![]() |
|
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 23> |
Автор | ||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
"Доколку се случи нешто со мене, ако ме убијат, има две нешта што ги сакам: татковината и Јанка. Чувај ми ги и двете и ако некогаш подоцна се родат некакви чувства меѓу тебе и неа, бидете благословени".
Може да го добијам изворот на овој цитат , бите љубезни . ![]() |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
Така е, ама е нужно до знаем повеке за слабо известните моменти от живото на Гоце. Jанка е дел од неговиот живот. Во линкот дето го дадов пише: Во врска со оваа искрена љубов е интересна последната желба на Гоце што му кажал на својот пријател Михаил Герџиков, кој исто така присуствувал на последната вечера кај семејството Каневчеви. Очигледно разочаран од тоа што се случува во неговата татковина, од одлуката за предвремено востание и најверојатно претчувствувајќи ја сопствената смрт, додека се збогувал со Герџиков, му рекол: "Доколку се случи нешто со мене, ако ме убијат, има две нешта што ги сакам: татковината и Јанка. Чувај ми ги и двете и ако некогаш подоцна се родат некакви чувства меѓу тебе и неа, бидете благословени". --- Тоа е заветот на Гоце! |
||
![]() |
||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
|
Па во материалот од "Утрински" да не пишува за Боки 13 ?
![]() Се чудам како Гоце си jа дава омилената другарка на еден бугарин? И не само неа, туку и Татковината си jа стави во неговите раце: "Доколку се случи нешто со мене, ако ме убијат, има две нешта што ги сакам: татковината и Јанка. Чувај ми ги и двете и ако некогаш подоцна се родат некакви чувства меѓу тебе и неа, бидете благословени". Изменето од lav4eto - 15.Април.2010 во 19:04 |
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
|
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|
Во своите спомени Герџиков мошне поволно и со пиетет зборува за Гоце. Го сметал Гоце за свој идол. |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
![]() |
||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
|
Jанка Каневчева, учителка од Охрид.
После смртта на Гоце Делчев е сопруга на Михаил Герџиков. ![]() Jанка Каневчева |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Точно е дека не бил женет, бил целосно посветен на револуцијата, меѓутоа имал вереничка, на која и пишувал, последен пат, ако добро ме служи помнењето, ја видел пред Божиќ. Јустинијана се викала, Јанка или Јана ја викал. Не знам дали ги има некаде тие писма, ќе се потрудам да побарам. По неговата смрт, согласно аманетот оставен од Гоце Делчев, таа се мажи за негов пријател од Бугарија. |
||
![]() |
||
|
Грамитачка грешка имаше , но сепак разбрав . |
||
|
||
![]() |
||
|
Сериозно ли тоа?
Нели знаеш дека Македониjа и Одринско се поделени на револуционерни окрузи(реони); значи тоа е документ на Организациjата, коjа опишува состоjбите или стави одредени задачи и цели за иднината. Во конкретниот случаj повод се арестите на членови на ТМОРО во Солунско, целиот наслов е: Окружно-порака на лидерите окружни, околиjски и селски, и началниците на четите на Внатрешната револуционерна организација од Марко, Ахил и внатрешни соидеjници, кои живеат во Бугарија Изменето од lav4eto - 07.Февруари.2010 во 13:42 |
||
![]() |
||
|
Дел од Окружно на Гоце Што е тоа , преведи . |
||
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Ете пак лажење - само си ја местите работата - паэи го ова
Дел од Окружно на Гоце, во врска со мерките на турската власт во Солунско и арестите на членови на ТМОРО, 1901: ...По општа наредба од Цариград и по претходно обмислен план, турските власти во целата земја речиси истовремено преземат мерки, кои гонат следните три општи цели: Прво. Да изловат сите поживи, поразбудени и jуначни Македонци, за кои се има доношениjа, сомневања или едноставно за кои може да се претпоставува, дека се во состојба да подбуждат и водат народот; преку тех, преку фатени документи и комитетски книги, по претресите да фати сите нишки на револуционерното дело, и да срежи главата на револуционерното тело, за да може веднаш да го смаже... ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Дел од Окружно на Гоце, во врска со мерките на турската власт во Солунско и арестите на членови на ТМОРО, 1901:
...По општа наредба од Цариград и по претходно обмислен план, турските власти во целата земја речиси истовремено преземат мерки, кои гонат следните три општи цели: Прво.Да изловат сите поживи, поразбудени и jуначни бугари, за кои се има доношениjа, сомневања или едноставно за кои може да се претпоставува, дека се во состојба да подбуждат и водат народот; преку тех, преку фатени документи и комитетски книги, по претресите да фати сите нишки на револуционерното дело, и да срежи главата на револуционерното тело, за да може веднаш да го смаже... |
||
![]() |
||
|
Да , на тоа мислев , но неможам сега да го најдам , не денес . |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |