|
ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД .... |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 18> |
Автор | ||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас ништо не преведив сам од себе. Како што ми го објасни, така и го преведов....
...и навистина глупо излезе. А за тоа кој ги испомешал лончињата во главата, се гледа според објаснувањата... Со почит, Госпел. |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се гледа дека си ги испомешал лончињата во главата,ама нејсе постов нека остане како сведоштво на твојата интелигенција и разбирање на арапската граматика, која овде маестрално глупо ни ја преведи на македонски. П.С. Уште да се обидеш да му вметнеш падежи на македонскиот јазик ќе бидеш печен за Нобеловата награда. |
||
gospel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ДЕШАД,
Е ПА НИЕ ВЕЛАМ ДЕКА НЕ Е ТАКА. НИЕ МИСЛАМ ПОИНАКУ ОД ВАС. АКО И к*рАНОТ ГО РАЗБИРАТЕ КАКО ШТО НИЕ НАПИШАВ, ТОГАШ СТЕ СВРШИЛЕ ГОЛЕМА РАБОТА. (инаку каде што стои НИЕ треба да биде ЈАС) ова го напишав од почит кон соговорникот, па затоа користев Ние и Вие. Изменето од gospel - 21.Јули.2008 во 23:22 |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Де бе Дешаде, мора ли стално негативен контекст да ми наоѓаш... сакав да кажам - подобро е да не навлегуваме во дискусија за Троиството, зашто пак ќе почнат старите дискусии и расправии, а добро знаеме дека никаде нема да не одведат... имаме веќе искуство со тоа. Никаде и никогаш не сум рекол, нити помислил дека во к*ранот има Троиство... |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vidi vaka, Svetata Troica e malku teska za razbiranje, posebno za pripadnicite na drugite religii( sto e sosem normalno neli-barem spored mene). A toa deka nie si veruvame vo principot koj go kaza ne se soglasuvam, zatoa sto seto nase veruvanje ne e spored toa kako na nekoj ke mu se soni noke, tuku e potkrepeno so citati od Biblijata i so mosne seriozen priod kon toa prasanje od strana na Svetata Crkva.
A za ponatamosno prodolzuvanje na diskusijata se solgasuvam, samo kazi tema, potocno postavi ja , za da bide se vo soglasnost so redot i poredokot na ovoj forum. I ne se raboti za doblest tuku za dobra volja i megusebna pocit...sto se nadevam site ke ja pokazeme. Pozdrav |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Демек со ова му влегуваш в положение на Госпел.Демек има индикации за тоа и во к*р,анот. Жал мие што ќе ве разочарам АМА НЕМА. А за другото појаснив погоре зошто така се употребува заменката, а ти моде ако се држеше до критериумите кои ти ги прилепи Маре на темата за Стариот Завет ќе имаше доблест да го потврдиш мојот одговор,затоа што тоа е така. А во овој случај...ме разочара |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убаво викам ја дека не треба да влегуваме во дискусија за Троиството.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според предвидувањата на Маите.
Е кај ти текна Шумадинче на ова. |
||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Izvini.. Buraz.. Ti chekash nekoj da ti odgovori na Vakva Zbrka ?
Odgovorot ke go dobiesh na 21.12.2012
|
||
Nothing Remains !!
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова важи и за Кинг.
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Иако прашањето ти е оф топик,сепак ќе ти објаснам,бидејќи ова појаснение е потребно поради оние читатели кои не го разбираат духот на арапскиот јазик. Аллах џ.ш. за Себе го користи првото лице на множина НИЕ,а исто така и првото лице на еднина ЈАС. Причината за тоа лежи во одликите на арапскиот јазик.Во арапскиот а и во некои други јазици (староеврејски, види цитати од Стариот Завет,каде Бог исто така се обраќа во прво лице множина )приликом искажување почит и величенственост, понекогаш се користи и прво лице множина НИЕ, која всушност се однесува на прво лице еднина ЈАС. Како што во нашиот јазик,така и кај мнозинството останати јазици од почит кон соговорникот вообичаено се користи второ лице множина ВИЕ, наместо второ лице еднина ТИ. Е за разлика од ова во арапскиот има и за себе такво нешто, а тоа е како што спомнав употребата на прво лице множина НИЕ наместо прво лице еднина ЈАС кога станува збор за себе. Тука не станува збор за никаква множина на богови или алузија на Светото Тројство. Поздрав. |
||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
gospel
so ova dokaza deka ne go znaes nacinot na koj bile objavuvani objavite do pratenicite.... iako e ova veke objasneto da ne talkas po forumov ke ti objasnam nakratko.... dzebrail e melek (angel) koj e stvoren od strana na edinstveniot bog samo za taa namena, da mu gi dostavuva knigite na pejgamberite... znaci ti sega tuka citirase zborovi koi bog mu gi kazal na dzebrail i ovoj mu gi dostavil i mu gi kazal na muhammed s.a.v.s..... za da nemas dvoumica eve ti izvadok sto k*ranot kazuva za edinstveniot bog vo sure ihlas... reci bog e eden on e utociste na se niti e roden niti rodil i nikoj ne mu e raven. so ovie nekolku aeti(recenici) mnogu jasno kratko i ednostavno e kazano bitieto na edinstveniot bog i poveke ni duh ni sin ni nisto eden i edinstven... so izvinuvanje do moderatorite... da ne talka covekot mnogu... |
||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
||
gospel
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ДЕШАД,
Ме интересира една работа, зошто секаде низ к*ранот кога Алах се обраќа вели „Ние“ а не „Јас“? Зошто зборува во множина, а не во еднина? Ако Алах е еден тогаш треба да каже Јас, а ако е множина тогаш Ние. Еве само еден пример, да не ги набројувам бидејќи ги има премногу. Ние на Муса му дадовме Теврат (Тора), и по него испративме ред пејгамбери (пратеници), од синовите Израилеви. И на Иса (Исус) синот на Мерјем му дадовме јасни чуда и го поддржавме со Џебраил....... Сура Ел-Бекара 87 ајет(Стих) Ти ги објавивме, о Мухамед, Нај јасните ајети, кои ја докажуваат вистинитоста на твоето пратеништво... (Сура Ел-Бекара 99 ајет) Се употребуваат зборовите НИЕ, МУ ДАДОВМЕ, ТИ ГИ ОБЈАВИВМЕ, ГИ ПОДДРЖАВМЕ, ИСПРАТИВМЕ. Инаку да нагласам дека овие зборови се „на Алах“. Поздрав. |
||
fileo
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мравката нека се обиде да го разбере човекот како дише, како гледа со тие очи, зошто човекот не живее во земја како мравката?
човекот е посовршено суштество од мравката, мравката може да разбере толку колку што и собира умот. нели сме ние како мравки во споредба со Бога? |
||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |