|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 72> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Библијата пишува дека на крштевањето му предходи примање на Словото (Евангелската порака), покајание и вера во Исус Христос - работи што едно бебе не може и нема капацитет и доволна зрелост да ги направи!
Апостолите крштевале семејства, но во сите 10-20 примери не е наведен ни еден единствен пример на крстено бебе.
Ако јас речам дека целото мое семејство се добри возачи дали тоа значи дека и бебето е возач или треба експлицитно да кажам , целото семејство освен бебињата (па секој да ми се смее на мојата непотребна експлицитност)
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако разоворов е за крштевање на деца - тогаш 100-пати претходно реков - ајде да го погледнеме библиското учење за крштевањето! Инаку, кога претходно го образложив библискиот став по ова прашање - немаше контра аргументи. А сега ја имаме повторно секташката дефиниција - демек Библијата не дозволувала крштевање на бебиња! Затоа - добро е да се затвори темава, па секој нека си прочита и нека си одлучи како сака.
|
||
Без коментар
|
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ангелче како и сите кои го читаа топикот не еднаш прочитаа како тврдиш дека децата не го носат товарот на родителите или ги сменуваш протестантските толкувања како што ќе ти притреба. Еве што не убедуваше досега Евангелос: Демек заради некој тежок грев на родителите, сега бебето ни криво ни дужно ќе гори во пеколот цела вечност. Знаев дека не веруваме во ист Бог! Затоа и не можеме да се усогласиме и да се разбереме на форумов, имаме 2 различни Бога. Мојот Бог не е садистички и неправеден како твојот. Еве што вели Мојот Бог во Мојата Света Книга Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност." Езекиел 18:20 Колку пати ни го цитираше овој старозаветен текст за да докажеш дека децата во времето на Новиот Завет нема да ги носат повеќе гревовите на родителите. А сега пак почна да го кажуваш обратното. Ангелче не не учеше ли досега Евангелос дека децата не го носат гревот на родителите? Ќе си дозволиш ли една превртлива еретичка да те влече за нос со своите измислици. |
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секое прашање најдиректно сум го одговарал. А знаеме кој досега бега од тоа да одговори на прашања и не само што бега од прашања туку бега и од тоа да поставува прашања. Зошто се откажа од тоа да ми поставуваш прашања во темата: „Единството во Црквата и како се раѓа ереста!“ доведи ме до беизлез или дозволи ми со неколку прашања да те доведам до безизлез. Дали броевме колку пати доега твоето протестантско рационалистичко човечко толкување се најде во безизлез пред толкувањето на Светиот Дух на Светата Православна Црква. Изменето од sard - 02.Јули.2007 во 11:34 |
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
dzuli
Нов член Регистриран: 01.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 4 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A be luge dzabe se raspravate,na krajot na kraistata seto toa e licen izbor.Jas sum majka,i moj izbor e dali na deteto moe ke mu ja prenesam mojata vera.Se soglasuvam so stavovite deka bebeto samo ne e sposobno da odlucuva za svojata veroispovest,no jas kako roditel sakam da mu ja vdahnam taa vera vo srceto od prviot mig.I iskreno koga e krsteno deteto,jas veruvam deka Gospod mi go cuva od zlo.I sakav da iskomentiram na muabetot deka ako nekoj izgubil bebence pred da e krsteno,da ne se sekira,toa avtomatski odi kaj Gospod.Od kaj da znam deka ne otislo kaj Alah ili kaj Buda ili Zevs?Toa ne e opredeleno vo nikoja vera,t.e. izgubeno e,ne pripaga nikade.A ponatamu koga deteto moe ke porasni,toj moze slobodno da bira dali ke veruva vo Gospod ili ke ja smeni verata.
|
||
Love is all around you,you just need to see it.
|
||
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo Biblijata ne pisuva i deka ne treba da se krstevaat bebinja. Vprocem apostolite krestevale celi semejstva, vklucuvajki gi tuka i decata. I bebinjata spagjaat vo narodite koi treba da primaat krstenie. Ne gledam nikakov problem vo toa i bebinjata od malecki da bidat rakovodeni od Hrista. Jas mojot sin sakam uste od mal ne samo da slusa za Gospoda, tuku direktno i neposredno da se vospituva i da se hrani od Negovata licnost. So krstenieto na bebeto ne mu se uskratuva slobodata, tuku toa uste od mali noze poprima uste edna dobrina i korisna navika. Primer mojot sin pred nekoe vreme napravi kratok spoj vo elektricna pecka, ako cekav toj da sfati deka toa e loso, kade ke mi bese rabotava, pa zatoa vednas mu ja skrativ "slobodata" so toa sto gi otstraniv site metalni predmeti od negov domet. Toj placese i se zalese poradi ova, no toa go napraviv za negovo, moe i opstoto dobro na covestvoto. |
||
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za toa duplo kje im bide sudeno... |
||
ultra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas procitav (i toa kaj evangelisti koi se ZA krstevanje na bebinja) deka roditelot kako sto odlucuva sto kje jade deteto negovo, sto kje nosi, koe skolo kje go posetuva itn., isto moze da odluci i da go krsti...
|
||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
treba da se sudat ereticite, sto go zaveduvaat narodot, i gi vodaqt lugjeto vo pekolot.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Влечка, јас најбратски сакав да ти укажам дека според Христовото учење во Библијата крштевањето на бебињата е крајно неисправно.
Ако ти тоа го сфати како судење, најискрено ти се извинувам, не беше ништо лично, таква е темата (Крштевање на Бебиња).
Но сепак ми мило што го препозна ова учење како ерес и сега дискусијата се врти во тоа дали треба или не треба да им се суди на оние кои ја практикуваат таа постапка.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Христос при вознесувањето ни заповеда да ги учиме народите на сето она што Тој ни го заповедал (Матеј 28:19), а едно од Христовите учења е учењето за крштевањето.
Прочитај го посланието на Павле до Коринтјаните и ќе видиш како тој скоро секоја втора реченица таму ги "суди" (поточно поправа) за еден куп ереси што тие таму ги правеле.
|
||
|
||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ta si pravel muabet so protestant --ta so kamen isto!
|
||
|
||
ultra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa ti ako si tolkav VERNIK, ne bi trebalo da se grizis voopsto...
Ima koj da sudi za propagiranje ERES... NELI??? Ili ne veruvas??? |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
влечка, отвори си посебна тема за твоите "евангелисти" и таму спамирај со разни сликички
тука темата е крштевање на бебиња и се очекуваат библиски аргументи за или против таа ерес.
Штом гледам дека се исмејуваш со крштевањето на бебиња, и наместо да го браниш тој ерес, ти ја напаѓаш тааа квази-доктрина и кај другите, изгледа најпосле сме на иста страна
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |