот Муџахид истовремено го кажа тоа.
![]() |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 16171819> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |