IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е Адвентистичката црква?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е Адвентистичката црква?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 39>
Автор
Порака Обратен редослед
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 09:15
"Mozebi imas pravo, nikade ne e sovrseno pa i tuka, sekoj odgovara za sebe.

Da gledame na sebe , a za drugite ima koj.!"

Tocno taka Blagoj s, sekoj sam da si ja gleda svojata rabota, a ne da se pishuva za drugi denominacii (kako katolickata). Denominaciite ne pomagaat vo nishto, tuku licniot odnos na covekot kon Boga. Dobro e da se spodelat fakti za da lugjeto naucat neshto, no povtorno se se sveduva na licniot odnos na licnosta kon Boga.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 00:42

Adventistite imaat edno mnogu ubavo radio nameneto za lugjeto od podracjeto na bivsa Jugoslavija. Go slusam cesto i ima mnogu ubava muzika i propovedi.

http://glasnade.com/
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 16:36
Originally posted by sk sk напиша:

Blagoj s, nemav namera da te vregjam, tuku bev iritiran shto gi napagjash katolicite, a tvojata crkva ima mnogu slicni raboti so nea.

Interesen ti e odgovorot od tockata 3. Znaci bidejki treba da se zivee od neshto, pa aj da iskoristime nekoj bibliski primer i da go prilagodime kako shto nas ni odgovara, a ne kako shto Bog veli. Toa e tocno ona shto e pagansko vo hristijanskite crkvi, modificiranje na Bozjite principi spored prilikite, shto znaci deka prilikite gi definiraat bibliskite principi. Takvo mislenje e potpolno nebibliski. Ako sakate da ziveete od neshto, zivejte od darovi (koj kolku saka da dade i shto saka da dade), a ne da se mesha desetokot, shto e isklucivo namenet za levitite i sveshtenicite. Dokolku se zive samo od darovi, propovednicite so sigurnost nema da vozat mercedesi, tuku mozebi ke imaat dovolno za nekoe magare (shto e poblisku do bibliskoto ucenje).

Mozebi imas pravo, nikade ne e sovrseno pa i tuka, sekoj odgovara za sebe.

Da gledame na sebe , a za drugite ima koj.!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 16:19
Blagoj s, nemav namera da te vregjam, tuku bev iritiran shto gi napagjash katolicite, a tvojata crkva ima mnogu slicni raboti so nea.

Interesen ti e odgovorot od tockata 3. Znaci bidejki treba da se zivee od neshto, pa aj da iskoristime nekoj bibliski primer i da go prilagodime kako shto nas ni odgovara, a ne kako shto Bog veli. Toa e tocno ona shto e pagansko vo hristijanskite crkvi, modificiranje na Bozjite principi spored prilikite, shto znaci deka prilikite gi definiraat bibliskite principi. Takvo mislenje e potpolno nebibliski. Ako sakate da ziveete od neshto, zivejte od darovi (koj kolku saka da dade i shto saka da dade), a ne da se mesha desetokot, shto e isklucivo namenet za levitite i sveshtenicite. Dokolku se zive samo od darovi, propovednicite so sigurnost nema da vozat mercedesi, tuku mozebi ke imaat dovolno za nekoe magare (shto e poblisku do bibliskoto ucenje).
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 13:09
Blagoj abe aj odgovri na site prashanja jasno i koncizno - ce sakash li ... A ako ne znaesh da odgovoris (sto e ocigledno) kazi si ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 13:05
Originally posted by sk sk напиша:

Blagoj s, ke sakash li da mi pojasnish neshto: tvojot posleden post e odgovor na koe prashanje, "Znaci Arhangel Mihail e vsusnost Isus ?????"
Arhangel Mihail
Citam e se cudam kaako mozesh da plukash po katolicite, koga adventistite se vo istata grupa kako i niv. Eve ti shansa pa me pobij. Zoshto adventistite go promenile ucenjeto od vremeto na Ellen G. White pa do denes koga e prashanje trojstvoto (prouci vnimatelno pred nego shto odgovorish), i kako ke mi objasnish deka adventistickite propovednici treba da zemaat plata od desetokot. Ke mozesh li bibliski da ja objasnish vrskata na levitite so adventistickite pastori (i tuka vnimavaj, levitite se birale spored familijata, ne spored funkcijata koja ja obavuvale). Znaci, bibliski dokaz deka adventistickite propovednici se naslednici na levitite.

Blagodaram

p.s.: se nadevam deka nema da me ignorirash povtorno, i ke odgovorish bibliski na prashanjavaza da mozam da ja vidam zabludata vo koja veruvam. Pa, poveli pomogni mi.

Ti blagodaram na "ubavite" zborovi.
No sepak mislam deka treba da vnimavame sto pisuvame i kako reagirame,-bez navredi.
Jas gi respektiram site religii i veri i nemam nisto protiv istite, sto se odnesuva do plukanjeto malku me navredi, no znam deka ke ima vakvi reakcii i zatoa prifakam dialog.
Pisuvam samo kako Adventistickata crkva ja proucuva Biblijata i kako gi tolkuva prorockite spisi, se razbira deka sekomu ova nema da mu se dopadne, vistinata e edna e zelbite se drugo.
Sto se odnesuva do prasanjata, ke dadam nekoi odgovori koi neznam kako ke gi prifatis.

Pretpostavuvam znaes deka nie Ellen G. White ja prifakame kako prorocica koja imala poveke vizii, za koi ako si zainteresiran mozes da najdes i da gi procitas.

Imeto Arhangel Mihail vo prevod na Evrejski jazik znaci:Koj e kako Bog, a znaeme deka angel nemoze da bide Bog. No ke kt dadam eden citat od Danielovo prorocanstvo, mozebi ke ti bide pojasno.
Vo najmracnite migovi na itorijata na svetot, koga na maloto Bozjo stado,na Boziot ostatok, ke mu se zakani celosno istrebuvanje, i koga covecki gledano ke mu bidat izbrojani posledni casovi, Bog ke napravi silen i dramaticen presvrt na svetskata scena i rabotite ke gi prevzeme direkno vo svoi race. Migovi se vo prasanje koga Toj ke stane gospodar na situacijata i ke pokaze deka nastapil negoviot cas, nastapil"velikiot den na Semokniot Bog" da ja pokaze svojata sila.
Prorstvoto kazuva deka togas ke " stane Mihail [Hristos], golemiot knez" Daniel [12,1], da go brani i ke go odbrani svojot narod, svojot veren ostatok, od lamjata i od cel svet koj ke stane protiv nego vo opredelen den da go iscisti od svetot; ke go izbavi isto kako sto gi izbavuval svoite slugi vo minatoto od usviteni pecki, od gladni lavovi, od zatvor, od utrobata na kitovi....

2. Ne gledam razlika za trojstvoto, nemam sto da ti odgovoram.

3.Za desetokot i darot tuka , neznam sto da kazam sekoja crva od nesto treba da zivee.

Se razbira Propovednici, korporteri i site oni koi izvrsuvat znacajni funkcii vo crkvata, ako nemaat drugi prihodi se razbira deka crkvata ke mora da im pomaga.
Vo Biblijata pisuva deka koj go propoveda Evngelieto treba da zivee i od nego, negledam tuka nekoja zabluda.

Pozdrav

Изменето од Blagoj_s - 14.Април.2010 во 15:48
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 15:57
Blagoj s, ke sakash li da mi pojasnish neshto: tvojot posleden post e odgovor na koe prashanje, "Znaci Arhangel Mihail e vsusnost Isus ?????"

Citam e se cudam kaako mozesh da plukash po katolicite, koga adventistite se vo istata grupa kako i niv. Eve ti shansa pa me pobij. Zoshto adventistite go promenile ucenjeto od vremeto na Ellen G. White pa do denes koga e prashanje trojstvoto (prouci vnimatelno pred nego shto odgovorish), i kako ke mi objasnish deka adventistickite propovednici treba da zemaat plata od desetokot. Ke mozesh li bibliski da ja objasnish vrskata na levitite so adventistickite pastori (i tuka vnimavaj, levitite se birale spored familijata, ne spored funkcijata koja ja obavuvale). Znaci, bibliski dokaz deka adventistickite propovednici se naslednici na levitite.

Blagodaram

p.s.: se nadevam deka nema da me ignorirash povtorno, i ke odgovorish bibliski na prashanjavaza da mozam da ja vidam zabludata vo koja veruvam. Pa, poveli pomogni mi.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 14:24

Koga Bog go ispratil Mojsej kaj faraonot, toj imal svetlina, no faraonot se protivel, i sekoe naredno protivemje pridonesuvalo za pogolema tvrdoglavost.
Dali Bog mu vmetnal sia da ne moze da se svrti kon svetlinata? Ne, toa bila ramnodusnosta kon dokazot. Poradi tvrdokornosta, faraonot ne ja primil svetlinata koja svetela.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 14:07
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Adventisti imam prashanja za vas :

Zasto Elen White veli deka . Arhangel Mihael i Isus se isto ???
i zasto veli deka Bog go pratil angelot da razgovara so Kain - Koga toa go nema vo biblijata????
Zasto prvin za fotografijata veli deka e delo na sotonata a potoa ja odobruva ????
Zasto protivno na biblijata veli deka ako nekoj prekrsi eden bozji zapoved nema da vleze vo carstvoto nebesno???

?????????????????????????????????????????????????????

Pocituvan vo biblijataste ste go sretnale imeto Arhangel Mihael,-pobaraje go prevodot na toa ime i ke doznaete sto znaci i kogo prestavuva.!

Jakov 2;10,11.
               Zasto koj go pazi celiot zakon, a se sopne samo vo edno, stanuva vinoven za se.
Zasto Onoj Koj rekol:"Ne pravi preljuba!"rekol i :"Ne ubivaj!"Ako ne napravis preljuba, a ubies, stanuvas prestapnik na zakonot.

Ova se odnesuva za desete Bozji zapovedi, deka treba dase pocituvaat site.!

A za vleguvanje vo nebesnoto carstvo ????????????????????????????

Znaci Arhangel Mihail e vsusnost Isus ?????

Ajde nekoj od vas neka mi odgovori na ovaa sepak toa se zborovi na vashata Elen White..??????????

Pa eve jas prasuvam a ti be Blagoj ne odgovaras tuku copy paste ogromni tekstovi koi vrska nemaat so onaa sto prasav ....

Jas ti odgovoriv sto mozev da ti dgovoram vo vrska so tie prasanja.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 13:54
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Blagoj abe ovaa ne ti e oglasna tabla so kogo ti voopsto diskutiras - mene mi ovaa se sto postiras izgleda kako edna dosadna nevkusna reklama ...

Ја ја отворив темава сега само зашто тебе те видов дека си пишал ,па си викам еј се развила дискусија

Kaj ce se razvie diskusija - nema shansi - oni mislat deka nie ovdeka treba samo da sedime i slusame kako kaj niv na predavanja
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 13:53

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Adventisti imam prashanja za vas :

Zasto Elen White veli deka . Arhangel Mihael i Isus se isto ???
i zasto veli deka Bog go pratil angelot da razgovara so Kain - Koga toa go nema vo biblijata????
Zasto prvin za fotografijata veli deka e delo na sotonata a potoa ja odobruva ????
Zasto protivno na biblijata veli deka ako nekoj prekrsi eden bozji zapoved nema da vleze vo carstvoto nebesno???

?????????????????????????????????????????????????????

Pocituvan vo biblijataste ste go sretnale imeto Arhangel Mihael,-pobaraje go prevodot na toa ime i ke doznaete sto znaci i kogo prestavuva.!

Jakov 2;10,11.
               Zasto koj go pazi celiot zakon, a se sopne samo vo edno, stanuva vinoven za se.
Zasto Onoj Koj rekol:"Ne pravi preljuba!"rekol i :"Ne ubivaj!"Ako ne napravis preljuba, a ubies, stanuvas prestapnik na zakonot.

Ova se odnesuva za desete Bozji zapovedi, deka treba dase pocituvaat site.!

A za vleguvanje vo nebesnoto carstvo ????????????????????????????

Znaci Arhangel Mihail e vsusnost Isus ?????

Ajde nekoj od vas neka mi odgovori na ovaa sepak toa se zborovi na vashata Elen White..??????????

Pa eve jas prasuvam a ti be Blagoj ne odgovaras tuku copy paste ogromni tekstovi koi vrska nemaat so onaa sto prasav ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 13:41

Blagoj abe ovaa ne ti e oglasna tabla so kogo ti voopsto diskutiras - mene mi ovaa se sto postiras izgleda kako edna dosadna nevkusna reklama ...

Ја ја отворив темава сега само зашто тебе те видов дека си пишал ,па си викам еј се развила дискусија
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 13:40

Kazi za sto sakas da diskutirame, /??

Изменето од Blagoj_s - 13.Април.2010 во 13:46
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 13:26

Изменето од Templarius - 13.Април.2010 во 13:26
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.