|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вегеетаријанска лазања
Вегетаријанската лазања е едно од оние јадења кои не само што се добри по вашето здравје, туку се и неверојатно вкусни. Иако се вика лазања, сепак е ослободено од „тежината“ на тестенините. Во комбинација со крцкаво парче леб, бргу ќе стане омилен семеен рецепт.
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лазањи со мелено месо
Главицата кромид ситно ја сецкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло. Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме меленото месо и промешуваме.
Доматот го сечкаме на парчиња и го додаваме во тавата на оган. Зачинуваме со вегета, го додаваме ориганото, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Бешамелот - Во тенџере на оган со растопен путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Мешајќи со лажица во тенџерето го додаваме млекото. Откако бешамелот ќе ја добие потребната густина, го додаваме во тавата со месото на оган и промешуваме. Ред лазањи, претходно обарени во зовриена вода (зависно од видот) ги редиме ставаме во намрсена тава. Врз лазањите со лажица ставаме од филот со меленото месо. Врз филот нанесуваме од доматниот сос. Врз сосот ги ставаме преостанатите лазањи. Врз лазањите го нанесуваме преостанатиот фил. Во тавата налеваме 100 мл. вода и ја протресуваме тавата. На ситно го рендаме кашкавалот. Изренданиот кашкавал го нанесуваме врз филот на тавата. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 60-тина минути на температура од 200 степени. |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шпагети со лосос Потребно: 400 г шпагети |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тестенини со прелив и пилешко
Потребно е: - 500 грама тестенини - 5 пилешки карабатици - 5 пилешки џигери - 4 лажици исечкан кромид - 4 лажици морков - 4 лажици целер - 700 грама пулпа од домат - Магданос - Зејтин - Сол - Црн бибер Подготовка: Измијте ги убаво карабатиците и исечете го секој на два дела (заедно со коските). Ставете ги во длабок сад за готвење со малку вода (околу 10-15 децилитри), така што коските ќе бидат на дното на садот и гответе на не толку многу загреана рингла додека целата вода да испари. Потоа додадете го исецканиот зеленчук и пилешкиот џигер и сето тоа дејствувајте го околу 15 минути на 3 лажици зејтин. Следно што треба да направите, е да ја додадете пулпата од доматот, посолете и наизменичко истурете го црниот бибер и додадете го ситно исецканиот магданос. Истурете малку топла вода, затворете го садот и оставете го да се вари околу 40-45 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
_Лазања ’’Болонезе____________________________________________________
За бешамелот:
1 литар млеко 100 гр. брашно 100 гр. путер 1 лажица вегета јајце сол и бибер по вкус 200 гр кашкавал За лазањите: ________________________________________________________-
Бешамел Фил: Го пржите месото во маслото и кога ќе омекне го додавате магданосот, ловорот, рузмаринот, доматното пире, вегетата, пола чаша вода и сето тоа го динстате околу 15 до 20 мин. Во ватростална чинија намачкана со масло ставате ред лазањи (пред тоа малку сте ги обариле), ред месо и ред бешамел,и се така додека не ги потрошите состојките. Последниот ред треба да е прелиен со бешамел и на крај ставате пармезан. Лазањите ги печете 30 минути во загреана рерна на 220 степени |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Канелони со шпаргли и сусам
Потребни Состојки: - 1 кг шпаргли - 1 мал црвен кромид - 20 гр путер - 150 гр рикота - 7 лажици рендан пармезан - 100 гр павлака за готвење - 2 лажици сусам - 200 гр свежо тесто со јајца - Мускатно оревче - Маслиново масло - Сол - Бибер Подготовка: 1. Изчистените шпарги измите ги и варете ги на пареа 10-15 мин, па крупно исечете ги. Исечениот кромид динстајте го на путер. Додадете ги шпарглите, сол и бибер и варете околу 3-4 мин. Кога ќе се олади, додајте ја рикотата и 4 лажици пармезан. 2. Помешајте 3 лажици пармезан и павлака, мускатното оревче, сол и бибер. Пропржете го сусамот во тавче без додатоци. 3. Тестото исечете го на 12 квадрати од по 12 цм. Варете ги 3 мин. во зовриена солена вода во која сте ставиле 2 лажици зејтин. Извадете го секое парче посебно и редете на крпа. Во средината на секој квадрат со слаткарски шприц стиснете малку од филот. Свиткајте ги во ролат каналоните и наредете ги во огноотпорна тава намачкана со путер така да спојот го ставите оддолу. 4. Повторете ја предходно опишаната постапка со сите канелони, а од горе ставете павлака помешана со пропржениот сусам. Покријте со фолија и печете 15 мин. на 200 степени. Извадете ја фолијата и оставете неколку минути да се запече и добие румена крцкава коричка. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Potpeceni tortelini
Potrebno 300 g tortelini 200 gr. vareni patlidzani(salca) 3 pipirki 125 gr ne mnogu solen kashkaval 1 lazica puter 1 lazica origano Tortelinite podgotvete gi spored upatstvoto na omotot.Piperkite iscistete gi od semki i iseckajtegi na kockicki.Kashkavalot isecete go na tenki livcinja.Stopete go puterot vo tavce, pa vo nego poprzete gi piperkite.Potoa vo piperkite dodadete gi patlidzanite i origanoto, pa seto ova kratko proprzete go.Namastete ja tavata.Tortelinite iscedete gi i rasporedete gi vo tavata,Prelijte gi so sosot od patlidzani a odozgora rasporedetegi parcinjata od kashkaval. Tortelinite potpcete gi vo zagreana rerna na 200°C , no vnimavajte ne smeete predolgo da gi pecete za da ne se prevarat testeninite. |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
babyy
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Крем лазањи со спанаќ......хмммммм 1Пакување тесто за лазањи
1кг.спанаќ
800мл.густ сос од домати(ТОматино)
250гр.шолто сирење или кашкавал
800мл.млеко
1главица кромид
2-3чешниња лук
сол,црн пипер,црвен пипер
зејтин
маргарин
3-4 лажици брашно
Во сад се става млекото,брашното,сол и црн пипер и малку од сирењето или кашкавалот.Се вари на тивок оган(да врие 2 мин)и се трга на страна.
Спанаќот се чисти,се бланшира во солена вода,се цеди и ситно се сецка
ТЕстото за лазањи се обарува во вода со малку зејтин (околу3мин)
Кромидот се сецка,се прши во врел зејтин додека не омекне,се додава лукчето сецкано и спанаќот.Се пржи околу 3 минути.Во оваа смеса се става 1/3 од бешамелот.
Во земјено правоаголно тавче намачкано со маргарин се става од сосот од сомати па површината се покрива со тесто за лазањи,се става од филот со спанаќ,бешамел,рендано сирење(или кашкавал),па пак тесто,сос од домати.....се така додека да се потроши целиот материјал.Се завршува со рендано сирење или кашкавал.Се пече на 220 степени околу 45 мин....
|
|
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |