![]() |
|
Целта на Масонството |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1415161718 62> |
Автор | |
kozak ![]() Нов член ![]() Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 7 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mislam deka ne e fer taka da se veli za sekogo deka bil mason.Za kogo i da rece covek mozes da kazas deka bil mason i gotovo.Ama toa ne e argument sto moze da bide dobar za bilo koj.Ako sakas da procitas stomislel Tolstoj togas procitaj ja i knigata "Voskresenie" ama ako treba i deset pati i ova ne ti go velam za da te navredam tuku da go svatis sto Tolstoj misli za smislata na zivotot a i Inkvizitorot e isto taka dobro cetivo.
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
За Толстој има јасни докази дека бил масон - има документи кои покажуваат кои ложи ги посетувал, со кои други масони бил во контакт итн. Никој никогаш не го оспорувал неговото членство. А колку до ликот на Пјер - тоа е твое лично разбирање...
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
![]() |
|
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Jas imam procitano za Tolstoj , duri i od protivnici na masonstvoto, koi kazuvaat deka Tolstoj bil sloboden zidar. |
|
![]() |
|
kozak ![]() Нов член ![]() Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 7 |
A za toa deka Tolstoj bil mason toa ne e smesno tuku e elementarno nepoznavanje na umot i dusata na Tolstoj
|
|
![]() |
|
Mene mi e zal sto ne si ja razbral kritikata na Tolstoj vo likot na Pjer ama ne e toa lesno da se razbere pa zatoa nema tuka zameruvanje.
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Токму Војна и Мир го претставува масонството во позитивно светло. Толстој самиот бил масон.
|
|
|
|
![]() |
|
Za tia sto mislat deka masonstvoto ima smisla im preporacuvam da ja procitaat knigata Vojna i Mir od Lav Nikolajevic Tolstoj i ako ja razberat ke znaat deka toa e edna golema nula koja e duri i stetna.
|
|
![]() |
|
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
има некакви документи?
|
|
![]() |
|
PARMEON ![]() Група ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 55 |
MECKAROV
|
|
![]() |
|
Има два начина да се утврди дали некој бил масон. Едниот е директен документ - членска книшка, име и потпис во документите на ложата, документ за гостување во ложа итн.
Вакви документи има многу малку за македонските револуционери - освен неколкуте за Кирил Прличев, Симеон Радев, Протуѓеров итн. Вториот се индиректни показатели. Масонски елементи во нивното пишување, размена на писма со други масони со масонски елементи, примена на елементи од масонскиот ритуал во одредени церемонијални активности и слично. Овој начин на толкување може да биде многу прецизен, но мора да се биде многу внимателен, за да не се залета човек па да претера малку (понекогаш обидите да се докаже нешто, ја замаглуваат објективноста). Затоа - бара детално проучување и проверување на информацијата од многу извори. Според овој начин на проверка - има докази за Даме Груев, Питу Гули, Петар Поп Арсов, Тодор Александров. Има споредни докази (намерно ги ставам како посебни, затоа што не се 100% сигурни, барем не според моите критеируми) - за Гоце Делчев и Христо Татарчев. |
|
|
|
![]() |
|
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Кој од Македонските револуционери биле членови на масоните и кој други Македонци биле членови?
|
|
![]() |
|
Е и?
Масонските конференции се јавни и јавно се објавуваат, особено кога се меѓународни. Колку до книгите - има илјадници масонски книги, написи, статии. Тоа сепак не значи дека имаш доволни познавања по темата... што се гледа од муабетот за Илуминатите. Ако сакаш да се води конкретна дискусија - приложи тогаш јасни податоци за твоето тврдење. |
|
|
|
![]() |
|
PARMEON ![]() Група ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 55 |
![]() Sto se masona i masonjerije tice..moram pre svega reci da sam prvi razred skole poceo na Svedskom jeziku i on mi je moze se reci materni jezik. Sto se tice masona i citanja raznih dela..mogu ti reci da sam citao vodic za slobodne zidare< Freemasons Guide< i mnoge druge autore Danijela Sikelsa a imam i mnoge druge knjige i masonske izvestaje u svojoj privatnoj biblioteci. A sto se tice Adam Weishaupt sve znam i ne zaboravi da znam kada ce sledece godine imati zajednicku konferenciju u Svedskom gradu za sve masone...i za Meckarova. |
|
![]() |
|
А бе сега... колку ги познаваш... се гледа од приложеното. Илуминатите настануваат во 1776-та година и активно постојат десетина години. Така што - ако пишуваш тука - приложи факти. Сериозна тема е, не е за бош муабети. |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1415161718 62> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |