|
ВЕРОНАУКА ВО УЧИЛИШТАТА |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve i jas so svojot skormen pridones.
Licno sum protiv veronauka, zaradi toa sto toa vo makedonski uslovi znaci ili da bide poucuvana od defakto ateisti (istite onie sociolozi koi gi progonuva nasite verni tatkovci za vreme na komunizmot) ili pak da se sluci majorizacija i marginalizacija na pomalite verski zaednici. Makedonija samo na usta e demokratska zemja, dodeka vo praksa, tuka ne funkcionira toa bas taka. Siguren sum deka pri donesuvanje na zakonot za veronauka nema da se dadat isti prava i na pomalite (vo makedonski uslovi) verski zaednici. Toa ne e demokratski i ne e pravilno. Vo drugi zemji, na primer vo Hrvatska (za da ne se sproeduvame so Germanija itn.) site verski zaednici podednakvo se finansirani od drzavata za odrzuvanje na veronauka na zainteresiranite ucenici (duri i na pravoslavnite!). Toa ovde vo vakvi uslovi kakvi sto sme sega, ne e mozno da se ostvari. Za zal toa znaci deka drzavava ke prodolzi da se odnesuva kako da ne postoime, sto ne e vistina, bidejki nasite verski hramovi se sekogas polni, no toa e toa. Pozdrav. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se slozuvam so tebe chuchuliga.
Ako se vovede religija kako nastaven predmet, togas mislam deka edinstveno Komparativnata Religija bi bila pogodna za nesto takvo. Decata treba da gi nauchat osnovite na site pogolemi svetski religii kako del od nivnata opsta kultura. Taka ke se srusat site mitovi, predrasudi, nedorazbiranja i konflikti sto se javuvaat megju vernicite, a istovremeno ke se onevozmozhi arbitrarno forsiranje i dominiranje na samo edna religija. Samo takvoto voveduvanje na religijsko izuchuvanje vo uchilistata ke ja ima tolku potrebnata edukacijska osnova. Na sekoja posebna veronauka mestoto i e vo soodvetnite verski uchilista. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Генерално сум против веронаука во школо. Отсекогаш сум имала став дека религијата и духовноста воопшто се нешто многу интимно и лично и право на личен избор. Односно, колку повеќе некој сака да ми наметне некакво мислење, став особено верување дека тоа е единственото вистинско, а сите други се лажат,толку повеќе сум НЕубедена во тоа што ми го кажува. Бидејки вистината нема потреба да се докажува или моли. Вистината е - вистина. Е сега, во денешново време на будење на нови догматизми и фундаментализми, мислам дека е важно сите да сме запознаени со сите религии, бидејки на тој начин се рушат многу стравови и предрасуди, се гледаат сличностите (кои се повеќе) и разликите (кои се помалку). Затоа мислам дека можеби не е лоша идеја сите деца од сите вери(значи тие што си се во класот) да имаат настава по религија на кој ќе се запознаваат со различните учења за Бог.
Се останато е ковање предрасуди кои знаеме колку тешко се менуваат, а до какви фатални последици можат да доведат.
|
|
Alma
Сениор Регистриран: 11.Октомври.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 122 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas ne sum tolku protiv voveduvanjeto no taa da se izucuva kako izboren predmet pa koj saka moze a koj ne moze da si izbere drug predmet
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Denes ja gledav emisijata na Suze na A1 , tema bese veronauka vo ucilistata. Go slusav dekanot koj veli deka sme zaostanati i deka samo kaj nas ne e vovedena veronaukata, a kako najgolem problem se samite roditeli koi se protiv decata da im ucat veronauka.
Go slusav dekanot na bogoslovskiot fakultet, Ratomir G. koj na eden malku e detski nacin ja ismeja naukata, odnosno nastanokot na zemjinata topka...negovoto prasanje e istovetno so onie mnogu pati postavuvani i ovde i koi cesto se postavuvaat, a nema vistinski odgovor, odnosno, kokoskata ili jajceto... Zosto crkvata ne organizira nastava od toj tip vo samite crkvi. Denes taa e mokna i finansiski, pa moze vo sekoja crkava da se napravi prostorija kade sto decata bi posetuvale veronauka, onie koi navistina imaat interes za toa. Pa vo dzamiite odamna odrzuvaat takva nastava. |
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас сум против водедување каква било веронаука во училиштата...било во средните било во основните (во основните ни под разно). Малите деца не се доволно зрели за веронаука .... Еве пример: објаснете му го на дете од трето одделение (да ве потсетам, тоа е 8-9 годишно дете) поимот смрт од таа гледна точка и помислете патем какви се' опасности се кријат тука. (Зборувам за која било религија)
Во средна школа изучувањето на религиите беше покриено со предметот Филозофија во 3 год средно и мислам дека тоа е доволно. |
|
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сосема е во право Јоки кога вели дека задолжителната настава ќе створи одбојност.Веќе реков дека тоа може да биде само во средните училишта, каде самите ученици би одлучиле дали сакаат или не да одат на тие часови. Ако си атеист, не значи дека не те интересираат религиските учења.
|
|
joki
Сениор Регистриран: 28.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 2548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
аааа...сори грешно сум те сфатила...јас мислам дека е добро доброволно сепак...вцрква не мојш толку да ...како да речам...таму теоретски ќе го примениш она шо го знајш и ќе го дозаокружиш она шо го знајш...мислам дека е добро да се вовцедит...доброволно |
|
Точачиња.
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
!?
Изменето од brza |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не велам задолжително. Јас велам ич не треба, оти тие што ќе одат доброволно, доброволно ќе одат и во црква, каде МНОГУ ПОДОБРО ќе ја учат и практикуваат (!) својата вера. Се уште не сфаќам каква корист од доброволна веронаука...
|
|
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
|
joki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а шо сме постигнале со задолжително предавање???...само одбивност кај децата можит до да доведит...верви...ученик сум моментално и знам ...она шо ми е со сила дадено со тешкотија и без волја го вршам...за мене веронаука би било исто како и доброволно...ич не ми сметат...али сепак требит да се имет впредвид и атеистите...малку банално звучит деца-атеисти....али имат и такви чуда... |
|
Точачиња.
|
|
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сард, Јоки, а и другите. Може нешто да ве прашам, бидејќи заговарате доброволна веронаука.
Кажете ми, зошто мислите дека веронаука, но изборна, би била добра опција? Значи на таа веронаука ќе одат децата на оние родители кои ќе се одлучат за тоа. Тоа, во крајна линија, се истите оние родители кои можат и во црква да ги носат децата. Значи што сме постигнале? |
|
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
|
joki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
имам ограничен стаф...односно на пола сум...не знам...јас како ученик би можела да кажам дека би било прекрасно да се воведи веронаука...али то постатуват низа проблеми...можно е верска делба...знајте...ние уште не сме цивилизирани да речам...ако некој видит дека е муслиманин или христијанин и одма зашо ова а не она...изборно би било најдобро...кој сака...за шо сакат...пошо требит да се гледат дека имат и атеисти...па тие вистина не би би биле баш навклопени во предавањата...знаете не е исто тоа предавање за цверник и за некој за кој се е само приказна... мое мислење... |
|
Точачиња.
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За жал самосвесното изучување на христијанството не се случува и нема причина да се случи. Неопоходен е свесен поттик за такво нешто. Бидејќи МПЦ не го изведува, ако го имала тој квалитет и ревност тоа веќе ќе го видевме, и на што да се надеваме дека ќе се случи промена кога МПЦ влезе во поставените шини на модерното време. Единствено останува дека некаков поттик може веронауката да доведе. Најверојатно во почетокот неквалитетно, но со воочување на слабостите како и не многу големото учество на децата на часовите ќе побудува по некоја година подигнување на квалитетот. Црквата ќе се најде во позиција да биде контролор во исправното пренесување на веронауката и ќе биде некаква гаранција во заминување во целосно профани форми на предавања. Истовременото јавно учество (подприкриено веќе постои) на муслиманските деца во веронауката за исламот исто така ќе биде некаков поттик за изучување на сопствената вера. За жал кога самосвеста не функционира, емоциите кои и не се најблагородни може да бидат поттик за поголемо учење и практикување на Христовото учење.
|
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |