IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Право
  Активни теми Активни теми RSS - Правна помош
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Правна помош

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
Автор
Порака Обратен редослед
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2010 во 23:29
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by NPP NPP напиша:

Ve molam kazete mi koga zastaruva obvrskata za vrakanje studentska stipendija. Vi blagodaram.

Јас колку што знам, студентските стипендии не се враќаат. Дали можеби мислиш на студентските кредити?

Tocno samo kreditite se vrakaat iako nikoj ne gi vratil dosega голема%20насмевка
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2010 во 23:23
Originally posted by NPP NPP напиша:

Ve molam kazete mi koga zastaruva obvrskata za vrakanje studentska stipendija. Vi blagodaram.

Јас колку што знам, студентските стипендии не се враќаат. Дали можеби мислиш на студентските кредити?
Кон врв
NPP Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Ноември.2010
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NPP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2010 во 11:46
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 15:53
Originally posted by fstak fstak напиша:

Voda i struja ima doneseno sam so svoj investicii kupuvacot .Tuka e sporot.

Доколку облигацијата е застарена, тогаш останува само купувачот, односно вие, по пат на одржувачка да прибави сопственост над објектот и земјиштето на кој е изграден објектот. Сопственикот на земјиштето свесно не ја извршил обврската, а и бил свесен и дал дозвола за градба, така што тешко би можел да ја оспорува сопственоста над објектот. Според се што досега кажа, ова ми се чини како најлогично решение.
Кон врв
fstak Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 31.Октомври.2010
Поени: 99
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 22:48
Voda i struja ima doneseno sam so svoj investicii kupuvacot .Tuka e sporot.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 22:47
kupoprodazen dogovor za plac,vo katastar ne e zaveden zasto ne mu e platena edna tretina od placot bidejki vo dogovorot stoj taa ke se plati koga prodavacot ke donese voda i struja do mestoto i ke go prevede placot
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 12:48

VO dogovorot e naznaceno deka mu se plateni dve tretini i dozvoluva da se pocne so izgradba.Kukata e diva gradba nemam nikakva dokumentacija,kako proekt ,dozvola za gradba,lokaciski uslovi i.t.n.Znam deka toa moze i sega da go napravam bidejki opstinata sproveduva upis ama jas ne otidov od pricina sto nemam imoten ili posedoven list na nase ime.
Sakam da go resam ova ama neznam koj e najdobriot pat.

Дали е ова договор за закуп или трајно користење? Ако е договор за трајно користење, дали правата од истиот, се запишани во катастарот?

Изменето од Македон - 08.Ноември.2010 во 12:48
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 10:29
VO dogovorot e naznaceno deka mu se plateni dve tretini i dozvoluva da se pocne so izgradba.Kukata e diva gradba nemam nikakva dokumentacija,kako proekt ,dozvola za gradba,lokaciski uslovi i.t.n.Znam deka toa moze i sega da go napravam bidejki opstinata sproveduva upis ama jas ne otidov od pricina sto nemam imoten ili posedoven list na nase ime.
Sakam da go resam ova ama neznam koj e najdobriot pat.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2010 во 12:53

A kako ke ja resam legalizacijata na kukata?

Верувам дека договорот е склучен согласно Законот за облигационите односи на СФРЈ од 1978 година, кој кај нас важеше до 2001 година, кога е донесен новиот закон. Треба да се провери рокот на застареност во тој закон за да може да говориме за правна заштита.

Мислам дека треба да се бара стекнување на право на сопственост по пат на градење на туѓо земјиште во согласност со сопственикот на земјиштето, како на земјиштето, а соспственост на куќата ти поседуваш, доколку истата си ја изградил со дозвола на сопственикот на земјиштето, а и со дозвола од надлежен државен орган, уште со самото запишување на правото на сопственост во јавните книги (катастар). Ти имаш право на сопственост на куќата, зар не? Истата дали е изградена со сите дозволи за градба?

Од друга страна, ти си и совесен држател на земјиштето како недвижна ствар, со што можеш да се стекнеш со право на сопственост по пат на одржување по изминување на определен период. Според тогашниот закон, не знам кој е рокот за стекнување по пат на одржувачка, според сегашниот е 20 години и ти тој рок го исполнуваш, но односите настанале во времето на важење на тогашниот закон.

Прво одговори, ако можеш на тоа што те прашав, па ако треба и ќе ги побараме роковите.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 19:24
A kako ke ja resam legalizacijata na kukata?
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 16:12
shto zbori pa onoj?збунетост

ima ushte mnogu shto ne gi kupile ili  otplatile stanovite, i shto sega , tie nema da mozat da uchestvuvaat vo "drushtvoto" ,a?изненадување

...ako nekoj bekje,nema imot..t.e negov list,...togash sigurno ima nekoj dogovor za koristenje na stanot, i toa mu e dovolno !

iili pak ,..samiot kupoprodazen dogovor!

Изменето од brza - 05.Ноември.2010 во 16:13
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2010 во 21:10
Originally posted by Morfeus Morfeus напиша:

Во 1996 година моите имаат склучено купопродажен договор со владата за стан, спрема некој закон кој е тогаш донесен. Станот од тогаш го отплаќаме на рати и сеуште не е отплатен.

Дали ни следува имотен лист. Ова прашувам затоа што за да се регистрираме како заедница на станари е потребен број на имотен лист. Исто така за откуп на дворно земјиште како што разбрав потребна е копија од имотен лист.

Дали можеш да посочиш за кој закон станува збор, за да може да проверам и да видам за што станува збор поточно?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2010 во 21:07

imam dogovor za plac od 1984 godina vo koj se naznacuva deka 1/3 od placot ke se plati koga ke bidat doneseni voda struja i koga placot ke se prevede.Za voda i struja do kukata sme se pogrizile sami znaci sami sme platile .placot seuste ne e preveden bidejki gazdata bara da mu se plati.Dvajcata koj go imaat ovoj dogovor potpisano se pocinati.Svedoci ima zivi.Ovoj dogovor e samo so potpis na svedoci.
Imam slusnato deka zakonski ako nie ziveeme tuka poveke od 15 godini i nikoj ne go osporuva nasiot prestoj deka se podnesuva fiktivna tuzba i deka se presuduva vo nasa korist.Neznam slucajot e malku zamrsen .

Дали делото не е можеби застарено?

Изменето од Македон - 10.Април.2011 во 12:19
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2010 во 13:51
imam dogovor za plac od 1984 godina vo koj se naznacuva deka 1/3 od placot ke se plati koga ke bidat doneseni voda struja i koga placot ke se prevede.Za voda i struja do kukata sme se pogrizile sami znaci sami sme platile .placot seuste ne e preveden bidejki gazdata bara da mu se plati.Dvajcata koj go imaat ovoj dogovor potpisano se pocinati.Svedoci ima zivi.Ovoj dogovor e samo so potpis na svedoci.
Imam slusnato deka zakonski ako nie ziveeme tuka poveke od 15 godini i nikoj ne go osporuva nasiot prestoj deka se podnesuva fiktivna tuzba i deka se presuduva vo nasa korist.Neznam slucajot e malku zamrsen .
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.