|
Современ (Динамичен) Нов Завет |
Внеси реплика | страница <1 910111213 22> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Стево - прашањето не е за тука. Постави го во општи разговори.
Евангелос... Помазанието на косата не е дотерување на косата... ставањето на елеј, на миро, не се врши од хигиенски или од естетски причини... тоа е контакт со Светиот Дух, знак дека се предаваш Нему, израз на почит. Во минатото, еден од начините да се изрази почит кон некого (не постар, туку вообичаено некој што го сметаш за повисок, подостоен од тебе самиот) било да се измијат неговите нозе. Тоа истотака не е хигиенски чин - туку е симболички, израз на почит. Во конкретниот стих - помажи си ја косата, не значи "дотерај си ја косата", затоа што "дотерај си ја косата" може да значи само да си ја среди, да ја исчешла, да ја намести, да ја врзе во плетенка и што ли уште не... Додека "помажи си ја главата" значи само едно - "стави елеј на својата глава". Дали се согласуваш со причините од кои се прави тоа или не - тоа е друга работа, но значењето на поимот е токму тоа. Како што гледаш, во случајов - динамичкиот превод докажува дека има проблем токму заради толкувањето - едни го разбираат на еден начин, други на друг. Колку поедноставно ќе беше ако само имаше напишано "помажи си ја главата", а потоа во фуснота да објаснеше на кој начин се врши помазанието... |
|
Do what is right, come what may...
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Опитен, ако веќе сакаш да и помогнеш на Maranata во одговорот, тогаш подобро одговори на прашањето, а не да филозофираш што значело покајанието, подвиг на Светиот Дух, пепел мепел... Одговори што значи "да си ја помажеш главата"? Што значи тоа: не биди намуртен, изми си го лицето, и помажи си ја главата?
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас ке ти кажам дете Вака. Во стариот Завет Фарисеите кога постеле намерно се одбележувале но некои надворешни знаци за да ги познаат луѓето дека постат па да ѓи возвеличуваат и фалат. Не се миеле, си ја посипувале главата со пепел и во тој смисол да покажат дека прават нешто тажно како знак на покајание. Но со објавувањето на радосната вест Господ Исус Христос ги учи на нешто поинаку. Покајанието, вистина е чин на тажење заради нашите гревови, но сепак и радосен чин од друга страна. Зашто покајанието е повторното враќање кон Христос, во прегратките на Преблагиот Бог.Но и таен чин истовремено. Затоа Господ Исус Христос и рекол на апостолите да си ѓи измијат лицето и помажат главата. Да го скријата својот подвиг и сепак да покажат дека и за нас грешните има покајание и надеж за спасение. Миењето на лицето означува наше очистување од гревовите, очистување со покајни солзи од нечистотијата на страстите,кои го валкаат нашето лице, а помазувањето на главата означува знак на радост. Тоа било знак со кои Евреите ја покажувале својата радост. Елејот ги означуваат делата на милоседието, дека треба да се исполниме со добродетелта на милосрдието а истовремено да го имаме и Божјото милосрдие кон нас. Исто главата го означува умот на човекот, та и покајанието не е ништо друго туку преумување. Суштината на овие стихови не значи дека треба да се бањаме и дотеруваме (може и парфем да шприцнеме, а жените и шминка да клаат), туку скриен подвиг во Светиот Дух на очистување на нашето срце ( лице ) од страстите и просветление на умот. I,m coming back п.с. а каде бев не ти кажувам, а живо ќе те интересира и кога ќе бидеш добар ќе ти кажам. p.s Zosto me izbegnuvas mene , pa ne samo Maran ata na forumot. a sega i jas cekam odgovor |
|
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za onakvo kakvo {to ti go opisa Opiten!!! Procitaj go, valjda ke naucis nesto novo!
Lele kolku ti se ubavi citatite od Otkrovenieto na dinamicniot. Mnogu se raduvam sto ke doznaam od tebe oti se smeneti vo podruga smisla!!! |
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovde vo ovoj stih, se si e tolku ubavo kazano taka da ne razbiram sto sakas da ti protolkuva covek? Eventualno da ti kazi sto znacat zborovite poodelno, posebno ako pogledne covek kako ti im objasnuvas na drugite, koga ke pobaraat nesto da im objasnis, jas stvarno ne znam sto ocekuvas.
Изменето од Sunny - 07.Октомври.2008 во 13:35 |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас пак чекан се сторив од чекање да видам како ти ќе го протолкуваш овој стих:
"Кога постите, не бидете како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти ја добиле веќе својата награда. А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое, па да покажеш дека постиш не пред луѓето, туку пред твојот Отец, Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно. "
(Матеј 6:16-18 - буквален превод) За какво помажување се мисли погоре? |
|
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
п.с. И сеуште живо ме интересира кој му бил стилист на Господ и кое оро му било најомилено? (динамично толкувам според вашиот динамичен, СОВРЕМЕН превод)
Изменето од Maran Ata - 07.Октомври.2008 во 12:55 |
|
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Случајно ми текна да прочитам некои делови од Откровението на динамичниот превод, и најдов некои интересни работи. Да видиме како во следниве стихови сосема е изменето значењето
Откровение 14, 4 Овие луѓе се духовно неопоганети, чисти како девственици и Го придружуваат Јагнето секаде каде што оди. Тие се откупени меѓу луѓето и први (динамичен) Тие се оние што не се осквернија со жена, бидејќи се девствени; тие се оние што го следеа Јагнето каде и да оди, Тие се откупени меѓу луѓето, првенци на Бога и на Јагнето (МПЦ) Откровение 14, 12 А Божјите луѓе се повикани на трпеливост, на послушност спрема Божјите заповеди и на вера во Исус. (динамичен) Тука е трпението на светиите; тука се оние што ги пазат заповедите Божји и верата во Исус. (МПЦ) Откровение 20, 9 Тие ќе излезат на широката земна рамнина и ќе го опколат живеалиштето на Божјиот народ и Неговиот омилен град. Но тогаш ќе слезе оган од небото и ќе ја уништи целата армија. (динамичен) Тие излегоа по ширината земна и го заобиколија живеалиштето на светиите и возљубениот град; падна од Бога оган небесен и ги проголта (МПЦ) Е тука ќе забележите дека намерно се пишуваат некои зборови во друга форма, за да се избегнат оние учења кои на баптистичките христијани не им одговара. Имено, во преводот на МПЦ стои зборот светии, што и е точен превод од ἁγίων. Јас сега не коментирам за ова, затоа што самото по себе кажува се. Ако некој има коментар, баш би сакала да го чујам. |
|
|
|
Cinik
Група Регистриран: 24.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
interesno
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
п.с. И мртвите тела ги дотерувале, а? За да бидат убави коа ќе се положат во гроб!
|
|
|
|
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne e problem vo toa kako tie go koristele mirizlivoto maslo, tuku kako ti toa "produhoveno" go tolkuvas, odnosno razbiras. |
|
tre, tri, tra
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А бе брат ЕвАнгелос, те читам и те жалам. Прво, те жалам што мислиш дека евреите, Израилот, кој бил Божји народ, и кој строго постапувал според законот, а тоа може да се види и денеска кај ортодоксните евреи (верувај ми, ти може не си ги видел, ама јас во живо гледам како изгледаат), се дотерувале, мажеле, жминкале, гледале да бидат провокативни и сексипилни. Јасно е дека во древноста луѓето се дотерувале, и шминкале, и пирсови си ставале, и фризури си правеле, и се бањале во мед и млеко.... ама прашањето е – КОИ ЛУѓЕ? Па се разбира дека не евреите, туку паганите. Клеопатра не била еврејка, туку паганка. Египтјаните не биле Божји народ, туку народ на поднебесните духови. Ама ај, ова се некои твои квази-толкувања. А кога сме кај толкувањата, од кај ти се овие толкувања тебе бре брат??? Каде во Светото Писмо ти прочита дека Господ одел на фризер???? И бај д веј, а да ни кажеше кој Му бил стилист??? |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Карамазов, во тоа време миризливите масла (миро) се користеле за повеќекратна намена. Меѓу другото и за козметика (жал ми е што овој збор ви изгледа модерно, но не си ласкајте дека само вие од 21 век се грижите за телото). Луѓето си ставале по малку и на главата за да не им мириса косата, за да им ја заштитува косата од сонцето, за да им добие сјај итн (значи за дотерување на косата). Па не знам зошто ова ви е чудно, и денес има ткн. "уље за коса" кое може да се купи во секоја аптека
Исто така постоеле и миризливи масла (миро) со кои ги помазувале и мртвите тела. И срамота е така да хулите и да си поигрувате со Христос, да правите пародии од Библиските случувања итн. Се надевам Бог ќе ви го прости гревот.
|
|
|
|
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Otide "jabana" Svetoto Pismo. Jas na primer so mojot razum i vrz osnova na predanieto od bratot Ev angelos, koj kratko i jasno ni posoci i preporaca kako treba da se tolkuvaat odredeni zborovi od Biblijata razbiram deka zenata sto so miro go pomazala Isusa, vsusnost mu ja sredila kosata. Ottuka pocnuvaat da mi se budat mnogu tolkuvanja vo kontekst na ova. Edno od niv e deka Juda bil vo pravo bidejki ovaa zena potrosila skapocenosti za minlivo nadvoresno doteruvanje. Sigurno bila nekoja avangardna tinejdzerka, a toa sto Hristos go odobril ovoj cin, vsusnost znaci deka site stilisti na ovoj svet go imaat Bozjiot blagoslov, a Hollywood e novata Sveta gora. |
|
tre, tri, tra
|
|
Внеси реплика | страница <1 910111213 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |