IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 22>
Автор
Порака Обратен редослед
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 22:41

Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Асја мислм дека сакаше да каже дека Молитвеникот би требало да ни биде пример како да се молиме, да го ползуваме кога ќе имаме потреба од него. Освен тоа на секоја молитва би можеле да и додадеме и наши сопствени елементи........

Добро ли сум те сфатила Асја? Ако не поправи ме за да се разбереме убаво......... 

Ех, да беше така арно ќе беше, ама за жал не е така.
Ткн. "православни" веруваат дека не треба ние, како што велиш, да додаваме сопствени елементи во молитвите од православните молитвеници туку да ги читаме такви какви што се, без никаква промена, од А до Ш и само така. Значи тие веруваат дека тие не се "пример молитви" како што ги нарекуваш, туку конкретни молитви кои треба да му се рецитираат на Бог.

Со други зборови, православните веруваат дека ти polzavce не можеш да му се молиш на Бог со сопствени зборови, туку ако имаш некаква мака, треба да си пребараш во молитвениците некоја молитва која најблиску ја опишува твојата мака (или благодарсност) и таа молитва да му ја прочиташ на Бог, а не онаа како што тие ја нарекуваат "грешната" која тлее во твоето срце и копнее да отиде во ушите на Бог.

Изменето од Pravoslaven - 01.Февруари.2009 во 22:42
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 21:10
Pa, "Oche nash" ne znachi "tatence", a Aba (Ava, mak.), na aramejski e "otec". Da se ima odnos kon Boga kako nebesen Otec, ne znachi deka treba da mu se obrakjame so "tatence". Kakva e taa vera bez strav Bozhji? Odnosot kon Boga treba da e pravilen, kako kon Bog.

Shto se odnesuva na molitvata "Oche nash", prethodno objasniv deka e upatena kon Otecot - prvo Lice na Presveta Troica, Koj nikoj go videl, nitu nekoj ima mozhnost da stigne do Nego vo otsustvo na Hrista (Hristos - Sinot Bozhji e edinstven pat kon Otecot).

Chitaj: "Oche nash", a ne lichen (sopstven) "moj tatence"! Zborovite treba da se chitaat i izgovaraat kako shto se napishani (kakvi shto se), i nikako ne smee da ne se iskrivuva nivnoto sushtinsko znachenje.

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 21:31
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 19:25
Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Немој да спиеш повеќе од седум часови.

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.
<font size="2" color="#000066">Поздрав Мики.Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет. Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник. Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби? <font size="2" color="#000066">Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? <font size="2" color="#000066">Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“.

Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“.

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители).

p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината.

Поздрав.
<font size="2" color="#000066">Miki, не велам дека нема убави “готови“ молитви, како што е на пример онаа “Господи, дај ми мирно да го приман се она што ќе ми го донесе денешниот ден...заборавив чија беше“ итн.И Давидовите Псалми, Мики, се своевидни молитви, зар неможеш да ја почувствуваш во нив болката и депресијата со која се соочувал Давид додека бил напаѓан од своите непријатели? Во Псалмите Тој Го вечича Бога, гледа во него утеха а често спонтано бара од Него заштита.Маката на Давид ги излеала овие преубави псалми.Е сега велиш треба да се користи православен молитвеник “Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што
„заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души
(кривоучители).
“Зошто да залутам бе Мики ако се молам усредоточено, со чисто срце искажувајќи Му ги на Бог моите најдлабоки потреби? Каде во молитвеник ќе најдам на пример таква индивидуална молитва како на пример “Господе, те молам излечи го Трајче ако ти е по волја, за да ти служи уште долго време, дај им мир на луѓето во Газа и утеши ги сите оние кои доживеаја катастрофални загуби, дај им надеж Господе, те молам помогни ми да добијам виза за патот за кој се спремам, те молам биди со лекарот додека го оперира Петко, те молам, чувај ги моите деца и сите деца од секакво зло додека се на училиште...“Мики, дали е Бог наш Отец? Абба? Татенце? Да, ексклузивно право имаме на тој збор...Зошто да му се обраќам со пишани фермани? Тебе децата како ти се обраќаат? На лист пишуваат? Тато, те молам, обезбеди ми пари за слободна овој месец, а потревбен ми е и нов учебник како и нова јакбна и патики, фала за се татенце, а те молам, помогни ми некако околу физика, неможам сам да ја совладам лекцијата....“ Зошто да залутам бе Мики? Па мене Бог ми Го покажал тој пат и за поинаков незнам, и не се сметам за залутана.

Nikoj ne ti ja brani tvojata privatna prosbena molitva, a mozhesh da mu se molish na Boga za se shto sakash. Za potrebite na hristijanite, duri i Crkvata izvrshuva molebni, koga se molime za zdravje, dobrobit i spasenie na spomenatite lichnosti. No, toa ne znachi deka ne e potreben Molitvenik. Naprotiv. Ako si pravoslavna hristijanka, treba da gi pochituvash pravilata na Pravoslavnata Crkva, i da gi primish nejzinite upatstva, vo toj kontekst, i molitveni. A ne da si izmisluvash svoe pravoslavie, vo koe Bog pretstavuva "tatence"!

Од ова се гледа дека навистина немаш однос кон Бог како кон Небесен Татко, што значи “Оче наш“ за тебе се само папагалски повторени зборови како и многуте претпоставувам, од твојот молитвеник.не%20вреден

Јас не го измислив тоа “татенце“ туку прочитај што значи прво Аба и чии се тие зборови-а потоа можеби ќе разбереш каков треба да биде нашиот однос со Бога. Можеби во тоа ќе ти помогне и ако продлабочено го проанализираш цепењето на црковната завеса во мигот на распнувањето на Христа...па и целото Негово учење.вртење%20со%20очи

Или за тебе Бог е Громовник со стап?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 19:16
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Asya, во Филипјаните 4:4 зборот "секогаш" не е во релација со молитвата.

Друго, ти не ги знаеш моите замисли за да знаеш што јас подразбирам под "духовна радост". Јас во мојот предходен коментар воопшто не се задржав околу објаснување на радоста, туку само потенцирав дека Божјиот Збор ни објаснува да се радуваме и тоа СЕГА, а не како што вели makarios "времето за радост ќе биде во Небесното Царство".

Радоста е еден од 9те плода на Светиот Дух, а христијаните го имаат Светиот Дух сега и Тој сега ги дава плодовите во нив. Значи Светото Писмо јасно говори дека времето за радост е СЕГА, а не како што вели нашиот соговорник makarios дека сега треба да плачеме, а времето за радост че било дури во Небесното Царство.

Vo Filipjani 4:4, zborot "sekogash" e vo relacija so molitvata. A kako chovekot da se raduva ako nema radost? Imeno, duhovnata radost e plod na postojanata molitva: "Raduvajte se sekogash, molete se postojano , blagodarete za se, zashto taa e voljata Bozhja za vas vo Hrista Isusa.

Shto se odnesuva na tvoite zamisli za duhovnata radost, jas i ne sakam da gi znam, no sam gi iskazhuvash preku sopstvenite svakjanja. Ete, sam velish deka duhovnata radost (za koja govori Sv. Pavle) ne e vo relacija so molitvata, t.e. mislish deka ne e plod na postojanata molitva. A chija zamisla e taa? Sigurno, ne na Sv. Pavle, koj jasno potvrduva koja e voljata Bozhja za hristijanite.

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 19:18
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 18:38
Ne mi e jasno sto e temava ????

Izgleda deka pak nekoj nekogo ubeduva okolu toa cija crkva e najispravna ...cccccc..
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 18:33
Se slozhuvam, cel zhivot uchime....
Mojata kritika, iako na prv pogled izgleda poinaku, sepak ne beshe nasochena kon sankcii ili neshto slichno, tuku so pozitivni nameri....a vo kontekst na rechenoto i kako nadopolna na citative shto gi postirashe, eve edena fenomenalna misla:

Човек си задава задача да го портретира светот. Во текот на годините, тој ја исполнува дадената празнина со слики од разни предели, царства, планини, заливи, бродови, острови, риби, соби, инструменти, небесни тела, коњи и луѓе. Само миг пред својата смрт, човекот открива дека чудесниот лавиринт од линии што стрпливо ги бележел е цртеж на неговото лице. Borhes

Изменето од Marko sk - 01.Февруари.2009 во 18:40
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 18:17
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... but the show must go on !

Tochno, the show must go on, zatoa ponekogash na nekoi chlenovi im davame shansa da razmislat za svoeto odnesuvanje odmarajki se od forumov.

I toa e vo red. Tuka site uchime po neshto eden od drug i site uchime po neshto za samite sebe si...

Jas se slozhuvam so kazhuvanjeto na starite Tolteci: vo tekot na zhivotot chovek postojano treba da ima po eden mal machitel, bidejki toj kje mu pomogne da bide podobar.

Na ova mnogu ubavo se nadovrzuva mislata na Nietzsche (podocna shiroko afirmirana od strana na Kundera): A seto onoa sto ne ve otepuva ve pravi samo posilni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 17:51

..se neshto poinakvo od tvoite zamisli.

.. A okultizam imash vo glavata!

off topic:
Vakviot nachin, so edna kontinuirana sklonost kon skeniranje na tugjite misli - vo sluchajov na Pravoslaven, so imputiranje deka nekoj e okultiosta - Izvoren, kaj Majkl detektirashe deka besovi go drmale, na Messenger non – stop mu sugerira da ne umuva, na Opiten, makarios i dr. deka se licemerni, ne e nishto drugo tuku niski provokacii, sklonost kon kavga - "fakjanje" za gusha...i..... i t.n.
Vo sekoj sluchaj, krajno nekorektno, nevkusno ... but the show must go on !

Изменето од Marko sk - 01.Февруари.2009 во 18:09
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 13:29

Asya, во Филипјаните 4:4 зборот "секогаш" не е во релација со молитвата.

Друго, ти не ги знаеш моите замисли за да знаеш што јас подразбирам под "духовна радост". Јас во мојот предходен коментар воопшто не се задржав околу објаснување на радоста, туку само потенцирав дека Божјиот Збор ни објаснува да се радуваме и тоа СЕГА, а не како што вели makarios "времето за радост ќе биде во Небесното Царство".
Радоста е еден од 9те плода на Светиот Дух, а христијаните го имаат Светиот Дух сега и Тој сега ги дава плодовите во нив. Значи Светото Писмо јасно говори дека времето за радост е СЕГА, а не како што вели нашиот соговорник makarios дека сега треба да плачеме, а времето за радост че било дури во Небесното Царство.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 06:17
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by makarios makarios напиша:

Има време за радост, во Царството Небесно.

Се прашувам, ве гризе ли барем малку совест кога ширите вакви чудни учења? (да не ги наречам ереси)

Што значи тоа "Има време за радост, во Царството Небесно"? Дека тука на Земјата не треба да се радуваме? Тогаш зошто Светото Писмо ни заповедува:

Радувајте се секогаш во Господа! Пак велам: радувајте се! (Филипјаните 4,4)

Значи тука во еден ист стих двапати е нагласено да се радуваме и тоа глаголот "радувајте се" е ставен во сегашно време, а вие велите дека времето за радост е во Царството Небесно, а сега треба само да плачеме.

Уште една котрадикторност на православието со Светото Писмо!

Duhovnata radost i duhovniot plach se neshto poinakvo od tvoite zamisli. Vo Filipjani 4:4, zborot "sekogash" e vo relacija so molitvata. Odnosno, radosta e "sekogash" plod na postojanosta vo dnevnata molitva (vidi I Solun. 5:16-18).

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 06:22
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 06:03
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Бог треба да го бараме цел живот се повеке и повеке да се трудиме да го запознаеме.На што ке личи тоа ако постојано го бараме со плачење и покајание.

Постојано ке треба да плачеме и само да се каеме!

Chovekot mozhe realno da go zapoznae Boga samo vo Crkvata Hristova.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 05:53
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Асја мислм дека сакаше да каже дека Молитвеникот би требало да ни биде пример како да се молиме, да го ползуваме кога ќе имаме потреба од него. Освен тоа на секоја молитва би можеле да и додадеме и наши сопствени елементи........

Добро ли сум те сфатила Асја? Ако не поправи ме за да се разбереме убаво.........

Pretpolagam deka si bila v crkva na Bozhja sluzhba (Liturgija, utrena, vecherna, itn.). Dali vnimatelno, so strav Bozhji, uchestvuvash vo sluzhbata, ili na sekoja molitva i dodavash sopstveni elementi?

Pogore dostaviv tekst od Zakonot Bozhji, kade e objasneto, kakvi mozhe da bidat molitvite. I ako obratite vnimenie, kje vidite deka nikoj ne vi ja brani prosbenata molitva. Naprotiv. Nie treba da mu se molime na Boga vo prosbeni (lichni) molitvi, bidejki Toj taka povela, iako Sam gi znae nash*te potrebi. Sekako, mozheme da mu se molime na Gospoda proizvolno, no toa ne znachi deka nashata molitva mora da mu bide ugodna na Boga. Crkvata ni dala molitvi, koishto se ugodni na Boga i polezni za nas, vo sekoja prilika i neprilika. A zavisi od nas kako kje se molime, proizvolno ili spored pravilata i po molitvite na Crkvata. Dali sakame da se molime samo (momentalno) da ni se olesni na dushata ili realno da se podvizhuvame (usovrshuvame) vo duhovnata disciplina.

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 05:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 02:59

Има време за радост, во Царството Небесно.

Се прашувам, ве гризе ли барем малку совест кога ширите вакви чудни учења? (да не ги наречам ереси)
Што значи тоа "Има време за радост, во Царството Небесно"? Дека тука на Земјата не треба да се радуваме? Тогаш зошто Светото Писмо ни заповедува:

Радувајте се секогаш во Господа! Пак велам: радувајте се! (Филипјаните 4,4)

Значи тука во еден ист стих двапати е нагласено да се радуваме и тоа глаголот "радувајте се" е ставен во сегашно време, а вие велите дека времето за радост е во Царството Небесно, а сега треба само да плачеме.
Уште една котрадикторност на православието со Светото Писмо!

Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 02:43

Братче, ние треба да се каеме за нашите гревови, а ти како сакаш.

Треба да се каеме само не постојано за еден исти грев.

Да почнеме првин од тоа што се нарекуваме некакви христијани, а Библијата ја познаваме делумно да не речам минорно.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.