IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 24>
Автор
Порака Обратен редослед
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2006 во 00:07
Originally posted by laki laki напиша:

koi diskusi koi veri koi religii nema gospod posto ako ima gospod ke ima i satana(sejtan)e sea koj od vas ili vasi bliski ili nekoj denovive,godinive videl nekogo od niv dvajca.Sto samo trosite energija na iluzorni raboti i kako zdravi(psihicno)luge veruvate vo rekla kazala.

Laki... Jas ne sum go videl tvojot mozok,nitu doprel,nitu slusnal,nitu mirisnal.... nitu pak tvojot razum sum go videl nitu doprel.... so toa,nemas ni ti Razum,nitu pak Mozok.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2006 во 17:24
Ако има уште прашања кажете каде?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2006 во 17:20
Цитирај  Мисијата на “Господ” The Confession and Repentance of "God": before the beginning of his public ministry: "Jesus was baptized by John the Baptist" (Matthew, 3:13), "which signified the confession of sins" (Matthew, 3:6), "and repentance from sins (Matthew, 3:11) Господ се ПОКААЛ и ги КАЖАЛ ГРЕВОВИТЕ. СЕ ПОКААЛ ЗА ГРЕВОВИТЕ? НЕЛИ ТОЈ БЕШЕ БЕЗГРЕШЕН? Така мислам ми кажувавте тука на форумов, дека Исус бил безгрешен  тој гледај ги кажал гревовите, признал, и се покаал!!!!

Крштевањето значи признавање на Божјата власт. Признавајќи го Бога се добива осенување со Светиот Дух. За Господ Христос тоа е знак на овластувањето од Бог Отец за мисијата на земјата.
Јован ги повикувал Израелците на покајание и ги крштевал.
Текстот на кој се повикуваш гласи: „и се крштеваа од него во реката, исповедувајќи ги своите гревови“, што значи дека крштевањето и исповедувањето биле одвоени постапки. Некои од нив после крштевањето и се исповедувале.
Баш во овој дел се гледа непримерното користење на Библиските делови. Еден читател не може да се користи со еден дел од Библијата како да е точен, а да отфрла друг како неточен при тоа без никаков критериум. Така ако ги читаш цитатите погоре зошто не ги читаш цитатите веданш до нив во кои се вели:

Матеј 3:16
И штом се крсти, Исус веднаш излезе од водата. Одеднаш Му се отворија не*есата, и Го виде Духот Божји да слетува како гулаб и да се спушта на Него.
17. И ете, глас од не*есата говореше: „Овој е Мојот возљубен Син, Кој е по Мојата волја“.
Значи ако веруваше во претходните цитати верувај и во цитатите на овластувањето и издвојувањето на Христос кое никој друг не го доживеал.
А ако веруваш и во тие цитати тогаш... ако Христос се крстил, зошто Мухамед и другите муслимани не се крстат? Кој греши тука? Ако згрешил Христос тогаш не прифаќајте го за пророк, ако не згрешил тогаш постапете како што постапувал. Уште една ситуација, Мухамед го признава Христос како пророк, а не постапува како што Христос постапувал и проповедал. А ако Библијата е целосна лага не ја користете како „поучна книга“ вадејќи цитати од неа.

Цитирај "God" Did Not Come to Save the Sinners:

Напротив Христос вели на едно место дека не дошол за праведниците туку за да ги спаси грешниците!

Мт 9:13
одете и научете се што значи: „Милост сакам, а не жртва“. Зашто не сум дошол да ги повикам праведниците, туку грешниците, на покајание“.

Цитирај "And when he was alone, they that were about him with the twelve asked of him the parable. And he said unto them, unto you it is given to know the mystery of the kingdom of God: but unto them that without, all these things are done in parables: That seeing they may see, and not perceive; and hearing they may hear, and not understand; lest at any time they should be converted, and their sins should be forgiven them." (Mark, 4:10-12) ГРЕВОВИТЕ СЕ ПРОСТУВААТ И СЕКАКО ИСУС НЕ ДОШОЛ ДА ЗЕМЕ НИКАКВИ ГРЕВОВИ! И видете она за што зборуваат муслиманите, дека очи некои имаат  не гледаат ... од вас сме го копирале :))))) 

Ова е текстот:
Марко 4:10
А кога остана Сам, оние што беа околу Него, заедно со дванаесетте, Го прашаа за параболата.
11.И им кажа: „Вам ви е дадено да ги знаете тајните на Царството Божјо, а на оние, надворешните, се ќе им се кажува во параболи,
12. за да гледаат со очи, и да не видат; да слушаат со учи, и да не разбираат; ОТИ СЕ БОЈАТ да не се покајат некогаш, та да им се простат гревовите“.

Оние кои ја бараат вистината ќе ги разбираат параболите и ним од Бога ќе им бидат разјаснувани, а тие кои бегаат вистините нема да разбираат и нема да се покајат.

Цитирај "God" Came For The Jews Only: "But he answered and said, I am not sent but unto the lost sheep of the house of Israel." (Matthew, 15:24)  Господ дошол САМО ЗА ЕВРЕИТЕ,  а што со другите? Како ги зел гревовите на Сите кога ДОШОЛ САМО ЗА ЕВРЕИТЕ?! 

Христос беше дојден при евреите, но евреите не го прифатија, така што на гранката од која отпаднаа евреите се накалемија другите народи кои го прифатија. Но Израелскиот народ иако народ кој го отфрли Бог е избраниот народ и Бог ќе го води до моментот на покајание и помирување.

Цитирај Војствен “Господ” The Strong-Arm Method of "God": "And he went into the temple, and began to cast out them that sold therein, and them that bought." (Luke, 19:45). "And the Jews' passover was at hand, and Jesus went up to Jerusalem, and found in the temple those that sold oxen and sheep and doves, and the changers of money sitting: and when he had made a scourge of small cords, he drove them all out of the temple, and the sheep, and the oxen; and poured out the changers' money, and overthrew the tables." (John, 2:13-15) Господ знаел и да се нанервира па да расфрла се од лутина. Што да му се спротиставеше некој?!

Господ ни дал пример. Учиме од настанот дека природно е во ретки ситуации кога некоја свестост е сквернавена да се дозволи гневот да излезе надвор. Но не да се живее во гнев, само по редок исклучок и тоа за горната причина, сквернавење на свети нешта. Но како што пишува на друго место ноќта да не ве затекне во гнев, значи кратко да трае, а не да биде константна животна состојба каква што е во исламот.
Лично гневот сум дозволил да ме опфати кога гледам како посегнуваат по детската невиност и слично.

Цитирај The "God" of War: Jesus said: "Think not that I am come to send peace on earth: I came not to send peace, but a sword." (Matthew, 10:34)

Христос е јагнето Божјо, но Неговиот мир ќе донесе раздор. Мечот значи поделба, луѓето ќе се поделат на оние кои ќе го прифатат неговиот мир и оние кои ќе го отфрлат. Како што гледаме тоа и се случило(ва). Така што Неговиот мир им донел внатрешен меч и раздор на многу заедници, индивидуални, брачни, фамилијарни, внатредржавни, меѓудржавни поради. Но причината е во тоа што злобните не можат да го прифатат тој мир.

Цитирај The Sabre-Rattling "God": Jesus said: "And he that hath no sword, let him sell his garment, and buy one." (Luke, 22:36) Некој Зошто дошол Господ на земјата? Да донесе Мир или што?!!!!! Нешто многу бил по сабјите (во денешен ден би бил по пушки,пиштоли) па дури ги советувал луѓето ако немаат пари да продадат нешто и да си купат.

Јасно е дека Господ нешто повеќе мислел со тоа. Лично не знам кое е значењето но нешто имал на ум, затоа што читај што вели подолу преку еден стих:
Лука 22:38
А тие рекоа: „Господи, еве овде има два ножа.“ Он им одговори: „Доволни се“.

се гледа дека има некоја друга причина

а понатаму...

50. И еден од нив го удри слугата на првосвештеникот и му го отсече десното уво.
51. А Исус одговори и рече: „Оставете го тоа, запрете!“ Па кога се допре до неговото уво го излекува.

а во Матеј 26:52
Тогаш Исус му рече: „Врати го ножот на местото негово, ЗАШТО СИТЕ ШТО СЕ ФАЌААТ ЗА НОЖ, ОД НОЖ ЌЕ ЗАГИНАТ“.

Ова јасно го изразува Христовото мислење за користењето на оружјето.

Цитирај   "God" Walked in Fear of the Jews: "Then from that day forth they took counsel together for to put him to death. Jesus therefore walked no more openly among the Jews." (John, 11:53-54)  Господ СЕ ПЛАШЕЛ ОД ЕВРЕИТЕ и не чекорел отворено пред нив!! Се криел за да не го убијат? А не дошол ли тој Господ да умре своеволно за нашите гревови?!!

Во текстот не пишува дека Бог се плашел од Евреите:

Јован 11:53
Од тој ден, пак, се согласија да Го убијат.
54. Заради тоа Исус веќе не одеше јавно меѓу Јудејците, а оттаму отиде во крај, близу една пистина, во градот наречен Ефрем, и таму се задржа со учениците Свои.

Тука за еден верник во Бога нема ништо чудно... знаеме дека на луѓето Господ им смета, сакаат самите да бидат богови, ако не и поголеми од Бога. Да не го отфрлаат Бога немаше луѓето ни да бидат на земјата. Значи тој текст потврдува дека е точен а ме чуди што има за те*е тука необично.

Цитирај  Прочитајте ги овие работи, ОВА СЕ ВИ Е ВО БИБЛИЈАТА (ако имате иста верзија – Кинг Џејмс Верзија) и размислете, не друго ... само РАЗМИСЛЕТЕ во врска со ова! ВЕ ИЗЛАЖАВ ЛИ НЕШТО? ИМА ЛИ ПОГРЕШЕН ЦИТАТАТ? НЕ ГО ПИШУВА ЛИ ОВА ВО ВАШАТА ЗБИРКА НА КНИГИ (БИБЛИЈА)? Ваков Господ ли сакате? Во ваков Господ ли верувате? Исус луѓе не бил Господ, нее Господ нити има да биде Господ ... тој е уште еден пророк Божји. 

Така можеш да ги замачкуваш оние кои не ја прочитале Библијата. Јас и оние кои сме ја прочитале многу пати јасни ни се толкувањата во горните библиски текстови. Исто така треба да одговориш на прашањето: Ако го прифаќаш Христос како пророк зошто не ги следиш неговите дела и постапки кои се спротивни на учењето на Мухамед. Не може ем да веруваш во Христос ем кажаното да не го почитуваш. Исто така не можеш да се користиш со цитати од Библијата дел како да се точни, а дел како да се погрешни. Или отфрли ја во целост или целосно прифати ја. А за духот на верата, дека тоа е Божји дух може секој да осети, ако види какви плодови верата оставила кај оние кои искрено ја прифатиле и практикувале. Со истото тешко може да се пофалат муслиманите бидејќи израѓа луѓе како Осама бин Ладен, Басаев, Заркави, Мула Омар... ги има на илјадници.

Изменето од sard - 20.Јули.2006 во 17:23
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2006 во 15:32
Цитирај ГОСПОД КОЈ НИКОГАШ НЕ БЕШЕ “ГОСПОД” Исламот е ЕДНИСТВЕНА религија која учи дека постои ПЕРФЕКТЕН ГОСПОД. А каков е тој перфектен Господ? Перфектен Господ значи дека НЕМА НИКОЈ КАКО НЕГО во природата негова и неговите атрибути. Да видиме како ова е објаснето во к*ранот "Say: He is God, the One and Only; God, the Eternal, Absolute; He begetteth not, nor is He begotten; and there is none like unto Him." (Holy Qur'an, 112:1-4) 

Да се пишува дека Господ е перфектен и да се опишува таа перфектност е исто како да пишуваш дека стариот човек е стар, детето е дете, таткото е татко и слично. Каков може да биде Господ освен Еден и Единствен (значи нема никој како Него), постои од секогаш, вечен, несоздаден. Ако ги нема тие атрибути не би бил ниту Бог. Уште првиот пат кога се сретнав со овие стихови ми беше чудно. За тие својства на Бог може спонтатно да се сретне но овде намерно се зборува за она кое е смешно така директно да се каже бидејќи делува како некој кој измислува топла вода. А sayhi дури и се фали како она што е подразбирано (топлата вода) еве во исламот е измислено.
Во Библијата има многу места кои пишуваат за тие атрибути но никаде намерно туку како дел од разните зборови на пророците или од кажаното од Бога пример „Јас сум Оној Кој што Сум“. Зборовите предвечен, бидете совршени како што е совршен Вашиот Отец не*есен и многу карактеристики ги има но нигде не се зборува директно да се опише Бог бидејќи тоа го подразбирал секој возрасен кој пишувал и секој кој читал за Бога Кој е Тој. Таквите описи дека Бог постои од секогаш, дека Тој е совршен се описи кои му се даваат на малите деца кои не разбираат што значи поимот Бог. Дали на муслиманите требало некој да им пишува како на мали деца каков е Бог бидејќи изгледа визијата требало да се присили од небожја да стане Божја.

Неколку извадоци:

Откровение 1:8
„Јас сум Алфа и Омега, почеток и крај, - вели Господ, Кој е, Кој бил и Кој иде, Седржителот“

слично Откровени 1:4 и 21:6

II Мојсеј 3:14
Бог му одговори на Мојсеја, велејќи: „Јас сум Оној, Кој вечно постои!“ Па продолжи: „Така ќе им кажеш на синовите Израилеви: „Оној кој вечно постои ме испрати кај Вас.“

6:2 И уште му зборуваше Бог на Мојсеја, па му рече: „Јас сум Господ.
3. Јас му се јавив на Авраама и Исака и Јакова како >>Семоќен Бог<<, а со името Мое како >>Господ<< не сум им се открил.

Ги има многу описи во псалмите

Цитирај Може ли подобро да биде објаснет Господ? Ако прашаш некој христијани да ти објасни кој е Господ, каков е и тн ... тој НЕМА ДА ЗНАЕ ДА ТИ ОДГОВОРИ ЕДНОСТАВНО. Веројатно ќе поче да ти зборува за Тројството, за Синот па за Таткото па за Некој Трет што ете бил Свет Дух кој бил на земјата Секогаш .. после ќе рече дека дошол откако Исус заминал ... значи ќе ти направи БОЗА од сета работа. Нека ми извинат христијаниве, но НЕМА ДА МОЖАТ да објаснат за Господ вака едноставно со една реченица. Барав да ми објаснат  и се што добивав беше нешто како ТЕКСТ, ФРАГМЕНТ очигледно научен на памет каде НЕ СЕ ЗБОРУВА за Господ туку се зборува за НЕКОЛКУ ГОСПОДИ .. а знаеме дека ГОСПОД не сака да му правиме ДРУГАРИ, одете во Стариот Тестамент и прочитајте за ова. Овој к*рански ајет требаше цел да го ставам во БОЛД, но МЕ НЕРВИРА ДА ИГРАМ СО БОИ како некои што прават. СО ТОА НИШТО НЕМА ДА ПОСТИГНАМ, а богами и вие ништо не постигнувате така, само ок, секој си има стил на искажување па како сакате пишувајте.

Веројатно така ти одговориле бидејќи им било смешно да зборуваат за такви претпоставени работи дека Бог е вечен, несоздаден... Сакале да ти кажат нешто повеќе од тоа, нешто повеќе за природата на Бог. Прашај го едно дете христијанче ќе ти го даде одговорот на тоа што ти го кажуваш дека го знаеш за Бога, сакале да ти дадат подлабок одговор за природата на Бога, како на возрасен.

Цитирај ОБјаснувањата кои ги добивав од христијаниве беа сведени на две причини зошто ете мислеле дека Исус е Господ а тоа се:
1.       Тој е едно со таткото, и затоа тој ја има неговата природа
2.       Тој во секој начин е како таткото но тој нее таткото 

Мислам е ова добро обидено за да се свати тоа што го кажувате,нели?Сега, иако многу имаме дискутирано за ова, јас реков да си направиме РЕФРЕШ и да почнеме пак од почеток да се обидеме да ги РАЗЈАСНИМЕ РАБОТИТЕ па кој свати свати, кој не свати не свати ... ИЗБОРОТ Е НА ЛУЃЕТО КОИ ЌЕ ГИ ЧИТААТ КОМЕНТАРИТЕ дали со нашите коментари ќе постигнеме тие да Размислат што прават или не. Тоа е мислам работата со форумиве, секој да го каже своето па  тие што читаат да Помислат и да Одлучат според нив кое е она праведното.Сега, да видиме некои цитати од Библијата кои зборавуаат дека Исус НЕ ЈА ДЕЛЕЛ/ИМАЛ ПРИРОДАТА БОЖЈА а НИТИ БИЛ ВО СЕКОЈ НАЧИН КАКО ГОСПОД! После овие цитати а и МНОГУ ДРУГИ изнесени во други теми, Исус Неможел да Биде Господ, но сепак реков Вие си Одлучувате. Но да кажам, да се рече дека Исус е Господ или Син Божји нее само ИЗИГРУВАЊЕ СО ГОСПОД, туку и НЕГОВО СТАВАЊЕ НА НЕЈНИСКО НИВО И НАВРЕДА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА ЧОВЕЧКА!Сега, во ЦИТАТИТЕ ОД БИБЛИЈАТА ќе се реферирам на Исус како Господ за да се види АПСУРДНОСТА на тврдењето дека Исус бил Господ.  Раѓањето на “Господ” "God" was created from the seed of David: "Concerning his Son Jesus Christ our Lord, which was made of the SEED of David according to the flesh." (Romans, 1:3) Господ создаден од семето Давидово(seed)!  The Ancestors of "God": "The generations of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham." (Matthew, 1:1) ПРАДедото Господов, Абрахам! (ова може само ОЧИГЛЕДНО да стави до знаење дека Исус бил Пророк, како НЕГОВИОТ ПРАДЕДО АБРАХАМ, ТАТКОТО негов ДАВИД! Давид му бил татко на Господ?

Иако за ова имаме со Миралем многу одамна зборувано и е расчистено ќе го одговорам повторно. Бог се отелотворил во човек. Тоа е во Божјата моќ да се отелотворува во одредена видлива појава. Бог како љубов сакал да го искупи Адамовиот грев. Човекот (Адам тоа сме сите ние) не можел сам да се искупи. Ѓаволот сигурно не би го искупил единствено тоа е Бог. Веројатно се очекувало дека спасението Бог ќе го испрати преку Ангелите. Меѓутоа Бог како Бог на љубовта Самиот слегол да ги исплати гревовите на човекот. Човекот како грешен морало да го покрие сопствениот грев. Доколку не го покрие Бог нема да му прости бидејќи би бил неправеден Бог кој простува гревови без причина. Божјото отелотворување не се случило надвор од природата туку требало во се да ја следи природата на човекот. Односно Бог да ја поприми природата на човекот и да се отелотвори како БОГ и ЧОВЕК т.е. како БОГОЧОВЕК. Затоа морало да помине низ се што поминува обичниот човек. Богочовекот го исполнува она коешто човекот не може да го исполни. Како што велиме дека верувањето во Бога спасува тогаш верувањето во делото на Богочовекот станува застапништво за оној кој верува (и се однесува соодветно) во тоа дело на Богочовекот Христос.
Иако Бог покажал дека е спремен од љубов кон своите створенија да им снисходи. Така ние ја видовме големата љубов на Бога кон нас. Во спротивно Бог за нас ќе беше само еден силен и моќен Бог, а со Неговото искупување на нашите гревови видовме колку повеќе од сето тоа Бог е пред се љубов. Затоа и претставата на исламот за Аллах е како силен и моќен, затоа што во исламот е отфрлена постапката на Божјата љубов кон човекот каква што Бог направил.

Цитирај The Sex of "God": "And when eight days were accomplished for the circumcising of the child, his name was called Jesus." (Luke, 2:21) Господ очигледно е машко, пошто го Сунетлисале ... а женско неможе да се сунетлиса. Mary conceived Jesus like any other woman: "The days were accomplished that she should be delivered," (Luke, 2:6"And she being with child cried, travelling in birth, and pained to be delivered." (Revelation, 12:2) Марија го Породила Господ како секоја друга мајка! "God" Sucked The Paps of a Woman: "And it came to pass, as he spake these things, a certain woman of the company lifted up her voice, and said unto him, Blessed is the womb that bare thee, and the paps which thou hast sucked." (Luke, 11:27)

Бог е безгрешно роден од Дева Марија која и по Неговото раѓање ја сочувува девственоста. Истото го тврди и исламот, но не затоа што тоа го сфатил и признал туку затоа што морал да го прифати. Штом веќе морало да се признае дека Исус бил најголем пророк после Мухамед, ако не се признаело дека бил безгрешно зачнат, тогаш ќе излезело дека Бог е вонбрачно дете на Марија (Бог да ми прости), ова би било преочебијна контрадикторност и лага.

Цитирај  Господ Цицал од Цицките на Жената, Мајкаму! The Country of Origin of "God": "

И луѓето кои чисто и непорочно живеат имаат живот со дела кои изгледаат сосема поинаку од вообичаено кога гледаме истите дела на луѓето грешници. Така човечките постапки поради паралелната човечка страна на Богочовекот изгледаат сосема поинаку, чисто и свето од она кое за се*е како грешници што си го знаеме или претпоставуваме.

Цитирај Jesus was born in Bethlehem of Judaea in the days of Herod the king. (Matthew, 2:1) Господ потекнувал од Бетлехем, имал Татковина!

Господ нема татковина, но физичката појава на Богочовекот Христос во кого во човечко тело се отелотворил Бог Словото има причинско-последична поврзаност со просторот. Израелскиот народ е свештенички народ и со појавата на Христос проповедта за Бога чувана од Израелците и дообјавена од Господ Христос е отворена за сите народи.

Цитирај  The Occupation of "God": "Jesus was a carpenter by trade." (Mark, 6:3), "and the son of a carpenter." (Matthew, 13:55)  Господ имал занат, работа!

Уште еднаш ... Бог ја поприми природата на човекот и се отелотвори како БОГ и ЧОВЕК т.е. како БОГОЧОВЕК за да донесе спасение над Гревот и победа над смртта. Затоа поминал низ се што поминува обичниот човек. Богочовекот го исполнува она коешто човекот не може да го исполни. Како што велиме дека верувањето во Бога спасува тогаш верувањето во делото на Богочовекот станува застапништво за оној кој верува (и се однесува соодветно) во тоа дело на Богочовекот Христос.
Иако Бог покажал дека е спремен од љубов кон своите створенија да им снисходи. Така ние ја видовме големата љубов на Бога кон нас. Во спротивно Бог за нас ќе беше само еден силен и моќен Бог, а со Неговото искупување на нашите гревови видовме колку повеќе од сето тоа Бог е пред се љубов. Затоа и претставата на исламот за Аллах е како силен и моќен, затоа што во исламот е отфрлена постапката на Божјата љубов кон човекот каква што Бог направил.

Цитирај  The Transport of "God": "Behold, thy king cometh unto thee, meek, and sitting upon an ass." (Matthew, 21:5) "And Jesus, when he had found a young ass, sat thereon." (John, 12:14) Господ бил транспортиран на МАГАРЕ! "God"

Тоа е само поттик и поука како ние христијаните треба скромно да се однесуваме. Ако Бог, Творецот на светот истовремено беше толку негорделив да влезе во Ерусалим на осле, тогаш како би очекувале дека ќе се однесува еден христијанин гледајќи го Господ колкава љубов имал, како треба да се живее и однесува. Направи паралела однесувањето на Господ и од таму на христијаните и однесувањето на Мухамед и од таму на муслиманите.
...скромност, љубов и кротост... ....освојување, освета и немири...

Цитирај Was a Devout Jew: "And in the morning, rising up a great while before day, he went out, and departed into a solitary place, and there prayed." (Mark, 1:35) Господ бил Евреин и тоа ЈАК евреин! 

Бог се однесувал според законот даден на евреите.
Бог бил истиот Бог кој го дал и го исполнил еврејскиот закон кој ниеден човек не можел ниту може да го исполни. Луѓето поради сопствената гордост посакале закон. Бог и човек комуницираат. Бог им дал соодветен закон, но тие не го исполниле. Некои јудејци, муслимани сеуште се водат по законот кој не можат да го исполнат. Никој не го исполнува, а сепак велат дека преку него (законот) ќе се спасат.

Цитирај Фамилијата на “Господ”  "God" Was the Son of Joseph: "Philip findeth Nathanael, and saith unto him, we have found him, of whom Moses in the law, and the prophets, did write, Jesus of Nazareth, the son of Joseph" (John, 1:45) Господ бил Син на Јосеф, а кој бил Татко на Јосеф .. кој бил Татко на Исус? Давид, Јосеф?

Како што реков, к*р'анот тврди дека Иса е безгрешно зачнат од Бог и Дева Марија. Значи Јосиф би требало да ти биде јасно се грижи за Марија и Исус, Исусовото потекло е од Давидовото колено. Всушност знаеш само користиш аргументи кои веќе ги знаеш. Ова веќе личи на мало дете кое само сака да се инаети.

Цитирај  Brothers and Brothers-in-law of "God": "And when he was come into his own country, he taught them in their synagogue, insomuch that they were astonished, and said, whence hath this man this wisdom, and these mighty works? Is not this the carpenter's son? Is not his mother called Mary? and his brethren, James, and Joses, and Simon, and Judas? And his sisters, are they not all with us? Whence hath this man all these things? (Matthew, 13:54-56) Господ имал браќа, голем фамилија!

Веќе е одговорено, а и од она погоре можеш да сфатиш.

Цитирај Растот на “Господ” Spiritual Development of "God": "And the child grew, and waxed strong in spirit, filled with wisdom." (Luke, 2:40) Дужевно Господ се јакнел како што растел! Дали Господ СЕ МЕНУВА СО ТЕК НА ВРЕМЕ? Јас колку што знам тој СЕКОГАШ ОСТАНУВА ИСТ. 
 Mental, Physical and Moral Development of "God": "And Jesus increased in wisdom and stature, and in favor with God and man." (Luke, 2:52) На Господ му доаѓало знаењето лека полека РАСТЕЈЌИ! Па нели кај сите ЛУЃЕ е ИСТО, како што растеш се опаметуваш? 

Ако ти станаа јасни причините зошто Бог се отелотворил во Богочовечки лик тогаш полесно е да се објасни и прашањето за Христовиот раст во премудроста. Како Бог и човек Христос со раѓањето го носел во се*е Божјото, значи носел нешто кое другите луѓе го немаат. Божјиот дел ги има сите знаења за овој свет. Од таму уште како дете отелотвореното слово има врска со целиот свет, ги има знаењата на целиот свет и има врска со Отецот. Но човекот има страна да нема веднаш полна свесност. Човечката страна немала полна свесност. Паралелно Бог ги имал знаењата и го гледал овој свет како Негов создател, но како човек раснел во свесниот дел. Нели кога ќе извлечеме некое сознание ние од несвесниот дел го извлекуваме во свесниот. Тоа сме го знаеле во се*е но со свесното осознавање потоа свесно и јасно знаеме . Господ со отелотворувањето ги имал апсолутните знаења и сили на светот во свесна форма на Божјиот дел, но неговиот човечки дел напредувал и се освестувал се до целосната полнотија на тој човечки дел од Богочовечката природа. Апсолутните моќи и знаења на Бог ги покажал со правење на дела кои укажуваат дека владее со се она кое Бог го владее: со природата (пр. бурата), со телото(пр. исцелувањата), со материјата (пр. со рибите), со гревот (пр. со опростувањето), со животот и смртта (Воскресението).

Цитирај The Powerless "God" (Jesus) said: "I can of mine own self do nothing." (John, 5:30) шГоспод НЕМОЖЕЛ НИШТО ДА НАПРАВИ ОД Се*еСИ! Зошто тогаш да се мисли дека ТОЈ ГО ВОСКРЕСНАЛ ЛАЗАРА? СЕ ШТО ПРАВЕЛ ПРАВЕЛ СО ДОЗВОЛА НА ГОСПОД И НИШТО ТОА НЕ БИЛ ОД НЕГО ТУКУ ОД ГОСПОД, ЕДНИОТ ЕДИНСТВЕНИОТ. 

Бог Син е подреден на власта на Бог Отец. Се што прави прави со овластување на Таткото. И се што се прави во Божјата вера се прави со пренесено овластување од Бога, тоа го потврдуваат цитираните реченици. Господ син од Отецот го добива овластувањето при крштението од Св. Јован Крстител. Во моментот на крштевањето истото овластување Бог иако Бог но подреден на волјата на Отецот го добива од Отецот преку гласот кој сведочи за Него и од Светиот Дух кој слетува преку гулабот. Истото овластување кое Мухамед не може да го каже за се*е. Бидејќи никој не го овластил да биде Божји пророк не може да тврди дека она што го чул дошло од Бога.

Цитирај "God" Was Ignorant of the Time. Jesus said: "But of that day and that hour knoweth no man, no, not the angels which are in heaven, neither the Son, but the Father." (Mark, 13:32) Господ НЕЗНАЕЛ за ДЕНОТ! Како кога ТОЈ БИЛ ЕДНО СО ГОСПОД? Ако сум јас ЕДНО со некого ( едно според ваше мислење) јас бил знаел СЕ ШТО ТОЈ ЗНАЕ ама Исус не занел! 

На ова е одговорено веќе три пати. Бог Отец е сеопфатен и знае се. Оние знаења кои бараат сеопфатност на сите знаења ги знае само Отецот. Додека истите знаења ги знае и Синот но не Самиот туку преку Отецот. Затоа и рекол дека не знае само Единиот Бог Отец знае. Но Синот ги знае (дознавајќи) од Отецот (не од сопствено), всушност знае за целиот план за човекот и од предвечниот совет на трите лица на Света Троица.

Цитирај "God" Was Ignorant of the Season: "And on the morrow, when they were come from Bethany, he (Jesus) was hungry: and seeing a fig tree afar off having leaves, he came, if haply he might find anything thereon: and when he came to it, he found nothing but leaves; for the time of figs was not yet." (Mark, 11:12-13) Господ НЕ ЗНАЕЛ КОЕ ГОДИШНО ВРЕМЕ Е! Па можел Господ барем да му шепне за ова, ако ете не му кажал за ДЕНОТ, оппссс Господ да незнае кое годишно време е?! "God"

Тоа е од таму што земјата е тркалезна, и Господ тоа го знаел па затоа Судниот ден ќе се случи различни годишни времиња за луѓето од различни места. Гледаш како Библијата исто така зборува за природата и нејзините појави (формата на земјата) само бара да се биде ептен мудар или самиот Бог да ги открие тајните.

Цитирај Was Unlettered: "Now about the midst of the feast Jesus went up into the temple, and taught. And the Jews marvelled, saying, How knoweth this man letters, having never learned?" (John, 7:14-15) Господ бил НЕПИСМЕН= Unlettered! "God" Learnt Through Experience: "Learned he obedience by the things which he sufered." (Hebrews, 5:8) Господ учел од грешките, од случките во животот!!! НЕЛИ ТОЈ ТРЕБАШЕ ДА БИДЕ СЕЗАЕН! Ваква ли е ЕДИНСТВЕНОСТА ВО ПРИРОДАТА БОЖЈА, ВАКА ЛИ НА СЕКОЈ НАЧИН Е КАКО ТАТКОТО? Тешко е да се каже дека бил ИСТ како таткото, досега НЕГЛЕДАМ никаква сличност во НИШТО.

Ова е исто со „раснењето во премудроста“. Практично истото прашање - истиот одговор.

Цитирај  Провоцирањето на “Господ” The Devil Tempted "God" For 40 Days: "And immediately the spirit driveth him into the wilderness. And he was there in the wilderness forty days, tempted of Satan." (Mark, 1:12-13) Ѓаволот го Искушувал на Господ! ЃАволот да има влијание дури и на Господ? 

Што те чуди? Прво ѓаволот не бил сигурен дека тоа е Господ, второ не се спротивставил ли ѓаволот на Господ уште пред Адам иако знаел дека ќе изгуби. А реченицата „ЃАволот да има влијание дури и на Господ?“ сигурно ти е јасна дека е погрешна бидејќи ѓаволот не успеал во искушенијата (ако си го прочитал текстот), во што сигурно ќе успеел доколку се работело само за човек, а не за Бог и човек.

Цитирај The Devil Tempted "God" Continuously: "And when the devil had ended all the temptation, he departed from him for a season." (Luke, 4:13)

Бог се отелотворил во човек искусил се што искусуваме и ние освен грев. Ги искусил и ѓаволските искушенија што човекот ги искусува за да не може човекот да му се правда дека ти бараше нешто кое ние не можевме да исполниме. Директното искушување од ѓаволот е во текот на 40 дни во пустината, но и понатаму го искушува, пример со Петровите зборови да не зборува Господ дека треба да пострада, на што Господ му вели „Оди од мене сатано, затоа што ме искушуваш“.

Цитирај  Ѓаволот постојано го искушувал на Господ! Like the Sinners, "God" Was Tempted In All Things: "But (he) was in all points tempted like as we are, yet without sin." (Hebrews, 4:15) Како СИТЕ ГРЕШНИЦИ, ГОСПОД бил Искушуван во СИТЕ РАБОТИ!   True God Cannot be Tempted With Evil: "God cannot be tempted with evil, neither tempteth he any man." (James, 1:13) Вистинскиот Господ НЕМОЖЕ ДА БИДЕ ПРОВОЦИРА/ИСКУШЕН од Ѓаволот! Only The Ungodly Are Tempted With Evil: "But every man is tempted, when he is drawn away of his own lust, and enticed." (James, 1:14) Секој ЧОВЕК Е ИСКУШУВАН кога ќе биде занесен од Страстите Негови! 

Ѓаволот не бил сигурен дека тоа бил Господ и го искушувал, но како што знаеш искушенијата не успеале.
Во животот Бог не искушува никого, човекот е искушан од ѓаволот и од сопствените страсти, затоа луѓето нека не мислат дека искушенијата им доаѓаат од Бога.
Значи премногу буквалистички земени реченици и спротивставени за да излезе контрадикторност.

Изменето од sard - 20.Јули.2006 во 15:34
www.pravoslavna.mk
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2006 во 20:58
Миралем бе брат, што е работава со луѓево! Толку беше божеството Исусово, немаат што веќе да кажат! Еднаш викаа Бог .. ете немаат што да кажат сега, пропадна тоа дека е Бог .. сега отвориле тема дека е БогоЧовек
LOL
Кога незнаат што да кажат откако ќе декларираат дека Исус бил Бог отвараат тема дека тој бил БогоЧовек! За секунда го менуваат мислењето, го направија тој Исус играчка со која си игра кој си сака. Бесмислено, невидено, нечуено .. како во Бајките е работава со христијанството.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2006 во 20:50
Originally posted by sard sard напиша:

Наскоро во прва прилика со задоволство.
Confused

Изменето од Miralem - 08.Јули.2006 во 20:51
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2006 во 19:43
Originally posted by DARKDOOG DARKDOOG напиша:

tocno no ne voskresnuva mrtvi, ne oprostuva grevovi, ne isceluva slepi od lepra
ajde dokazi mi

Trk do temata koja ti ja predloziv,ima poveke prasanja,odgovori tamu,vo vrska so istoto prasanje e. Tamu ako odgovoris,togas ke prodolzime,da ne se brkame na sekade.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2006 во 19:20
Originally posted by DARKDOOG DARKDOOG напиша:

Koga drugite bogovi ke gi napravat cudata sto gi pravese Isus togas moze da otvorime tema na muabet a do togas idete DOMAAAAAAAA

Kade ti e Vistinata a ne cudata ? Zarem veruvas samo vrz osnova na cudata ? David Copperfield,pravi denes daleku pogolemi cuda. Lebdi vo vozduh,odi po voda,se ubiva pa ozivuva..........

Odi na temata "dali Muhammed e vo pravo" koga ke odgovoris na prasanjata koi gi postaviv,ke prodolzime so muabet za cudata... a ako nemas odgovor tamu da kazes,togas ne pojavuvaj se,sedi si DOMA.

Da ne pisuvam na sekade istoto,odi tamu pa vidi.

Sekoe Dobro.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 16:14

СЕ ОТКАЖУВАМ значи капитулација, а не капитулирам

Ама текстот е долг и само поради должината на текстот НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ да разговараме на таков начин, т.е. да треба да биде одговарано на дузина прашања

Прашање по прашање со дискусија ДА
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 16:06
Православие, кажи барем дека СЕ ОТКАЖУВАШ!

Кон врв
Калпазан Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јуни.2006
Локација: Slovenia
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Калпазан Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 11:59
А кој е тогаш Богот?
Аллах ку акбар ел рахмет суллах?

Да не си ја утнал малце работата?

Македонија - Моја Дежела
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 13:38
Razgovor megu musliman i hristijanin na tema religia, ednostavno e nevozmozna. Toa, de fakto, se dva sprotistaveni sveta vo pogled na ucenjeto. Hristijanskata bogoslovija, a posebno pravoslavnata, e vo golema mera misticna, dodeka islamot ne e nisto drugo osven religija za masite, sostaven od pravila i propisi. Kako dokaz za ova tvrdenje ve povikuvam da ja dzirnete malku nivnata eshatologija i ke vidite kade (vo cii pregratki) im zavrsuva nadezta. Za hristijanite zakonite "prestanaa" so doaganjeto na Mesijata i zatoa hristijanstvoto nekomu moze da mu izgleda kako boza. Ve razbiram i ve pozdravuvam najdobronamerno.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 13:20
Знам, затоа ЧЕКАМ и не се брзам .. немора и ти да се брзаш .. ќе те почекам јас, за тоа воопшто да не ти е гајле.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 13:16
многу се
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.