|
Старословенски |
Внеси реплика | страница <1 91011 |
Автор | |
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
radi filingot i e podobra koreografija
so pomalku znaes toa povekje si poslushen zmija i jabolko bre- toa ne e sala- soznanijeto Изменето од anakin - 31.Мај.2008 во 09:13 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме интересира коментар од страна на православните верници, но и од сите останати, околу користењето на Старо-словенски јазик во литургиите...
Првата употреба на тој јазик започнува со Кирил и Методиј. Причина да го користат е тоа што сакале да ја направат литургијата разбирлива за народот и да биде на јазик кој се користи во комуникацијата меѓу луѓето. Сите знаеме за премрежијата низ кои поминале за да го постигнат тоа... Зошто тогаш денес во литургијата се користи јазик кој е изумрен, јазик кој се користи денес во говорот, исто толку колку што се користи латинскиот? Зошто денес не се почитува наследството оставено од нив, и не се служи на јазик кој сите луѓе го разбираат и на кој комуницираат? Дали доколку се живи и активни денес, тие би се бореле за богослужба на старо-словенски или едноставно - на македонски...? |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Внеси реплика | страница <1 91011 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |