![]() |
|
Тројство |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819> |
Автор | |||
trebo.r.a ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Јас колку што знам никаде во Библијата нема пасус кој говори за Тројството.А најмалку од Исуса.
Изменето од trebo.r.a - 22.Мај.2008 во 00:51 |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
За првото прашање - објаснив.
Второто, те молам кажи ми од која книга е текстот... Не гледам никаква контрадикторност во текстот што го постира. Пак ќе речам - не го гледај Троиството како човечки критериум. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
Padisah ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 393 |
||
zidarski ne e rabotata za ocekuvanje ili nezanm sto
jas samo prasuvam ! pa moze na fin nacin da mi odgovoris za prasanjeto
dali navistina nekade prethodnite pejgamberi se molele na toj nacin
jas kako sto znam toa nigde ne se srekava, ako sum greska popravi me..
God [is] not a man, that he should lie; neither the son of man, that he should repent: hath he said, and shall he not do [it]? or hath he spoken, and shall he not make it good?</TD> Изменето од zidarski - 22.Мај.2008 во 00:40 |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Падишах - не очекував од тебе да вадиш цитат од контекст...
Објаснив веќе убаво и објаснив зошто пред да се роди Исус луѓето не се ни свесни за Троиството и зошто Троиството е битно како заокружување на Божјето Откровение пред човекот... 23:19 од која книга?! |
|||
|
|||
![]() |
|||
Padisah ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 393 |
||
|
|||
Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle Daimi Muzaffer Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan |
|||
![]() |
|||
||
Стално си велам нема да коментирам по ова прашање и стално мора човек нешто да каже инаку пак до бескрај ќе се оди...
Има една основна работа која мора да ја разберат муслиманите - Христијанството има сосема различен принцип на постоење и разбирање од Исламот! Дали тоа некому му се допаѓа или не, дали го разбира или не, дали се согласува или не - тоа си е негова работа. Има избор - може да верува во што сака и во која вера сака... Тоа што прво треба да го разберете е дека Христијанството е исполнето со симболизам. Затоа - применувањето на исламската логика, при објаснувањето на христијанската идеја е сосема погрешно, затоа што Исламот нема симболизам, а е доста директен. На некои тоа им се допаѓа, на некои не. Освен тоа - се обидувате со човечко разбирање да Го објасните Бога. Се обидувате термините Отец, Син и Свет Дух, да ги објасните онака како што ги разбирате во секојдневниот живот, како да е тоа татко, дете и духче некакво што шета покрај нив. Токму тоа се обидуваме цело време да ви објасниме. Бог е едно, и тоа се трите манифестации негови. Творец, Човечка Природа (Појава) и Сеопшта-Сеуниверзумска Душа. Не постојат еден по друг, еден покрај друг или еден без друг. Тие се едно. Прашањето беше - што се случувало пред Синот Божји да се појави на земјата. Не сакав да навлегувам во објаснување, затоа што за да се објасни тоа, треба да се сфати самата идеја за Троиството - која самиот поставувач на прашањето категорично ја одбива (не зборувам да ја прифати, а само да ја сфати, разбере). И пред раѓањето на Христа Троиството постоело, тоа постоело отсекогаш, прочитајте што напишав погоре - не се тоа три независни единки, тоа е едно. Одлуката Божја да се пројави во човечка форма, доаѓа заради тоа што Бог решава да го прати последното спасение на човештвото, и тоа на најсовршениот можен начин - да се вплоти во тело, во земен живот, во човек кој ќе биде идеја, жртва, симбол. Исто, при создавањето на земјата и животот на неа, Светиот Дух се вплотува во се што е живо и ја остварува врската на живата материја со Бог. Но не тргајте од логика дека со тоа што Бог се манифестира преку Исус дека одеднаш го нема никаде на друго место - затоа реков - потребно е да се сфати основната идеја и концепт за Троиството. Ова е накратко... колку и да навлегуваме во таа дискусија, муслиманите не само што нема да го прифатат кое и објаснување да им се даде, туку ќе завлезат повторно во истите дискусии и кружни коментари на темата. Не разбирам зошто мислите дека ако на вас не ви е јасно тоа, дека на никој друг не му е... едноставно прифатете дека имате различна логика на размислување, бидете си убедени дека вашата е исправна и се е во ред... секој по својот пат. |
|||
|
|||
![]() |
|||
svemirski_duh ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
||
Temava e za Trojstvoto,kade begas samiot od sebesi. Daj odgovor ako imate,ako ne ne tresite zeleni. Изменето од svemirski_duh - 21.Мај.2008 во 22:43 |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Nie pak imam doznaeno sto e islamot i tokmu od toa nie uste povece sme uvereni deka celata vasa religija e apokrifna ..... i ajde sega da se vrtime u krug ko pijani ..... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
svemirski_duh ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
||
Prekrasno prasanje brate Padisah
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Тогаш се е во ред. Вие дознавте што е Светото Троиство, не верувате во него, не го прифаќате и сметате дека е апокрифно. |
|||
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Izvini, toa sum go napravil po greshka, brishejki cel blok od nishtozhnost. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Esapi ??? Dokazi ??? Vie kako da doagjate na forumov na dvoboi, kako na verski vojni, da se dokazhuvate kako ste vistinski vernici i site drugi se izgubeni ovci, neli... ![]() Dobro, gledam deka i tebe neshto ne ti e jasno, pa ke povtoram ushte ednash. Znaesh sto e dogma? Dogmata ne se dokazhuva kako, na primer, matematikata. Taa se prifakja ili se odbiva. Takov primer bi bila, na primer, dogmata za Muhamed, deka toj e profet, deka e posleden od site profeti, deka Bog nemu mu se javil preku angelot i mu gi prenel rabotite koi so vreme drugite gi sokrile ili iskrivile. Druga dogma bi bila onaa za dzhenetot i t.n. Ne postoi dokaz za site tie raboti, a nemoj da se potpirash na nekakva logika vo nedostatok na fakti, bidejki logikata e lazhna rabota, osobeno koga zapochnuva so pretpostavki, veruvanja, zelbi i mislenja. Zatoa, za dogmata ne se diskutira. Taa mozhe samo da se prifati ili odbie, mozhe da se razbere ili osoznae, vo zavisnost od nash*te ubeduvanja ili posakuvanja. Bidejki vie doagjate cvrsto ubedeni deka vashata dogma e tochna i site drugi se pogreshni, ne se javuvate so prashanja da doznaete (ne velam da razberete ili prifatite), tuku da napadnete i obezvrednite neshto sto i onaka ne e vashe, tuku tugjo i sakano od onie koi si go imaat. Zatoa vashiot odnos kon vernicite na drugite veri e agresiven, da ne recham siledzhiski, i ne ostava nikakva zhelba kaj ostanatite za edno komuniciranje so vzaemen respekt i razbiranje. Ova vi go velam so najdobri nameri, bez da ve navredam, so cel da vi ukazham na neshto sto go chuvstvuvaat site lugje koi ne se muslimani. Ako sakate da si se podrzhuvate, ohrabruvate, pofaluvate i chukate po ramo, togash pravete go megju vas, no ne povikuvajte drugi lugje na raspravii poradi toa, bidejki kaj drugite lugje, bez obzir dali se vernici ili ne, takviot odnos e neprifatliv. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
||
eve sto pravi messenger moderator!!!!!!!!!!!!
postavuvam parasaanje i prasanjeto se brise
zosto!!!!!!!!!
![]() povtorno ke go napisam
site pejgamberi koi se bile pred isa as. dali tie se molele na sveto trojstvo !Ne
ako e ne zosto ? dali tie se bile na pogresniot pat !!!!
Изменето од Padisah - 21.Мај.2008 во 20:48 |
|||
Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle Daimi Muzaffer Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan |
|||
![]() |
|||
||
Zidarski,arno rece Halid... ako veke objasnivte na bilo koe od postavenite prasanja vo prviot post,daj mi go odgovoror prekopiraj go,ako ima nekade vo bilo koja tema odgovor na bilo koe prasanje,javno ke se izvinam i ke recam deka treba da se zastramam. Redovno citam i ne propustam nisto,odgovor na onie ptrasanja NEMA.
Na samiot start rekov deka za zal se zatvori temata za s.trojca pa da gi postavam istite prasanja tamu a da ne otvoram nova tema. Mozebi se trudevte,se macevte da objasnite ona za sto nema objasnuvanje (Adzija ednas rece deka dokaz za trojstvoto e bas toa sto objasnuvanje nema),,, no na ovie logicki prasanja nikoj nisto ne spomna i prvpat se postaveni. Da se razbereme,Zidarski,Messenger... ne prasav jas kako moze da bide 3=1 ili 1=3... za toa sme praele muabet. Ova se sosema drugi prasanja,koi NAVISTINA ME INTERESIRAAT. Daj kopiraj mi kade imate odgovoreno na bilo koe od prasanjata. Messenger, povtorno topkata ja prefrlas na druga strana. NITU EDEN OD NAVEDENITE TVOI "FAKTI" NE E ODGOVOR NA NITU EDNO OD MOITE PRASANJA. Mani Filozofija,providni ste. Ako znae nekoj da odgovori ili objasni neka poveli.... Fakti dali nie razbirame ili ne,momentalno ne se potrebni i ne se potrebni takvi zaklucoci bidejki seuste nikoj ne se obidel da objasni bilo koe prasanje. Ako nekoj proba pa ako kazeme deka ne razbirame ili ne e jasno... bujrum so tie tvoi "Fakti" Ako ve fakja panika,toa e drugo,ve razbiram potpolno. I povtorno velam,ne ja otvaram temava za da omalovazam na nekogo,Messenger,na samiot pocetok kazav,,, tuku da si ja brkate rabotata svoja. Da ne barate manoi vo bezgresnoto a polni ste so mani. Jas i ne ocekuvam odgovor na ovie prasanja. Znam deka edinstven odgovor za trojstvoto e toa sto nema objasnuvanje. |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |