IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е Адвентистичката црква?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е Адвентистичката црква?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 39>
Автор
Порака Обратен редослед
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 13:05
Edinstvo nadvor od Biblijata

Vo 1975 godina podemot na partnerstvoto megu protestantite i katolicite e prikazan so objavuvawe na zaednicki katihizis. Ovaa kniga od 720 stranici sodrzi iscrpni podatoci za hristijanskata vera i, spored urednicite, napisana e: “Da pomogne vo naporite hristijanite da sorabotuvaat vnatre vo svoite zaednici vo zaednickiot rast na crkvite kon edinstvo vo raznolikosta, sto e cel na site ekumenski napori.

” Ovoj dokument potvrduva mnostvo kompromisi i bezocno gi otfrla osnovnite bibliski pravila. Eve nekolku primeri koi go ilustriraat ova: 1. Moralnite odredbi, koi mozeme da gi pronajdeme vo Dekalogot, kako i vo Propovedta na Gorata, “vo golema mera se usloveni od svojata starost i od kulturoloskata sredina”.

2. Mnogu novozavetni odlomki se opisani kako tolkuvanje, a ne kako istoriski nastani, dodeka nekoi Isusovi recenici “vo Isusovata usta gi stavile” negovite ucenici kako izreki koi “istoriskiot Isus nikogas ne gi izgovoril”. 3. Temite, kako sto se fizickoto Isusovo voskresenie, pretstavuvaat “postojan problem” za sovremeniot covek i “polni se so teskotii”. “Taa poraka treba da se protolkuva na mnogu poznacaen nacin, bidejki Isusovoto voskresenie od mrtvite e koncept koj e formuliran ‘so jazikot na evrejskata apokalipsa’ koja tesko moze da ima kakvo bilo znacenje vo naseto sovremeno opstestvo i vo kulturoloskiot kontekst.” Koga gi citame ovie apsurdi za hristijanskoto edinstvo, se prasuvame kako ke se postigne toa.

Vo spomenatiot dokument za edinstvo katolicite i protestantite ja ispraznile Biblijata od Bozjata nauka i nejzinata izvorna, Bozja teologija, ja zamenile so covecka. Znaci, toa hristijanstvo e kompletno izmesteno od bibliskite temeli, pa namesto “na temelot na apostolite i prorocite, kade sto e temelen kamen Isus Hristos” (Efescite 2,20), svoeto edinstvo go gradat vrz covecka teologija, sto e celosno promasuvanje. Sekoe edinstvo, gradeno nadvor od bibliskite temeli i dimenzii, e edinstvo gradeno vrz pesok, koe e neproduktivno i ne moze da se odrzi. Doktrinata na visokiot kriticizam, sto ja pocnale katolickite teolozi Ricard Simon i d-r Aleksandar Gedes vo 1678 godina go iskornala srceto od Svetoto pismo i gi dovela vo prasanje najjasnite ucenja za istorijata i pocetocite. Mojseevite spisi se proglaseni za mitologija, a verata e isfrlena na zemja. Isto taka izvestaite za potopot i za voskresenieto se proglaseni za mit.

Visokiot katolicki kriticizam i germanskiot racionalizam gi unistile temelnite veruvanja vo bibliskite vistini, a naucnicite od reformiranite protestantski crkvi, za zal, gi prifatile tie ucenja. Katolickata crkva sluzbeno go negirala bibliskiot izvestaj za sozadavaweto i go otfrlila. Sandej Tajms od 6 dekemvri 1987 godina, vo prilogot sto go napisal Nik van Outgurn, vo Sidnej, go objavil sledniot naslov: “Sozdavaweto e glupost”... Katolickata crkva sluzbeno go otfrlila bukvalnoto tolkuvawe na sozdavanjeto spored Prva kniga Mojseeva kako “krajna glupost”.

Sluzbeniot stav na ova ucenje, koj go napisa papata Jovan Pavle II, objaven e vo internacionalniot pecat i Tajm Magazin objavi vakov naslov: “Razmisluvaweto na Vatikan evoluira... Papata svoj blagoslov dade na prirodanata selekcija, iako ~coveckata dusa ostanuva nadvor od dofatot na naukata.” Izjava, koja uste poveke vcudoviduva, dal jezuitot Konsolomago vo intervju za spisanieto Elm Strit vo 1999 godina: “Kreacionizmot e ‘eres od devetnaesettiot vek’.” Ekumenizmot e samo uste edno dvizenje za vospostavuvanje na taa super-crkva, na golemiot Vavilon, koj na kraj ke gi progonuva onie koi nema da mu se pokorat.

Sepak, toa edinstvo, vrz koe e izgradena taa super-crkva, e edinstvo izgradeno ne vrz Biblijata i bibliskata vistina, ne vrz Bozjiot, tuku vrz covecki avtoritet. I, kako sto kazavme, sekoe edinstvo, gradeno nadvor od bibliskite temeli i dimenzii, e edinstvo gradeno vrz pesok, koe e neproduktivno i ne moze da se odrzi, koe ke se urne i ke se raspadne pri poslednoto strasno nevreme sto ke go zaplusne svetot.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2010 во 12:44

Изменето од Blagoj_s - 29.Март.2010 во 13:06
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 15:32
Blagoj_s, pravilata velat deka na forumov se pushuva so crna boja i standardna golemina na bukvite. Razlichnite boi i golemini na fontovi se nameneti za potenciranje na nekoi zborovi ili citati.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 12:52

Majkata crkva gi povikuva svoite kerki da se vratat vo nejzinite pregratki

Bese kazano deka na edna ploca, nadvor od Lateranskata crkva vo Rim, stojat zborovite: Eklesium Mater - “Majka na crkvite”. Ponorot megu 1,2 milijardi katolici, 350 milioni protestanti i 220 milioni vernici na pravoslavieto organizirano vo nacionalni crkvi, brgu se zatvora.

Megutoa, Rim vo toj proces ne promenil nitu edna svoja doktrina. Sepak, se cini deka denes mnogu reformirani crkvi brzaat da mu se poklonat na Rim. Na Koncilot Vatikan II, koj go svika papata Jovan XXIII vo seesettite godini od minatiot vek, pokraj drugoto, se postaveni i principite na ekumenskoto dvizenje: Da se prepoznae avtoritetot i prevlasta na rimskiot biskup. Za da mozat da se obedinat, site crkvi mora da ja prifatat prevlasta na papsikiot stol.

Vo 1995 g. papata Jovan Pavle II dade slicna izjava spored koja prepoznavanjeto i prifakanjeto na papskata prevlast e od sustinska vaznost za hristijanskoto edinstvo. Negovata izjava e objavena vo katolickoto spisanie Sad ern Kros od 17 septemvri 1995 godina pod naslov: “Za da se obedinat, site crkvi mora da go prifatat papskiot avtoritet.” Katihizisot na Katolickata crkva: “Uste od samiot pocetok Hristos ostavil edinstvo na svojata Crkva. Veruvame deka ova edinstvo postoi vo Katolickata crkva kako nesto sto taa nikogas ne moze da go zagubi, i se nadevame deka ke prodolzi da raste se do krajot na vremeto”

Spored Katolickata crkva, ova edinstvo, koe mora da se postigne, ne gi opfaka samo protestantskite crkvi, tuku i site luge na svetot: “Vo ova katolicko edinstvo na Bozjiot narod se povikani site luge... Na razlicni nacini nemu mu pripagaat: katolickite vernici, drugite koi veruvaat vo Hrista i konecno celoto covestvo, koe e povikano so spasonosnata Bozja milost” Po Vatikan II, na jezuitot Karl Rajner, najgolem katol cki teolog po Toma Akvinski, doverena mu e zadaca koja opfaka pomiruvanje na site crkvi i religii so Rim. Toj tvrdi deka spasenie postoi vo sekoja veroispoved, pod uslov vernicite da ja priznaat prevlasta na Rim.

Papata Jovan Pavle II ja ozivea “Kongregacijata za doktrina i vera”, sto e novo ime za srednovekovnata inkvizicija, so koja pretsedavase kardinalot so germansko poteklo Racinger, sega veke papa Benedikt XVI. Jovan Pavle II postavi strogi staresini vo hierarhijata i navede deka toj ne upravuva so demokratijata: “Toa e institucija so koja upravuva Isus Hristos, toa e teokratsko vladeenje”, so koe, prirodno, upravuva negoviot namesnik, papata.

Kako stozer za hristijanskoto edinstvo, pred se na hristijanskite crkvi, Katolickata crkva ja nudi, a vo idnina i so zakon ge mu ja naturi na cel svet, svojata institucija, nedelata, za sto podrobno ke zboruvame ponatamu, koga ke dojde na red nedelniot zakon. Vo vrska so ova sega samo eden kratok izvadok od dokumentite na Vatikan II: “Treba da se poddrzi sekoj napor nedelata da stane vistinski ‘den na radost i odmor od rabotata’... da se slavi evharistija sekoja nedela... ‘nedelata treba da pretstavuva osnoven praznicen den’ vo koj, sobrani zaedno treba da ja slusaat Bozjata rec i da ucestvuvaat vo Pashalnata tajna .” Vo juni 1990 godina Anglikanskata i Katolickata crkva izdadoa zaednicka izjava narecena “Dar na avtoritetot”.

Dejli Telegraf od juni 1990 godina reagirase so slednite naslovi: “Crkvata se soglasuva deka papata treba da bide priznat kako seopfaten avtoritet vo hristijanskiot svet, i go opisuva kako ‘dar koj treba da go primat site hristijani’. Komisijata zaklucila deka rimskiot biskup ima ‘posebna sluzba vo vrska so razlikuvanjeto na vistinata’ i prifatila deka samo papata ima moralen avtoritet da gi obedini site hristijanski veroispovedi.” So ovaa izjava Anglikanskata crkva go predala svoeto protestantsko nasledstvo i sebesi se podlozila na papskata hierarhija.

Treba da se istakne deka vo redovite na Anglikanskata crkva postojat silni previranja koi mozat da dovedat do raskol vo nea. Golem del od vernicite se nezadovolni od pregolemiot liberalizam na oddelni nivni vrvni vodaci koi javno go odobruvaat, go branat i go poddrzuvaat homoseksualizmot. Neodamna (2007 g.) svetskiot pecat objavi deka eden od nivnite vrvni biskupi javno i otvoreno istapuva kako homoseksualec. Od tie pricini, za da ne se raspadne, Anglikanskata crkva spas bara pod kapata na Katolickata hierarhija i vo edinstvoto so Katolickata crkva kojasto vo osnova e mnogu stroga vo moralot. Luteranskata crkva: Precesniot d-r Karl I Braten rekol: “Da e Luter denes prisuten, toj bi upatil poinakov povik, osobeno koga bi znael deka negovata reformacija vo dolgorocen plan ke izrodi tolku mnogu ilegalni potomci.” Ne e retkost katolicite i luteranite da odrzuvaat zaednic ki misi. Vo luteranska katedrala sluzbi naizmenicno odrzuvaat rimokatolicki i luteranski teolozi. Povtorno se postaveni slikite na Marija, a i ritualot palenje na sveki i molitvite upatuvani na Devicata povtorno stanal voobicaen.

Za zal, Luteranskata crkva posla po istiot pat kako i Anglikanskata. Na 29 mart 1994 godina predvodnite amerikanski evangelistic ki protestanti i katolicite stapija vo koalicija i potpisaa zaednicka deklaracija koja sto ja narekoa “Evangelicite (evangelistickite protestanti) i katolicite zaedno - hristijanska misija vo tretiot milenium”. Pokraj drugoto, vo toj dokument stoi: “Kako Hristos sto e edno, i hris tijanskata misija e edna... Zaednicki potvrduvame deka site sto go prifakaat Hrista kako svoj Gospod i Spasitel se braka i sestri vo Hrista. Evangelicite i katolicite se braka i sestri vo Hrista.” Evangelistite vo Soedinetite Drzavi prifakaat obedinuvanje so Rim: “Vreme e nie protestantite da odime kaj svetiot Otec vo Rim i da go prasame kako mozeme da se vratime doma.”

Episkopalnata crkva: “Bozja crkva e katolickata. ‘Bila katolickata na pocetokot i ke bide katolickata na kraj.’... ‘Svedoci sme za propaganje na protestantizmot.’” Katolickata i Pravoslavnata crkva: Na 14 i 15 noemvri 2007 god. svetskiot pecat objavi mnogu znacajna vest: “Kraj na raskolot megu Katolickata i Pravoslavnata crkva.” “Po iljadagodisniot raskol, vo Ravena e dogovoreno obedinuvanje na Katolickata i Pravoslavnata crkva.” “Zacrtan e patot koj, po iljadagodisniot raskol vo 1054 god., bi trebalo da dovede do obedinuvanje na dvete crkvi.”

“Vatikan go pofali dogovorot sto go postignaa pravoslavnite i katolickite teolozi vo oktomvri 2007 g. vo italijanskiot grad Ravena kako prv cekor vo zaceluvanjeto na ranata na iljadagodisniot razdor megu dvete crkvi”, itn. Vo dogovorot e potvrdeno deka papata bil najvisok vo hierarhijata na edinstvenata Crkva pred golemiot raskol vo 1054 g. Vo staroto Vizantisko carstvo pravoslavieto ja otfrlilo univerzalnata vlast na rimskiot papa i postepeno se razvivalo vo avtonomni nacionalni crkvi.

Vo 2006 g. papata Benedikt XVI vo Istanbul go poseti vselenskiot patrijarh Vartolomej I, koj e duhoven vodac na site pravoslavni vernici vo svetot, no administrativno upravuva so malecko hristijansko stado vo Turcija. Vo taa prigoda tie si postavija zaednicka cel: ke se borat za obedinuvanje na Katolickata i Pravoslavnata crkva. Vo ramkite na svojot ponifikat Benedikt XVI prioritet mu dava na toa obedinuvanje na dvete crkvi. Kako sto rekovme, svetskoto pravoslavie e organizirano vo nacionalni crkvi i ima okolu 220 milioni vernici, a pod Vatikan ima okolu edna milijarda i dveste milioni vernici na svetot. Na sovetuvanjeto vo Ravena e potpisan dokument i postig nat e dogovor koj e golem cekor za idnoto dejstvuvanje. Vo toj dogovor se utvrduva deka papata e “prv megu patrijarsite”, a Rim e “prvo sediste”. Tie dve tocki i go predizvikale raskolot megu katolicite i pravoslavnite vo 1054 g. Sega se priznava ulogata na rimskiot biskup kako prv megu prvite, a “prvite mora da priznaat koj e prv megu niv”.

Edinstvoto so Rim ne gi opfaka samo hristijanite. Potrebno e site religii da go priznaat papata kako duhoven svetski vodac. Vatikan postojano jasno poracuval deka papata e “tatko na celoto covecko semejstvo”. Malahi Martin za Jovan Pavle II: “Vo poslednata analiza Jovan Pavle II, kako imenuvan Hristov zamenik, tvrdi deka toj e konecen sud na pravdata za opstestvoto na drzavite kako opstestvo.”

Vo 1986 godina vo Asiz e odrzan sostanok na svetskite religii na koj papata bese domakin. Televizijata vo cel svet go prenesuvase toj sostanok, a na nego prisustvuvaa vodacite na protestantskite, pravoslavnite, anglikanskite, evrejskite, islamskite, budistickite i hindu religiite, kako i vodacite na poveketo drugi pomalecki verski organizacii. Na ovoj sostanok i na sostanocite sto sledea vo “asiski duh”, papata bese govornik i centralna licnost. Ovoj godisen forum se proslavuva so golema pompa, a vodacite na site religii iskazuvaat svoja solidarnost so papata. Odnosite megu islamot i katolicizmot vcudoviduvacki se popraveni.

Pri posetata na papata na Sirija, vo maj 2001 godina, Rojters Internesenel Press go objavi sledniot izvestaj: Damask (Rojters): “Papata Jovan Pavle pisuvase istorija vo nedelata, koga stana prv pontif koj koga bilo vleze vo dzamija i gi povika hristijanite i muslimanite da si prostat edni na drugi poradi minatoto. ... Toj isto taka rece deka verskoto ubeduvanje nikogas ne bilo opravdanie za nasilstvo. ‘Zaednicite veke neka ne se sudruvaat.’ Papata, koj vo 1985 godina gi obnovi vrskite so Evreite koga ja poseti sinagogata vo Rim, kazuva deka sega e vreme da se svrti stranica i so islamot. Za seto vreme, dodeka hristijanite i muslimanite se navreduvale edni so drugi, potrebno e da barame proska od Sevisniot, i proska edni od drugi ... Pocituvajki ja muslimanskata tradicija, papata gi sobu svoite obuvki pred da vleze na mestoto za bogosluzenie, sto predizvika vosh*t i ovacii kaj ogromnoto mnostvo koe cekase nadvor.

‘Toa e velicestven istoriski nastan. Papata ... vleguva vo dzamija’, rece spikerot na Siriskata drzavna televizija. ‘Toa e sredba na islamot i hristijanstvoto.’ Povikot za megusebno prostavanje bese prodolzenie na temata koja pocna vo petokot vo Grcija, vo koja pontifot barase Bozje prostavanje za nepravdata koja katolicite im ja napravile na pravoslavnite vernici vo tekot na minatite 1000 godini.”

Papata e najgolem svetski verski avtoritet. Sepak, jasno e deka ovoj status ne e postignat vrz osnova na vistinata, tuku vrz osnova na kompromisi. Priznavajki go negovoto vodstvo, tie gi priznavaat negovite doktrini.

Изменето од Messenger - 25.Март.2010 во 15:27
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 21:12
Cesna zena i zena bludnica

Vo Otkrovenieto se pojavuvaat dve zeni - dve krajni sprotivnosti - cesna zena i zena bludnica. Toa se dve crkvi: Bozjata crkva, kojasto ja vodi Bog, i onaa koja stoi pod vodstvo na satanata.

Vistinskata Hristova crkva vo Otkrovenieto e prikazana so mnogu ubava slika: “Zena oblecena so sonce i so mesecina pod nejzinite noze, a na glavata imase kruna od dvanaeset zvezdi” (Otkrovenie 12,1-6). Vistinskata Bozja crkva e oblecena vo sonce, zasto Bozjata rec kazuva deka “Gospod Bog e sonce”, a e zagrnata ili oblecena vo Hrista, bidejki ja ispolnuva Bozjata zapoved: “Zagrnete se so nasiot Gospod Isus Hristos... Site koi se krstivte vo Hrista, se oblekovte vo Hrista” (Psalm 84,11; Rimjanite 13,14; Galatite 3,27).

Na glavata nosi kruna od dvanaeset zvezdi, sto znaci zivee spored naukata na prorocite i dvanesettemina apostoli, zaradi sto lamjata (satanata) ja goni da ja unisti. Pred naletite na tie progoni Hristovata crkva bega vo pustina, kade sto pominuva 1260 godini. Zenata e bremena i ra|a masko dete, go raga Hrista. Spored toa, Hristos se raga srede svojata crkva za koja se zrtvuvase, prolevaj}i ja svojata krv, “za da ja ocisti i posveti, i da ja postavi pred sebe vo seta nejzina slavna, bez damka, nitu brcka, ili nesto slicno, za da bide sveta i neporocna” (Efescite 5,26.27).

Papstvoto tvrdi deka ovaa zena, oblecena vo sonce, e Marija koja go rodila Isusa. Megutoa, ova tolkuvanje sozdava problem, zasto zenata podocna ja progonuva lamjata. Taa bega vo pustina, kade sto e pod posebna griza 1260 godini. Spored opisot od knigata na prorok Daniel toa e istiot vremenski period vo koj maliot rog ke go progonuva Bozjiot narod. Jasno e deka simbolikata se odnesuva na Bozjiot veren narod, na Bozjata crkva, cijsto pripadnik bila Marija.
Od negoviot narod ke proizleze Mesija. Hristovata crkva e Hristova nevesta, oblecena vo cista i bela svila, mnogu ubava i prijatna, bez mani i falinki. Stokmena i ukrasena kako nevesta, taa kopnezlivo go ceka svojot mladozenec, go ceka Hrista da dojde od neboto po nea za da ja povede so sebe vo vecnite nebesni dvorovi. Vistinskata Hristova crkva e prikazana i so slikata na noviot Erusalim koj sleguva od neboto na ovaa zemja. Vo nego se naoga negovata crkva, site spaseni, za da ja nasledat novata zemja, konecno iscistena od grevot. Na nea tie naogaat nova, vecna tatkovina i stanuvaat ucesnici vo novata, obnovena vselenska harmonija.

Bog go povikuva Jovana: “Dojdi da ti ja pokazam nevestata, zenata na Jagneto”, i mu ja pokazuva nejzinata slavna idnina (Otkrovenie 19,7-9; 21,2.9-27). Susta sprotivnost na cistata zena e zenata bludnica za koja citame vo Otkrovenieto vo 17. i 18. glava. Taa ne zivee spored bibliskata nauka i zatoa e narecena gresnica, potocno, vavilonska bludnica. Ocigledno, ako Bozjiot narod e cista zena, verna na svojot maz, togas Vavilon e sprotiven na ovoj simbol ili, toa e sistem na bogosluzenie koj ne mu pripa|a na Boga, bidejki ima tainstena religija i uci i sproveduva gnasotii.

Sovremeniot Vavilon gi pretstavuva site lazni religii vo svetot vo poslednoto vreme. Vo prethodniot slucaj Bog go povika Jovana za da mu ja pokaze slavnata idnina na cesnata zena, a sega go povikuva svojot sluga da ja vidi presudata na zenata bludnica. “Dojdi da ti ja pokazam presudata na golemata bludnica, koja sedi na mnogu vodi, so koja bludstvuvaa zemnite carevi, a zitelite na zemjata se opija od vinoto na nejzinoto bludstvuvawe. I me odvede vo duhot vo pustina kade sto vidov zena kako sedi na crven zver koj bese poln so bogohulni iminja i imase sedum glavi i deset rogovi. A zenata bese oblecena vo purpurno i vo crveno, i ukrasena so zlato, so skapoceni kamenja i so biseri, i drzese vo svojata raka zlatna casa polna so gnasotijata i necistotijata od nejzinoto bludstvo, a na celoto, pak, bese napisano, tajna: ‘Golemiot Vavilon, majka na bludnicite i na zemnite gnasotii.’ Ja vidov zenata pijana od krvta na svetite i od krvta na Isusovite svedoci, i se zacudiv mnogu koga ja vidov... So nejzinite gatanja bea izmameni site narodi” (Otkrovenie 17,1-6).

Prvobitnoto znacenje na Vavilon bilo “Bab-ilu” - “Vrata Bozja” ili “Vrata na bogovite” - i vo izvesna smisla toa pretstavuvalo pat za pristap kon bogovite, sto e sprotivno na Bozjiot plan na spasenieto. Vavilonskata, odnosno rimskata bludnica sebesi se smetala za edinstvena vistinska Bozja vrata za vlez na neboto. Extra ecclesiam non salus est - so vekovi bila edinstvena sluzbena doktrina koja znaci: “Nadvor od Rimskata (katolickata) crkva nema spasenie”. No, za vreme na urivanjeto na Vavilonskata kula, imeto Vavilon dobilo novo znacenje: Brkotija, haos, nered, mete`, neverstvo, prkos, covecki iluzii. Vo tekot na prvite vekovi od hristijanskata istorija, evrejskata i hristijanskata literatura za gradot Rim zboruvaat kako za Vavilon.
Tekstot od 1. Petrovo 5,13 isto taka Rim go narekuva Vavilon, bidejki Petar ovie zborovi gi pisuval vo Rim, vo vremeto koga bukvalniot Vavilon veke ne postoel: “Pozdravi vi praka crkvata od Vavilon, koja e izbrana zaedno so vas.” Rimokatolickite pisateli isto taka ja priznavale ovaa povrzanost: “Vavilon, za koj zboruva Petar vo svoeto Prvo poslanie, ucenite komentatori, i protestantskite i katoli- ckite, smetaat deka se odnesuva na Rim. Zborot Vavilon e simbol za rasipanosta koja togas preovladuvala vo gradot na cezarite.”4 Spored toa, vavilonskata bludnica vsusnost e rimska bludnica, papstvoto so negovata celokupna hierarhija vo negovata posledna faza, koga ke go predvodi svetot vo posledniot sudir za vreme na poslednite nastani sto ke se odigruvaat na svetskata scena pred vtoroto Hristovo doaganje.

Kazavme deka crveniot zver i golemata bludnica sto gi videl apostol Jovan ja pretstavuvaat odvoenosta na crkvata i drzavata. Crkvata (bludnicata) i drzavata (zverot), iako se povrzani, sega se razgleduvaat kako izdeleni zaednici. Spored toa, golemata vavilonska ili rimska bludnica ja java drzavata, odnosno svetovnite vlasti, nadgleduvajki gi na toj nacin svetskite politicki sistemi! Bludnicata, koja e osudena od Boga, “sedi na mnogu vodi”, a “vodite, na koi stoi bludnicata, se lugeto, narodite, pleminjata i jazicite” (17,1.15). So drugi zborovi, taa dominira nad narodite, dominira nad svetot. Rim ne samo sto tvrdi deka gi kontrolira site vladi na zemjata, tuku toj navistina go pravi toa.

Jezuitskata zakletva (sto e zabelezana vo kongresniot izvestaj na Soedinetite Amerikanski Drzavi House Bill 532, 1913) gi sodrzi slednite recenici: “So dobrodetelta na klucevite koi vrzuvaat i razvrzuvaat (otpustaat), koi na negovata Svetost mu gi dal mojot Spasitel, Isus Hristos, toj (rimskiot pontif) ima mok da gi otstranuva eretickite carevi, princovite, drzavite, zaednicite i vladite - site koi se nelegalni, bez negovo sveto priznanie, i istite mozat bezbedno da bidat unisteni.” Mala digresija: Zborot “Vatikan” bukvalno znaci “bozestvena zmija” i se sostoi od zborovite Vatis = bozestven i Kan= zmija. Gradot Vatikan i bazilikata Sveti Petar se izgradeni na drevnoto pagansko mesto koe na latinski se vika Vatikanus Mons ili Vatikanus Kolis, sto znaci gora ili planina na prorostvo. Parite sto se kovani vo gradot Vatikan cesto go nosat natpisot Citta Del Vaticano, sto znaci grad na prorostvo.

Taka Rimskata crkva svojata struktura ja zbogatuva i so titulata “Grad”. Na parite iskovani vo 1963 g. e prikazan papata Pavle VI zaedno so svojata titula Ponifeks Maksimus, a na drugata strana se naoga zena so natpisot Citta Del Vaticano (poln naziv na vatikanskata drzava e: Stato Della Citta Del Vaticano, sto pretstavuva kombinacija na crkvata i drzavata). Vo podnozjeto na nozete na zenata se nao|a nejzinata titula Fides, sto znaci vera. Ovaa zena e simbol na Rimokatolickata vera, ili na Rimskata crkva, koja tvrdi deka ima vlast nad site vladi na svetot: “Zenata, pak, sto ja vide, e golemiot grad koj vladee nad zemnite carevi” (Otkrovenie 17,18). Vidovme kako Bog go povikuva Jovana: “Dojdi da ti ja pokazam presudata na golemata bludnica, koja sedi na mnogu vodi, so koja bludstvuvaa zemnite carevi, a zitelite na zemjata se opija od vinoto na nejzinoto bludstvuvawe.” Zenata vrsi blud so “zemnite carevi”. Bludot (ili prequbata) e odnos ili aktivnost megu maz i zena koi Bog gi osuduva.

Taka, pri samiot kraj na vremeto mozeme da ocekuvame odnos sto ke se razvie megu crkvata (bludnicata) i svetskite vladeteli (carevite), odnos koj Bog go osuduva. Bludnicata vo raka drzi skapocen pehar poln so gnasotii i so necistotija na nejzinoto bludstvo, poln so paganizmot na starite anticki civilizacii, so lazna nebibliska nauka, so otrovno vino so koe gi opila narodite - da, “site narodi gi opijani so zestokoto vino na svojot blud... i kojasto ja rasipa zemjata so svoeto bludstvo” (Otkrovenie 18,2.3; 19,2). Zena so zlaten pehar vo rakata e cest simbol na rimokatolic kite skulpturi i sliki. Nitu edna druga hristijanska veriospoved ne se pretstavila sebesi na takov nacin. Koga ja videl bludnicata, apostol Jovan zabelezal deka na celoto e napisano imeto. Vo vremeto na Jovana bilo moderno bludnicite da go nosat svoeto ime na lenta okolu celoto. Imeto sto si go dala ovaa bludnica sebesi glaselo: “Tajna: Golemiot Vavilon, majka na bludnicite i na zemnite gnasotii” (Otkrovenie 17,5).

Katolickata crkva dolgo se odnesuvala kako crkva-majka. Vo odredena smisla taa imala pravo na toa, zasto navistina “rodila” mnogu “kerki”, drugi crkvi. Zalno e, no vistinito, sto i nejzinite kerki, koga ke se nabelezat nivnite nedostatoci, navistina pokazuvaat sklonost da bidat slicni na majka si. Kerkite bludnici ne se ragaat kako bludnici. Tie stanuvaat bludnici po svoj izbor. Dodeka se uste devojki, tie se poznati po imeto na majka si. I kerkite bludnici, za koi zboruvame ovde, go nosat imeto “Vavilon”, kako i nivnata majka. Sustinata na zborot “tajna” vo imeto na bludnicata nie podrobno ja objasnivme koga zboruvavme za antickite i za hristijanskite misterii i za vecerata Gospodova. Ovde ke se zadrzime na drugite podrobnosti povrzani so nejzinoto ime.

Vavilon, odnosno Rim, opisan i pretstaven kako “majka na bludnicite i na zemnite gnasotii”, gi pretstavuva otpadnatite verski sistemi ili crkvi, a kerkite na vavilonskata ili rimskata bludnica gi pretstavuvaat crkvite koi gi sledat nejzinite lazni ucenja i so toa sebesi se stavaat pod nejzino vladenie, i uste poloso, sluzbeno go prifa}aat rimskoto vodstvo kako avtoritet. Rim tvrdi deka e majka na site nacii.

Na vlezot od crkvata Sveti Jovan vo Rim postoi ogromen latinski natpis: SACROS LATERAN ECCLES EMNIVM VRBIS ET ORBIS ECCLESIARVM MATER ET CAPVT, {to prevedeno na nas jazik znaci: “Sveta lateranska crkva. Crkva majka i poglavar na site crkvi vo gradot i na svetot.” Katihizisot na Katolickata crkva crkvata ja narekuva: Crkva, Majka i Ucitel.5 Vo septemvri 2000 godina Vatikan ja objavi izjavata nare- cena Dominus Iesus, vo koja kardinalot Racinger (segasniot papa Benedikt XVI) rece: “Sekogas treba da bide jasno deka edinstvenata, sveta Katolicka i apostolska, univerzalna Crkva, ne e sestra, tuku majka na site crkvi.” Vo izjavata se istaknuva deka Rimokatolickata crkva ima ekskluzivno pravo sebesi da se narece avtenticna hristijanska crkva. Na drugite crkvi im se osporuva toa pravo.6 Vasington Post toa go komentirase vaka: “Denes Vatikan objavi nova avtoritativna izjava koja objavuva deka lugeto mozat da dobijat kompletno spasenie od zemnite grevovi samo preku duhovnata milost na Katolickata crkva, i deka drugite veri - vklucuvaj}i gi i protestantskite hristijani - imaat greski koi nivnite sledbenici gi stavaat vo ‘mosne nepovolna situacija’ koga baraat spasenie.

Spored vrvnite vatikanski sluzbenici, celta e da se pobie ‘teologijata za verski pluralizam’, koja tvrdi deka katolicite vo Bozjite oci se ednakvi so, na primer, Evreite, muslimanite ili Hindusite.”7 Na 10 juli 2007 godina svetot bese iznenaden so izjavata na papata Benedikt XVI: “Samo nejzinite (rimokatolickite) poglavari i biskupi se naslednici na Hristovite apostoli. Crkvite na drugite hristijanski konfesii, vo najdobar slucaj, se crkovni zaednici, vo nikoj slucaj ne crkvi vo vistinska smisla na zborot. Edinstveno Katolickata crkva gi ima site elementi sto gi vovel Isus. I pravoslavnite, koi zadrzale nekoi od tie elementi, ne se crkva naslednicka na Isusovite temeli, zasto ne go priznavaat primatot na Petroviot naslednik, papata.” Spored toa, Rim e edinstvenata institucija na zemjata kojasto ja prisvojuva titulata “apostolska” i “majka” ili Eklesium Mater - “Majka na crkvite”.

No sto stanuva so drugite atributi koi se opisani vo Otkrovenieto 17. glava? Kako da se soobrazi katolickoto ime Eklesium Mater so nejzinoto ime sti go dava Biblijata: “Tajna - Golemiot Vavilon, majka na bludnicite i na zemnite gnasotii?” “Zenata e pijana od krvta na svetite i od krvta na Isusovite svedoci!” - Jasno e deka taa proleala iljadnici toni krv na milioni nevini i sveti Isusovi svedoci “koi gi pazat Bozjite zapovedi (site deset zapovedi) i verata vo Isusa” i koi “go dr`at Isusovoto svedostvo” (Otkrovenie 14,12; 12,17).

Zenata koja sedi ili java na crven zver veli: “Sedam kako carica i ne sum vdovica i nema nikogas da vidam taga” (Otkrovenie 18,7). Taa carica, taa predominantna crkva so takvi prerogativi, gi zasemetuva zemnite carevi i zitelite na zemjata so vinoto na svojot blud? Sekako, vo taa carica ja prepoznavame Katolickata crkva. Taa e zenata-bludnica, vo koalicija so otpadnatiot protestantizam i so pravoslavieto, koja pak }e gi izvle~e ‘r|osanite me~evi na srednovekovnata zloglasna inkvizicija i istite ke gi podma~kuva so sve`a nevina krv na Bozjite slugi. Za razlika od Hristovata crkva, koja e oblecena vo sonce i vo ednostavna cista i bela svila, sto e odraz na nejzinata izvonredna vnatresna cistota i ubavina, zenata bludnica e oblecena vo raskosna crvena i purpurna obleka. Svetlo portokalovo-crvenata boja na oblekata sto ja nosat kardinalite e sluzbena boja na Katolickata crkva.

Pokraj nea, katolickite svestenici za odredeni praznici nosat crveni i violetovi obleki. Drugi dozvoleni boi se belata, zelenata, crnata, rozovata i zlatnata. Taa e neobicno bogato nakitena so zlato, so skapoceni kamenja i so biseri, sto silno zboruva za nejzinata vnatre{na rasipanost. Taa e basnoslovno bogata. Kazano e deka so vekovi evropskoto bogatstvo se slevalo vo Rim. Istorijata bele- zi kako reki poklonici od site kraista na Evropa i posiroko doagale na poklonenie vo Rim i vo tie prigodi vo crkvata Sveti Petar prilozuvale tolku golemo kolicestvo zlatnici, sto bilo potrebno dvajca so gribli da gi trgaat nastrana i da polnat so niv vreki - vreki so evropskoto i svetskoto bogatstvo koe se slevalo vo Rim.. Posetata na Vatikan ke vi potvrdi za neizmernoto bogatstvo so koe se prekrieni katolickite ikoni.

Statuite na Marija i na svetcite gi krasat zlato, skapoceni kamenja i biseri, a slu`benite obleki {to gi nosat papite vo posebni prigodi se poraskosni i pobogati vo zlato i nakit od koja bilo zemna kruna. Zlatnata tijara (trikratna kruna), koja e izlozena vo Vatikanskiot muzej i kojasto papata ja nosi pri svojata inauguracija, ima neopisana vrednost. Bogatstvoto i skapocenostite, potroseni za velelepnite zgradi, koi se sopstvenost na Rimokatolickata crkva, isto taka ne mozat da se opisat. Za tie bogatstva na crkvata crkovniot istoricar Des- ner pisuva: “Vo 4 vek tie (biskupite) stanuvaat sojuznici na drzavata koja svoite podanici gi cica do krv. A vo 5 vek veke rimskiot biskup e najgolem zemjoposednik vo Rimskoto carstvo. Odamna veke nasekade se zadusuvaat hristijanskite socijalni nemiri vo Afrika, vo Spanija i Galija i blagorecivo na siromasite im se vetuva sreka na onoj svet, za da mozat tie sto podobro da gi molzat na ovoj (svet).

Veke vo 6 vek se voveduva crkoven desetok, koj ke se legalizira i ke se sproveduva se do 19 vek. Vo 8 vek ke se izdejstvuva crkovna drzava, koja franackite i saksonskite vladeteli postojano }e ja potvrduvaat i ke ja zgolemuvaat, taka sto na kraj taa, vooruzena do zabi, sama ke se bori so sopstvena vojska i so sopstvena mornarica. Ke pqackosuva se sto moze da se pqackosa: zamocite, dvorcite, gradovite, celi grofovii i vojvodstva. Ke krade se {to moze da se ukrade: veke vo 4 vek imotot na paganskite hramovi, vo 6 vek imotot na site pagani, potoa posedite na milioni progoneti i pogubeni Evrei, imotite i posedite na spalenite eretici, a i na spalenite vekterki i ve{teri. Pqacosuvani se onie koi mislat poinaku, no isto taka se pqackosuvani i sopstvenite vernici so postojano novi i povisoki danoci, zakupnini, so kamati, so pritisoci, so oprosnici, so izmisleni cuda, so relikvii, pri sto crkvata blagajnata ja polnela i so pomos na ekskomunikacija, so interdikt (zabrana) i so mec; italijanskiot narod najmnogu e opusten, a sam Rim stanal najbuntoven grad i najsiromasen od site gradovi na Zapadot - brojot na negovite ziteli opadnal od dva milioni vo pagansko vreme, na samo 20.000 vo 14 vek. Pokraj ona sto go prigrabuvala so pqackosuvawe i so vojna, i pokraj dotaciite sto gi dobivala od onie so koi bila vo sojuz, vo sredniot vek crkvata poseduvala edna tretina od vkupnoto evropsko zemjiste sto go obrabotuvale poslusnite selani, koi vo ocite na svoite gospodari vredele pomalku od dobitokot.

Eden takov selanec vo periodot na procutot na hristijanstvoto vredi kolku polovina kownj! Imajki potreba od poeftina rabotna sila za svoite se pogolemi imoti, veke vo 4 vek crkvata, koja go poostrila ropstvoto, ne slucajno poseduva i najmnogu robovi.”8 Za basnoslovnoto bogatstvo so koe raspolaga Vatikan, pri raka ni stojat i slednite podatoci: “Vatikanskiot kapital e investiran vo site mozni pretprijatija, i toa bez ogled na nivniot moralen karakter: vo francuskite nafteni zdruzenija, vo argentinskite gasovodi i elektrani, vo boliviskite rudnici za kalaj, vo brazilskite fabriki za guma, a Svetata stolica ne se pritesnuva duri ni od spekulaciite na berzata i na dividendata na bankite.”9 Od amerikanskite firmi, vo koi Vatikan i negovata k*rija imaat mnogubrojni akcii, istoricarot Deschner gi spomenuva: U.S. Steel, Sharon Steel, Bethlehem Steel, Jons Manville Steel, General Motors Corporation, Bendix Aviation, Douglas Airkraft, Worthington Pumps, American Telephone and Telegraph Company, Prudential Life i mnogu drugi.

10 Od italijanskite firmi pred se treba da se spomenat elektranite, PTT i zeleznicata, a od bankite Komercijalnata banka, Rimskata banka, Stopanskata banka, potoa bankite Ugo Natali, Scaretti, Santo Spirito (banka na Svetiot Duh vo koja vo sredniot vek vernicite kupuvale za pari Sveti Duh - pojava nare~ena “simonija”); a od firmite neodminlivi se Montecatini, Viscosa, najgolemata italijanska aviokompanija Alitalia i neizbeznata fabrika za avtomobili Fiat. Potoa, tuka se zavodite za osiguruvanje, institutite, zemjisnite posedi itn., da ne odime vo nedogled 10.11 Ist e slucajot so Francija, so Anglija, so Germanija i so drugite drzavi vo koi Vatikan, odnosno `enata bludnica, ima nemerlivi bogatstva. No, koga vavilonskata bludnica ja identifikuvame so Katolickata crkva, nie ne mislime na nejzinite vernici, tuku na papstvoto kako nejzina institucija i globalna svetska sila. Denes mnogu prekrasni hristijani-vernici vo Katolic kata i vo Pravoslavnata crkva, kako i vo protestantskite crkvi, go proslavuvaat Boga.

Tie go qubat Boga i nastojuvaat da mu sluzat, ne nslutuvajki deka se naogaat vo kosot na Vavilon. Se do odreden moment tie i ne pomisluvale deka nivnata crkva namerno mozela da se protivstavi na nekoja zapoved od Dekalogot ili deka nivnite svestenici ili pastori bi mozele namerno da ja zanemarat ili duri da ja prikrijat posebnata Hristrova posrednicka i sudska sluzba vo nebesnoto Svetiliste.

Изменето од Messenger - 25.Март.2010 во 15:28
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 18:30
NIKO777

martin luter digal demonstracii protiv Nikola Kopernik i tvrdel deka e lud i deka blada, denes site znaeme deka nitu bil lud Nikola nitu bladal

taka da , koj bi mu veruval denes na martin Luter, neli????????

газење%20од%20смеење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 17:35
Создавање <<<<<Сабота------------вечен знак на Создавањето

Мојсееви >>>>>>Месија (исполнето)
                           месијански
                           протоколи

1) Саботата покажува наназад кон Создавачот, се додека постои креацијата;
2) Мојсеевите протоколи покажуваат нанапред кон Месијата, и се исполнија во Исус кој беше Христос.

1) Кој не ја слави Саботата од Камените плочи е против Креаторот; (10те заповеди немаат месијански карактер)
2) Кој сеуште ги практицира Мојсеевите **месијански** протоколи кои Мојсеј ги напиша на хартија, во Книгата на Законот, е против Исус кој е Христос, т.е. не го признава Исус како Месијата како Христос.
Оние кои ги практицираат месијанските протколи се проклети бидејќи немаат Месија, т.е. немаат Cпасител.

Верниците треба ги исполнуваат 2та предуслови --- примети го сврзникот **и** во реченицата (тоа не е "или"). Затоа Исус вели "...оди и не греши повеќе..."

(Откровение12:17)
17 И змевот се разгневи на жената и отиде да војува против другите од нејзиното семе, против оние, кои ги пазат Божјите заповеди **и** го имаат Исусовото сведоштво .

Алфа                    Стар Завет                      |0|        Нов Завет                        Омега
Создавачот
Создавање <<<<<< Сабота------------------(Јован 1:3)---------------знак на Креаторот

Мојсеев Закон>>>>>>>>Месија Христос
                             протоколи
                             (исполнет во Исус, неважечки, закован)
                             (јагне колење, обрезување, празници т.н. сабати, итн)

за информација: некои празници од Мојсеевите **месијански** протоколи кои Мојсеј ги напиша на хартија, во Книгата на Законот, исто така се викаат "саботи".
Поздрав,

http://www.mkbible.net

Изменето од Niko777 - 21.Март.2010 во 17:54
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 04:11
Еве уште еднаш, Божјата Заповед:

(Излез, 1ва Мојсеева 9:9-17)

9 Уште Бог му рече на Авраама: „А ти чувај го Мојот Завет - ти и твоето потомство по тебе низ сите родови.

10 А ова е Мојот Завет, со тебе и со твоето потомство после тебе, што треба да го чувате: секое машко меѓу вас нека биде обрезано.

11 Обрезувајте се и тоа нека е знак на Заветот меѓу Мене и вас.

12 Секое машко среде вас, низ вашите поколенија, кога ќе наполни осум дена, нека биде обрезано, како она што е родено во вашиот дом, така и она што е купено со сребро од некој странец, кој не е од вашата крв.

13 Да, и родениот во твојот дом и купениот со сребро треба да биде обрезан! Така Мојот Завет на вашите тела ќе остане вечен Завет.

14 Машкото што не ќе биде обрезано, нека биде истребено од својот род: зашто го нарушило Мојот Завет.”

Поздрав,

-------------------------------------------------
(Галатјаните 3:1-10)
1 О неразумни Галатјани! Кој ве маѓепса вас, пред чии очи Исус Христос е јасно претставен како распнат?
2 Сакам само ова да го научам од вас: дали Го примивте Духот врз основа на делата на Законот или преку слушањето со вера?
3 Толку ли сте неразумни? Што почнувајќи со Духот, сега сами завршувате со тело?
4 Дали толку многу страдавте напразно? Ако е навистина напразно!
5 А Оној, Кој ви дава Дух и прави силни дела во вас, дали го прави тоа врз основа на делата на Законот или преку слушањето со вера?
6 Како што и Авраам „му поверува на Бога и тоа му се засмета за праведност.”
7 И така, признајте, дека Авраамови синови се оние, кои се од верата.
8 А и Писмото предвиде, дека Бог преку верата ги оправдува народите, и однапред му го навести Евангелието на Авраама: „Во тебе ќе бидат благословени сите народи.”
9 И така, оние, кои веруваат се благословени заедно со верниот Авраам.
10 Имено, кои ги прават делата на Законот, се под проклетство, зашто е пишано: „Проклет да е секој, кој не е постојан во сè што е напишано во Книгата на Законот, да го исполнува тоа.”
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 01:37
anakin,

имаш право, не е ново откритие дека папата е антихристот. Мартин Лутер тоа го тврдеше уште од пред 300-400 години.

Но откритие е храброста на Адвентистите тоа отворено да го зборуваат, и адвентистите отворено да му се спротивстават на тој авторитет кој на целиот свет му се наметна и го присили да го слави првиот ден во неделата (денот на сонцето англ. Sunday, герм. Sonntag)

А тука можеш да видиш како сите дојдоа покорно да му се поклонат на папата. А источните ортодоксни/православни дури и раката му ја бацуваат.

Така и во случајов, Blagoj_s има оставено своја слика на myspace, а јас и ти се криеме позади нашите псевдоними.

Инаку, Адвентистите се ангелот од Октровение 14:6-7, затоа што укажуваат на Господ Создателот/Креаторот преку 4та Божја заповед која единствено го декларира Господ како Создателот/Креаторот

(Откровение 14:6-7)
6 И видов друг ангел како лета посреде небото, имајќи вечно Евангелие, за да им го проповеда на жителите на земјата: и на секоја народност и на секое племе и јазик и народ,
7 и зборуваше со силен глас: „Бојте се од Бога и подајте Му слава, зашто дојде часот на Неговиот суд, и поклонете Му се на Оној, Кој го создал небото и земјата, морето и водните извори.

А од видеото погоре се гледа кој на кого му се поклонува во случајов.

Еве уште еднаш, 4та Божја Заповед:

(Излез, 2ра Мојсеева 31:12-18)
12 Пак Господ му рече на Мојсеја:
13 „Речи им на Израелците: ‘Моите саботи треба да ги пазите, зашто саботата е знак меѓу Мене и вас од поколение до поколение, за да бидете свесни дека Јас, Господ, ве посветувам.
14 И така, држете ја саботата, зашто е таа света за вас. Кој ќе ја онечисти, нека биде погубен; кој ќе работи во неа каква и да е работа, нека биде отстранет од својот народ.
15 Шест дена нека се вршат работите, ама седмиот ден нека биде ден на целосен одмор, посветен на Господа. Кој ќе обавува некаква работа во саботен ден, нека биде погубен.
16 Затоа Израелците нека ја пазат саботата - празнувајќи ја од поколение до поколение - како вечен завет.
17 Таа нека е знак, засекогаш, меѓу Мене и Израелците. Па Господ за шест дни ги создаде небото и земјата, а на седмиот ден прекрати да работи и се одмори.’”
18 Кога Господ го заврши својот разговор со Мојсеја на Синајската Гора, му даде две плочи на Сведоштвото, камени плочи, напишани со Божјиот прст.

Поздрав,

(Јован 15:16-22)
Исус им рече...
16 Вие не Ме избравте Мене, но Јас ве избрав вас и ве поставив да одите и да принесувате плод, и вашиот плод да остане; и Мојот Татко да ви даде сè што ќе посакате во Мое име.
17 Ова ви заповедам: да се љубите еден со друг!”
18 ”Ако светот ве мрази, знајте дека Мене Ме мразеше пред вас!
19 Ако бевте од овој свет, светот би ги љубел своите; но бидејќи не сте од светов - туку Јас ве избрав од светот - затоа светот ве мрази.
20 Помнете го зборот што ви го реков: ‘Слугата не е поголем од својот господар!’ Ако Ме гонеа Мене, ќе ве гонат и вас; ако го пазеа Моето Слово, ќе го пазат и вашето.
21 Туку, сè ова ќе ви го прават заради Моето име, зашто не Го познават Оној, Кој Ме пратил.
22 Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев.

Изменето од Niko777 - 21.Март.2010 во 02:22
Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 01:00
Greska svakanje
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 00:59
а како хахахах
Мислам дали јасно кажав
Не се викам Јасна
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 00:57
Jasna li se vika???
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 00:55
Поедноставно кажано......
Адвентистичка црква е место во кое нема икони,и палење свеки.Се верува само во Бог,во се она што тој го пренел во Библијата(тоа се неговите зборови)и дека не постои задгобен живот.
Човекот е создаден од негови раце,од прав која се направила од земјата,всушност и самото човеково тело е се она што постои во земјата,затоа кога душата умира,телото се сосединува со тлото............
Јасна ли бев? или многу ми се спие
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 21:16
toooooooooooooooo
papa antikrist... otkritie na vekov голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.