IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Торти и колачи што не се печат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Торти и колачи што не се печат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 13141516>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:01
Кремаста торта

1 пакување пишкоти
4 лажици нескафе
4 лажици какао
500мл. слатка павлака
300гр. шеќер
6 јајца

Јајцата се кршат и белките се одделуваат од жолчките. Жолчките се матат со шеќерот. Белките се матат во друг сад. Белките се додаваат во садот со жолчките и се мешаат со лажица. Слатката павлака се мати. Се додава кај изматените јајца и се меша со лажица. Смесата се дели на 3 дела. Првиот дел треба да биде празен. Во вториот дел се додава нескафето и се меша со лажица. Во третиот дел се додава какаото и се меша со лажица. Пишкотите се топат во млеко и се редат во послужавник. Одозгора се ставаат филовите - првиот, вториот, па третиот фил. Најодозгора се редат останатите пишкоти. Тортата се става во фрижидер да се излади.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:59
Нескафе торта

Состојки
500 гр бисквити (или готови кори за торта)
500 мл слатка павлака (хопла, халта или некоја друга)
3 јајца
11 лаж. шеќер
3 лаж. нескафе ( може ако сакате и капучино место нескафе)
малку млеко за бисквитите

Многу брза, лесна и вкусна торта. Ние дома ја обожаваме комплетно и е дел од честите десерти, па дури и за родендени повеќе од 15 години наназад.
Слатката павлака се мати со пола од шеќерот. Во посебен сад кремасто се матат јајцата со останатиот шеќер. На крај се додава нескафето и се мати додека се растопи. Оваа смеса се додава на изматената слатка павлака и се мати додека добро се измеша.
Секоја бисквита на секунда ја потопуваме во ладно млеко, во кое по желба може да се додаде и малку арома на рум и правиме прв ред, па премачуваме од филот. Така се прават 3-4 реда, ред бисквити-ред фил. Готовата торта ја наросуваме со рендана чоколада или чоколадни трошки и ја оставаме да преноќи во фрижидер.
Се сечи на коцки и се ужива во вкусот )))
Оригиналнот рецепт е со дупла доза од наведените и треба уште и 250 гр маргарин. Но, искуството и години наназат правејќи ја и согласно јас и конзументите, маргарин не користиме. Маргаринот минимално ја прави потешка за конзумација, а служи за повеќе да се уцврсти филот. Но, и без него филот ако добро се измати (јајцата да се пресни и пред употреба да биле одстоени на собна температура, најмалку 2 часа), маргаринот и воопшто не треба. Зошто не е напишан рецептот во оригинал? Затоа што, е многу издашен и пола доза ќе ви е доволна, доколку не се решите да ја правите за поголем број на луге.
Ви посакувам слатко уживање!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:58
Торта од бисквити и пудинг

Подлога
300 гр мелени бисквити
100 гр чоколадо
220 мл млеко
2 лажици шеќер во прав
Бел крем
2 кесички пудинг од ванила
100 гр бело чоколадо
3 лажици бел еурокрем
2 лажици маргарин
350 мл млеко
2 кесички ванилин шеќер
3 лажици шеќер
Чоколаден крем
2 кесички пудинг од чоколада
100 гр чоколадо
3 лажици чоколаден еурокрем
2 лажици маргарин
350 мл млеко
4 лажици шеќер

Подготовка

1. Подготовка на подлогата.
Млекото и чоколадото се загреваат додека да се растопи чоколадото. Кога ќе биде готово се остава да се подолади и се додава во мелените бисквити во кои е додаден шеќерот во прав. Смесата се става во округли калап за торта (со обрач) бр 24. Се остава во фрижидер да се стегне додека се подготвуваат филовите.
2. Подготовка на кремовите.
На исти принцип се подготвуваат двата крема.
Во тенџере на оган се става 300 мл млеко да зоврие. Во останатите 50 мл млеко се промешуваат пудинзите со шеќерот и се додава во зовриеното млеко. Се вари на тивко додека да згусне. Готовиот пудинг се трга на страна и со мешање се додава кремот и чоколадото за да се растопат. Се остава да се олади со повремено промешување да не фати коричка. Во млакиот крем се додава омекнатиот маргарин и се мати за целиот крем убаво да се соедини.
Кога и двата крема ќе се оладат се додава првин белиот крем над подлогата и најодозгора чоколадниот. Се остава убаво да се олади пред сервирање.

Изменето од Valerija - 22.Септември.2013 во 19:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:57
Торта со бисквити

За фил:

250 гр маргарин или путер
250 гр шеќер во прав
1 пакетче ванилин шеќер
3 реда чоколадо за готвење
4 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
0,5 литар млеко
1 кутија бисквити Слика
Во сад се мати маргариот со шекерот во прав. Маргаринот ( или путерот) најдобро е да е на собна температура за да може да се измати подобро. Откако ќе се добие хомогена смеса се додава ванилин шекер и искршени 3 реда чоколадо за готвење.
Во тенџере се вари крем од 4 жолчки, 5 лажици шеќер, 5 лажици брашно и половина литар млеко. Се вари на тивко со постојано мешање за да не се направат грутчиња. Кога ќе се згусне, филот се трга на страна и се остава да се излади. Во изладен фил се додава претходно изматениот маргарин или путер и се меша да се добие еднаква маса.
Во плех се редат бисквити претходно натопени во млако млеко. И се реди Ред бисквити, ред фил, ред бисквити ред фил со тоа што се завршува со фил одозгора.
Тортата може да се посипа со ореви сецкани, или со шлаг направен од белките кои останале при правење на филот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:55
                                                                              Бисквит торта

1 пакетче бисквити
1 литар млеко
9 лажици шеќер
3 пудинга од ванила

Подготовка:

Во 900 мл млеко се ставаат 9 лажици шеќер. Се остава да се свари. Настрана 3 пудинга од ванила се мешаат со малку млеко, колку да се добие смеса без грутки. Откако ќе зоврие млекото се додава пудингот и се вари додека да се згусни, но не премногу.

Потоа во четвртасто плехче се реди еден ред бисквити малку потопени во млеко, да не бидат меки само натопени во млекото. Се мачкаат со пудингот, потоа се реди нов ред на бисквити, само сега во спротивна насока и се' така до 3 реда. На крај, за декорација, можете да ја премачкате тортата со шлаг пена или чоколаден прелив. 

Оставете ја 2-3 часа во фрижидер и уживајте.



Изменето од Valerija - 22.Септември.2013 во 19:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:54
Торта „САН СНОВА“

Слика

Прв слој:
-Пишкотите се натопуваат во Фанта и се редат на послужавник

Втор слој:
-Се меле плазма-кекс (може и обични бисквити) и се потопуваат со Фанта сок за да се добие еднолична смеса. Посебно се мати еден маргарин со 250 г. шеќер во прав, а потоа се соединува со мелената плазма.

Трет слој:
-Чоколадни бананки се сечат по должина и се редат врз филот од мелената плазма.

Четврти слој:
-Се варат 4 пудинга од ванила во 1 кг. млеко. Посебно се мати еден маргарин со 250 г. шеќер во прав и потоа се соединува со веќе оладениот пудинг.Филот се дели на два дела и едниот дел се става врз чоколадните бананки.

Петти слој:
- се реди уште еден слој пишкоти натопени во млеко врз филот од пудинг

Шести слој:
- се премачкува останатиот дел од пудингот

Седми слој:
- свежи банани се сечат на кругови и се редат врз филот од пудинг

Осми слој:
-Шлаг (се мати и се премачкува целата торта)

Изменето од Valerija - 22.Септември.2013 во 19:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:53
Лешник торта

6-јајца
350гр-шекер,
250гр-маргарин,
2-3лажици големи врело млеко,
350гр-лешници,
350гр-бисквити

Јајцата и шекерот се матат заедно,а маргаринот со млекото оделно.Кога добро се изработи маргаринот се става заедно со јајцата.Лешниците се потпечуваат во шпоретот 10мин на 100с,а потоа половината од лешниците се сечкат ,а останите се мелат.Бисквитите се мелат а не смета да се стави и повеке од 350гр бисквити.Се заедно се меша и се дели на 2 дела.Во 1-дел се става стопено 100гр чоколадо,може и 5лажици какао.Се оформува и прво се става кафениот дел,потоа белиот,пак кафениот,белоит.Одозгора глазура,100гр чоколадо,3-4лажици млеко 50гр маргарин.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:52
Чоколадна уживанција

Потребни состојки:
500 гр бисквити (за обложување на садот)
10 јајца
100 гр шеќер во прав
250 гр црна чоколада за готвење
250 гр бела чоколада за готвење
(јас ставив по 300гр и црна и бела чоколада, нели по 3 чоколада од секое)
500 мл млеко
1 маргарин
500 гр мелени бисквити
200 мл слатка павлака (за декорација - јас декорирав со шлаг, повкусно ми е така)
50 мл вода и 100 гр шеќер - за шербет.

Постапка:
Јајцата се кршат и се делат белките од жолчките. Во садот со жолчките се додава шеќерот во прав и се мати. Во тенџере на оган се става половина од млекото (250мл), се додаваат изматените жолчки и се меша со лажица - да се добие крем. Откако кремот ќе ја добие потребната густина, се трга од оган. :!: Притоа, внимавајте да не го преварите!
Кремот треба убаво да се излади, а потоа во него се додаваат мелените бисквити и се мати со миксер за смесата убаво да се соедини. (Јас додадов и една ќесичка ванилин шеќер)
Во друг сад се мати маргаринот - убаво да се избие. Во маргаринот се додава кремот со бисквитите и повторно се мати со миксер.

Во две тенџериња на оган се растопуваат чоколадите, посебно белата, посебно црната. Во трето тенџере се става водата и шеќерот за да се направи шербетот.
Белките кои претходно ги одделивме, се матат и во многу тенок млаз, внимателно, се додава врелиот шербет и се мати. Во овој сад со белките и шербетот се додава смесата од садот со маргаринот, кремот и бисквитите. Се мати додека смесата не се соедини. Добиената смеса се дели на половина, во едната половина се става растопената бела чоколада, во другата, растопената црна чоколада и се мати.

Калапот (може да биде во различна форма, во рецептот беше во форма на срце, но може да се направи во било која форма. Јас ја направив тортата во калап во форма на квадар) се обложува со најлонска фолија за да може без проблем да ја префрлите во сад за торта.
Бисквитите се макаат во преостанатото млеко и се редат во калапот - и долниот дел од калапот и по страните. Во калапот се става прво темната смеса (препорачливо е неколку минути да постои во фрижидер за да се стегни), а потоа и белата смеса. Откако ќе ги ставите смесите, и горниот дел го редите со бисквити.

Тортата се става во замрзнувач за да се стегни убаво. Потоа може да ја декорирате по желба со слатка павлака или со шлаг.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:51
Јупи фанта торта

300 грами плазма мелена
300 грами ореви мелени
путер 250 грами
250 грами шеќер во прав или може мед 2 лажици ако немате
250 милилитри фанта
2 лажици какaо

Ова се замесува и си правиш форма по твоја желба, како ролат например. Ќе ја оставиш малку да отстои во фрижидер и после ќе ја филуваш. За да прелиеш одозгора ти треба 2 шлаг пена изматени со една шоља млеко. Многу е вкусна, посебно за обожавателките на фанта. Пријатен апетит.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:50
Ровка Торта
1,5 литри млеко

5 пудинга од ванила

2 маргарина кристал

300 грама прав шеќер

2 пакетчиња ванили

300 грама плазма бисквити

малку сок од портокал ( или лимон)

300 грама кокос

300 грама мелени ореви



Начин на подготовка



Во тенџере го ставаме млекото од млекото вадиме мала количина во друг подлабок сад за да може да ги раствориме пудинзите. Потоа го ставаме млекото на рингла и го вариме. Пудинзите убаво ги раствараме во млекото мешајки ги со лажица маталка. Кога млекото ке почне да врие ќе ги ставиме и пудинзите и мешаме се додека не добиеме густа смеса. Кога е готов пудингот го тргаме на страна и го оставаме да се излади. Во друг подлабок сад ги матиме двата маргарина со 300 грама правшекер. Кога е пудингот изладен ги додаваме и изматените маргарини. убаво мешаме и ги додаваме двете ванили. Смесата ја делиме на 3 дела во првиот дел ставаме 300 грама плазма бисквити (мелени) и малку сок од портокал. Во вториот дел ставаме 300 грама кокос ( тоа ќе ни биде средниот дел). Во третиот дел ставаме 300 грама ореви ( мелени). Кога ни е се спремно ги мачкаме деловите ги редиме едно врз друго.Најодозгора ја мачкаме со шлаг. Готовата торта ја оставаме малку да одстои а потоа ја служиме.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:49
Летна торта

2 пакетчиња плазма
4 кисели павлаки
1 кг банани(може и киви)
2 лажички шеќер
2 шлага пена

Се сецкаат бананите на парченца се додаваат павлаките и се промешува потоа се додаваат и 2 лажички шеќер.Плазмата еден ред се реди на плех се филува со смесава од павлаки потоа се повторува постапката и на крај шлагот ..се остава во фрижидер да отстои неколку часа.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:47
Ролат

500гр бисквити
1 маргарин
3 јајца
3 лажици какао
7 лажици шекер
5-6 крем банани
Ставете го маргаринот да се растопи, додека сеуште е на оган додајте го шекерот и какаото. Оставете да се олади малку па ставете ги јајцата,  потоа додајте ги бисквитите (кои претходно сте ги скршиле на ситни парченца) и промешајте.
На тавчето ставете фолија и половината од смесата (во правоаголна форма) и врз неа ставете ги крем бананите (може и банана), потоа и другата половина. Со помош на фолијата обликувајте го ролатот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:46
Банана торта

4 пудинга од ванила
1 литар млеко
15 лажици шеќер
Ова се вари, убаво да се згусне и се остава да олади.
Откако ќе се олади се додаваат два изматени маргарина со 250 гр шеќер во прав, 300гр кршени бисквити, 300гр кокос, 1 кг банани сечени на круигови. Сето ова заедно се меша и се става во фрижидер малку да се стегне. Потоа се обликува по желба и одозгора се филува со шлаг крем
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:46
Милка торта со плазма бисквити

Потребно е: 12 јајца
10 лажици шеќер
375 г маргарин (едно и пол пакување)
300 г мелена плазма (едно пакување е 300 г)
600 г обични плазма бисквити
2 бели и 2 темни (обични, млечни) Милка чоколади

Подготовка: Од јајцата се одвојуваат жолчките и се матат заедно со шеќерот. Смесата се става да вари на пареа да се згусне, притоа постојано се мати со миксерот.
Посебно се мати маргаринот и и' се додава на претходно оладената готова смеса од жолчки (мора да биде оладена, инаку ќе се растече многу). Потоа од белките се мати цврст снег и се додава мелената плазма. Оваа смеса се меша заедно со кремот од жолчките, па се дели на два дела. Во едниот дел се додаваат растопените бели чоколади, а во другата темните. Правоаголно длабоко тавче се обложува со алуминиумска фолија и се редат плазма бисквити натопени во млеко, не само на дното туку и од страните. Потоа се ставаат филовите еден врз друг, прво белиот, потоа кафеавиот. Повторно се редат плазма бисквити натопени во топло млеко. Се остава во замрзнувач 24h, потоа се превртува на чинија и се украсува со готов шлаг.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 13141516>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.