![]() |
|
БИБЛИЈАТА И НАУКАТА |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 63> |
Автор | |||||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Знаеш дека научно, многу лесно се докажува дали ИМА или НЕМА нешто. Не знам каква поента има твоево убедување... Јас се што барам е прост одговор на прашањето: ЗОШТО НЕ ВЕРУВАТЕ, поткрепено со научни докази, кои ја оповргнуваат верата... И тоа ли ви е многу?
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Carnation ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
||||
adzi vetuvam deka jas ke ti dokazam deka nemat bog ako ti mi dokazis deka vo vozduhot ne postojt gasot carnatium
![]() |
|||||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
|||||
![]() |
|||||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
||||
Ти одговараш на прашањето „зошто луѓето измислиле богови“, а јас те прашав докажи дека ИЗМИСЛИЛЕ, т.е. ДОКАЖИ дека нема Бог? Значи уште еднаш, прашањето не е што ти мислиш, зошто луѓето веруваат, туку ЗОШТО ТИ НЕ ВЕРУВАШ? поткрепено со научни докази... ![]() |
|||||
![]() |
|||||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||||
Ти не ми поставуваш тука на оваа тема прашања, туку само префрлаш постови од една тема на друга (модератори?) поточно префрлаш постови од темата "фалсификатите", на оваа тема.
Залудно ги бламираш неупатените, затоа што и со просто протрчување низ таа тема секој може да забележи дека на таа тема ти се одоговрени повеќе од едно прашање, дека најмалку еднаш јавно те фативме како лажеш во името на Библијата и како си заглавен на првото прашање кое ти беше поставено тебе.
Не сакав да те брукам и ти дадов шанса да си бидеш он-топик, ама бидејќи тврдоглаво ја расипуваш темата со твоите неизлечени фрустрации од темата "фалсификатите" и бидејќи ти префрлаш постови од таму, и јас ќе префрлам некои постови од таа тема.
Фер е нели?
![]() Мирко ја признава лагата...
Мирко е заглавен на првото прашање...
Немам ништо против модераторите да ги избришат моите офф-топик префрлања на постови, ама верувам дека тоа ќе го направат и за постовите што Мирко ги префрла. Тој прв почна
![]() п.с. префрли си ја енергијата на твојата тема за да не ти гледаат сите тука сеир офф-топик
|
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
![]() |
|||||
Miralem1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
||||
Vidis drag moj prijatele... kolku da vidime deka ne treba da krivite Islam ako nekoj izmislil "privremen brak" iako toa Muslimanite ne go izmilile.
Temata Falsifikati jas ja zapocnav so nekolku prasanja,treba da se zastramis i da ja spomnis.... Gi molam site prisutni da ja nagledaat taa tema i neka vidat za sto se raboti i dali mi e odgovoreno na barem edno moe prasanje.
Temata znam deka e "Biblijata i Naukata" te nema da se pokazes na nea.
Ti postaviv i tuka prasanja,vo vrska i so temava.
Ajde,prosvetlini gi.Eve,bibliskite pisateli neznaele ni da sobiraat.Eve kolku vrska ima biblijata so naukata.
Ke gi spomnes li povtorno mravkite ? |
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
![]() |
|||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||||
Мирко, повторно ти како џокер во покер.
Што ми е гајле мене кој ги осветкува Кире и Мето, да не си помисли дека христијаните го прават тоа?
Па ваљда еден "екс христијанин"
![]() Доволно се зголемени наводниците?
![]() Доста ги расипуваш темите, прашање ти е поставено на твојата тема "фалсификатите" поработи малку на случајот, а тука тема не е за Кирил и Методиј, туку Библијата и Науката. Биди он топик.
Изменето од EvAngelos - 21.Јуни.2007 во 22:41 |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Miralem1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
||||
Мирко, не се убацувај во туѓи муабети, не е културно. На тебе ти одговорив веќе на 4-5 прашања, а ти јаден уште си заглавен на првото мое прашање до тебе
![]() Затоа, не се мешај во оваа тема, туку иди кажи нешто паметно на твојата тема "фалсификатите"', поточно, ако сакаш, одговори ми на прашањето таму. Ne si ziv da se pojavis prijatele. Zosto ne go postira cel post ?
Treba da se zastramis malce. Providen si. Zemi citaj se po red,mozebi ke se razberes.
A za S.Kiril i metodi kogo da prasame ? Dali tie se svetci i sto velat za niv dvajca onie koi ja osvetkuvaat "majkka tereza" ? Dali tie dvajca ne bile krv i meso ???
Pa zarem i toj ? :)
I uste go sovetuvas da procita,,, a rastura covekot so dosta zanimlivi prasanja na koi kako utcinja gledate samo i nemozete da zinete i go teras da procita. Gotov si ti nas prijatelu EvAngelos,,, ti preporacuvam uste eden mesec otsustvo i odmor.
|
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
![]() |
|||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||||
"Просветителе", тебе човек не мора да ти реплицира, самиот си се побиваш
![]() Од една страна ни постираш стих од Светото Писмо каде се вели дека Христос дојде да го исполни Законот (иако се сомневам дека знаеш што значи тоа), а од друга страна се чудиш зошто христијаните не продолжуваат под јаремот на Законот. Прво прочитај бар една книга од стариот завет и една од новиот, а потоа пастирај, за да не пишуваш вкави муслиманско-пародични вицови. Вакви постови на подфорумот Комедија, тука не. Поздрав! |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
goor ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
||||
apsurdno i smesno ee da pastiram ovde zatoa sto ke treba da pastiram izvadoci od istorija za 5to oddelenie kade jasno se kazuva pricinata za izmisluvanje na bozestva....da potsetam lugeto nemozejki da si objasnat nekoi prirodni pojavi izmislile bogovi i im se poklonuvale...kako bog na vetrot, na sonceto i taka natamu.....ili ja nemate procitano ni ovaa kniga
pa vi kazav koga nasiot intelekt nemoze da svati nekoi raboti kako beskonecnosta na kosmosot postanokot na svetot i tn.. toa go prepisuva na bog...kako sto veke ja spomnav istorijata za 5to odd. ![]() ![]() ![]() ![]() koga ti na toj covek od toa vreme ke mu objasnis deka zemjata e trkalezna i deka se vrti oklu sonceto i deka dozdot ne go pusta nekoj bog na dozdot ke ti poveruva.....ne bi rekol. taka da ne se povtoruvam site tie rgumenti sto gi prikaza evangelos samo UKAZUVAAT NA POTREBATA DA SE IZMISLI BOG>nisto poveke. |
|||||
end off days 15...14...13....
|
|||||
![]() |
|||||
ПРОСВЕТИТЕЛОТ ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 09.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 61 |
||||
Општо познато е дека од научна гледна точка обрежувањето не само што е оправдано, туку е и мотивирано. Види http://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision
Фрагмент од мојот последен post: ...по Исус, „една мала група апостоли“ формира една „еврејска секта, верна на правилата и на култот на храмот“. Сепак, кога на оваа секта ќе и се приклучат преобратените, дојдените од паганството, ним им се предлага, ако може така да се каже, еден посебен режим: Ерусалимскиот концил од 49-та година ги ослободува од обрежувањето и од еврејските правила: „многу јудео-христијани ја одбиваат оваа концесија”. Оваа група сосема е издвоена од Павле. Дури и повеќе, во врска со паганите кои преминале во христијанство, Павле и јудео-христијаните меѓусебно се борат (инцидентот во Антиохија во 49-та година). „За Павле, обрежувањето, сабатот и култот на храмот, од сега престанале да важат, дури и за Евреите. Христијанството требало да се ослободи од еврејската политичко-религиозна припадност за да се отвори кон паганите.“ (Пошироко за Ерусалимскиот концил на http://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Jerusalem#fn_9)
Од горенаведеното добивам слика за макијавелизам во христијанството каде целта ги оправдува средствата. Цел - придобивање нови верници, средство - укинување на верска традиција.
Дали Исус бил обрежан? Секако. Сите Пророци биле обрежани, почнувајќи од Авраам.
Дали Исус го забранил обрежувањето? Одговорот на ова прашање го имаме во Матеј, 5:17-18:
„Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам. Зашто, навистина ви велам, дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сè‘“
Значи Исус не дошол со некој нов закон или пропис, тој само дошол да го исполни стариот закон, според кој обрежувањето им било пропишано на верниците.
Ете, една пропуштена можност за компатибилност меѓу Библијата (Новиот Завет) и науката – обрежувањето.
Е Павле, Павле. Пак си ја оплескал работата.
|
|||||
Не биди како оној кој го собира знаењето на учените и мудроста на мудрите, а кон Вистината се однесува како еден од глупавите.
|
|||||
![]() |
|||||
||||
Ти работиш на некоја погрешна фреквенција.
Никој не те праша зошто некој измислил божества, туку зошто ти си убеден, НАУЧНО, дека не постои Создател? |
|||||
![]() |
|||||
goor ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
||||
apsurdno i smesno ee da pastiram ovde zatoa sto ke treba da pastiram
izvadoci od istorija za 5to oddelenie kade jasno se kazuva pricinata za
izmisluvanje na bozestva....da potsetam lugeto nemozejki da si objasnat
nekoi prirodni pojavi izmislile bogovi i im se poklonuvale...kako bog
na vetrot, na sonceto i taka natamu.....ili ja nemate procitano ni ovaa
kniga.
|
|||||
end off days 15...14...13....
|
|||||
![]() |
|||||
||||
Овде нема ниеден доказ дека Бог не постои... ДОКАЗ сине, не „тралалајќи“ (фала Евангелос за изразов...) ![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
rice ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
||||
DA SE SOGLASUVAM POTPOLNO SO TEBE NIKOJ NE MORA DA OBJASNUVA POGOTOVO NE NA TIE KOI NE SAKAAT DA POVERUVAAT, MISLIS LI DEKA SI PRVIOT KOJ NE VERUVA VO BOG. EVE NEKOLKU LESNI PRASANJA ZA TEBE: KAKO NASTANAL SVETOT (NEMOJ SO HIPOTEZI)KONKRETNO ILI SO DOKAZI.? KAKO POSTANAL COVEKOT? I ZOSTO POSLE TOLKU GODINI NI EDEN MAJMUN NE SI GO SMENIL IZGLEDOT? BOG E BEZVREMEN ZA RAZLIKA OD NAS LUGJETO KOI SME SO VREME VRZANI, NA SAMO NASETO TELO NE I NASATA DUSA TAA NE STAREE NITI VREMETO IMA NEKAKVA MOJK NAD NEA , ZNAES ZOSTO ZOSTO TAA (A I TELOTO) E OD BOGA DADENA. BOG E BEZKONECEN ZA RAZLIKA OD NAS LUGJETO KOI ZME ZAROBENI VO RAZUM I LOGOKA I MOZE DA NEMAME KAPACITET DOVOLNO DA GO SVATIME HRISTA. ON GO SOZDADE COVEKOT OD ZEMJA A TI PRASUVAS ZA RAGJANJE(ZACNUVANJE) NA NECOVECKI NACIN , MISLIS LI DEKA NE E MOZNO, SE LAZES. A DA , ARHANGELOT GAVRIL SAMO I JA KAZA NA BOGORODICA RADOSNATA VEST DEKA KE ZACNE OD SVETIOT DUH KOJ SAMO E EDNA OD TRITE LICNOSTI NA BOGA. ![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 63> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |