|
Дали начинот на облекување има врска со верата? |
Внеси реплика | страница <1 12131415> |
Автор | |||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo zhivotot imam dve beli uniformi... Ednata mi e kimonoto vo karate i ednata ke ja imam za edna godina koga ke bidam vtora godina medicinski mantil. Ete, nekoj nemal rabota zapishuval kako treba da se oblechuva dreven karatist vo japonija vo 16 vek ili nekoj doktor kako treba da bide higienski natrupan so eden kup tekstil. Vo osnova mojata uniforma e standardna kako za eden pristoen Hristijanski tinejdzer, veruvam deka e Bogougodna, zoshto ne se sluchuvalo da bidam raspushtenik i neogranichen chovek vo oblekuvanjeto primer da izlagam so spushteni farmerki do kolena ili da nosam zalepeni majci za mene prezentirajki si gi muskulite. Vo princip... Sekoj chovek se oblekuva taka kako shto mu kazhuva umot. Nie si go kreirame zhivotot, kako shto kazha vo edna tema Messenger, po mislite se vodime, e sega teshko na onoj koj e nepristoen vo oblekuvanjeto. Oblekuvanjeto ne go pravi chovekot chovek, no toa dovagja od svesta, a ako chovek nema pristojna svest i chisti misli, nema nitu pristojno dostoinstvo nitu pristojna stabilnost. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sigurno.
Oblekata ne mora da bide skapa, no sekako deka mozhe da bide spored vkusot i afinitetite na chovekot shto ja nosi, pa ne mora da e nekakva uniforma kako shto zapishal nekoj vo nekoja kniga i vo nekoe vreme. Oti oblekata ne go pravi chovekot, neli? |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Bog ne n'e ogranichuva na bojata ili uniformskiot izgled na oblekata. Samo se bara od nas da oblecheme neshto so shto ke si ja prekrieme sramotata i neshto shto nema da bide nitu Krapinsko, a nitu Homo Sapiensko Sapiensko Sapiensko tuku neshto normalno kako shto dolikuva na eden Homo Sapiens. Ispeglano, pristojno, higiensko, ne mora da bide obleka od 10000 denari, mozhe da bide obichno parche od Shutka ili Bit Pazar, dovolno e da e Bogougodno, t.e bez zverski nalepnici na oblekata i nekoj si malogragjanski formi na rakavite i jakite. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za kalugjerkata taa obleka e uniforma. Taa ne mozhe da obleche drugo. Onoa shto go rekov za tebe na pochetokot od temata, vo odnos na oblekuvanjeto i gledanjeto, vazhi i za zhena ti, kako i za site drugi lugje... |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger, daj tolku da ne se ponizhuvame nie lugeto deka sme razlichni od zhivotnite samo po umetnosta, estetikata, muzikata, harmonijata i t.n. Pa nashata obleka e isto od zhivotinsko i od sintetichko poteklo. Nas svesta ni e " chaos zhivotno, jas sum chovek "... Ne oblekata. Nishto ama bash nishto ne se razlikuvame od zhivotnite po oblekata osven koga nosime sintetika... |
|||
Ebu Muaz
Група Регистриран: 04.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NE Taa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz. |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Darko, potpolno se slozhuvam deka oblekata ne go pravi chovekot.
Od druga strana, onoa za esetetikata, ne e neshto sto mozhe taka lesno da se amputira od sekojdnevniot zhivot zatoa shto vo osnova e povrzano so chovekovata inteligencija i krativnost, onoa shto ne razlikuva od zhivotnite. Zhivotnite nemaat chuvstvo za umetnost, estetika, muzika, harmonija i t.n. Zaedno so slobodata, Bog mu gi podaril i mu gi garantira ovie neshta na chovekot za da gi koristi, a ne da gi zapostavuva. Изменето од Messenger - 16.Ноември.2009 во 15:36 |
|||
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мое мислење е дека секој човек на оваа планета треба да се облекува пристојно како што долукува. Без разлика дали е верник или неверник. Облеката не го прави човекот човек, затоа треба да ја носиме повеќе од хигиенски значења, а не од естетски. |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zatoa sto hristijanstvoto ne e vera na prisila.
|
|||
|
|||
Ebu Muaz
Група Регистриран: 04.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas osven na telezija sto sum videl kalugerki vo zivo nemam videno devjoki taka da se oblakaat (a taka treba neli). Zassto e toa taka? I kalugerkata e hristijanka i kako taja moze da se oblaka pristojno, a drugite hristijanki ne?
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Си ја вртиш водата на своја воденица, за што сведочи и другата тема на која пишуваше муаз (http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20773. Ако ти не можеш да ги контролираш своите нагони-каков човек си ти? Сакаш да кажеш-тебе се те соблазнува, биди сигурен и сите жени да се облечат како калуѓерки уште позаинтригиран ќе бидеш да ѕирнеш што кријат одоздола, впрочем како што те соблазнуваат и безобразни погледи под хиџабите. Се е до главата. Ако окото ти е чисто-и душата ќе ти биде таква, и обратно. И да, има норми како треба да биде облечена христијанката-да не звецка со накит, да не се кити како елка, да биде пристојна....хммм, обратно од она што го гледам кај жените со хиџаб. Изменето од maria_magdalena - 15.Ноември.2009 во 22:50 |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
el vekser секој човек кој се нарекува следбеник на Господ треба да знае која е границата и до каде може да се оди во било која свера од животот. Така да, машко, женско нема врска, пристојноста е многу важна во Христијанството.
А за жената муслиманка не знам, но да го кријат своето лице знам една легенда, како жената го изневерувала својот маж со архитектот на џамијата која ја градела за поклон на мажот и. Тогаш мажот и наредил да носат таква облека за да не може друг маж да ги гледа и да изврши прељуба. |
|||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
znaci treba da bide kako kalugerkata stoe oblecena taka e relano neli , a kalugerkata nee slicna kako sto muslimankata e oblecena (hidzab) znaci se slozuvas so toa deka taka e realno da se bide oblecen zboruvam za ponezniot pol.
|
|||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Има.
Не доликува на Христијанка да го покажува својот папок или да е полугола во општеството. |
|||
Внеси реплика | страница <1 12131415> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |