|
КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 23> |
Автор | |||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
evangelose gresis ova sto jas ti go kazav ne e kazano samo vo eden aet tuku vo eden cel del odnosno sure ako dobro go procitas toa sure jasno ke go razberes toa i nema sto drugo da se kaze tuku samo deka k*ranot toa go kazal mnogu jasno. a k*ranot ne e kniga ispratena za naukata tuku za verata i ne treba da se ocekuva da ni veli precizno bebeto e napraveno taka i taka... toa e kazano megu drugoto. evangelos od k*ranot se crpat mnogu raboti za da bidat otkrieni. evangelos ako sakas da postanes naucnik i pronaogac proucuvajgo k*ranot i ke uspees.
allah neka ti se smiluva... |
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
the king, ако си го читал Коранот (се надевам) ќе видиш дека таму ништо од тоа научно што го тврдиш нема! Самите Корански ајети не кажуваат ништо научно.
Тие добиваат изглед на "научен труд" само во исламските брошурчиња откако муслиманите ќе ги накитат со сликички од Ајнштајн, телескопи, атоми, ДНК молекули, ембриони итн итн и неупатен човек кога гледа си вика бреее... ова мора да е некоја научна енциклопидија, некоја физика или биологија...
а доколку човек ги тргне на страна само стиховите, тешко дека ќе дојде до заклучок до каков што си дошол ти.
Не наседнувај на таква хипноза, они тврдат дека Коранот е Божја книга така? Епа тогаш земи го Коранот и прочитај го па сам оцени дали е Божја книга или не е. А ако имаш време, читни ја и Библијата малце, можеби ќе најдеш нешто интересно таму
А што се однесува за стварањето на човекот во Коранот...
"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Kу'ран 86:5-7) При прво читање на овој стих од к*р'анот, очигледна е грешката дека спермата излегува од пределот кај градите (меѓу 'рбетот и ребрата). Или доколку сакаш да прочиташ малку повеќе на оваа тема, кликни на следниов линк:
И уживај во "научноста" на Коранот |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ја не знам шо се мучат овие на медицина 6 години. Прочитај си к*ран за лектира, се чита лесно, речиси беспамет, за 5-6 часа, ако не заспиеш од досада, па после тоа ќе лечиш, ќе пораѓаш, ќе правиш операции, а може и во вселената да се вивнеш до којзнае кое небо...
|
|||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Edna od osnovnite raboti na Hristijanite e prepravanje na Lagata vo Vistina i prepravanje na vistinata vo laga... sto e naj zalosno,toa svesno go pravat.
Ne vo eden post zborot Nebo se odnesuva na CELIOT KOSMOS a vo drug NA NEBESKIOT SVOD. Toa vo edna recenica go rekov od prviot post.
Znaci zborot "nebo" vo Qur'anot se odnesuva na CELIOT KOSMOS,isto taka SE KORISTI vo BUKVALNO ZNACENJE na NEBESKIOT SVOD.
Sepak,EvAngelos,toa e samo jazik.
DALI TE BOLI STO QUR'ANOT E EDEN I EDINSTVEN ? IST OD VREMETO NA SAMATA OBJAVA,KAKO STO SE OBJAVUVAL TAKA NA PAMET SE UCEL TOKMU ZARADI TIE PROMENI ?????? DALI TE BOLI STO BIBLISKI VERZII IMA MILIONI ???? DALI TE BOLI TOA STO VO HRISTIJANSTVOTO IMA 30 RAZLICITI SEKTI SO 30 RAZLICITI VERUVANJA ???? No,kako sto kaza,da ja ostavime Biblijata na raat... se razbra nejzinoto.
The King,Alejkum Selam brate. Allah s.w.t.a i tebe da te nagradi InsAllah. Znam koja ti bese namerata i sto sakase da kazes.
A sto se odnesuva do EvAngelos,eve go uste tapka vo mesto i ne mu e jasno naj jasnoto. Neka si tapka....
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
DAIJA, а што вели твојата омилена верзија на Коранот, каде се Сонцето, Месечината и Ѕвездите таму во таа верзија?
|
|||
|
|||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vaka evangelos si se zapnal za nekolku primeri koi nie gi navedovme bidejki postojat mnogu primeri kade jasno se gleda za verodostojnosta na k*ranot eve samo uste edno.
znaes li ti deka vo k*ranot precizno e ukazano na razvivanjeto na bebeto vo utrobata na majkata?? malku medicina. tamu jasno se kazuva deka bebeto najprvo doaga do spoj na maskoto i zenskoto seme a potoa deka najprvo se oformuva rskavicen oblik koj podocna so zajaknuvanje se oformuvaat koskite kozata organite i se drugo. evangelos te mola kazi mi koga medicinata go dokazala ova ????? |
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne e makedonska, torbeska e. A makedonskata, zdravje, do godina.
A dali sum dorasnat ili ne, ti vo nikoj slucaj ne si merodaven da odredis, zasto, i malite deca ja nadrasnale knigata vo koja veruvate, a koja e verodostojna samo za epten plitki mozocinja....
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
хахаха конечно the king ја симна маската ... а на почетокот делуваше толку наивно, изгубено...
дури и тврдеше дека според Коранот Исус бил распнат конечно и од устата на "муслиман" да ја чуеме вистината...
the king, имаш уште многу да читаш, мал си, одвај полнолетен.. Бог нека те упати во вистинската вистина
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
DAIJA, остави ја Библијата на раат (не си дораснат за неа), темава е за Коранот... дали, кога веќе дојде, случајно носиш некоја подобра верзија на Коранот, бидејќи очигледно моите стихови од македонската верзија не ти се допаѓаат?
|
|||
|
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Neli sfakjas deka ne ste sposobni vie da go tolkuvate Slovoto Bozjo?
Sekogas koga si davate za pravo da storite takvo nesto, ja u... rabotata i iskaca kasa popara (citaj Biblija - ona sto denes vo mnogu verzii go imate).
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
E pa Elshadi,veruvajte si kako sakate. Jas kazav sto e prifatlivo za eden zdrav razum. Nemoze da bide Bozja Objava Pavlovata vo koja sam veli :"Za devicite NEMAM ZAPOVED" a vie velite toa e zapoved Bozja. Jas razbiram koe e Hristijanskoto veruvanje,pa zatoa i zboruvame.
Allah na sekoj Bozji pratenik pa i na Isa a.s mu objavil KNIGA te. del od Qur'anot a denesnite Evangelija se izbrani od eden GOLEM kup na razni knigi i zabeleski na sekakvi luge koi go pisuvale negoviot zivot. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,zosto toa Bozja objava ? Pavle gi zaboravil corapite pa mu pisuva na Timotej da mu gi donese... ova se licni raboti,bez troska korist.
I sekako... ete se vrakjame... sekoj si prodolzuvame da veruvame vo ona sto si veruvame,ne mora mojata vistina da bide tvoja nitu tvojata da bide moja.... no samo prajme muabet deka PAVLE e onoj koj vi gi vmetnal site dogmi goi ve vadat od van patot Bozji.
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Miralem, решете се сега, дали "небо" значи атмосферски слој (како што во еден предходен пост тврдеше) или пак "небо" значи вселена како што тврдиш во горниот стих?
Или пак има променливо значење и си го прилагодувате зависно од ајетот
|
|||
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ovoj e od onie koi cvrsto resile SLEPI DA SETAAT. Mu se dava odgovor na se' pa inaetot e pregolem i licemerieto,se prefrla na provokacii.
Zborot nebo,spored dosta Islamski Ucenjaci,znaci "Vselena" sto ti dava odgovor na site tvoi zbrki.
"Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga sire." (Az-Zariyat, 47)
Ne se zboruva za toa deka neboto se siri,ona koe ti go znaes... tuku VSELENATA. Vo naucniot svet do pocetokot na XX vek preovladuvalo edno mislenje deka: "Vselenata imala edna staticka nepodvizna struktura koja ne se menuvala i deka poteknuva od vecnosta" Megjutoa istragite provedeni so pomos na golema sovremena tehnologija dovedoa do soznanie deka Vselenata ima svoj pocetok i deka se siri.Ruski fizicar Aleksander Friedmann i belgiskiot kosmolog Georges Lemaitre na pocetokot na ovoj vek,teoretski dokazale i proracunale deka kosmosot e vo stalno dvizenje i deka se siri.
|
|||
|
|||
elshadai
Група Регистриран: 06.Август.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Миралем, очогледно не ме разбираш, се обидов да кажам која е причината зошто според Христијанството и Јудаизмот к*ранот не е прифатен како Божја објава, ми цитираш на англиски, кој не е соодветен за да се опише коренот на значењето на зборот Господ и Бог. А како второ постои коренита разлика помеѓу она што се верува во Исламот под терминот Божји Збор и она што го подразбираат Христијанството и Јудаизмот, затоа избива к*ршлус, Христијаните веруваат дека Зборот Божји е објавен во личноста Исус Христос, тоа значи дека неговите зборови и дела (опис за живото негов) се вклопени во едно, нема одвојување како во Исламот (на к*ран, божја објава и хадиса исламски тумачења, значи не можеме да мешаме баби и жаби, кога имаме круцијална разлика во терминологиите и сваќањата, нит па можеме да осудуваме една или друга страна, можеме само да презентираме, зошто го верувам тоа што го верувам а дали некој ќе се сложи, тоа е релевантна работа. Мојата вистина не мора да биде твоја ама ни твојата не мора да биде моја, ова се нарекува субјективност. А она со небесата е научна фантастика, не се мешам таму.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1516171819 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |