|
КОЈА ЦРКВА СПАСУВА? |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Автор | ||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde vaka da pogledneme, znachi veli koja Crkva spasuva, a nie velime Hristovata, nekoj veli deka spasuva samo Isus...
E sega: Isus spasuva, no nie morame da odime vo Crkva bidejki toa e zapoved vo Noviot Zavet i e sodrzina na nekolku poslanija, na primer: kade shto pishuva za RED VO CRKVATA!!!
Epa lugje be, pa vo koja crkva go ima toj red shto go pishuva tamu?
Do sega takvo neshto ne postoi!!!
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Коja црква спасува????От што да спасува??Од бедност никоja.Од лоше луге никоja.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Месинџер, ти можеш да филозофираш до сто едно и назад, само не е културно/доблесно/морално во твоите коментари да пишуваш "Исус вели ова она" за работи кои два пати предходно си бил корегиран дека Исус не го рекол тоа.
А сега продолжи си да цитираш други изјави на Исус, не гледам на кој начин тоа ќе те искупи што предходно 3 пати ги извртуваше Неговите зборови
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bog bil, Bog e, i Bog sekogash kje bide vo nas. I da sakame, toa ne mozheme nikogash da go promenime. Toa e bozhenstvenata iskra koja vechno plamti vo chovekovoto srce. Do nas e dali kje ja osoznaeme i rasplamtime megju nas ili kje ja zaboravime i kje se posvetime samo na bukvalno chitanje tekstovi i kreiranje teoloshki kuli barajki go Carstvoto Bozhje na site drugi strani...
Koi se onie sto se drzhat bukvalno do slovoto i pochnaa da razvrzuvaat sekakvi oralni interpretacii na istoto, gradejki teoloshki lavirinti koi postojat i do deneshni vreminja? Toa se farizeite, sveshtenicite koi smisolta na Bozjiot zbor i Bozhjata volja ja gledaat samo vo mastiloto rasposlano na belata hartija. Zoshto vi velam, ako vashata pravednost ne ja nadmine pravednosta na knizhnicite i farizeite, vie nema da vlezete vo carstvoto nebesno. Mateja 5:20 I ako okoto tvoe te soblaznuva, izvadi go; podobro e za tebe so edno oko da vlezesh vo carstvoto Bozhjo otkolku da imash dve ochi i da bidesh frlen vo geenata ognena. Marko 9:47 Vistina, vistina vi velam, ako ne se povratite i ne bidete kako deca, nema da vlezete vo carstvoto nebesno. Mateja 18:3 Znachi carstvoto Bozhje vo svojot zarodish e vo onaa bozhenstvena iskra sto tlee vo nas, a potoa mozhe da bide i megju nas - vo nashata sredina. Carstvoto ne postoi nekade vo vozduhot, vo nekoja materijalna gradba, hram, crkva, vo mastiloto na pergamentot ili na bilo koe drugo mesto nadvor od nas. I toa e Isusovata poraka do lugjeto. Изменето од Messenger - 31.Август.2009 во 04:22 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Словото не убива кога правилно е цитирано. Пораката во него постои за да биде пренесена онака како што ја кажал порачувачот.
Словото убива кога истото се извртува согласно нашите веќе утврдени догми (пр: дека Бог е во нас самите). Словото убива кога ние му ставаме во устата на Исус зборови кои Тој никогаш не ги кажал. Словото убива кога е променета неговата суштина (како што е случајов), без разлика што се работи само за промена на неколку 2 збора. Тие 2 збора ја менуваат целата суштина.
Ова е трет пат како го корегирам Месинџер за истиот цитат, така што немој да мислиш дека "не го знае" дословното значење на Исусовите зборови во Лука 17:21.
|
||
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Месинџер можеби не го знае дословното значење на зборовите од Лука 17:21 но ја сфаќа нивната смисла - суштината. Тоа е она битното, не дословното држење за словото(оти словото убива).
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По трет пат те корегирам и ќе продолжам да те корегирам се додека ги извртуваш зборовите на Исус и си ги прилагодуваш согласно твојата (според мене пантеистичка) филозофија.
Исус никаде не вели дека Царството Божјо е ВО НАС, туку вели: "Божјото Царство е во вашата средина. " (Исус Христос во Ев. Лука 17:21)
Те поправувам затоа што така како што ти напиша, може некој лошо да протолкува и да си помисли дека Исус вели дека Божјото Царство е внатре во нас самите, во нашето срце, душа или сл. дека сме си доволни самите себе си за да го изградуваме и негуваме тоа царство, со медитации или којзнае што. Но Исус не го вели тоа, туку им вели на фарисеите да не го чекаат Божјото Царство да дојде "од некаде", туку дека тоа е во нивната средина. |
||
|
||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mozeme da debatirame na koja sakas tema za BOGA.
I nemoras da mi kazuvas koja tema e , znam da citam poveke otkolku sto mislis, prijatelu moj. Pozdrav |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve da ti bidam pojasen:
Temata e КОЈА ЦРКВА СПАСУВА? Temata ne e DALI POSTOI BOG?, nitu DALI DA VERUVAME VO BOGA?, nitu KOJ GO SOZDAL SVETOV? za da komentirash: "Ako ne veruvate deka postoi Bog , ke mora da go izmislite zatoa sto Bog ni e potreben na site. Sto moze da napravi Bog vo naseto srce , nikoj drug ne bi mozel. Svet postoi mora da postoi nekoj koj go stvoril toj svet." Se nadevam deka sega razbra. Isto taka, tuka ne doagjame da vodime vojni ili nekakvi golemi borbi megju sebe, tuku prijatelski da se druzhime i da razmenuvame lichni soznanija i iskustva, a ne da prepishuvame tugji kilometarski tekstovi ili celi stranici od nechii citati. Znam deka si nov chlen i deka ti treba izvesno vreme za adaptiranje megju nas... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne si mi jasen jas zboruvam za Boga mozebi nekogo boli, Bog ima protivnici , toa ne me iznenaduva. Zatoa e GOLEMATA BORBA.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagoj_s , koga kje reshish da komentirash na nekoja tema vnimavaj onoa sto kje go napishesh da odgovara na taa tema.
Komentiranje nadvor od tema ne e dozvoleno. |
||
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se slozhuvam. Bozhenstvenoto e vo nas, a ne vo nekoja gradba. Duri i onie koi mislat deka Bog pretstojuva vo Crkva ili vo Crkovnoto propovedanje, sepak svesno ili nesvesno go baraat Boga vo sebe preku nivnite molitvi ili meditiranja. Vo toj sluchaj crkvata pretstavuva samo mesto koe im pomaga polesno da se skoncentriraat na kontaktot so Boga. Zatoa Isus veli deka Bog e sekogash vo nas i ne treba da go barame na nekoe posebno mesto, gore, dolu, levo ili desno. |
||
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Божјата сила е сеприсутна, без нејзе ништо не би можело да постои. Па така присутна е и во нашите души. Но тоа нашата душа не ја прави Бог. Тоа што си ти присутен во некоја просторија, воопшто не значи дека просторијата е ЕвАнгелос. Божјата сеприсутност ни овозможува да независно каде се наоѓаме ние, Бог секогаш можеме да го побараме и најдеме. Не е потребно специјaлно за тоа да посетуваме некој верски објект, собиралиште и сл.(тоа не значи дека не можеме да негуваме заедништво на такви места). Но за да дојдеме до Бога во нас и стапиме со него во непосредна комуникација, ние треба да го отстраниме тоа што стои помеѓу нас и Бога, а тоа се нашите гревови, она претерано човечкото наспроти божественото во нас. Тоа е она што контрира на божјите заповеди а многу луѓе го негуваат во мислите, зборовите и/или постапките. |
||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А ти веруваш во се што е напишано? ОК, твоја работа. Види, колку што приметив, пола и повеќе се зезаат на сметка на животот и смртта. Ако заспивањето за некои е опција-во ред, нека им биде. Само се надевам дека нема да имааат кошмари. А за другите... не ми е јасно каде ќе ја најдат таа слобода, со оглед на тоа дека според нив ништо и не постои. Тие пак што веруваат во реинкарнација, хехе, нека стискаат палци за да не станат бубашваби или лигњи. |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |