|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 29> |
Автор | |
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ти зборуваш за помилување како за веќе завршена работа, а јас, пак, несреќниот, сум убеден дека не сум ја „завршил работата“ и затоа знам дека молитвата на „посилните во молитвата“ е поплодотворна од мојата. Затоа на Сесилната Богомајка Богородица и се обраќам со молитви, паѓајќи на колена, да Го моли нејзинот Син и мој Бог да се смилува над мене, несреќниот и огревовениот недостоен Божји слуга. |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Матеј 6:7 ”А кога се молите, не употребувајте напразни повторувања како народите; зашто мислат дека ќе бидат послушани, заради многуте зборови.
|
|
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nema potreba od povtoruvanje na edna ista molitva po cel den. Podobro e edna molitva- ama vredna, iskrena i kazana od sesrce otkolku 100 (a gledam naveduvate i pogolemi brojki) licemerni. Umot i duhot neka bidat 100% sosredotoceni na molitvata. Sto fajde ako po navika se molime? Zar Bog ne saka so nas da ima licen odnos?
Patem, MikiP Bog ne ne pomiluva zaradi Bogorodica tuku zaradi Negovata milost i blagodat- dvete dimenzii na Negovata sovrsena ljubov! |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Izvini sto se vmesav vo vasata raspravija, samo sakav da kazam deka sarkazmot ne go raduva nasiot Spasitel na neboto. Nemoj pogresno da me sfatis, jas se obrativ kon dvajcata, iako toa treba da go napravi moderator, ama ve pocituvam i dvajcata i sakam da razmislete malku dali zboruvame za slava na Hristos ili go sramotime. Uste ednas izvini, bratski pozdrav. |
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KINGDAVID, каде виде ти одговор во мојот коментар? Јас воопшто не му одговорив на Мики, само му поставив контра прашање на неговото. |
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И е, и ќе биде, брате, KINGDAVID.
|
|
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Brate Pravoslaven, mislis deka Hristos e zadovolen so tvojot sarkasticen odgovor? Sekoe dobro i pozdrav do tebe, da bideme malku po kulturni. Izvini sto se mesam megu vasata prepiska... |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Brate Miki, nemoj loso za Svedocite da zboris, ako ne bea tie nemase da znam za Hristos i nemase da veruvam. Ako ne tropaa tie na mojata vrata, jas ke tropav na vratata na gjavolot. Te molam vo imeto na Spasitelot nas, respekt kon niv i kon site sto go priznavaat Hrista, koj go dade zivotot za nas gresnicite... Jovan 6:37 " A koj ke dojde kaj mene sigurno nema da go otfrlam"-rece ISUS. A za doktrinite sekoj misli deka e vo pravo, ama se dodeka se diskutira so pocit i ljubeznost, togas sme Hristijani i ISUS ke se gordee so nas. Da ne me sfatis pogresno,te pocituvam mnogu brate Miki, Hristos posredi nas!AMIN! |
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А мене ова со папагалското повторување на една те иста молитва ме потсетува на еден папагал Кики што по цел ден повторуваше едно те исто "здраво"
Дали, можеби, имате иста или слична вера со папагалите?
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нешто ова, со цитативе, ме потсетува на овие што тропаат по вратите од домовите, одејќи по двајца. Дали, можеби, имате иста, или слична, вера со Јеховините Сведоци, а???
Изменето од Miki_P - 06.Јануари.2009 во 01:32 |
|
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во тој ден ќе барате во Мое име; и не ви велам дека Јас ќе Го молам Мојот Татко за вас;
Јован 16-26 зашто Самиот Татко ве љуби, зашто вие Ме љубевте Мене и верувавте дека Јас Сум излегол од Бога. Јован 16-27 Изменето од izvoren - 06.Јануари.2009 во 00:56 |
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј не. |
|
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЛУКА 22:42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!”
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исусoвaтa мoлитвa кoјa уштe сe нaрeкувa и умнo-срдeчнa, e нaмeнeтa зa нeпрeстaнo мoлeњe нa ситe христијaни. Знaчи мoлитвaтa трeбa дa бидe пoстoјaнa, зa штo прeпoрaчувa и Библијaтa: „Мoлeтe сe пoстoјaнo (1 Сoл. 5,17); Бидeтe пoстoјaни вo мoлитвaтa, бидeтe бoдри вo нea сo блaгoдaрнoст“ (Кoл. 4, 2). Вo пoчeтoкoт, сeкoј христијaнин Исусoвaтa мoлитвa трeбa дa јa изгoвaрa кoлку штo e мoжнo пoчeстo и вo билo кoј пeриoд oд дeнoнoќиeтo, бeз рaзликa дaли извршувa физичкa или умствeнa aктивнoст или пaк сe oдмaрa. Спoрeд тoa мoлитвaтa мoжe дa сe изгoвaрa глaснo или тивкo вo сeбe или пaк мислoвнo, вo зaвиснoст oд мoмeнтaлнитe oкoлнoсти. Пoжeлнo e истaтa дa сe вмeтнe вo сeкoјднeвнoтo мoлитвeнo прaвилo. Нa кoј нaчин тaa стaнувa умнo-срдeчнa? Вo пoчeтoкoт кaкo и сeкoјa другa мoлитвa, тaa сe изгoвaрa мeхaнички, при штo oнoј кoј сe мoли трeбa дa бидe кoнцeнтрирaн вo нea, oднoснo дa нe дoзвoлувa дa бидe сoвлaдaн oд рaзни други мисли. Св.Oтци прeпoрaчувaaт изгoвaрaњeтo нa мoлитвaтa дa сe пoврзe и сo сaмoтo тeлeснo вдишувaњe и издишувaњe, oднoснo дa сe пoвтoрувa интeрвaлнo сo oтчукувaњaтa нa чoвeчкoтo срцe. Тoa знaчи кoгa сe вдишувa вoздух сe изгoвaрa: Гoспoди Исусe Христe Синe Бoжји, a при издишувaњe: пoмилуј мe грeшниoт / грeшнaтa. Oткaкo ќe сe дoстигнe oвoј стaдиум (сe рaзбирa пo дoлгo и упoрнo прaктикувaњe), тoгaш Исусoвaтa мoлитвa стaнувa умнo-срдeчнa. Тoa пoдрaзбирa дeкa христијaнинoт вo сeкoј мoмeнт мoжe aктивнo и пaсивнo дa твoри, рaбoти и живee, мoлeјќи сe умнo-срдeчнo бeз притoa дa јa нaруши мoлитвaтa. Крaјниoт дoстрeл вo извeжбувaњeтo нa тaa умнo-срдeчнoст e умствeнoтo изгoвaрaњe нa мoлитвaтa и вo сoнoт, зa врeмe нa спиeњeтo. Исусoвaтa мoлитвa e сoвршeнa мoлитвa, зaштo ги сoдржи нeпрoмeнливитe вистини зa спaсeниeтo и нaшaтa вeрa вo Бoжeствeнoтo oвoплoтувaњe. Имeнo, збoрoвитe Гoспoди Исусe Христe Синe Бoжји свeдoчaт дeкa Гoспoд Исус Христoс e Син Бoжји, oднoснo Бoг Син, втoрoтo лицe нa Прeсвeтaта Трoицa, нo и Бoгoчoвeк пo имe Исус, кoј вo Сeбe ги сoдржeл и Бoжeствeнaтa и чoвeчкaтa прирoдa. Зaтoa кoгa сe oбрaќaмe кoн Гoспoдa Исусa Христa нe сe oбрaќaмe сaмo кoн Исус Христoс, кoј бил Син Бoжји, туку и кoн Oтeцoт и Св. Дух, зa штo свeдoчи и Библијaтa: „Зaтoa ви кaжувaм дeкa никoј, кoј збoрувa прeку Бoжјиoт Дух, нe фрлa aнaтeмa нa Исусa, и никoј нe мoжe дa Гo нaрeчe Исусa Гoспoд oсвeн прeку Свeтиoт Дух (1 Кoр 12,3)“. Збoрoвитe пaк: пoмилуј мe грeшниoт / грeшнaтa, знaчaт нaшe дирeктнo испoвeдaњe нa Бoжeствeнaтa силa нa Спaситeлoт дa oслoбoдувa oд рoпствoтo нa грeвoт. Сo тиe збoрoви, oсвeн нaшa испoвeд прeд Бoгa, oд Нeгo прoсимe утeхa и прoстувaњe нa ситe нaши прeгрeшeнијa. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1213141516 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |