ВЕРОНАУКА ВО УЧИЛИШТАТА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3955
Датум на принтање: 18.Мај.2025 во 08:15 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ВЕРОНАУКА ВО УЧИЛИШТАТА
Постирано од: krale
Наслов: ВЕРОНАУКА ВО УЧИЛИШТАТА
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 12:30
Што мислите за програмата за воведување на веронаука во училиштата? Дали треба да ја предаваат теолози или пак граѓански лица? Дали треба да биде изборна или задолжителна? Дали треба да биде од религијата по избор или од сите религии?
------------- Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
Коментари:
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 12:35
да, јас сум ЗА
да ја предаваат теолози
да биде ....изборна -задолжителна...уф ...немам јасен став....
да биде од сите религии
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 12:40
Веронаука во средните училишта, изборна , од сите религии
|
Постирано од: maja
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 12:53
Jas sum za voveduvanje na veronauka vo ucilishtata.Kako moze sekoja katolichka zemja go ima vovedeno kako redovna nastava, zadolzitelna.Zasto nie seuste da se dvoumime dali da se vovedi ili ne.Da predavaat struchni lica koi imaat zavrsheno na teoloshkiot fakultet no ne sum za popovi, daleku od toa, nego za lica koi kje se struchni za nastava, e sega prashanje e kolku kaj nas ima na teoloshkiot fakultet vakov odsek za ovie kadri, ama ochigledno nema.
No kaj nas odma kje se ispomesha verata so politikata pa od ova kje nastane haos, pa odma moite tvoite i eteti podelba, zatoa sto ima ucilishta so mesani paralelki, pa neli turci, romi, srbi itn....Eve za Italija za koja znam kako e, decata koi pripagjaat na drugata na pr. pravoslavnata veroispoved ne ni prisustvuvaat na ovie chasovi na veronauka (kaj niv e predmetot se vika catolica) tuku prisutni se na dopolnitelna nastava na onaa na koja zaostanuvaat so materijata vo znaenjeto.Vo ucilichtata nad sekoja tabla stoi krst so likot na Isus, pa go gledaat i deca od muslimanskata religija pa tamo ne im smeta, nekako nemi se za ova...
No nie sme neli dvojazichna zemja pa....abe sto da kazam se chuvstvuvam mizerno vo sopstvenata drzava...
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 13:28
maja напиша:
No kaj nas odma kje se ispomesha verata so politikata pa od ova kje nastane haos, pa odma moite tvoite i eteti podelba, zatoa sto ima ucilishta so mesani paralelki, pa neli turci, romi, srbi itn....Eve za Italija za koja znam kako e, decata koi pripagjaat na drugata na pr. pravoslavnata veroispoved ne ni prisustvuvaat na ovie chasovi na veronauka (kaj niv e predmetot se vika catolica) tuku prisutni se na dopolnitelna nastava na onaa na koja zaostanuvaat so materijata vo znaenjeto.Vo ucilichtata nad sekoja tabla stoi krst so likot na Isus, pa go gledaat i deca od muslimanskata religija pa tamo ne im smeta, nekako nemi se za ova...
No nie sme neli dvojazichna zemja pa....abe sto da kazam se chuvstvuvam mizerno vo sopstvenata drzava... |
Токму од тие причини сметам дека тоа треба да биде изборна настава во средните училишта, мислам дека тоа никако не треба да се спроведе во основните училишта.
|
Постирано од: ALEKSIKRAT
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 13:30
Nema potreba od takvo nesto veronaukata treba da si ostane sega za sega tamu kade sto i e mestoto.
Vo ucilistata mozebi treba samo da se dodadat nekoi temi vo drugite
predmeti od veronauka na primer da se obrabotuvaat kako dela od
literatura na casovite po istorija, gragansko obrazovanie i nesto
slicno a kako nov predmet mislam e nepotrebno
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 15:29
Веронаука во училиштата? НЕ! Зошто? па затоа што имаме доволно проблеми НАЦИОНАЛНИ па сега и верски да почнат ... и ете ти ХАОС. Ќе ги научат на христијанчињата дека ИСЛАМОТ е ѓаволска религија, дека нечини и бла бла бла ... па тие мали нема да можат да размислат како што треба па ќе бидат занесени од кажувањето на ПОПОВИТЕ ... и !
-------------
|
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 15:46
sayHI напиша:
Веронаука во училиштата? НЕ! Зошто? па затоа што имаме доволно проблеми НАЦИОНАЛНИ па сега и верски да почнат ... и ете ти ХАОС. Ќе ги научат на христијанчињата дека ИСЛАМОТ е ѓаволска религија, дека нечини и бла бла бла ... па тие мали нема да можат да размислат како што треба па ќе бидат занесени од кажувањето на ПОПОВИТЕ ... и !
|
ete ti sea.........odma predrasudi........
|
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 15:51
Pa ti shto ochekuvashe Delfin, POFALBI za nas PRAVOSLAVNITE VERNICI od ISLAMISTITI
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 15:53
iskreno ne ocekuvam nikogas startno tolku negativen stav ...........ne bi trebalo...........nema pricina za toa........
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 15:55
sayHI напиша:
|
A vie do sega sto pravite po zamiite????Gi ucite decata deka nie hristijanite sme samo dobri koga sme umreni?????????Ne se plasite od toa tuku od faktot deka hristijanite ke se svrtat poveke kon verata kako sto ste i vie cel zivot svrteni pa nema lesno da se manipulura so niv piosle.
Sum za religija zatoa sto site zemji vo Zapadna Evropa ja imaat vovedeno pa ne gledam zosto nasite deca da ne ucat religija....predavana od teolozi
-------------
|
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 16:01
Tie vo dzamiite ja izvrshuvaat nivnata nastava i toa vo petok.Navistina i kje mi kazat samo mazi odele vo dzamija, kako da ne eve vi ziv primer.Se vrakjam jas od rabota ama odam nakaj moe staro maalo i ja sretnuvam Sabiha, devojce na 9 god. vozrast.Ja prasav kako se doma i kade odi sega , zatoa sto mi beshe cudno da e zabradena, ja poznavam nejzinata familija, a taa mi rece bev na chasovi vo dzamijata ,kje odam ovie denovi.I sto se uchi tamo, DSEKA SME GAVOLI STO????
|
Постирано од: sard
Датум на внесување: 10.Април.2006 во 18:14
Сум за веронаука, но за да се сочува слободата на изборот да не биде задолжителна. Предавањата да бидат од теолошки лица, но да бидат претходно добро и педагошки припремени за да имаат знаење и каков однос треба да се воспостави со децата. Ми се чини во првиот обид со исклучок на Брегалничката епархија предавачите на веронаука не успеаа да предизвикаат почит ниту кај децата ниту кај колегите. Во Брегалничка епархија Владиката Агатангел обрати големо внимание на тоа. Неколку пати ги собра предавачите по веронаука и им образложи тој и други педагошки лица за пристапот кој треба да го изградат. Во другите епархии според раскажувања од наставниците имало случаи на предавачи на веронаука кои немарно пристапиле како на сопствениот изглед така и во наставата.
Сум да се воведе веронаука по ислам за децата муслиманчиња. Ако може иако тешко за верување, да се учат покрај исламот и за Христијанството и обратно христијанчињата да го учат и исламот од предавачи теолози на другата вера. Само тоа не е остварливо, муслиманите никако не би се сложиле со тоа.
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Постирано од: harbur
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 00:16
Белег ,апсолутно не е тачно дека во џамиите се зборува нешто за христијаните,имаме многу побитни работи од тоа е сега ние сме станале многу совршени па сме го решиле тој случај ај сега ке критикуваме други ,овде што пишуваме сите ние (муслимани) за христијанството сме дознале последните 10 год. нешто од интернет и преку овие пишувањата порано не сме знаеле искрено да ти кажувам дека и ‘постоите‘.
Маја, никој не рекол дека жените не одат или па не смеат да одат во џамии ,обично во петок се молат на Бог муслиманите а тој ден се користи и учење на децата да учат Кор,ан а.ш .Како што реков немаме време и разлог да зборуваме за христијаните или за другите ,едноставно се молиме на Створителот тоа е целта а велиш дека ја познаваш Сабиха и нејзината фамилија со тоа што сакаш да кажуваш дека и ја познаваш фамилијата демек добри се ама ова што оди џамија значи не се добри ,доста со тие предрасуди ако ти се комшии оди почесто само добро ке видиш никако лошо и поздравија Сабиха
Сард, намерата ти е добра ама моментално не е изводливо иначе јас сум за веронаука не ми смекава
-------------
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 01:03
moeto dete nema shansi da uchi religija vo osnovno ,..............barem ne ako e fakultativno!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 01:11
brza напиша:
moeto dete nema shansi da uchi religija vo osnovno ,..............barem ne ako e fakultativno! |
Od ateisticki,komunisticki ili kakvi pricini?
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 01:50
od ne"veruvachki"prichini
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 09:46
Можеби многумина ќе се изненадат со мојот став, но и јас сум против веронаука.
Од повеќе причини што набрзина ќе ги набројам.
1. Веронауката во мултиконфесионална држава како нашата значи дека 30% од населението ќе изучува Ислам како своја вера. СЕКАДЕ каде што има исламска веронаука, досега, се покажало дека има огромен пораст на исламски фундаментализам и тероризам. Не сакам да живеам во земја каде уште малите муслиманчиња се учат на фанатизам.
2. Веронауката, каква што може да се изучува во училиштата е теолошки проблематична, според мене. Зошто? Затоа што верата никогаш не била само когнитивна (мисловна) активност. Во училиштата може да се добива само знаење, но не може да се практикува верата. Затоа ЦРКВАТА е идеалното место бидејќи е спој на добивање на знаење, но проследено со КРИТИЧНО важното практикување на верата.
3. Вистината никогаш не треба да се става на исто рамниште со лагата. Проблемот е што Христијанството ќе мора да се изучува паралелно со другите религии, и малите деца ќе добијат претстава дека СЕ Е ИСТО, ама ете ние случајно сме христијани. Тоа ќе биде фатално разбирање на нивната вера.
4. Немаме компетентни лица да предаваат веронаука. ГРОТО теолози кои се невработени и кои ќе ја предаваат оваа настава, се всушност на еден начин „понеспособните“ дипломирани теолози. Оние поспособните се сите вработени во црквите. Значи треба да се избира од оние кои се невработени бидејќи не биле доволно квалитетни ни за да поучуваат во црквите.
5. Веронауката може да има негативни ефекти. Речиси сите наши дедовци и баби во лошо сеќавање ја имаат веронауката од 20тите и 30тите години на 20-тиот век. Зошто? Затоа што учителите си земале за право да прават најразлични манипулации. Фактот дека супервизијата, односно надгледувањето, над овие учители ќе го вршат световните, а не црковните власти, значи дека такви манипулации се возможни, како и во сите други предмети. Во црквата, учителите се надгледувани од нивните претпоставени црковни лица, кои во многу работи ја ограничуваат можноста од манипулации.
Ете набројав неколку причини зошто сум против, па сега може и да критикувате...
------------- Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
Постирано од: harbur
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 10:36
Тврдењето под 1 не држи,затоа што ние им даваме на децата веронаука ,значи секој муслиман или 90% да речам има земено веронаука ,затоа да ако ги има во училиштата ке биде добро ,а ако нема да има пак добро ,за нас нема големо значење.
-------------
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 12:27
harbur, SELAMU ALEYKUM.
MNOGU DOBRI KOMENTARI.
-------------
|
Постирано од: Safe_Haven
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 14:33
krale напиша:
Можеби многумина ќе се изненадат со мојот став, но и јас сум против веронаука.
Од повеќе причини што набрзина ќе ги набројам.
1. Веронауката во мултиконфесионална држава како нашата значи дека 30% од населението ќе изучува Ислам како своја вера. СЕКАДЕ каде што има исламска веронаука, досега, се покажало дека има огромен пораст на исламски фундаментализам и тероризам. Не сакам да живеам во земја каде уште малите муслиманчиња се учат на фанатизам.
2. Веронауката, каква што може да се изучува во училиштата е теолошки проблематична, според мене. Зошто? Затоа што верата никогаш не била само когнитивна (мисловна) активност. Во училиштата може да се добива само знаење, но не може да се практикува верата. Затоа ЦРКВАТА е идеалното место бидејќи е спој на добивање на знаење, но проследено со КРИТИЧНО важното практикување на верата.
3. Вистината никогаш не треба да се става на исто рамниште со лагата. Проблемот е што Христијанството ќе мора да се изучува паралелно со другите религии, и малите деца ќе добијат претстава дека СЕ Е ИСТО, ама ете ние случајно сме христијани. Тоа ќе биде фатално разбирање на нивната вера.
4. Немаме компетентни лица да предаваат веронаука. ГРОТО теолози кои се невработени и кои ќе ја предаваат оваа настава, се всушност на еден начин „понеспособните“ дипломирани теолози. Оние поспособните се сите вработени во црквите. Значи треба да се избира од оние кои се невработени бидејќи не биле доволно квалитетни ни за да поучуваат во црквите.
5. Веронауката може да има негативни ефекти. Речиси сите наши дедовци и баби во лошо сеќавање ја имаат веронауката од 20тите и 30тите години на 20-тиот век. Зошто? Затоа што учителите си земале за право да прават најразлични манипулации. Фактот дека супервизијата, односно надгледувањето, над овие учители ќе го вршат световните, а не црковните власти, значи дека такви манипулации се возможни, како и во сите други предмети. Во црквата, учителите се надгледувани од нивните претпоставени црковни лица, кои во многу работи ја ограничуваат можноста од манипулации.
Ете набројав неколку причини зошто сум против, па сега може и да критикувате...
|
Ја сум исто против да се воведе во школите.Тоа пред се треба да се остави на црквите,а и на семејствата.Црквите се должни да го шират евангелието.Тоа што државава ни е 50% атеистичка,30% паганска не е крив системот,вината треба да се бара во црквите.Во сите по ред. Лош пример за ова се западните земји каде што децата буквално се иживљавале врз професорите,тотално си играле мајтап и со верата и со професорите,поготово деца на таа возраст,се знае што им е у памет... А како што слушам не сакале да се воведе класична веронаука со попови,имами итд.туку да се изучува религија од поинаков аспект,социолошки,нешто како компаративна религија. Ужас.Полошо не може да биде.Па уште и државни професори(социолози демек),се знае како ќе се третираат религиите. А што е со другите верски групи? Подобро би било да се врати оној предмет"Домаќинство" у 6-то што се учеше...повеќе ќе научат децата
Имам една забелешки до Крале: Причината под номер еден ти е многу дискутабилна.Џихадска
------------- "...To give children a good education in manners, arts and science, is important; to give them a religious education is indispensable..."
Noah Webster's dictionary
definition of "education"
|
Постирано од: Safe_Haven
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 14:36
И да.Потписов испод го сваќам како едукација на децата на семеен план.
------------- "...To give children a good education in manners, arts and science, is important; to give them a religious education is indispensable..."
Noah Webster's dictionary
definition of "education"
|
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 16:51
Јас не кажав податоци од памет. Ќе кажам само три примери: Судан, Нигерија, Индонезија. Во сите овие три земји, откако дојдоа „учители“ од Блискиот исток, што се случи? Во сите три христијаните се убиваат како стока. Христијанките се силуваат како „добар ден“, а децата се крадат за да се продаваат како робови. И сега некој ќе ми каже дека исламското учење не е поврзано со џихад? епа не знам баш...
П.С. Сард зарем не е контрадикторно твоето гласање против меѓурелигиски дијалог, но за веронаука?
|
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 17:01
Во која смисла контрадикторно Крале?
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Постирано од: only_me
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 20:52
Velite deka netreba da se vovede vo skolite ok e ne treba. Ok nema problem, a dali znaete kolku nasi pravoslavni, pred se hristijanski luge neznaat voopsto da se prekrstat nitu oce nas da kazat...pa potoa se silime deka sme pravoslavni i samo na toa ostanuvame nisto poveke...ako veke se zboruva za religija, nekoi raboti mora da se naucat, no kako sto toa nese prakticira vo crkvata, togas najsodvetno mesto e skoloto. Znaci sepak ako mislime da opsatneme kako edna hristijanska nacija, togas ke mora nesto da se prevzeme. Ili nie sme hristijani i pravoslavni samo ime da nosime... Nasata crkva ne e sposobna da go izbrise tragot od komunizmot onaka za tren, zatoa ke mora i vo skolite da se vovede zadolzitelno veronaukata, a ne koj sakal...oti gledate kolku pravime nie koga ke ne ostavaat na nasa glava...
I velite neka crkvata treba da se grizi za toa!! A kako objasnete mi? Kolku od nas bile na crkva barem ednas vo mesecot ili odime samo od Veligden na Bozik.. ako vooposto odime...
Da ne treba od crkvata da ne molat ajde ve molime dojdete vo crkvata ke vi zborime za toa sto znaci da se bide hristijani..
epa sea...Gospod neka ni e napomos nam i na naseto "pravoslavie",...
|
Датум на внесување: 11.Април.2006 во 21:14
Сард, еве (дел од тоа) што напиша на прашањето за меѓурелигиски дијалог:
Погрешните верувања, со самата погрешност водат кон агресивност. Не
можат да постојат едни покрај други. Тоа е вековна борба.
Кога и да е погрешната вера без да навлегувам која е
таа ќе посегне кон лажни, измамнички и агресивни методи за да се
наметне. Тоа е борба со која треба да се помириме и наше е да ја водиме
избирајќи ја вистинската страна. Секое верување на нивно помирување е
самозалажување и заспивање токму произлезено од лажните учења. |
Некако ова ме води во насока да заклучам токму на мојата точка 1, зошто сум против веронаука. Не смееме да дозволиме лажната вера (која таа и да е) да се учи паралелно или заедно со вистинската. Лажната, како што ти велиш, ќе прибегнува секогаш кон манипулативни и агресивни исполувања, што ќе вроди со константна опасност од меѓурелигиски конфликт. Ако тоа почнат да го учат уште малите деца, каде ќе ни биде крајот... Зарем не е дозволувањето да се учи лажното учење уште во училиште „самозалажување и заспивање“ дека тие се подобри од тоа што мислиме?
|
Датум на внесување: 12.Април.2006 во 00:55
brza напиша:
od ne"veruvachki"prichini |
|
Постирано од: Nedim
Датум на внесување: 12.Април.2006 во 01:23
krale mnogu si zadlabocen vo nekoi raboti be prijatele od kaj ti dojde na pamet deka vo Sudan,Nigerija i Indonezija se siluvale hristijanki za "dobar den"od kaj toj podatok ziti majka.Veronauka e dobro vo skolite zatoa sto site sme zalutani,ne zboram samo za hristijanite tuku i za muslimanite,ima li poubavo od toa da se uci vo skolo za Stvoritelot nas,za blagodetite sto ni gi dal.Zarem ne e apsurd decata usta od mali noze da se ucat na nevistina,deka svetot e stvoren slucajno neka lugeto se nastanati slucajno,deka lugeto nasatnale od majmuni,pa zarem uste od mali da gi trueme so nevistina pa daj ti se molam !!!
|
Постирано од: Nedim
Датум на внесување: 12.Април.2006 во 01:45
Krale ke mi dades li primer za ovo sto go pisuvas ziti sve pa kako mozes da kazuvas vakvi raboti be prijatele...Izgleda si otruen od od mediumite koga be krale ke razberes deka Islam i Fundamentalizam ne odat vo ista torrba!!! Ke mi kazes li saka li nekoj svojot zivot da go dade ako ne videl losi raboti !!! I kaj nas ima vernici isto kako sto ima i vo Palestina I vo Irak I vo Indonezija,zosto nekoj kaj nas ne stavi bomba i neka digne avtobus vo vozduh ili neke digne nekoja zgrada,zatoa sto nema potreba taka da znaes ako ima potreba i tuka ke ima tavi raboti.Da se razbereme,eve eden primer. Ti upagame kaj tebe doma 10 dusi a ti normalno ne mozes da se branis,ako imas ti nekoi moralni i verski vrednosti ke postapis kako sto postapuvaat tie vo Palestina vo Irak!!!
P.S. Nemoj nikogas ama bas nikogas da mesas Islam so Fundamentalizam !!!
|
Датум на внесување: 12.Април.2006 во 10:30
Nedim напиша:
I kaj nas ima vernici isto kako sto ima i vo Palestina I vo Irak I vo Indonezija,zosto nekoj kaj nas ne stavi bomba i neka digne avtobus vo vozduh ili neke digne nekoja zgrada,zatoa sto nema potreba taka da znaes ako ima potreba i tuka ke ima tavi raboti. |
Треба ли се уште да одговарам на твоето прашање? Па јас овде милион пати поставив прашање, како НЕ ВИ Е СРАМ да ги браните оние монструми што разнесоа деца во Беслан? Како не ви е срам? Зарем ние сега треба, КАКО ВАС, да ја сметаме СРЕБРЕНИЦА за нешто нормално? Па луѓе, вие сте ИСТИ КАКО ТИЕ МОНСТРУМИ. ИСТИ!
Имало војни и ќе има. Но се знае што е нормално во војна, а што е гнасно. А вие гнасните работи ги сметате за нормални. Ако умре човек во борба во војна - умрел, ама да се убиваат НЕВИНИ ЦИВИЛИ, па уште и деца, е тоа е гнасно. И уште кога ги убиваат да се врзуваат со Коран околу се*е, и да извикуваат дека Алах ги натерал тоа да го направат, епа тогаш немам коментар за вашата вера. Епа затоа и сум против исламска веронаука.
А за Индонезија, Судан и Нигерија, не треба многу да бараш. Отвори гоогле и пролистај christian persecution nigeria sudan indonesia, и ќе видиш што ЧУДО од страни ќе ти се отворат... Само за вас овие се „лажни“ вести, ама затоа верувате дека Евреите и Марсовците (не се шалам, прашај го Миралем за марсовците) го направиле 11 Септември во Америка...
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 00:03
Сард?
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 14:05
krale напиша:
Сард, еве (дел од тоа) што напиша на прашањето за меѓурелигиски дијалог:
Погрешните верувања, со самата погрешност водат кон агресивност. Не
можат да постојат едни покрај други. Тоа е вековна борба. Кога и да е погрешната вера без да навлегувам која е
таа ќе посегне кон лажни, измамнички и агресивни методи за да се
наметне. Тоа е борба со која треба да се помириме и наше е да ја водиме
избирајќи ја вистинската страна. Секое верување на нивно помирување е
самозалажување и заспивање токму произлезено од лажните учења. | Некако ова ме води во насока да заклучам токму на мојата точка 1, зошто сум против веронаука. Не смееме да дозволиме лажната вера (која таа и да е) да се учи паралелно или заедно со вистинската. Лажната, како што ти велиш, ќе прибегнува секогаш кон манипулативни и агресивни исполувања, што ќе вроди со константна опасност од меѓурелигиски конфликт. Ако тоа почнат да го учат уште малите деца, каде ќе ни биде крајот... Зарем не е дозволувањето да се учи лажното учење уште во училиште „самозалажување и заспивање“ дека тие се подобри од тоа што мислиме?
|
Мојот заклучок е обратен. Токму несоочувањето на учењата побудува мисла дека се рамни или блиски. Треба да се отвори и исламот и христијанството и да се разговара што е можно повеќе се до моментот кога лажната вера не се повлече и не се обиде со лаги или со сила да се спротивстави на промовирањето на Божјата вера. Затоа сум за веронаука, но реков исходот за меѓурелигиски дијалог на крајот нема да биде успешен. Не знам како криењето би можело да довеле до прикажувањето на вистинската и разобличувањето на лажната вера. А во моментот на вистина, судирот е неизбежен. Освен минимална надеж дека народите кои живеат во нашата средина и кои имаат погрешна вера дека ќе го прифатат. Ама тоа е само локална надеж, на глобално ниво тоа е невозможно. Доколку беше возможно Христос ќе беше прифатен од мнозинството а не обратно од малцинството.
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 14:18
Во твојот аргумент, твоето верување функционира беспрекорно. Но е пре-идеалистично за македонски прилики.
1. Ти претпоставуваш дека ќе има дијалог и проучување на повеќе религии во училиштата.
Оваа претпоставка мислам дека во овој момент е рамна на невозможна. Или ќе имаме социолошки модел, каде религиите ќе ги предаваат (де факто) атеисти, или ќе имаме теолошки модел, каде религиите ќе ги предаваат теолози - односно секој својата.
Во било кој од овие два случаја, нема да има вистинско соочување на вистинската и лажната религија. И во двата имаме опасност всушност лажната да се протнува и вметнува во умовите на младите деца како вистинска - во првиот случај атеизмот, во вториот случај „лажната“ вера во одредени кругови.
2. Јас не заговарам криење, туку неподржување на поучување на еретичко учење. Зарем црквените оци би дозволиле (доколу они се прашуваа) некаде да се изучуваат еретички учења? Мислам дека секој еден од нив ОСТРО би го кренал својот глас против тоа. А со оглед на точка 1, во Македонија ќе се случи токму тоа.
Со оглед на точката бр. 1, мораме, според мене, да се спротивставиме на веронауката во училиштата.
Не знам дали ме разбираш, ама тоа е моето разбирање на нештата.
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 15:38
За жал самосвесното изучување на христијанството не се случува и нема причина да се случи. Неопоходен е свесен поттик за такво нешто. Бидејќи МПЦ не го изведува, ако го имала тој квалитет и ревност тоа веќе ќе го видевме, и на што да се надеваме дека ќе се случи промена кога МПЦ влезе во поставените шини на модерното време. Единствено останува дека некаков поттик може веронауката да доведе. Најверојатно во почетокот неквалитетно, но со воочување на слабостите како и не многу големото учество на децата на часовите ќе побудува по некоја година подигнување на квалитетот. Црквата ќе се најде во позиција да биде контролор во исправното пренесување на веронауката и ќе биде некаква гаранција во заминување во целосно профани форми на предавања. Истовременото јавно учество (подприкриено веќе постои) на муслиманските деца во веронауката за исламот исто така ќе биде некаков поттик за изучување на сопствената вера. За жал кога самосвеста не функционира, емоциите кои и не се најблагородни може да бидат поттик за поголемо учење и практикување на Христовото учење.
|
Постирано од: joki
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 21:01
имам ограничен стаф...односно на пола сум...не знам...јас како ученик би можела да кажам дека би било прекрасно да се воведи веронаука...али то постатуват низа проблеми...можно е верска делба...знајте...ние уште не сме цивилизирани да речам...ако некој видит дека е муслиманин или христијанин и одма зашо ова а не она...изборно би било најдобро...кој сака...за шо сакат...пошо требит да се гледат дека имат и атеисти...па тие вистина не би би биле баш навклопени во предавањата...знаете не е исто тоа предавање за цверник и за некој за кој се е само приказна...
мое мислење...
------------- Точачиња.
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 21:54
Сард, Јоки, а и другите. Може нешто да ве прашам, бидејќи заговарате доброволна веронаука.
Кажете ми, зошто мислите дека веронаука, но изборна, би била добра опција? Значи на таа веронаука ќе одат децата на оние родители кои ќе се одлучат за тоа. Тоа, во крајна линија, се истите оние родители кои можат и во црква да ги носат децата. Значи што сме постигнале?
|
Датум на внесување: 15.Април.2006 во 21:41
krale напиша:
Сард, Јоки, а и другите. Може нешто да ве прашам, бидејќи заговарате доброволна веронаука.
Кажете ми, зошто мислите дека веронаука, но изборна, би била добра опција? Значи на таа веронаука ќе одат децата на оние родители кои ќе се одлучат за тоа. Тоа, во крајна линија, се истите оние родители кои можат и во црква да ги носат децата. Значи што сме постигнале?
|
а шо сме постигнале со задолжително предавање???...само одбивност кај децата можит до да доведит...верви...ученик сум моментално и знам ...она шо ми е со сила дадено со тешкотија и без волја го вршам...за мене веронаука би било исто како и доброволно...ич не ми сметат...али сепак требит да се имет впредвид и атеистите...малку банално звучит деца-атеисти....али имат и такви чуда...
------------- Точачиња.
|
Датум на внесување: 15.Април.2006 во 23:35
Јас не велам задолжително. Јас велам ич не треба, оти тие што ќе одат доброволно, доброволно ќе одат и во црква, каде МНОГУ ПОДОБРО ќе ја учат и практикуваат (!) својата вера. Се уште не сфаќам каква корист од доброволна веронаука...
|
Датум на внесување: 16.Април.2006 во 02:05
!?
|
Датум на внесување: 16.Април.2006 во 16:48
krale напиша:
Јас не велам задолжително. Јас велам ич не треба, оти тие што ќе одат доброволно, доброволно ќе одат и во црква, каде МНОГУ ПОДОБРО ќе ја учат и практикуваат (!) својата вера. Се уште не сфаќам каква корист од доброволна веронаука... |
аааа...сори грешно сум те сфатила...јас мислам дека е добро доброволно сепак...вцрква не мојш толку да ...како да речам...таму теоретски ќе го примениш она шо го знајш и ќе го дозаокружиш она шо го знајш...мислам дека е добро да се вовцедит...доброволно
------------- Точачиња.
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 12:42
Сосема е во право Јоки кога вели дека задолжителната настава ќе створи одбојност.Веќе реков дека тоа може да биде само во средните училишта, каде самите ученици би одлучиле дали сакаат или не да одат на тие часови. Ако си атеист, не значи дека не те интересираат религиските учења.
|
Постирано од: Julija
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 16:33
Јас сум против водедување каква било веронаука во училиштата...било во средните било во основните (во основните ни под разно). Малите деца не се доволно зрели за веронаука .... Еве пример: објаснете му го на дете од трето одделение (да ве потсетам, тоа е 8-9 годишно дете) поимот смрт од таа гледна точка и помислете патем какви се' опасности се кријат тука. (Зборувам за која било религија)
Во средна школа изучувањето на религиите беше покриено со предметот Филозофија во 3 год средно и мислам дека тоа е доволно.
-------------
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2006 во 15:51
Denes ja gledav emisijata na Suze na A1 , tema bese veronauka vo ucilistata. Go slusav dekanot koj veli deka sme zaostanati i deka samo kaj nas ne e vovedena veronaukata, a kako najgolem problem se samite roditeli koi se protiv decata da im ucat veronauka.
Go slusav dekanot na bogoslovskiot fakultet, Ratomir G. koj na eden malku e detski nacin ja ismeja naukata, odnosno nastanokot na zemjinata topka...negovoto prasanje e istovetno so onie mnogu pati postavuvani i ovde i koi cesto se postavuvaat, a nema vistinski odgovor, odnosno, kokoskata ili jajceto...
Zosto crkvata ne organizira nastava od toj tip vo samite crkvi. Denes taa e mokna i finansiski, pa moze vo sekoja crkava da se napravi prostorija kade sto decata bi posetuvale veronauka, onie koi navistina imaat interes za toa. Pa vo dzamiite odamna odrzuvaat takva nastava.
|
Постирано од: Alma
Датум на внесување: 12.Октомври.2006 во 16:11
jas ne sum tolku protiv voveduvanjeto no taa da se izucuva kako izboren predmet pa koj saka moze a koj ne moze da si izbere drug predmet
|
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 12.Октомври.2006 во 17:18
Генерално сум против веронаука во школо. Отсекогаш сум имала став дека религијата и духовноста воопшто се нешто многу интимно и лично и право на личен избор. Односно, колку повеќе некој сака да ми наметне некакво мислење, став особено верување дека тоа е единственото вистинско, а сите други се лажат,толку повеќе сум НЕубедена во тоа што ми го кажува. Бидејки вистината нема потреба да се докажува или моли. Вистината е - вистина.
Е сега, во денешново време на будење на нови догматизми и фундаментализми, мислам дека е важно сите да сме запознаени со сите религии, бидејки на тој начин се рушат многу стравови и предрасуди, се гледаат сличностите (кои се повеќе) и разликите (кои се помалку). Затоа мислам дека можеби не е лоша идеја сите деца од сите вери(значи тие што си се во класот) да имаат настава по религија на кој ќе се запознаваат со различните учења за Бог.
Се останато е ковање предрасуди кои знаеме колку тешко се менуваат, а до какви фатални последици можат да доведат.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Октомври.2006 во 19:31
Se slozuvam so tebe chuchuliga.
Ako se vovede religija kako nastaven predmet, togas mislam deka edinstveno Komparativnata Religija bi bila pogodna za nesto takvo. Decata treba da gi nauchat osnovite na site pogolemi svetski religii kako del od nivnata opsta kultura. Taka ke se srusat site mitovi, predrasudi, nedorazbiranja i konflikti sto se javuvaat megju vernicite, a istovremeno ke se onevozmozhi arbitrarno forsiranje i dominiranje na samo edna religija. Samo takvoto voveduvanje na religijsko izuchuvanje vo uchilistata ke ja ima tolku potrebnata edukacijska osnova. Na sekoja posebna veronauka mestoto i e vo soodvetnite verski uchilista.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 25.Октомври.2006 во 20:06
Eve i jas so svojot skormen pridones.
Licno sum protiv veronauka, zaradi toa sto toa vo makedonski uslovi znaci ili da bide poucuvana od defakto ateisti (istite onie sociolozi koi gi progonuva nasite verni tatkovci za vreme na komunizmot) ili pak da se sluci majorizacija i marginalizacija na pomalite verski zaednici. Makedonija samo na usta e demokratska zemja, dodeka vo praksa, tuka ne funkcionira toa bas taka. Siguren sum deka pri donesuvanje na zakonot za veronauka nema da se dadat isti prava i na pomalite (vo makedonski uslovi) verski zaednici. Toa ne e demokratski i ne e pravilno. Vo drugi zemji, na primer vo Hrvatska (za da ne se sproeduvame so Germanija itn.) site verski zaednici podednakvo se finansirani od drzavata za odrzuvanje na veronauka na zainteresiranite ucenici (duri i na pravoslavnite!). Toa ovde vo vakvi uslovi kakvi sto sme sega, ne e mozno da se ostvari. Za zal toa znaci deka drzavava ke prodolzi da se odnesuva kako da ne postoime, sto ne e vistina, bidejki nasite verski hramovi se sekogas polni, no toa e toa.
Pozdrav.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2006 во 20:49
Каква веронаука какви бакрачи... остајте ги децата да си учат математика, македонски и купиштата предмети што ги имаат... А за религија, кој сака да знае повеќе ќе научи таму на 17-18 години, кога и почнува интересот за религии и разни филозофии... Пред тоа, според мене, е бесцелно...
-------------
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 01:46
Julija напиша:
Каква веронаука какви бакрачи... остајте ги децата да си учат математика, македонски и купиштата предмети што ги имаат... А за религија, кој сака да знае повеќе ќе научи таму на 17-18 години, кога и почнува интересот за религии и разни филозофии... Пред тоа, според мене, е бесцелно...
|
Јулија, заклучокот ни е ист, но причините ни се комплетно различни. Според мене, а верувам и според секој што вистински ја искусил христијанската вера, трагично и погрешно е ако кажеме дека за математика и други работи треба да имаме време, но не и за верата. Напротив, верата е таа што го прави смисолот на човековото постоење. Без неа, ние само животариме. Математиката и др. не е лоша работа, но е далеку далеку помалку важна од најсуштинската работа за човекот - смисолот на неговиот живот и смрт.
Затоа сметам дека не само што МОРА да им најдеме време на децата за веронаука, туку тоа не смееме да го гледаме како терет, туку како најкритична неопходност. Сепак, тоа треба да се одвива во црквите и во домовите, а не во училиштата кои имаат секуларна улога.
Поздрав до сите.
-------------
|
Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 11:40
Iskreno ne sum protiv veronaukata vo skolite, no kaj muslimanite voopsto ne e bitno toa.Sekoe muslimance uste od 5 godisna vozrast znae za Islamot i pocnuva da uci suri napamet, i odi na predavanje od odzata.Toa najmnogu bi koristelo za vas hristijanite.
-------------
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 11:57
khaleefah напиша:
Iskreno ne sum protiv veronaukata vo skolite, no kaj muslimanite voopsto ne e bitno toa.Sekoe muslimance uste od 5 godisna vozrast znae za Islamot i pocnuva da uci suri napamet, i odi na predavanje od odzata.Toa najmnogu bi koristelo za vas hristijanite. |
Ова не е баш така. Познавам многу муслимани овде во МК, што во животот дали биле еднаш во џамија, а коран во живот немаат видено. Можда така е во вашите фамилии, но огромното мнозинство и меѓу вашите немаат појма што е тоа ислам.
Тоа не го зборувам за да навредувам некого, едноставно тоа е така од лично искуство знам.
-------------
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 12:31
khaleefah напиша:
Iskreno ne sum protiv veronaukata vo skolite, no kaj muslimanite voopsto ne e bitno toa.Sekoe muslimance uste od 5 godisna vozrast znae za Islamot i pocnuva da uci suri napamet, i odi na predavanje od odzata.Toa najmnogu bi koristelo za vas hristijanite. |
Ne e toa voopsto koren, toa e zadojuvanje i nametnuvanje na nesto. Sepak religijata e vera koja ne treba da e nametnata.
|
Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 17:58
аџија напиша:
khaleefah напиша:
Ова не е баш така. Познавам многу муслимани овде во МК, што во животот дали биле еднаш во џамија, а коран во живот немаат видено. Можда така е во вашите фамилии, но огромното мнозинство и меѓу вашите немаат појма што е тоа ислам.
Тоа не го зборувам за да навредувам некого, едноставно тоа е така од лично искуство знам.
|
Taka e Adzija,ZA ZAL.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 18:30
Sekoj moj zbor sakam da go potvrdam so fakti,a ne samo da se inajcam i da lici razgovorov kako razgovor megu ovcari.
Da analizirame malce: Saudiska arabija osnovno skolo 90% islamski predmeti, sredno 60% islamski ,fakultet zadolzitelno 30% islamski.
Mnogu slicen sistem drugite arapski zemji ,no temava e glavno za muslimanite vo Makedonija.Pa vaka: Imam ziveano dolgo vreme vo 3 gradovi vo Mak :TETOVO,KICEVO I GOSTIVAR. Sekoj den gledam stotici deca so k*rani vo race odat na dzamija da slusaaat od odzata.Sekoj petok gledam decinja mali na molitva,vo ramazan dzamiite bea polni so mladi, i toa e samo mojata familija?
Da prodolzam... Vo sredno imavme temi za religija pa profesorkata gi prasuvase za hristijanstvo decata sto znaat,apsolutno nisto,na niedna tema.Duri ednas prasa sto e sveto trojstvo i se kolnam vo ALLAH deka nitu eden ucenik ne znaese,a nie muslimanite znaevme za toa.Sega da razjasneme :Ne vikam deka sme mnogu dobri vernici nie, naprotiv nie sme preterano slabi, no za razlika od hristijanite mnogu poveke si ja poznavame verata i toa e fakt.Ne veruvam deka nekoj od forumov ne bi se slozil so toa.I mene glavno mi bese da kazam deka vie bi imale mnogu poveke korist od verskata nastava vo skolite i seuste stojam na toa.
-------------
|
Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 26.Октомври.2006 во 18:48
krale апсолутно точно си ја поседуваш вистината за оваа тема.Се радувам на прочистената мисла и состојбата на духот.До нај мал детал на оваа тема се градело и моето мислење во овие предходни неколку години.И нека не не чуди мислењето на некои што не се бореле со гревот до смрт а можеби не одат ни во црква но знаат се како е :прогледале:.
А декларирања од типот да нека одат и нека учат за сите религии да ги запознаат, се апсурдни.Училиштето учи на оспособување на личноста теоредски и практично да се оспособи да се вклопи во процесот на производство и др.Затоа учи да пишува и да чита потоа да се надоградува со знаење.Кога во тој систем ако? се појават проблеми од типот као размислува колегата, бидеки е со различна вероисповед.За што би не учела, да не подпаднеме под влијане,чистата мисла и верата преку исповедувањето во Исуса Христа ке не избави од сите замки во нашиот живот амин.
|
Постирано од: NellaBella
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 04:57
Imam edno prasawe za Miralem, dali e tocno deka islamot se zasnova naStariot Zavet, blagodaram
|
Постирано од: orto
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 07:34
NellaBella напиша:
Imam edno prasawe za Miralem, dali e tocno deka islamot se zasnova naStariot Zavet, blagodaram
|
Поздрав до тебе Nella Bella прости ако те соблазнаа моите пораки до Миралема,но осеќав потреба да ги пресечам НЕВИСТИНИТЕ напишани од него.Доколку некој го има прочитано к*ранот ке свати дека во моите зборови НЕМА ЛАГА.Еве на пример за РАЈОТ дали нешто излагав?Или за повикувањето на верска омраза дали излагав?Или пак за омилените три работи на Моамед Убавите жени,Убавите мириси и ЗЕЛЕНАТА боја дали тука има лага.
Се собраа сите Муслимани на форумов против Орто,па нормално кога им ја открив вистината.СЕ фатиле како пијани за плот за Библијата за создавањето........А да ги прашаш како "СЕМИЛОСТИВИОТ" го создал човекот ке речат АЛАХ СЕМИЛОСТИВАГО го создаде човекот од ЗАСИРЕНА КРВ.
Не мора да ми одговориш на ниту едно прашање знаеме дека тоа е вистина.
------------- (kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
|
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 13:56
Te mislev deka si covek Orto ,pogledni se !Temava e veronauka vo skolite a ti pak "Lagite" vo Islamot. Koja vistina si otkril ti be?
Sam sebesi si se poddrzuvas .Kazi mi koj hristijan ti rekol Bravo orto!?
Ti rekov samo deka gi srames hristijanite so vakvi postovi.Adzija zarem ne gledas koj vrega ovde i koj gi rasipuva site temi?
-------------
|
Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 13:58
NellaBella напиша:
|
Se molam,otvarajte temi... da ne ispadne deka ne sum odgovoril,ne postavuvajte gi prasanjata na sekoja tema.
Mene edno ne mi e jasno, dali sum ili ne sum vo pravo...moze da mi odgovori Miralem...dali islamot se zasnova na Stariot Zavet? |
I Stariot i Noviot zavet se del od Qur'anot,izmeneti,od niv dodavano i odzemano od onie koi imale korist.
Allah dz.s vo Qur'anot,poslednoto Bozje otkrovenie,Hristijanite,Evreite i Muslimanite gi narekuva SLEDBENICI NA KNIGA. A vo drug aet veli: "
44. Zar ne vidi{ kako oni kojima je dat dio Knjige pravi put zamjenjuju za zabludu i `ele da i vi s pravog puta skrenete?
I na Davud (David)a.s i na Isa (Isus)a.s mu bil objaven del od Qur'anot a Muhammed salallahu alejhi we sellem ja dobil konecnata,posledna objava. Tocno vo obicaite moze da se vidi koj izmenuva... Evreite go pocituvaat obredot "sunetisuvanje",ne jadat svinsko.... Hristijanite toa go izmenile,iako Isus ne dosol da gi izmeni zakonite,tuku samo da gi nadopolni,te. kako sto vo aetot stoi.... Zatoa Muhammed s.a.w.s e izbran kako posleden Bozji pratenik a Qur'anot posledna Bozja objava... koja ostana ne promeneta od momentot na objavata. Dodeka drugite i den denes se menuvaat.
Ponataka... Allah dz.s go izbira Muhammed s.a.w.s kako sirak,pratenik koj uste os svoe detstvo ostanuva bez roditeli,bez onie koi ke go poducuvaat... Tokmu sprotivno od toa e deka Muhammed odel po Hristijanski zemji i ucel i kopiral... Arapski prevod na Biblija,vo vremeto,koga Muhammed s.a.w.s propovedal NEMALO !Osven toa bil ne pismen,ne go poducilo nitu edno covecko bitie.Nego go ucel stvoritelot:Ve ma jentiku 'anil-heva. 3. On ne govori po hiru svome- in huve illa vahjun juha. 4. to je samo Objava koja mu se obznanjuje, 'allemehu sedidul-kuva. 5. uci ga Jedan ogromne snage." (casni Qur'r'an 53: 3-5)
I sto e naj bitno i sto na sekoe se povtoruva tuka.
Qur'anot e poln so NAUCNI bogatstva koi go dokazuvaat Allah (Bog) dz.s i toa deka Qur'anot e BOZJA OBJAVA i deka nemoze da bide druga.
Deka ne e kopija na nitu edna kniga na ovoj svet a naj malku na stariot i noviot zavet e toa sto.... Biblijata tvrdi deka zemjata e ravna ploca a Qur'anot zboruva cak i za toa kako nastanal kosmosot,sto duri denes naucnicite otkrile.Koj pred 1500 godini za toa bi znael akop ne ALLAH DZ.S. ??? Dali vo Biblijata ima dokaz deka Vselenata e stvorena od Boga ? NEMA ! Seti se samo zosto se zivi spaleni Kopernik i red drugi NAUCNICI.... SimeonNT ednas mi rece deka crkvata se izvinila za toa sto gi spalila... Heh... dobar odgovor i se' resi so toa.
Allah dz.s vo Qur'anot,poslednoto Allahovo dz.s otkrovenie ni povikuva:" Soberete se Dzini,Luge,Sejtani,Meleki.... pa sostavete nesto slicno na Qur'anot...." a kamo li poubavo.
Povtorno povikuva... "Onie koi ne veruvaat vo Qur'anot,sto ne mu najdat greska ?!" Odkako Jasno im stana na site,deka Qur'anot nemoze da bide Covekovo delo,togas dojde do toa deka Muhammed a.s bil inspiriran od satanata" Koga i za toa se dokaza deka nemoze taka da bide,oti ISLAMOT e EDINSTVENA cista religija,togas dojde do toa deka Qur'anot e dar i delo na Illuminatite.... kako i Biblijata. Navistina ima luge so zapecateno srce.
So seta ovaa sovrsenost se smeta deka Qur'anot e kopija na Biblijata a vo Qur'anot,da se ubies od baranje osven Mudrost ne ke najdes,ne ke najdes kontradikcii,kako sto MILIONI mozes da najdes i vo Noviot i vo Stariot zavet.Vo Qur'anot nema da sretnes Besmislica,kako sto ke sretnes miliono i vo noviot i vo stariot zavet. Pa onie koi resile da zavladeat so svetot,ne se borat edinstveno protiv Islamot i Qur'anot dzaba !!
Zatoa sto vo Qur'anot e pravedniot zakon.Zakon vo koj i vladarot i obicniot gragjanin bi bile isto.
Qur'anot zboruva za banka vo koja ke zemes 200 evra a nemoras 600 da vratis tuku onolku kolku sto si zel !
Zamislite,odite na lekar a nemate so sto da platite (sekako,toj nema da ve prasa pred sto ve primil: dali si osiguran) a toj da vi rece:Elhamdulillah,nema problem !
Zamislete da VASIOT glas bide uzrok da se skine od na vlast onoj koj ne znae koja mu e rabotata !
Zamislite da ima respekt glasot na narodot i da imate polno pravo (a da ne ve progolta nokta,ili da ne vi zatekne infarkt vo bazenot) a da ja kritikuvate vlasta !
Zamislite da ste vie tie koi ke osvojuvaat nesto vo zakonot a ne parlament ili nekoe politicko sobranie !
Zamisli kakov bi bil zivotot koga ne bi moral da brzas !
Zamisli da imas Lider koj bi se plasel i bi se stramel od narodot i bi rabotel kako na narodot bi im bilo naj ubavo !
Zamisli koga bi mozele sami da si odlucime sto da ucime skola Naprimer da ja otfrlime teorijata na evolucija !
Zamisli zivot vo koj bi se slusale nie,malite dusi,koi rabotime za onie koi utre nad glava ke ni se kacat !
Ete zosto e Islamot denes "Neprijatel" N01 !
QUR'ANOT E EDINSTVENO SOVRSENSTVO BEZ MANA.
Jas nema da postavuvam prasanja,oti,ubeden sum deka namesto odgovor ke bidam Navreduvan...
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 02.Ноември.2006 во 14:44
Uste da ne pretrpel nekolku recenziii---- mozda i ke bese ,,najsovrsen,,.
I ona za besmislicite vo biblijata me zakopka bas ke go najdam k*ranot da vidam kakvi se ne perfekcii postojat vo nego.
A za crkvata simeon neka se izvinuva kolku sto saka -- no ne i vo ime na vistinskata crkva ------ pravoslavnata ------koja nikogas ne pogubuvala i spaluvala kolku mene sto mi e poznato.
I KADE SE OVA E SPROVEDENO OD k*rANOT???
VO KOJA MUSLIMANSKA DRZAVA???
BLAGODARAM!
-------------
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2006 во 16:11
aladin напиша:
A za crkvata simeon neka se izvinuva kolku sto saka -- no ne i vo ime na vistinskata crkva ------ pravoslavnata ------koja nikogas ne pogubuvala i spaluvala kolku mene sto mi e poznato.
|
Треба малце со поотворен ум да влегуваме во овие работи, а не лековерно да веруваме во се што ни се сервира. Еден од тие митови е дека источната црква никогаш не се огрешила како што тоа го правела католичката црква. За жал, секој неутрален историчар може да ти наброи десетици движења, луѓе итн., кои биле до смрт прогонувани од чиновниците на источната православна црква. Како примери можат да се набројат Коптите, Ерменската, Сириската и Босанската Црква, Павликените, Богомилите, Ариевците, протестнатите од 19 век, иконокластите, итн. Ова е далеку од исцрпна листа, но ги набројува барем најпознатите прогонства извршени од црквата, без да се навлегува во тоа дали тие биле еретички (всушност на тоа се изговараа и католиците) или не , се знае дека методите на прогонство биле типично инквизиторски.
За жал, Аладин, вистинското прашање е што и кој е вистинската црква? Читај само околу контраверзата со иконите и ќе видиш дека официјалните претставници на Православната црква, разни патријарси од Константинопол, во неколку наврати ги отфрлале иконите, за потоа нивните наследници да ги прифатат, и така неколку пати, се додека не победиле оние кои ги прифатиле, и ги прогласиле сите претхоници за еретици. Но тоа што е важно тука е, дека постоеле историски моменти кога дури и официјалните претставници на православната црква се осудени за ерес и прогонувани!
Затоа потребна ни е поинаква дефиниција на тоа што е вистинска црква. Читај кај отците, на пример Св. Августин, и ќе видиш дека тие ја дефинираат црквата како невидливото тело Христово низ сите меридијани, оние кои во или вон официјалната црква (која како што можевме да видиме може да биде во моменти правоверна во моменти еретичка), а го осознале Спасителот и му веруваат. Тие се вистинската црква која никогаш не се огрешила. Тие се тие кои стојат на темелите на вистинското, правоверно, изворно христијанство.
Поздрав...
-------------
|
Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 10:51
.
------------- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
Постирано од: Реакт
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:30
Па види вака, Фалконе. За да се извади некој од памет - треба да има памет и некој кој ќе го извади од памет. Прашањето е: каква врска имаат професорите (па макар и со мантија и кече) со вадењето од памет?????
------------- Без коментар
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:43
vaka mislam deka treba da ima takov predmet vo ucilistata ama moeto mislenje e da bidat opfateni site veri....mislam deka toa bese istorija na veronauka ako ne se lazam...vo sekoj slucaj covek treba da e zapoznaen so ucenjeto na site veri i sam da odluci vo koj da veruva ili da ne veruva.....a da ne bide toa ako dedoto e hristijan ili musliman pa da mora vnukot da ja izucuva samo biblijata ili samo k*ranot........
------------- end off days 15...14...13....
|
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:45
И ти од историја ќе станеш верник? Па за да се опфатат сите учења од историски аспект треба само историја да се учи.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:52
reakt rekov i gore deka ne sum siguren dali taka se vika predmetot..... mislam deka e jasno sto sakav da kazam...da se izucuvaat ucenjata od site veri......i normalno i istorijata za da se svati kako realno nastanalo toa religisko dvizenje....za da moze covekot da se odluci koja vera ke ja sledi ili nema da ja sledi..... primer ako se uci veronauka 4 godina edna godina neka bide hristijanstvo...edna islam....i.t.n.....
|
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 13:56
Па тоа и велам - од историја не се станува верник, ако тоа е целта. Историја би предавал историчар, а не теолог. Значи - пак ништо! Сите сме верници - прашање е во што веруваме или во што сакаме да веруваме или неверуваме. Изборот зависи од нас, а не од историјата, бидејќи верувањето е жва работа, а не нешто од историјата.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 14:01
ok reakt ne znam zosto ne me svakas...ajde neka bide bez istorija.. neka predava teolog.....edna godina.....potoa drugata neka predava odza....
sakav da kazam sekoj neka si ja predstavi svojata vera odnosno svoeto ucenje...i toj sto uci neka izbere koe ucenje e podobro..... i da izborot sekogas e do nas ama vaka ke znaeme sto sme odbrale.....
zosto apsurdno e da kazuvame deka biblijata e najdobra koga go nemame procitano k*ranot odnosno negovoto ucenje ..i obratno.....
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 19:38
JAS SUM PROTIV VERONAUKATA VO UCILISTATA. ZOSTO?
PA NEKA MI OBJASNI NEKOJ KOJ KE GI KONTROLIRA MUSLIMANSKITE VEROUCITELI VO UCILISTATA?
STE RAZMISLILE LI KAKVO PODVOJUVANJE KE SE SOZDADE I KAKVO SEME NA RAZDOR KE SE POSEE.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 22:40
ma,...sumnjivi mi se tie popovi,....izgleda si baraat svezo mevce,...pa,kaj na drugo mesto,...do,.... tamu kaj shto ima najmnogu deca,....
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 01:06
brzoooo ....pak ke te baniraat.....  
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 17.Јули.2007 во 19:42
Не бранете им на децата да доаѓаат при мене зошто на такви е царството небесно вели Христос
Свештениците неси баарат свежо месо кога некој ке се зобие со познавања на својата вера ка знае да ја цени и верата на ближниот и ке има многу повисоки морални вредности за разлика од денес а баска не е морално птака да никој не ги присилува си го задржуваат правото на избор
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 17.Јули.2007 во 23:30
"Не бранете им на децата да доаѓаат при мене зошто на такви е царството небесно"
Ова е најзлоупотребуваниот стих од страна на МПЦ со цел во својот глобален бизнис да ги вклучи и децата. Тоа го прави и со крштевањето, тоа го прави и со причеста, тоа го прави сега и во образованието.
Јас сум против веронаука во училиштата. Зошто?
Тоа теоретски и на прв поглед звучи многу убаво. Да, сите очекуваме дека со тоа децата ќе станат супер христијани и нивниот морал ќе порасне и иднината чиниш ни свети...
Но во прака е нешто сосема друго.
Претпоставете само кој ќе предава на тие часови по веронаука и се ќе ви биде јасно.
Од друга страна, не сме првите кои го правиме овој чекор па да сега предвидуваме како ќе биде и кој ќе биде резултатот.
Многу земји го пробаа овој потег и се виде дека резултатот беше негативен.
Зошто ние би биле исклучок? Со оглед на околностите, кај нас би било дури и полошо.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 17.Јули.2007 во 23:37
moeto dete treba da stane,...chovek,...nishto drugo,...chovek!
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Јули.2007 во 23:43
brzo covek e napraven od gospod ti sakas tvojot sin da stane covek brzo da ne si ti gospod? pandurska logika        
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 18.Јули.2007 во 21:31
EvAngelos напиша:
"Не бранете им на децата да доаѓаат при мене зошто на такви е царството небесно"
Ова е најзлоупотребуваниот стих од страна на МПЦ со цел во својот глобален бизнис да ги вклучи и децата. Тоа го прави и со крштевањето, тоа го прави и со причеста, тоа го прави сега и во образованието.
Јас сум против веронаука во училиштата. Зошто?
Тоа теоретски и на прв поглед звучи многу убаво. Да, сите очекуваме дека со тоа децата ќе станат супер христијани и нивниот морал ќе порасне и иднината чиниш ни свети...
Но во прака е нешто сосема друго.
Претпоставете само кој ќе предава на тие часови по веронаука и се ќе ви биде јасно.
Од друга страна, не сме првите кои го правиме овој чекор па да сега предвидуваме како ќе биде и кој ќе биде резултатот.
Многу земји го пробаа овој потег и се виде дека резултатот беше негативен.
Зошто ние би биле исклучок? Со оглед на околностите, кај нас би било дури и полошо. |
Па добро бе нели примети дека со тоа се веке досаден децата и крстевњето секој твој пост ја врти топката на таа половина изгледа знаеш да пишуваш на таа тема ајде чим толку знаеш набројми кој земјли ја дозволиле вронауката во училиштата а подоцна се покајале и ја забраниле вронаука треба да предаваат дипломирани теолози зошто тие се најкомпетентни за тоа прашање ако има некој бранша што е покомпетентне кази и јас да знам
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 18.Јули.2007 во 23:49
anakin напиша:
brzo covek e napraven od gospod ti sakas tvojot sin da stane covek brzo da ne si ti gospod? pandurska logika        
| pa,valjda sum sega gospod za nego,...barem dodeka ne stane,...chovek  
moze posle ke se pravi,...kako da ne postojam,...   
|
Постирано од: devojka21
Датум на внесување: 23.Јули.2007 во 20:22
jas sum za veronauka vo ucilistata..
no kako izboren predmet i da da se izucuva samo svojata religija..
bas bi bilo dobro ubavo i korisno da se potrenat moralnite normi vo opstestvoto ,da se razvie svesta i sovesta za dobroto i zloto..
------------- Life is beautiful
|
Датум на внесување: 23.Јули.2007 во 23:19
Добро бе, како можете да велите дека такво нешто треба да се учи во школо какде што се учат истовремено и математика и физика и биологија и хемија?!
Ако толку сакаат поповиве нека организираат верски училишта во црквите, па нека ги пуштаат таму децата оние што сакаат децата да им слушаат веронаука...
Сите запнале за училиштата...
Може јас не сакам моето дете да слуша веронаука. Имам да речеме нешто против, да речеме сум атеист. И тогаш?
-------------
|
Датум на внесување: 23.Јули.2007 во 23:20
devojka21 напиша:
jas sum za veronauka vo ucilistata..
no kako izboren predmet i da da se izucuva samo svojata religija..
bas bi bilo dobro ubavo i korisno da se potrenat moralnite normi vo opstestvoto ,da se razvie svesta i sovesta za dobroto i zloto.. |
Свеста за доброто и злото кај децата се развива најдоцна до петтата година. Ако јас чекам некој да го научи моето дете што е добро а што зло на 10 години, маф ми е работата...
-------------
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 00:16
Julija напиша:
Добро бе, како можете да велите дека такво нешто треба да се учи во школо какде што се учат истовремено и математика и физика и биологија и хемија?!
Ако толку сакаат поповиве нека организираат верски училишта во црквите, па нека ги пуштаат таму децата оние што сакаат децата да им слушаат веронаука...
Сите запнале за училиштата...
Може јас не сакам моето дете да слуша веронаука. Имам да речеме нешто против, да речеме сум атеист. И тогаш?
| taka e julija,...shto mi gi zema zborovite!?,...ustvari, fala shto gi napisha,...mene me mrzeshe,..ma,kakva beronauka,...gluposti
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:32
ajde nekako i veronauka, megjutoa treba uste eden izboren predmet a ne istorija na religii sto vsusnost istoto na podrug nacin, izborot treba da pomegju veronauka i gragjansko opstestvo. jas ne sakam moeto dete da odi ni na veronauka ni na istorija na religiii i sega?
a sto se odnesuva do moral, svest i sovest..... bas od veronaukata ke go naucat toa
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:42
butel2 напиша:
ajde nekako i veronauka, megjutoa treba uste eden izboren predmet a ne istorija na religii sto vsusnost istoto na podrug nacin, izborot treba da pomegju veronauka i gragjansko opstestvo. jas ne sakam moeto dete da odi ni na veronauka ni na istorija na religiii i sega?
a sto se odnesuva do moral, svest i sovest..... bas od veronaukata ke go naucat toa | ami kako,butel,...i toa bash od ,..napalenite popovi,...
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:44
зошто генерализираш? сите попови не се педофили. нели? секаде има и а‘слни и забегани 
-------------
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:45
а предавањата би ги држел теолог, не поп
-------------
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:46
a,be ace,..rekov napalenite,...a,ako se site,...toa ne go znam,....ama vidi samo vo posledno vreme vo srbija ,hrvatska,slovenija,...a,tuka mislish gi nema?,...
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:50
pa sega ne se site pedofili, ama tie sto ne se pedofili se nesto drugo, kradci, lazgovci ....i od niv ke naucis kako vo ime na Boga, so krstot na celo da si go napolnis dzebot...
popovi ili teolozi nema nekoja razlika, sredno i visoko obrazovanie
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 11:55
eehhh,butel,..po tebe se site ,..neshto,...shto ne treba da bidat,..hahah
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 12:04
во Македонија не сум чула поп или некој свештеник да злоставувал дете, но тоа не ја исклучува можноста дека се случило некогаш јас моето дете не би го пуштила да учи веронаука. дома би го учела за Бог..ама тоа да му биде предмет за кој ќе добива оценка од која можеби ќе му зависи просекот за на факс, никако! се што е наметнато има контра ефект, а се сомневам дека дете од 10, 12 години ќе учи со задоловлтво за свети овој или оној и дома може детето да се поучува на морал , впрочем дома е и најсоодветно место за тоа
-------------
|
Датум на внесување: 24.Јули.2007 во 12:09
brza напиша:
eehhh,butel,..po tebe se site ,..neshto,...shto ne treba da bidat,..hahah
|
hahahah, pa site ne dobile kritika od mene, samo najzasluznite
|
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 22:54
ако сакаат веронаука, има цркви кои водат неделни училишта, држат предавања, дебати, не мора да се воведува во школо како предмет веронаука.
-------------
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 23:14
Zato vo mnogu Hristijanski crkvi se predava veronauka na deca od pretskolska vozrast i se drzat osnovni eticki Bibliski k*rsevi za pravilen razvoj na decata!Takvite deca se nasata idnina!!!
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:58
ACELERA напиша:
ако сакаат веронаука, има цркви кои водат неделни училишта, држат предавања, дебати, не мора да се воведува во школо како предмет веронаука.
| zarem se ova zborovi od tvojata"nabubrena" usta?,..ne mi se veruva,.. 
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:02
а што фали? па јас имам разум, не сум по секоја цена да им се сервира религија на децата од кој знае кој!  п.с ова се зборови од моите прсти и од тастатурава на ПС-то
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:05
gledam,...i tebe gospod ,,..ne sosema ,..ti go "popil" mozokot,..
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:10
veke rekov ednas ako se vovede vakov predmet neka se ucat site religii..... za da moze deteto (sega malku e sporno od koja vozrast ke pocne da uci) da odbere slobodno koja religija da ja sledi a ne da si ja nasledi od baba mu
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:14
сите религии? тоа е обемен материјал ем ке створи каша-попара ефект
ич да нема ваков предмет кој сака духовност и веронаука има соодветно место во школо уште тоа им фали тоа покриви на глава им паѓаат, пола и више се неписмени, едвај книгу ке купат за учебната година...

-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:26
Pa moze i da go nema mene ne mi preci
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:31
goor напиша:
veke rekov ednas ako se vovede vakov predmet neka se ucat site religii..... za da moze deteto (sega malku e sporno od koja vozrast ke pocne da uci) da odbere slobodno koja religija da ja sledi a ne da si ja nasledi od baba mu
| goooor,...shto tropash!?,..se gleda deka si zaljuben (do gusha) u ova,...ama,ne preteruvaj be ,brate,..
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:38
 ok brzo od sega ke bidam miren......
|
|