![]() |
|
Религија и хомосексуалност |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 16> |
Автор | ||
diogenskopje ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2063 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
...Bog kolku sto jas znam (a mozebi gresam bidejki pretpocitam druga literatura)..veli i ljubi go blizniot svoj..Kazi mi sto ako utre zadutre sin ti ili kerkata ti kazat deka se "gay"?Sto togas ke napravis..kogo togas ke masiras?..Kogo togas ke obvinuvas...sebe..niv..Bog..drzavata u tranzicija...?..I sto togas ke napravis?..Ke se otkazes od niv..ke gi ispratis na lekuvanje...ili sam ke gi prevospituvas?
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Леле ама се разгракавте на темава...дај барем присоберете си ги мислите во еден пост и малку посредено реплицирајте..и не се возбудувајте многу.. немам време (морам да излегувам) да ви одговарам долго и на се, само ке додадам дека травестизмот не е некаква биполарност како што ја замислува диоген, туку тоа е болест, хормонално пореметување. Постојат и терапии со кои се лекуваат травеститите, ако сте чуле за "sex reassignment therapy" со помош на некои хормони и некои оперативни зафати.
Прашањето зошто некои се раѓаат такви е малку пошироко и тоа не ги опфаќа само хомосексуалците и травеститите, туку и сите други луѓе кои се раѓаат со вродени аномајлии, болести, хендикепи и сл. Тешко ќе се убедиме зошто е тоа така. Јас, по своето убедување, верувам дека тоа е последица на гревот. Но вие можеби сте убедени поинаку. Ваш избор, кој јас ви го толерирам.
Кејт, јас не ги осудувам хомосексуалците и не покажувам со прст кон нив. Веќе во неколку поста акцентирав дека сите ние, без исклучок, си имаме области во кои ни е потребна промена, дури и поголема од таа кај хомосексуалците. Но топиков на темава е таков и затоа тие се тука фокусот. На друга тема ни би зборел за нив. Што е тука нејасно?
Јас си одам сега, а вие колку сакате реплицирајте ми и викајте по мене, одговор ке добиете вечер. Поздрав!
Изменето од EvAngelos - 15.Декември.2007 во 13:32 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
|
wow wow wow... кои се глупости се изначитав на темава...
абе луѓе, доста со богомрство без потреба. Нека ми одговори некој овде: Бог ли ги создаде лажговците за да бидат лажговци? Бог ли го создаде Аушвиц или ЛУЃЕТО ГО СОЗДАДОА? Да не се спушти случајно од небото логорот на смртта? Така да скрос безвезно, непотковано итн., ви е тврдењето дека Бог го создал човекот како хомо, или како травестит итн. Човекот е создаден како СЛОБОДНО, но и МОРАЛНО битие. Значи со слободата да избира, но и со одговорноста како одбира... Хомосите одбираат да пркосат на Божјиот план, ИСТО КАКО што одбираат и други луѓе (грешници, травестити, оговарачи, прељубници, итн.) но другите не се тема на муабетов да ги оставиме настрана... Шо толку сте се фатиле за другите и за Господ ко слеп за стап... Прашањево на целава тема е дали хомосексуалноста е морално исправен ИЗБОР (а избор е верувајте, бидејќи секој има избор) или не? Бог, христијанскиот Бог, преку Светото Писмо вели НЕ! Точка! Се друго е рекла-казала... |
||
![]() |
||
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
|
Но за да се промени човек, прво треба да си признае себе си дека му е потребна промена, а не да го менува цел свет за тој или таа да останат непроменети.
Homosexsualcite ne sakaat da go promenat svetot. Vie sakate da gi promenite niv. tie samo sakaat da bidat prifateni, a ne otfrleni i pokazuvani so prst kako da se najgolemi kriminalci
|
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
![]() |
||
diogenskopje ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2063 |
|
...odlicna poenta Kejt....Odgovori ni EvAngelos...sto e so onie deca koi se ragaat bipolarni ?....Sto se oni...maski ili zenski?...Koj toa resava?...Koj bog nego go sozdal? |
||
![]() |
||
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
|
Не го создаде таков каков што е. Бог го создаде мажот да биде маж, а жената жена. Исто така како што не ги ни создал педофилите да бидат педофили, наркоманите наркомани, убијците убијци, клептоманите клептомани, завидливте завидливи, лакомите лакоми итн. Човекот самиот се унакази. На сите ни е потребна промена кејт, и на тебе и на мене. Но за да се промени човек, прво треба да си признае себе си дека му е потребна промена, а не да го менува цел свет за тој или таа да останат непроменети. [/QUOTE
A travestitot za sto go sozdal??? Da bide maz ili zena???
Ili nego ne go sozdal TVOJOT Bog? - nego go sozdal nekoj tugj, los Bog
|
||
|
||
![]() |
||
Lolita ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Ноември.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 135 |
|
Ne sum znaela za ova vtorovo, bas mi e milo sto taka veli biblijata
![]() |
||
Your sweetest nightmare
|
||
![]() |
||
|
-Vie ne gi sakate homosexsualcite samo zatoa sto vi se povreduva taka maskata sueta.
-nema zosto da se borite za niv - oti togas bi se borele protiv prirodata
-ako go vratis na "tvojot prav pat" toa bi bilo za nego kriv pat, togas bi bil licemeren glumec
-belki ne mislis deka ako gi ubieme site homosexsualci - ke nema vekje sida???
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Не го создаде таков каков што е. Бог го создаде мажот да биде маж, а жената жена. Исто така како што не ги ни создал педофилите да бидат педофили, наркоманите наркомани, убијците убијци, клептоманите клептомани, завидливте завидливи, лакомите лакоми итн. Човекот самиот се унакази. На сите ни е потребна промена кејт, и на тебе и на мене. Но за да се промени човек, прво треба да си признае себе си дека му е потребна промена, а не да го менува цел свет за тој или таа да останат непроменети.
|
||
|
||
![]() |
||
|
By the way, EvAngelos, TVOJOT Bog go sozdal i nego! Takov kakov sto e!
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Ние не ги сакаме само лакомите, завидливите, дволичните, злобните итн. Ние ги сакаме и хомосексуалците и затоа се бориме и за нив, да ги вратиме на правиот пат. Не ни е сеедно да ги гледаме како се уништуваат самите себеси и како посвојуваат деца кои потоа раснат во нездрава околина. Не ни е сеедно тоа што најголемиот процент од хив позитивни се токму тие - хомосексуалците. Не ни е сеедно. Иако мене дирекно не ми смета тоа што некој е хомо, сепак не мора нешто да ми смета, или пак да имам корист од нешто, за да го сакам тоа нешто, во случајов, хомосексуалците. |
||
|
||
![]() |
||
|
Imate protiv sto da se borite, brakja str8 - machovci!
Borete se protiv lakomosta, zavista, dvolicnosta, zlobata...uste da nabrojuvam???
TIE mu pravat steta na naseto opsestvo, a ne intimniot sexsualen zivot na homosexsualcite, koj si e samo nivni!!!
|
||
|
||
![]() |
||
|
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Во Библијата, едно по друго, се зборува за тоа дека хомосексуалноста е грев (Левит 19:1-13; Левит 18:22; Римјаните 1:26-27; 1 Коринтјаните 6:9). Во Римјаните 1:26-27 се зборува конкретно, дека хомосексуалноста е резултат на откажување од Бог и непокорност кон Него. Кога човек започнува да греши и да живее во неверие, во Библијата се кажува, дека Бог го „предава“ на уште поголеми нечесни и развратени дела, за да му ја покаже, дека нема никаква смисла и надеж во еден таков живот одделен од Бог. Во 1 Коринтјаните 6:9 се тврди, дека „хомосексуалците“ нема да го наследат Божјото Царство.
Бог не го создава човекот со хомосексуални желби. Во Библијата се вели, дека човекот постана хомосексуален како резултат на неговиот грев (Римјаните 1:24-27) и како резултат на неговиот слободен избор. Возможно е да се роди човек со поголема склоност кон хомосексуалноста, исто како што се раѓаат луѓе, кои се повеќе склони кон насилство и други гревови. Тоа не го оправдува човекот, кој избира да греши и се предава на своите грешни желби. Дали е правилно ако човек се роди со поголема склоност кон јарост и гнев, да се предаде на тие желби? Се разбира не! Истото се однесува и за хомосексуалноста.
И покрај тоа, во Библијата не се кажува дека хомосексуалноста е „поголем“ грев од другите гревови. Сите гревови се одвратни пред Бог. Хомосексуалноста е само еден од гревовите, изброени во 1 Коринтјаните 6:9-10, кои се пречка на луѓето по патот кон Божјото Царство. Според Библијата, Божјото опростување е достапно и за хомосексуалците исто толку, колку и на тие што вршат: прељуба, идолопоклонство, кражби и т.н. Бог, исто така, им ветува победа над гревот, вклучително и над хомосексуалноста, на сите, кои ќе поверуваат во Исус Христос за своето спасение (1 Коринтјаните 6:11; 2 Коринтјаните 5:17). |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |