|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 113> |
Автор | ||
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Може си препишала,или некој тоа тука
ти го срочил...Без екстерно ништо не признавам. |
||
la fille
Модератор Регистриран: 21.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 42032 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хуманизам и ренесанса одамна учев
|
||
Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
||
nerobizzy
Нов член Регистриран: 21.Декември.2014 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе ај давајте ми состав итно ми еее |
||
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ццццццц детето на мака...Ти очигледно на втората тема нема што да му кажеш.
|
||
la fille
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Очигледно последната тема не треба да ја пишуваш...затоа што не ти се работи
|
||
|
||
la fille
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А да почнеш да ја читаш Библијата? Со еден К*ршум ќе убиеш два зајака...ем ќе научиш нешто за Песна над Песните и за Страдањата на Јов, а и ќе научиш дека не треба да си мрзлив/а
|
||
|
||
nerobizzy
Нов член Регистриран: 21.Декември.2014 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Здраво на сите...
Имам потреба да ми дадете некој состав за утре.. Имам три теми и тоа: 1.Народното творештво-огледало на нашето минато. 2.Човекот е голем тогаш кога е хуман. 3.Работата го краси човекот а мрзата го гнаси. Ве молам по брзо да ми ги дадете. |
||
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не заборавај да се логираш,со новите правила на
форумот овие работи се испраќаат по лична порака. Изменето од Орка - 21.Декември.2014 во 17:04 |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mi trebaat strucni mislenja na tema.."Povrzanosta na studentskite protesti vo Skopje so 60000 sarmicki vo Prilep,vistina ili zabluda!" i "Medaljonot na Sv.Nikola verna kopija ili original?"....za diplomska...hitno.
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
tamsii_99
Нов член Регистриран: 20.Декември.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Здраво
првпат ви пишувам и итно ми треба состав за „песна над песните“ или „слово за јов“ во пон правам писмена македонски |
||
sasezezov
Нов член Регистриран: 17.Декември.2014 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A zabraviv uste nesto treba i rima da ima.. ccc so nema da i tekne na profesorite
|
||
sasezezov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajjj ova mu doagja kao kazna :D.. Ali profesorkata kaza 2-3 mali strofi koa kje vide kolku sum napisal kje treba da mi dade 20 boda od seminarska :D..
Изменето од sasezezov - 17.Декември.2014 во 17:49 |
||
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гане Тодоровски
Звукот на душата (За окарината на Михаил Ренџов) Ќе го подземеме патот под нозе Со таква сигурност, неоти Ќе талкаме со денови Накај најблискиот Вавилон - И некаде на полпат во далечината Ќе се подзапреме, бидејќи Ќе треба да се вслушаме Во звуците на волшебницата – окарината... Во чиј ли ум е родено, Од чии прсти ли е стокмено Тоа ништотно парченце глина, Таа чудесија окарина, Јајчеста, Валчеста, Ковчеста, Со десет дупчиња За десет тонски скали, Зад кои потајум ѕиркаат Вечно будните звуци На неотклучената милновина, Низ која душата се слуша Како шуми ли шуми... Надуј ги белите дробови Епископу брегалничко-нерешки (на зборот) Да ти ја слушнам душата, бидејќи Јас пак и пак и пак Ќе доталкам на полноќ Пругоре по мојата Пчиња, Од Кожле ќе се искачам До Прохор Пчински пешки, По козји врвици ќе акам, Низ трње ќе се провирам Си до кај чардаците на изгрејсонцето Асномско - За да ти ја слушнам песната Што остана да лебдее Во воздухот покрај манастирот, Раздобена во звучни интервали И растреперена Неоти несфатена вина, Таму, Во дворјето и во конаците, Другар галидуша, Господине, господине, господине Со окарина. The Sound of the Soul (For Mihail Rendzhov's clay flute) We'd tread the path under our feet With such certainty, as if Rambling for days on end Toward the nearest Babylon – And somewhere, at half the distance We'd stop a little, as To listen intently To the sounds of the magic clay flute… In which mind was it conceived, Under what fingers was it crafted That trivial piece of clay, That miraculous flute, Oval, Oblong, Bony, With ten holes, For ten musical keys, Behind which secretly peer The eternally alert sounds Of the unlocked sweetness, In which one can hear the soul, Whispering and wailing… Breathe in with your lungs You bishop (of the words) from the Bregalnitsa and Nerezi To hear your soul, as I'll again, again and yet again Wonder at midnight Up the Pchinja river, From Kozhle I'll climb on foot Up to the Prohor Pchinski monastery, I'll tread along goats' paths, I'll veer through the thicket All the way to the balconies of sunrise Only to hear your song Which remained hovering In the air near the monastery, parted in musical intervals And trembling Like incomprehensible guilt, There, In the yard of the dwellings, You, my friend, who excite the soul, You, my friend, your highness With a clay flute. Кога веќе не сакаш да се помачиш да најдеш,помачи се со четири строфи. |
||
sasezezov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mi treba pesna od 2-3 strofi prevedena od makedonski na angliski. pretraziv cel google nemozam da najdam.... mi trebaat i makedonskata i angliskata verzija.. POMOS ako moze... into mi e ..fala odnapred...
|
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |