IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Српска пропаганда и окупација на Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Српска пропаганда и окупација на Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 33>
Автор
Порака Обратен редослед
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2009 во 10:07
За менувањето на презимињата пишува уште во Advocate Of Peace-1918-David Starr Jordan:

Изменето од lav4eto - 05.Август.2009 во 10:07
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2009 во 14:27
Да не стане нејасно - Србија вршела тортури не само во Македонија туку и во останатите делови на Кралството СХС - на пр.

Пред балканските војни Црна ГОра била независна и имала свое владение,по влегувањето во сојузот на Црна Гора и се одзема правото на самоопределување и верските училишта и црквите стануваат Српски каде што не е дозволен Црногорскиот туку се употребува Српскиот.

Босна потполно е раселена по балканските војни,Србите немилосрдно ги бијат Турците и др.Муслимани заедно со Католиците таму,со школите и црквите е исто како во Македонија и Црна Гора

Така се до Истра - најубав пример е книгата на кралот Караѓорѓевиќ за СХС и кралството Југославија,тој гревовите на Србите ги изнапишал во книга од три томанамигнување
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Август.2009 во 16:46
Зошто до сега никој не го спомнал Удружењето за борба против бугарските бандити на Каламатиев? Тоа било голема сила.

Primer surove odmazde može ilustrovati slucaj iz januara
1922. kada je komitska ceta izvršila masakr nad meštanima
kolonistickog naselja Kadrifalkovo, a godinu dana kasnije likvidirala
desetoricu vojnika i žandarma u selu Tonatarci. Vlada
Kraljevine SHS je u znak odmazde angažovala šefa Udruženja
protiv bugarskih bandita
Dobricu Matkovica koji je vec 2. marta
1923. poslao potpukovnika Radica u selo Garvan. Rezultat
ove akcije bio je masakr 56 starijih meštana koji su stradali u
mitraljeskoj vatri. Lj. Davidovic je u parlamentu govorio o dvostruko
manjem broju žrtava, ali kada je narodni poslanik Svetozar
or!evic pokušao da u!e u selo i utvrdi istinu, vlasti su ga
na sve nacine ometale u toj nameri.16

Изменето од cercetator - 02.Август.2009 во 17:04
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2009 во 00:29
Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

Sakas da kazes deka tie zapisi za nego ne se tocni...!!!!?????      

Поткрепи ги со документ ако сметаш дека си во право. Јас се што кажав поткрепив со документ!

Изменето од macedon_alex - 31.Јули.2009 во 01:19
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 22:15
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Записи. Оф леле. Какви црни записи, па уште и автентични....тоа некој си напишал нешто и ајде сега записи. Научи да разликуваш официјален документ од чкртаница на web-страна па дојди да говориме документирано за историјата!

Sakas da kazes deka tie zapisi za nego ne se tocni...!!!!?????      

Изменето од macedon_alex - 31.Јули.2009 во 00:31
"ОСУМ ИПОУ ИУЈАДИ ВУЃЕ..."
Кон врв
Pirinec Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2009
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pirinec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 19:51
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Ako zboruvame za zapisiye od karnigeivata komisija za balkanskite vojni niedna od trite vojski -grcka, bujarska i srpska ne moze da se amnestira od zlostorstvata, posebno sprema muslimanite, no i vrz hristijanskoto nevojno naselenie.Za slucajot so mackata se sekavam ama odamna ja citav knigata.

Jас исто jа имам карнегиевата анкета,но тоа со мачката е от книгата на французинот Henri Pozzi "La guerre revient..." 1934г. стр.45.Тоj опишува ситуациjата во Македониjа и геноцидо на Србите врз народот :(

Изменето од macedon_alex - 31.Јули.2009 во 00:30
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 19:28
Ako zboruvame za zapisiye od karnigeivata komisija za balkanskite vojni niedna od trite vojski -grcka, bujarska i srpska ne moze da se amnestira od zlostorstvata, posebno sprema muslimanite, no i vrz hristijanskoto nevojno naselenie.
Za slucajot so mackata se sekavam ama odamna ja citav knigata.
Кон врв
Pirinec Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2009
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pirinec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:45
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Mislam deka ako se potrudam malku ovoj tekst ke go najdam i ke mozam da te demantiram. Ova me potsetuva na tekst od izveshtaite na Karnigievata komisija za izvrshenite zlostorstva na bugarskite vojnici vrz nedolznoto makedonsko nselenie. No ajde da ne gresham dusha prvo da najdam. Go zapamtiv tokmu po mackata.

Добро потруди се..... успех :)
За жал целата книга на македонски немога да наjдам сега,но и jас ке се потрудам :)
Еве линкове кон книгата: http://www.makedonskatribuna.com/Voinata%20se%20vrushta_files/the_war.htm
http://emitvaepolojenieto.hit.bg/The_true.pdf

Може сичко да е кажано дека не са биле Срби,но за жал сето е правено от них :( На мен лично ми се сгади и немога да повервам дека христиjани могат да прават вакви работи.Ако сакате и на френски ке ви jа дадам.

Изменето од Pirinec-Vrhovist - 30.Јули.2009 во 18:50
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:14

Ne bidi smesen... Od DRVATA ne ja gledas SUMATA...!!!
Да навлегувам во бесмислени философии со тебе немам намера, затоа прашувам кратко и јасно: Имаш ли документи или немаш?

E pa jas ti gi davam , a ti gi brises... Ili nekoj drug neznam...     

Ti kazuvam za zapisi za toj Satorov, a nekoj ne mu odgovara i gi brise...   A bas se potrudiv da gi najdam... Ima li fajde pak da dokazuvam koga nekoj gi brise...       

No ti dadi uste nekoj tvoj "fakt" , a jas ke ti go pobijam do utre, samo nekoj da ne gi brise tie moi postovi OK...???

"Записи". Оф леле. Какви црни записи, па уште и автентични....тоа некој си напишал нешто и ајде сега записи. Научи да разликуваш официјален документ од чкртаница на web-страна па дојди да говориме документирано за историјата!

Изменето од macedon_alex - 30.Јули.2009 во 18:20
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:09

Да навлегувам во бесмислени философии со тебе немам намера, затоа прашувам кратко и јасно: Имаш ли документи или немаш?

E pa jas ti gi davam , a ti gi brises... Ili nekoj drug neznam...     

Ti kazuvam za zapisi za toj Satorov, a nekoj ne mu odgovara i gi brise...   A bas se potrudiv da gi najdam... Ima li fajde pak da dokazuvam koga nekoj gi brise...       

No ti dadi uste nekoj tvoj "fakt" , a jas ke ti go pobijam do utre, samo nekoj da ne gi brise tie moi postovi OK...???

Изменето од macedon_alex - 30.Јули.2009 во 18:18
"ОСУМ ИПОУ ИУЈАДИ ВУЃЕ..."
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 18:07
Originally posted by Pirinec-Vrhovist Pirinec-Vrhovist напиша:

DelijaSkopje
Не бе jас само кажувам една от многото книги :)
Еве малко цитат от неjа:
"Ја напуштив Македонија оскрбен, ужаснат. Згнасен од тоа што го видов таму, разбрав и сам проверив - благодарение на одобренијата за проучување, со кои располагав и наспроти големите усилби на белградските агенти по секоја цена да ме спречат да ја откријам вистината... Јас, Французинот, кој длабоко ја сака Србија и кој достапно го докажал тоа во текот на 20 години... ги признавам сите жестокости, насилија, деспотизам, аморалност во сите случаи, без исклучок... Јас го видов следното: еден селанец, близу до селото Орсак, меѓу Куманово и Ново Село, со симнати панталони, беше врзан за дрво.
Целото лице, грбот и стомакот му беа облеани во крв. Опколен беше од тројца џандари и еден поднаредник. Четвртиот џандар излегуваше од една куќа. Тој во торба носеше една мачка, која се оттргнуваше да избега. И ги кренаа панталоните на жртвата, ги подврзаа под секое колено и ја ставија внатре мачката, веќе силно разбеснета. Целото село - мажи, жени, деца, молчеа онемени. Човекот, на кого разбеснетото животно му ги кинеше месата, завиваше од страшни маки... А двете жени? Умреа ли, без да признаат?" - "Без да признаат? А, тоа не може да се случи. Со свеќа... Ако одречува, ја исправаат, расчекорена, запалуваат свеќа и малку по малку ја искачуваат пругоре меѓу нозе. Малечките (има три години оттогаш, откога беа тука) како волчици завиваа. Не можеше да се стои во канцеларијата од смрдеа. После ги обесивме на дрво" (Анри Пози: "Војната се враќа", Париз, 1934 година)."

Тоа са факти от странци...ти ако сакаш от Тито ми цитираj шо избереш ама нема коj да ти верува

Mislam deka ako se potrudam malku ovoj tekst ke go najdam i ke mozam da te demantiram. Ova me potsetuva na tekst od izveshtaite na Karnigievata komisija za izvrshenite zlostorstva na bugarskite vojnici vrz nedolznoto makedonsko nselenie. No ajde da ne gresham dusha prvo da najdam. Go zapamtiv tokmu po mackata.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:57
Политика, Косово и слични теми имате на соодветни подфоруми ова е "Историја", дискусиите се од историски аспект, не од дневно-политички!

Бугиман, одличен пост, сите да го прочитаат, иако си оф-топик и ти, нека постои малку!
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:52
Зошто не знаеме да полемизираме за темата која е дадена и секогаш темите скршнуваат во друга насока? И повторно одиме со навредлив тон, дали сме неспособни да комуницираме на едно нормално ниво?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 17:30

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.