|
ШТО СЕ НЕФИЛИ? |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Автор | |
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo zatoa shto padnale vo grev, Gospod ne gi napushtil lugjeto, iako gi kaznil. Vprochem, Adam i Eva bile proterani od rajot poradi nivnoto nepokajanie, no podocna se pokajale i ja chuvale verata vo Boga, koja shto im ja predale na nivnite deca. Adam i Eva duri znaele za dovagjanjeto na Spasitelot na zemjata. Za zhal, ti ne samo shto ne ja razbirash Biblijata, ami si dozvoluvash da ja tolkuvash kako shto tebe ti godi. |
|
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na mestoto na ubieniot Avel, Gospod na Adam i Eva im go dal blagochestiviot Sit, a potoa i drugi deca. Od Sita proizlegle dobri i blagochestivi lugje - "sinovi Bozhji", a od Kaina zli i nechestvi - "sinovi chovechki".
Na pochetokot potomcite na Sit zhiveele oddelno od potomcite na Kain i ja chuvale verata vo Boga i idniot Spasitel, no podochna zapochnale da zemaat zheni od potomcite na Kain, od koi primile loshi obichai, se razvratile i zaboravile na Boga. Taka nastanale i nefilite. Vo Bitie (6:4)imeno se govori za toa vreme (pred Noe i potopot) i za lugjeto so gjinovski rast, koishto nastanale preku meshanje na Sitovite so Kainovite potomci. Noe bil edinstven praveden potomok na Sit, dodeka drugite se razvratile i bile pogubeni vo potopot. Svakjanjeto deka nefilite bile angeli i sl., e sosem pogreshno. |
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ники, се обидувам да најдам инфо за ова што го пиша во врска со тоа дека дел од децата на Адам и Ева го имале Светиот Дух, а останатите не, но без успех. Мислам дека мешаш меѓу имање на Светиот Дух и имање на Божја наклоност... (Авел vs. Каин)
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikki, православните толкувања, гледно од аспект на Библијата, се погрешни. Еве зошто:
1. По падот на Адам и Ева во грев сите го изгубиле Светиот Дух, а не само дел од нивните деца. Светиот Дух единствено бил во Божјите слуги - пророците и преку нив Бог им зборувал на луѓето.
2. Пред потопот немало Закон. Законот дошол дури во времето на Мојсеј.
Остави го за момент православието и земи читај од Божјиот Збор - Библијата
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
По православните толкувања дел од децата на Адам и Ева го носеле Св Дух, овие се нарекувале Синови Божји
А останатите го изгубиле Св Дух, овие се нарекувале синови човечки (човечки ќерки) Се работи за мешање на две човечки племиња, а не за мешање на ангели и човечки ќерки Децата од овие мешани бракови (Нефилмимите) биле многу силни, големи, но во Божјите очи не биле добри Затоа покасно Господ го праќа потопот во времето на Ное и го намалува човечкиот век на живеење За да не се злоупотребува Силата на Св Дух од непослушни луѓе Сепак за нас останува недовоно јасно кои биле заповедите Божји во она време пред потопот Се верува дека Бог зборувал преку Св Дух, преку Синовите Божји и ги советувал луѓето како да живеат на земјата Но бидејќи немало послушност, се случил потопот и големото намалување на годините, од илјада на 70 (приближно) Изменето од Nikki - 24.Август.2008 во 01:53 |
|
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Nefili" se dzhinovi ili divovi, t.e. lugje so dzhinovski rast. "Bozhjite sinovi" se potomcite na Sit (praveden sin na Adam i Eva), a "chovechkite kjerki" se potomcite na Kain. Изменето од Asya - 24.Август.2008 во 02:12 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И што беа нефилите?
|
|
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зашто и Христос умре еднаш за гревовите, Праведен за неправедните, за да нè приведе при Бога; навистина, Тој, Кој беше убиен во тело, оживе Духом;во Него, Тој отиде тогаш, и објави на духовите во Подземјето;кои беа непокорни некогаш, кога Божјото трпение ги чекаше во Ноевото време, додека се градеше ковчегот, во кој само малку од нив, односно осум души, се спасија преку водата. (1 Петрова 3:18-20) ШТО МИСЛИШ, КОИ СЕ ОВИЕ ДУХОВИ ВО ПОДЗЕМЈЕТО? |
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Све је код њих мутно, па и то!
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е ово је јасан знак да има нешто мутно ту! Нико да смогне храбрости па да нам каже шта су то нефили. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
maria_magdalena, јас знам каде можеш да ја најдеш оваа книга за ефтина цена. А исто така можам и јас да ти ја позајмам доколку сакаш само да прочиташ за нефилимите.
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Споменати се во една книга што јас ја добив од пријател. Се вика Одговори на најчесто поставуваните прашања за создавањето на светот и потоа.(така нешто) Незнам каде може да ја најдеш, ама има добар текст на оваа тема.
|
|
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Доколку некој знае да ми посочи некоја црковна литература каде се споменати нефилите-би била многу благодарна (некои преданија, апокрифни евангелија и слично кои би ги нашла во црковните библиотеки)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |