IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 72>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 13:34
Originally posted by Vlade Vlade напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Влечка, јас најбратски сакав да ти укажам дека според Христовото учење во Библијата крштевањето на бебињата е крајно неисправно.
Ако ти тоа го сфати како судење, најискрено ти се извинувам, не беше ништо лично, таква е темата (Крштевање на Бебиња).
Но сепак ми мило што го препозна ова учење како ерес и сега дискусијата се врти во тоа дали треба или не треба да им се суди на оние кои ја практикуваат таа постапка.

Vo Biblijata ne pisuva i deka ne treba da se krstevaat bebinja. Vprocem apostolite krestevale celi semejstva, vklucuvajki gi tuka i decata.

Во Библијата пишува дека на крштевањето му предходи примање на Словото (Евангелската порака), покајание и вера во Исус Христос - работи што едно бебе не може и нема капацитет и доволна зрелост да ги направи!

Апостолите крштевале семејства, но во сите 10-20 примери не е наведен ни еден единствен пример на крстено бебе.
Ако јас речам дека целото мое семејство се добри возачи дали тоа значи дека и бебето е возач или треба експлицитно да кажам , целото семејство освен бебињата (па секој да ми се смее на мојата непотребна експлицитност)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:59
Ако разоворов е за крштевање на деца - тогаш 100-пати претходно реков - ајде да го погледнеме библиското учење за крштевањето! Инаку, кога претходно го образложив библискиот став по ова прашање - немаше контра аргументи. А сега ја имаме повторно секташката дефиниција - демек Библијата не дозволувала крштевање на бебиња! Затоа - добро е да се затвори темава, па секој нека си прочита и нека си одлучи како сака.
Без коментар
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:45
Цитирај
тогаш од каде вродените болести?

Од грешната телесна природа која ја наследуваме од мама и тато Wink

Ангелче како и сите кои го читаа топикот не еднаш прочитаа како тврдиш дека децата не го носат товарот на родителите или ги сменуваш протестантските толкувања како што ќе ти притреба.
Еве што не убедуваше досега

Евангелос: Демек заради некој тежок грев на родителите, сега бебето ни криво ни дужно ќе гори во пеколот цела вечност.
Знаев дека не веруваме во ист Бог! Затоа и не можеме да се усогласиме и да се разбереме на форумов, имаме 2 различни Бога.
Мојот Бог не е садистички и неправеден како твојот.
Еве што вели Мојот Бог во Мојата Света Книга

Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре.
Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност."
Езекиел 18:20

Колку пати ни го цитираше овој старозаветен текст за да докажеш дека децата во времето на Новиот Завет нема да ги носат повеќе гревовите на родителите. А сега пак почна да го кажуваш обратното.
Ангелче не не учеше ли досега Евангелос дека децата не го носат гревот на родителите? Ќе си дозволиш ли една превртлива еретичка да те влече за нос со своите измислици. Angry
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:33
Цитирај
Влечка: Zasto kjutite, ne si ja izdavate povrzanosta so drugite evangelisti.
Ama ako... si doagjam ja brzo vo MK, pa kje se rasprasam DIREKTNOLOLLOLLOL

Евангелос: Ме потсетуваш на сард, кој кога нема библиски аргументи за да брани некој "право"славен став, одма ја менува темата кон деноминации, национализам, политика...LOL

Сите вистински христијани се поврзани во Телото Христово преку Главата-Христос!
А вистинските приврзаници за таа Глава можат да се распознаат по тоа дали ги води таа Глава-Христос т.е. дали се придржуваат до Неговото учење запишано во Библијата или пак се приврзани за свети овој, свети оној и се водат по човечки преданија.

Некој друг "библиски" аргумент за крштевање на бебиња? LOL

Секое прашање најдиректно сум го одговарал. А знаеме кој досега бега од тоа да одговори на прашања и не само што бега од прашања туку бега и од тоа да поставува прашања. Зошто се откажа од тоа да ми поставуваш прашања во темата: „Единството во Црквата и како се раѓа ереста!“ доведи ме до беизлез или дозволи ми со неколку прашања да те доведам до безизлез. Дали броевме колку пати доега твоето протестантско рационалистичко човечко толкување се најде во безизлез пред толкувањето на Светиот Дух на Светата Православна Црква.

Изменето од sard - 02.Јули.2007 во 11:34
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
dzuli Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dzuli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:33
A be luge dzabe se raspravate,na krajot na kraistata seto toa e licen izbor.Jas sum majka,i moj izbor e dali na deteto moe ke mu ja prenesam mojata vera.Se soglasuvam so stavovite deka bebeto samo ne e sposobno da odlucuva za svojata veroispovest,no jas kako roditel sakam da mu ja vdahnam taa vera vo srceto od prviot mig.I iskreno koga e krsteno deteto,jas veruvam deka Gospod mi go cuva od zlo.I sakav da iskomentiram na muabetot deka ako nekoj izgubil bebence pred da e krsteno,da ne se sekira,toa avtomatski odi kaj Gospod.Od kaj da znam deka ne otislo kaj Alah ili kaj Buda ili Zevs?Toa ne e opredeleno vo nikoja vera,t.e. izgubeno e,ne pripaga nikade.A ponatamu koga deteto moe ke porasni,toj moze slobodno da bira dali ke veruva vo Gospod ili ke ja smeni verata.
Love is all around you,you just need to see it.
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:31
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Влечка, јас најбратски сакав да ти укажам дека според Христовото учење во Библијата крштевањето на бебињата е крајно неисправно.
Ако ти тоа го сфати како судење, најискрено ти се извинувам, не беше ништо лично, таква е темата (Крштевање на Бебиња).
Но сепак ми мило што го препозна ова учење како ерес и сега дискусијата се врти во тоа дали треба или не треба да им се суди на оние кои ја практикуваат таа постапка.

Vo Biblijata ne pisuva i deka ne treba da se krstevaat bebinja. Vprocem apostolite krestevale celi semejstva, vklucuvajki gi tuka i decata. I bebinjata spagjaat vo narodite koi treba da primaat krstenie. Ne gledam nikakov problem vo toa i bebinjata od malecki da bidat rakovodeni od Hrista. Jas mojot sin sakam uste od mal ne samo da slusa za Gospoda, tuku direktno i neposredno da se vospituva i da se hrani od Negovata licnost. So krstenieto na bebeto ne mu se uskratuva slobodata, tuku toa uste od mali noze poprima uste edna dobrina i korisna navika.

Primer mojot sin pred nekoe vreme napravi kratok spoj vo elektricna pecka, ako cekav toj da sfati deka toa e loso, kade ke mi bese rabotava, pa zatoa vednas mu ja skrativ "slobodata" so toa sto gi otstraniv site metalni predmeti od negov domet. Toj placese i se zalese poradi ova, no toa go napraviv za negovo, moe i opstoto dobro na covestvoto.
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:27
Originally posted by здраво здраво напиша:

treba da se sudat ereticite,  sto go zaveduvaat narodot, i gi vodaqt lugjeto vo pekolot.

Za toa duplo kje im bide sudeno...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:26
Jas procitav (i toa kaj evangelisti koi se ZA krstevanje na bebinja) deka roditelot kako sto odlucuva sto kje jade deteto negovo, sto kje nosi, koe skolo kje go posetuva itn., isto moze da odluci i da go krsti...

Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:19
treba da se sudat ereticite,  sto go zaveduvaat narodot, i gi vodaqt lugjeto vo pekolot.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 10:58
Originally posted by влечка влечка напиша:

Pa ti ako si tolkav VERNIK, ne bi trebalo da se grizis voopsto...

Ima koj da sudi za propagiranje ERES... NELI??? Ili ne veruvas???

Христос при вознесувањето ни заповеда да ги учиме народите на сето она што Тој ни го заповедал (Матеј 28:19), а едно од Христовите учења е учењето за крштевањето.

Прочитај го посланието на Павле до Коринтјаните и ќе видиш како тој скоро секоја втора реченица таму ги "суди" (поточно поправа) за еден куп ереси што тие таму ги правеле.

Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 10:57
ta si pravel muabet so protestant --ta   so kamen   isto!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 10:51
Pa ti ako si tolkav VERNIK, ne bi trebalo da se grizis voopsto...

Ima koj da sudi za propagiranje ERES... NELI??? Ili ne veruvas???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 10:47
влечка, отвори си посебна тема за твоите "евангелисти" и таму спамирај со разни сликички
тука темата е крштевање на бебиња и се очекуваат библиски аргументи за или против таа ерес.

Штом гледам дека се исмејуваш со крштевањето на бебиња, и наместо да го браниш тој ерес, ти ја напаѓаш тааа квази-доктрина и кај другите, изгледа најпосле сме на иста страна Smile

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.