IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 15161718>
Автор
Порака Обратен редослед
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 18:47
Пентакосталец - каков е односот на твојата деноминација кон Троиството? Сериозно прашувам, немам информација за тоа...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 18:46
BОГ ЈА ОСЕНУВА БОГОРОДИЦА ДА ГО РОДИ СИНОТ БОЖЈИ КОЈ Е БОГ ???

AJ VE MOLAM OBJASNETI MI SO PO PROSTI ZBOROVI INTERESNOO E AMA NIKAKO DA GO SVATAM
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 18:28
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Само една напомена, за да не настане забуна - погорново мислење не е православното толкување на ова прашање...

Да, мислам дека нагласив дека тоа е моето убедување - не православно или протестантско и се темели на книгата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега „ а таа книга не ја издала ни католичката ни православанат црква.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 18:26
Само една напомена, за да не настане забуна - погорново мислење не е православното толкување на ова прашање...
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 18:21
Според моето верско убедување, објаснението кое по смисла е изложено во објавата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„ е следно:

Марија, телесната мајка на Исус, е всушност инкарнација на серафимот на божественото Милосрдие. Таа не зачнала од Светиот Дух, туку преку природен пат како што сите луѓе во тоа време(и денес) зачнуваат - прекиу полов однос со маж.

Меѓутоа бидејќи луѓето со милениуми половите односи ги пренасочиле за задоволување на своите ниски страсти који пак се автоматска последица на одалечувањето од божествениот извор на енергија, во нив несвесно се оформила представа дека самиот сексуален чин е нешто нечисто и грешно. Па одтаму нема шанси да некој толку духовно важен како Исус од Назарет да бил зачнат на грешен начин преку сексуален однос. Таа представа се задржала кај многу луѓе и ден денеска.

Секој маж и жена кои се трудат да живеат според повисока духовна етика и морал - зачнуваат физичко тело од несебична љубов, и привлекуваат во инкарнација светла душа. Но доколку мажот и жената преку своите мисли, зборови и постапки живеат во грев така што живеат сосема спротивно од духовните упатства (на пр. изложени во во 10-те Божји заповеди и Беседата на Гората)тогаш тие и зачнуваат во грев и привлекуваат душа оптоварена со повеќе сенки (од претходните инкарнации) која потоа се раѓа како човек. Тоа е така бидејќи од духовен аспект сличностите се привлекуваат.

Накратко кажано кога Хритос(првородениот син Божји, воедно од пред 2000години избавител на сите луѓе и души) требало да се отелотвори во Исус од Назарет, тоа се случило по биолошки пат преку Марија и Јосиф, но Светиот Дух со своето се-присутно зрачење ги раководел работите.

Изменето од Majkl - 15.Јули.2008 во 18:22
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 17:05
Напротив - според Месинџер треба да го разбереш Троиството, но не со умот, туку прво со Душата!
Пак ќе ти речам - попот не може да те избрка од црквата ако имаш дилеми околу Троиството (иако многу муслимани си мислат дека е тоа така...).
Кон врв
demon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 15.Јули.2008
Поени: 28
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 16:06
Според Месинџер, нетреба да барам да го разберам тројството и Исусовото раѓање, и тоа дали е Бог или не, треба само да верувам во тоа...

Ај ќе почекам Зидарски да ми даде и негово мислење па да споредам, и да земам нешто да испринтам за да иамам доказ пред попот, дека се трудам да сватам....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 15:21
demon,

religijskite raboti ne se objasnuvaat so logika, filozofija, matematika, fizika i t.n., iako lugjeto sekogash se obiduvaat toa da go storat tokmu na toj nachin. Religijata e duhovnost, koja prilega poveke na poezija otkolku na nauka.

Religijskite raboti se osoznavaat i se otkrivaat vo sebe si, razvivajkji ja svesta za sepostoechkoto i za nas samite kako negov nedeliv element. Vo momentot koga ke se obidesh istata da ja svedish na chista logika, si ja spushtil na nivoto na umot, a toj kako takov nema nikogash da ti ja otkrie tajnata na postoenjeto, tuku samo ke ti dade edna interpretacija koja edinstveno ke go reflektira nivoto na svesta sto ja poseduva chovekot vo migot na taa umstvena konteplacija.

Umot vo momentot na analizata ke ti dade onakov rezultat kako sto ti posakuvash da dobiesh ili onakov kakov sto odgovara na nivoto na tvoeto razbiranje.

Koristejki ja takvata umstvena analiza jas mozham ednostavno da ti dokazham deka Isus ne mozhel nikako podrugo da bide zachnat osven na voobichean chovechki nachin, deka nikogash ne mozhel da bide Bog, deka ne umrel na krstot, deka ne voskresnal, deka prodolzhil da zhivee i propoveda vo drugi kraishta na svetov, deka umrel so prirodna smrt i deka mu se znae kade e grobot. Taka ke ja zadovolam tvojata chovechka ljubopitlivost i zasekogash ke ja zatvoram vratata na duhovnosta. Bidejki religioznosta ne se zemni prikazni, zemna logika i zemni razmisluvanja. So takvoto objasnuvanje ke se unishti sushtinata na duhovnosta koja nemozhe da se vrami vo edno obichno smrtnichko logistichko analiziranje na neshtata koi sushtinski go premavnuvaat ovoj materijalen svet. Taa svest, taa duhovnost, go sodrzhi materijalniot svet vo sebe, a ne obratno. Zatoa alatite koi se upotrebuvat vo ova nasha sekojdnevna realnost (logika, filozofija i t.n.) ne mozhat da go objasnat onoa vo sto se sodrzhat. Naprotiv, vazhi obratnoto.

P.S. zidarski, ova e samo edno moe sluchjano doagjanje na forumov. Verojatno ne ke mozham da odgovoram na eventualni prashanja.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 13:48
е дај бе зидарски ако имаш едноставни објанувања, дај објасни без некојд а ти репицира, значи нама да ја водиме темава во расправија туку само ќе ми дадеш одговор за кој мислиш дека е најдобар.

А ја да се жалам во МПЦ нема фајде, Попов ќе каже дека неверувам во тројството и завршен чин.

Абе дај одговорими ако занеш, незнам зашто избегнуваш на некој кој те прашува да му одговориш, страв ли тие, и ти ли неверуваш во тројството што е работава?

Алдра, гледам некако ти имаш објаснување за темава, ајде ако нети е тешко пишими или на лична порака или овде,што занеш може ќе биде од корист за мене
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 06:25
AлДра - има на форумов неколку одлични објаснувања на Троиството - неколку од ЕвАнгелос, од Сард и од неколку други членови (и јас имам неколку објаснувања, и тоа со прикажување на доста поедноставена идеја).
Причината заради која не сакам да навлегувам повторно во таа дискусија е затоа што поминавме месеци и месеци во лути расправии, особено со муслиманските членови на форумот кои целосно го отфлраат Троиството како идеја.
Искрено - многу е едноставно да се разбере Троиството... навистина лесно... мислам дека непотребно се комплицира целото прашање.

Изменето од zidarski - 15.Јули.2008 во 06:30
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 06:11
Да ви кажам искрено и јас не ја сфаќам доктрината за Светото Тројство. Но, и покрај тоа верувам во Троединиот Бог. До пред извесно време бев загрижен зашто тоа (барем така мислев) оди контра на сета здрава логика. Ама подоцна сфатив дека најверојатно никој не може да го разбере Бог. Кога ќе успее некој да го стави морето во чаша вода тогаш ќе го разбере и Него! Едноставно нашите ограничени умови не можат да го опфатат Неограничениот. Нормално штом ја створил логиката ќе биде надвор од неа. Како и да е тоа никогаш не ме спречило да живеам Христолико и да се трудам секојдневно да се подобрувам. Бог сигурно не гледал причина да ние Него Го осознаеме. Ние треба само да живееме онака како што Тој вели и да веруваме дека Исус на крстот умре за нас грешните. Секогаш кога ќе западнам во искушение да протолкувам како тоа Три во Едно, но разделени, па со посебна волја итн итн се редат безброј прашања се тешам самиот себеси со она претходното. Па се надевам дека нема да бидам критикуван заради мојата искреност како што се надевам дека постов ќе послужи на сите оние кои имаат дилеми околу ова прашање на ваков начин да ги разрешат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 03:01
Жалам, но нема да навлегуваме во дискусија за Троиството повторно. Ти дадов доволно упатство што да побараш, ако си искрен во намерите, ќе го најдеш одговорот.
Ниеден свештеник не смее да те избрка од црквата која ја посетуваш, освен ако не правиш проблеми за време на литургија. Ако ти забранува да одиш на литургија без причина, тогаш можеш да се жалиш во МПЦ.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај demon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:38
де бе луѓе не ве разбирам, каков атеист, јас сум роден христијанин, неве разбирам како тоа сум се сменил ....

Јас само прашувам за имам одговор да му кажам на попот и да ми даде да влегувам во црква повторно, вака неможам да влезам.

Ве молам бе луѓе објансетеми детално да сватам, кај сега д барам теми во еден куп овде, дај ако зане некој неками одговори детално и решен проблем
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2008 во 01:26
Не е баниран Атеист, само имаше опомена - иако и јас за истото се замислив... Ќе почекаме, ќе видиме...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 15161718>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,407 секунди.