|
Свински грип |
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Автор | ||||||
Omar
Сениор Too young to die... Регистриран: 22.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 12633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Eeeej sto rece?? Devojko dali si ti svesna deka zboruvas sosema pogresno??? Velis kolku soobrakjajki taka -- e zatoa se voveduvaat eden kup zakoni vo soobrakjajot zaradi toa,,, toa ti e nesto od ne vnimanie kako i SIDAta isto taka... Znaci ke nastradash, ke se zabolis ama oti OTI SI BIL/A NEVNIMATELEN/A.. Taka??? E gripot devojko se siri od covek na covek... Ke vleze zabolen ucenik vo amfiteatar a ni toj nema da znae i opaaa po nekoj den site sto bile 90% zaboleni... I toa tebe nema da ti stvori panika??? |
||||||
IQ
Сениор Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
samo go panichat narodo. kolku lugje umirat bre sekoj den od soobrakjajki pa ne gledam nekoj da prestanal da voze poradi toa. kolku luge umirat od sida, pa pak ne im doaga pamet na lugje i se onaduvaat bez zash*tat so sekogo, i sea se pojavil na drugio del od zemjata nekako si grip i site panika ajdeeeeeee. ma gluposti bre!
panichea i za onaj kokoshkinio, pa sho bide? nishto! me nerviraat vakvi gluposti vekje. |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=107859
Изменето од macedon_alex - 30.Април.2009 во 00:01 |
||||||
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
|
||||||
karolin4e
Нов член Регистриран: 15.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
e ovie bolesti stvarno preteruvaat... prvo pticij grip sea pak ovoj... koga ke ziveeme vo mir... sekogas mora od nesto da se plasime... nekoi luge izgleda mnogu si igraat so hemijata...
|
||||||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
samo izbegnuvajte kontakt so amerikanci i opasnost nema ... pogolemi svinji od niv nema .... a zgora na se , sekoj virus koj e smrtonosen po ludjeto doadja od kaj niv
|
||||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Denovive na SKY NET ke ima intervju so doktor Ivanco Naletovski od veterinarniot fakultet vo vrska so Svinskiot grip.
|
||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Американскиот "ONLINE JOURNAL" објавува дека двајца угледни новинари кои разговарале со високорангирани личности во ОН и во СЗО соопштиле дека новиот сој вирус на свински грип е резултат на вештачки произведен патоген кој може да доведе до пандемија.
"Вирусот А-H1N1 има одредени трансмисиони 'вектори' што упатува на тоа дека новиот вирус на грип е генетски модифициран како воено-биолошко оружје", наведува ( како што е наведео) неименуван врвен научник при ОН кој смета дека смртоносната ебола, HIV вирусот и актуелниот A-H1N1 вирус се биолошко оружје, јавува новинарот на "ONLINE JOURNAL" од Мексико Сити Како доказ за своето твдење научникот наведува дека меѓу свињите нема регистрирани случаи за инфекција со A-H1N1 вирусот иако вирусот од свињите се пренел на човекот и понатаму се шири меѓу луѓето. Центрите за контрола и превенција на болеста наведуваат дека вирусот се состои од сегмент на гени на северноамериканските свињи, дел од вирусот на птичјиот грип, дел од вирусот на човечкиот грип и сегмент од евроазијскиот свински грип. Другиот,пак, новинар на "ONLINE JOURNAL" јавува од Џакарта дека званичниците на СЗО се заплашени од присуството на дел од генетскиот материјал на вирусот H5N1 во вирусот на свинскиот грип што би можело да значи дека новиот вирус на свински грип е генериран да би преоѓал од "една врста на друга". СЗО одржала вонредна седница во Женева и објавила дека вирусот A-H1N1 е "државно здравствено случување од меѓународно значење" Соопштено е, како што пренесува "ONLINE JOURNAL" дека СЗО ќе препорача рестрикција на патувањата во и од областите каде што е регистриран свинскиот грип Помошникот на генералниот директор на СЗО Кејџи Фукуда оценува дека сегашното избивање на свинскиот грип ширум светот претставува блага пандемија, но исто така предупредува и дека шпанскиот грип од 1918-та година, кој однесе милиони животи, исто така започнал благо. (Танјуг) |
||||||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И ПОКРАЈ СВИНСКИОТ ГРИП ТУРИСТИЧКИТЕ АГЕНЦИИ НЕ РАЗМИСЛУВААТ ДА ЈА ПРЕКИНАТ ИЛИ ПРЕНАСОЧАТ ТУРАТА НИЗ ЕВРОПА
"Апсолвентите се на редовна екск*рзија која се организира секоја година низ Европа. Сите се добро и ние сме во постојан контакт со водичите кои заминаа со нив", велат од туристичката агенција Дипломатик. Оттаму, додаваат дека дури вчера ги задолжиле водичите да ги информираат апсолвентите за свинскиот грип со цел тие да бидат повнимателни". Им дадовме инструкции сите апсолвенти кои се на оваа екск*рзија да избегнуваат контакти со странци, да внимаваат каде јадат и пијат и по можност да набават заштитни маски. Па свинскиот грип може да дојде и кај нас и тоа не е причина да ја прекинеме екск*рзијата, додаваат од Дипломатик. И од агенцијата Нехар турс велат дека ја следат ситуацијата и дека доколку оценат дека таа е алармантна ќе преземат мерки за безбедно враќање на апсолвентите. "Родителите не треба да стравуваат бидејќи ние ја следиме ситуацијата", велат од ТА Нехар. Ниту едната ниту другата агенција не размислува да го прекине ова патување поради новонастанатата ситуација или пак да го пренасочат. Велат не било ништо страшно "За да ја прекинеме турата треба да ги прашаме апсолвентите дали сакаат или не. Ние не можеме таква одлука да донесеме", велат од агенциите. И додека од агенциите смируваат и сметаат дека нема причина за преземање на порадикални чекори, во Шпанија, каде токму овие наши студенти од 2 мај ќе престојуваат три дена, поради настанатата ситуација се одложи познатата Формула 1, објавија вчера шпанските медиуми. (Р.В.) ЗДРАВСТВЕНИТЕ ЕКСПЕРТИ СО ПРЕПОРАКИ |
||||||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
...od pipkata k*rtulivme,ama od crveniot veter..tesko bogami...
a mozebi, kako i obicno, kaj nas ne mozat takvi bolesti da vireat,nemaat podloga....od glad vednas virusot umira!
|
||||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Hmmmm......
Pak ......po moe mislenje ...... preraboti laboratorijata koja e zadolzena za drzenje ramnoteza vo svetot......... stom ne se uspesni vestacki stvaranje na voeni zarista ajde sega novitet od taa laboratorija.... fino spakuvano mutirano........ za da se nema lek......razbira se... Periodicno taa "laboratorija"..... ni pusta noviteti vo svetot potresuvajki go covestvoto od edna strana.... i dobar profit od "zagrizenite " od druga strana........ finooo...... so eden udar dve muvi...... Mene........ ne moze nikoj da me ubedi ..... deka toa e dojdeno tuku taka.... znam deka sve e mozno vo prirodata .... No i taa si ima nekoi pravila za mutiranje i inkubacija. nitu lokacijata kade sto se pojavi ne e slucajna........ Nekoj sto mu go ima frleno"merakot"..... na Predsedatelot na USA seto toa umesno go isplanira..... Faktot....... Rakuvanjeto na g-dinot Obama .... so meksikanski arheolog Felipe Soliz..... na 16 april vo antropoloski muzej vo Ciudad de Mexico... koj po 24h pocinal od ovaa "nenajdena virusna pojava"... ja digna Belata kuka na noze........ muzejot kako objekt zatvoren za turisti kako preventivna merka....... Smrtta na arheologot..... zavedena kako pnevmonija so fatalni posledici.... i toa preku nok........ kazuva mnogu sto sekoj komentar bi bil odvisen....... Predsedatelot po detalni analizi se custvuval dobro...... I sega ... aj koj ke me ubedi mene...vo prikazni za deca?? Samo sto faktot...... deka nikoj ne moze da ja kontrolira prirodata..... moze da ja skroti ....... ama nikako da ja kontrolira ...... ete izbega od kontrola mutiraniot virus..... i sega posledicite ni se jasni...... Taa ista " laboratorija"...... po nejziniot neuspeh na dobro isplanirana strategija ... ke go izvadi od sefot i lekot........ samo ne znam kolku vreme e potrebno........ Ili postoi "plan B" sto site ke go osetime??? Ne mi se veruva .......nie sme sitna riba....... koja se zanimava ...... dali hiruskite maski ke gi dademe po 15 ili 25 den... i spasot i spremnosta e tuka???? vo hiruskite maski??? Изменето од bijonse1 - 28.Април.2009 во 22:40 |
||||||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Македонски власти вчера го забранија увозот на свинско месо од сите
земји во светот, ги зајакнаа контролите на аеродромите и на граничните
премини по масовната паника од појавата на свински грип во Мексико, од
кој починаа над 100 лица, а инфицирани се повеќе од 1.600 луѓе.
Светските здравствени власти веќе алармират дека вирусот се раширил,
при што ги потврдија првите случаи во САД, Канада, Нов Зеланд, Италија
и Шпанија, инфицирани патници кои во изминатиот период престојувале во
Мексико, каде пред два месеци се јави овој мутиран вирус - комбинација
од човечки, свински и птичји грип. Македонското МНР вчера немаше
официјални информации дали наши граѓани престојуваат во оваа земја, но
одговорните во мексиканската Амбасада во Белград, која е надлежна и за
Македонија, изјавија дека во изминатите два месеци биле издадени седум
визи.
Македонските власти вчера ги смируваа граѓаните дека нема место за
паника, бидеќи подолго време во земјава не е увезено свежо свинско
месо, туку само замрзнато кое, пак, не е опасно по здравјето на луѓето. По информацијата дека вирусот веќе почна да се шири и во други
земји, македонските аеродромски власти ја подигнаа
здравствено-безбедносната состојба на трето ниво. Директорот за
безбедност на аеродромот, Александар Велики, Зоран Доревски, вели дека
аеродромската медицинска служба е подготвена за евентуално влегување на
патници со вирусни сиптоми. Според него, минимални се шансите заразен патник да дојде во земјава преку авиопревоз бидејќи немаме директни линии со потенцијалните жаришта, а истовремено ако патува транзит, таквото лице претходно веќе ги поминало ригорозните контроли што ги почнаа властите на европските аеродроми. Слични здравствено-безбедносни мерки се преземени на патните и железничките гранични премини. извор- Вечер |
||||||
Biba_G
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Кинески вирусолог Guan Ji, кој бил ангажиран во борбата против САРС и птичјиот грип, предупредува на можна пандемија на свинскиот грип.Тој смета дека ширењето на овој вирус меѓу луѓето не може да се запре за краток рок бидејки веќе има појава на случаи речиси во секој дел на светот. Микробите,како што се вирусите, стално мутираат и можат да разменуваат ДНК со други вируси со кои ќе дојдат во контакт, при што никој не знае дали тоа ќе ги направи повеќе или помалку смртоносни дотогаш.Вирусот H1N1 е комбинација на свинска, птичја и човечка ДНК. Guan истакнува дека овој вирус е сосема поинаков од сезонскиот човечки вирус на грип од типот H1N1. Тој оценува дека ова е скоро нов подтип додавајќи дека светот сосема се приближува кон пандемија благодарение на фактот дека новиот вирус доста ефикасно се пренесува меѓу луѓето СЗО моментално го класифицира овој вирус како "кризна ситуација по јавното здравје од меѓународно значење" кое може да прерасне во пандемија или глобално избивање на сериозна болест. Guan подвлекува дека таквата класификација мошне го загрижува знаејќи дека СЗО секогаш е крајно внимателна во своите дефиниции. (agencije/MONDO) |
||||||
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
|
||||||
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
||||||
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |