|
Его |
Внеси реплика | страница <1 89101112 25> |
Автор | |||||
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
njegovo ego nije moglo vise da trpi
|
|||||
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|||||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Imao je on veliko ego, ali je na vreme od njega pobeg'o
|
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
меси, не ми е целта тебе да те обвинувам дека си егоист во негативна смисла, или пак да докажувам нешто... туку само малку да ставиш прст на чело и малце логички и просто да ги разгледаме работите како стојат (затоа и ти пишав „било кој, не мора ти“)
ако егото е тоа ние што го дискутираме тука, тогаш секој твој став што го изнесуваш на форумов е креација на твоето его, дали ќе биде фантазија или перцепција на реални настани сеедно... технички гледано, реален настан може секој како сака да го перцепира и интерпретира од сопствена гледна точка, и токму тоа е егото, бидејќи да не постоеше тоа, сега, говорејќи за истата работа, ќе се согласувавме потполно, во најмали детали еве на пример, ние двајцата ја гледаме истата појава, реално, може само да се согласиме дека постои и за тоа како изгледа и како се однесува на база на сетила кои кај секој човек се исти, ама секогаш различно ќе ја сфаќаме и искористуваме, водени од сопственото его и нема ништо проблем во тоа... од таму потекнува перцепцијата за тоа што е погрешно а што правилно, тоа не е нешто озаконето од природата, туку е нешто што ние самите си го поставуваме, секој за себе од таа гледна точка секој пат кога твојот став го изнесуваш меѓу луѓето, ти го пропагираш сопственото его, бидејќи дискусијата, освен таа, нема друга цел, гледано логички дури и кога споделуваш некое искуство и случка, го правиш тоа со цел да го искажеш својот став околу таа случка (не мора ни со зборови), па пак се враќаме на истото но едно не не разбирам што сакаш да кажеш во последниов пост... ослободување од општествени „атачменти“ и сервираниот свет е дизолвирање на егото? па баш тоа би требало да биде негување на егото, доколку егото подразбира осамостојување на еден човек како индивидуа... а ако мислиш дека дизолвирање на егото и осамостојување на индивидуата треба истовремено да се случат, тогаш си грешка, затоа што се тотално спротивни едно од друго... ќе биде или едното, или другото |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ја сум значајна личност, само што кучињата не разбираат па ме мочаат мислејќи дека сум дрво
|
|||||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13946 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ah pusto,,,,, ego,,,,i bi nerazjasneto mu,,,,,e aj pozdrav,,,, ,,/ a za toa deka neshto ,,,si mi dal ,,,shansa ,,,se chitash ,, ama ,,,,izvini nishto ne sum dobil odtebe ,,,,a i vprochem ,,,takvi zborovi doma /,,,,, |
|||||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Како прво и најбитно - никогаш не сум рекол дека немам Его. Секогаш сум велел дека постојано се борам со него и затоа толку често го експонирам и дискутирам за него. Секојдневната свест за неговото постоење и неговата природа прави тоа биде c'е помалу сокриено и с'е повеќе експонирано на сцената, соголено од илузиите и лагите. Ако не друго, така самиот станувам секој ден с'е поослободен од него.
Разменувам искуствa.
За нешто да, за нешто не... за нешто не знам бидејќи не сум имал соодветно искуство. Ако си забележал не се јавувам на сите теми и на сите подфоруми.
Безброј пати сум го кажувал тоа - од сопствено искуство, од пренесено знаење, од наметнати идеи, верувања, догми... со тоа што секогаш сум велел дека единствената вистинска вредност го има оноа осознаеното - доживеаното и лично провереното. Сето останато е индоктринација (без обзир што можеби била направена со најдобри намери) од која човек мора да се ослободи доколку сака да го осознае светот таков како Е, а не како што му бил сервиран. Истовремено човек со тоа ќе се ослободи и од сите атачменти. Дизолвирањето на Егото, ослободувањето од багажот на индоктринацијата и отфралењето на атачментите е патот кон човековата слобода како оригинална уникатна индивидуа никогаш родена до сега и која никогаш повеќе нема да се роди. Во спротивно, било која идеја од еден човек не е ништо посуптицијално поиздржана од друга на некој друг човек. Не сум совршен, но ако ме следиш од првото мое доаѓање на форумов ќе забележиш дека секогаш сум бил потполно доследен на оноа што го зборувам.
Одговорот на ова се содржи во претходната реплика. Сето оноа што е позајмено и непроверено, умислено, исфантазирано и ментално исконструирано нема некоја посебна вредност доколку не е практично проживеано и потврдено. Во тоа секако дека спаѓа и секој став кој е слушнат безброј пати, кој се учи во училиште, кој се фаворизира во опшетството и кој поради сето тоа се зема како очебијна вистина наместо лично практично да се провери и искрено да се пронајде дали е тоа навистина така.
Штом ги прочита репликиве ќе заклучиш дека последниве зборови не ти се на место... освен ако не поаѓаш од сопственото искуство и не чувствуваш дека се јавуваш со опонентни ставови токму затоа што ти е допирнато Егото. Никогаш нема да прифатам тврдење дека луѓето комуницираат, дискутираат, не се сложуваат и се обидуваат да ги кларифицираат своите искуства единствено затоа што гаат егоизам. Изменето од Messenger - 11.Декември.2012 во 23:06 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ти дадов шанса да го имаш толку саканиот последен збор сметајќи дека ќе прочитам нешто вредно, но... го покажа оноа што искрено не сакав да го видам, а требаше да го очекувам затоа што знам дека си бранител и пропонент на Егото. Еднаш ти реков дека Егото кај човека се гледа од далеку во моментот кога ќе почне со ad hominem дискутирање. А понизок деноминатор од таквото комуницирање не постои. Додека за мене тоа одсекогаш бил патосот, за тебе штом толку често го користиш, можеби е посебна доблест, кој знае? Бидејќи немам намера да ти се придружам на ваквото ниво на дискутирање можам само да те поздравам. |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
меси, да те прашам нешто, со која цел истакнуваш мислење на форумов?
и да те прашам уште нешто... ти имаш став дека нешто е грешно, а нешто е право така? што мислиш од каде потекнува тој став? и зошто би мислел дека нечија перцепција за тоа што е правилно, а што не (еве не мора твојата, било чија) е поиздржана од онаа на другите луѓе? се она што потекнува од умот на човекот не може да се подели на право и погрешно, може само да биде распространето или затворено, а потврдени, единствени и неменливи се само физичките закони на природата... секое друго убедување надвор од тоа би било гаење на егоизам всушност ти и да се имаше помирено со тоа дека некој има различно мислење од тебе, воопшто немаше да го споделуваш сопственото, доколку не постоеше егото, онакво какво што ти го претставуваш тука |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Vistinski primer za EGO |
|||||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
emociite ne se za citanje...ah pajser.ludiloto ne e ubavo za gledanje
|
|||||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|||||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13946 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,,,,,,,,,organizirajte se pa deshifrirajte,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,vo dvojka ke vi bide polagodno,,,,,
|
|||||
|
|||||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mene ne mi e..
Shto sakashe da kaze pisatelot ili poentata e da go zbunish chitatelot? |
|||||
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,,koga veke si go barash ,,,poveli ,,,
,,,,patient ante finem,,, ,,,,i za na kraj ,,,bidejki veke ,,,ne si mi interesen nitu ti kako lichnost nitu tvoite mislenja ,,,samo ushte ovoa ,,,,,kako posledica na tvoeto odnesuvanje ,,,i tuka e kraj,,,, ,,,,,hic locus est ubi mors quadet,,,,,blagodarenie na tebe,,,,,,,,, ,,/ tiki shtom ne uspea da go svarish znachi egoto e kaj tebe a ne kaj drugite ,,,shto sakash da go nametnesh ,,,,a ti,,i virgo intacta,,,,/,,,, ,,,,posle se ,,,poveli sega ti bidi posleden ,,,,ako mozhesh da go svarish i ovoa,,,,i pak nema da ti bide jasno,,,, |
|||||
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Не мислам моето да биде последно.
Имам право да си го кажам мислењето нели? Ама нечие Его изгледа изрипа помислувајќи дека тоа нема последен збор... Ајде истото да го кажам со подруги заборови за да не предизикам повторно нечие Его: јасно ми е оти има луѓе кои не го споделуваат мислењето дека себеиндентифицирањето со неквата илузија за себе е погрешно и дека Егото е коренот на човековите патења, туку напротив - Егото е нешто потребно и корисно, онака како што не учеа и не учат во смејството, училиштето, општетсвото и како што сметаат и се однесуваат поголемиот број луѓе. Според сето досегашно кажано јасно ми е дека тие нема да го сменат својот став и затоа сметам оти натамошната дискусија е бесцелна. Ако повеќе ти се допаѓа подруга форма на формулирање, истото можеше да биде кажано и со други зборови кои имаат исто значње: ако некој не гледа ништо позитивно во себеидентифицирањето со себесоздадената слика (Егото) тогаш тоа е исправно за него и после толку многу дискутирања бесцелно е да сe продолжи и натаму. Толку. Доколку сакаш да имаш последен збор - повели. Изменето од Messenger - 11.Декември.2012 во 18:20 |
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 89101112 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |