|
Колачи,торти и останати слатки од костен |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Декември.2020 во 19:41 |
Кремаста фантазија од костени: Рецепт за торта што воодушевува на прв залак!Едвај чекавме да дојде сезоната на костените за да можеме да уживаме во разните десерти што можат да се направат со помош на оваа омилена есенска храна. Денес ви споделуваме еденр ецепт за вкусна и кремаста торта! Потребни состојки:За бисквитот:
За кремот:
Начин на подготовка:
Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 19:41 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мирисот на есен и зима: Домашна торта од костениАко нешто асоцира на есен и рана зима, тоа е дефинитивно мирисот на костени во домот. Кога ќе прошетате по улиците и ќе ги намирисате печените костени на уличните продавачи, секогаш е тешко да останете рамнодушни. Ве инспирираме да направите торта од костени по рецепт на Славица која може да ја следите на Инстаграм.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Непечена торта со костени – Царица во есен и зимаСОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:
Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВООДУШЕВЕТЕ ГИ ГОСТИТЕ СО УБАВА ПИТА ОД КОСТЕНИ! (РЕЦЕПТ)Состојки: За тесто: 80 г брашно, 125 г шеќер, 115 г путер, јајце, жолчка, 1/2 лажичка екстракт од ванила, 3 лажици вода За фил: 2 јајца, 500 г пире од костен, 80 г мелени ореви, 200 г темна чоколада, 120 г путер Подготовка:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Американски палачинки од костен Состојки 200гр варени, мелени костени (чисти) 150гр брашно 2 жолчки 1 лажиче рамно пециво 1 лажица кафен шеќер 2 лажици масло 100мл млеко 200мл јогурт 2 белки за декорација 1 лажица крем сир 1 лажица шеќер во прав 100мл слатка павлака за прелив мармалад, џем од вишниВо еден сад ги соединуваме млекото, јогуртот, шеќерот, мелените костени, пецивото, брашното, некое зрно сол и маслото. Јас сите овие состојки ги ставив во нутрибулет и добив мазна и сјајна смеса. Ги матиме белките во цврст шам и ги соединуваме со претходната смеса. Оставаме смесата да одмори 15 минути, па потоа на умерен оган, на многу малку намастена тава ги пржиме палачинките. Ги ставаме на решетка да се изладат. За кремот ги соединуваме павлакта, шеќерот и крем сирњето. Редиме по 3 палачинки една врз друга меѓу кои ставаме од кремот. Декорацијата ја завршуваме со мармалад од вишни... или по желба |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова е многу вкусно колаче. рецептот ми го кажа една другарка, ирена, само јас имав помалку костени па сите други состојки ги преполовив. еве ги нејзините количини: 700gr костени (исчистени), 200gr мелени бисквити, 200 gr мелени бадеми, 150gr путер, 450 gr шеќер растопен во 15тина лажици топло млеко. јас имав доста помалку костени, ама пак се осеќа нивниот вкус. околу 250 gr варени и испасирани костени (измерени после лупењето, пред тоа беа пола кило) измешајте ги сите состојки и во пола од смесата ставете го стопеното чоколадо. сипете ја смесата во калапи или поголема кутија, прво делот без чоколадо, па делот со чоколадо, и врз сето тоа направете глазура, која јас ја испуштив, од желба што побрзо да ја пробам бајадерата. глазурата на ирена е од 150 gr стопено чоколадо со 2 лажици путер и 2 лажици млеко. бајадерата треба да се стврдне некое време во фрижидер и потоа лесно се сече. и брзо ја снемува. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рецепт: Парфе торта од костениКостените се заштитен знак на есенските денови. Неодоливата миризба на печени костени веќе некое време се шири низ улиците и му дава посебна магија на овој период од годината. Тесто: - 50 гр. путер; - 50 гр. шеќер во прав; - 2 жолчки од јајце; - 70 гр. чоколадо; - половина супена лажица горко какао; - 1 кесичка ванилин шеќер; - 35 гр. брашно; - половина лажичка прашок за пециво; - половина лажичка сол; - 0,33 дл. слатка павлака (хопла); - 2 белки од јајце; - 0,66 дл. млеко. Фил: - 500 гр. варени и исчистени костени; - 400 мл. слатка павлака (хопла); - 100 гр. шеќер во прав; - 1 кесичка желатин во прав; - изматен шлаг; - рендано чоколадо за декорација. Најпрво подгответе го тестото, односно чоколадниот бисквит. Пенасто изматете ги путерот и шеќерот, па додавајте ги жолчките, една по една. Потоа, стопете го чоколадото на пареа, оставете го малку да се олади и во него додадете ги какаото и ванилиниот шеќер. Со миксер мешајте сè, додавајќи ги во смесата брашното, прашокот за пециво и солта, а потоа полека и павлаката и млекото. Белките добро изматете ги одвоено, сè додека не добиете цврста пена, а потоа истата додадете ја во смесата и изматете уште малку. Истурете ја смесата во кружен калап и печете на 180 степени околу 15 минути. Додека тестото се лади, подгответе го филот. Сварените костени исчистете ги и испасирајте ги. Желатинот подгответе ги според упатството на кесичката. Во костените додадете го шеќерот, а течната слатка павлака измешајте ја со изматената шлаг пена. Измешајте ги костените и шлагот и на крај додадете го растопениот желатин. Измешајте ја смесата со лажица и ставете ја врз испеченото и изладено тесто. Тортата ставете ја во фрижидер да се олади. Потоа украсете ја со шлаг и попрскајте ја со рендано чоколадо. Добар апетит! Изменето од Valerija - 24.Октомври.2018 во 22:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од костени и румПотребни состојки: 225 грама темна чоколада 435 грама пире од костени 2 лажици рум 65 грама шеќер Шлаг за декорација Начин на подготовка: Пирето од костени можете да го направите со килограм костени, кои ќе ги варите во засладена вода со малку шеќер. Кога ќе се сварат костените, додајте малку топло млеко, рум за арома и малку путер. Состојките испасирајте ги да станат како пире. Загрејте ја рерната на 180 степени и во тава ставете ја чоколадата и растопете ја, потоа измешајте ги белките од јајцата со малку сол додека смесата не згусне. Во друг сад измешајте го путерот со пирето од костени и шеќер. Полека додавајте ги жолчките, чоколадото и румот. Додајте ги и белките и добро измешајте со цел состојките убаво да се соединат. Ставете ја смесата во тавата и печете од 40 до 60 минути. Потоа, оставете ја малку да олади и декорирајте со шлаг. Изменето од Valerija - 24.Октомври.2018 во 21:57 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зимска торта од костени и чоколадоЗа сите љубители на слаткиот спој од костени и чоколадо, имаме едно вкусно изненадување. За да го подготвите потребен ви е најмногу 1 час, а ќе можете да уживате во него во студените зимски денови.
Изменето од Valerija - 24.Октомври.2018 во 21:56 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кремасти колач од костени Состојки 4 јајца 12 лажици шеќер 2 лажици какао 4 лажици брашно 1 пециво 2 штангли рендана чоколада + 4 лажици мелени ореви. фил 800гр варени лупени костени 250гр маргарин 250гр шеќер во прав 2 кесички шлаг пена 200мл млеко 100гр чоколадаЈајцата се матат со шеќерот а потоа се додаваат и преостанатите состојки и се пече пандишпан во плех 32-40. Фил Костените се лупат и се пасираат или се ставаат во блендер. Маргаринот се мати со шеќерот во кремаста маса. Кесичките шлаг пена се матат со млекото и полека кон нив се додава пирето од костени. На крај се додава и маргаринот, се заедно се мати и се добива прекрасен мазен крем со кој се премачкува пандишпанот. Најогоре се ренда чоколада а овој пат изборот падна на блок чоколадата и прекрасно се спои и вкусот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тарт со крем од костени Состојки Тесто за тарт 250 гр брашно 180 гр путер, ладен 50 гр шеќер 1 јајце 1/2 лажичка цимет 1/2 лажичка кора од портокал прстофат сол Крем од костени 500 гр варени костени, излупени 100-150 мл млеко, отприлика 410 гр кондензирано млеко 3 јајца 80 гр кафеав шеќер 100 гр шеќер 1 лажичка ванила 15 гр густин 1/2 лажичка мелен ѓумбир прстофат мелен кардамом прстофат морско оревче 1. За подготовка на тестото, се мешаат сувите состојки, се додава путерот и со рацете се втрива. На крај се додава изматено јајце и се поврзува. Се обликува диск и се става во фрижидер да одстои 1ч. Потоа со него се обложува калап за тарт со димензии 26см. 2. За подотовка на кремот со костени, излупените костени се пасираат со малку млеко за да се добие мазна смеса. 3. Јајцата се матат со жица за матење и се додава кремот од костени, кондензираното млеко, шеќерот, ванила и на крај измешани зачините со густинот. Со филот се полни тартот се пече 40-45 мин на 180Ц 4. Пред служење се посипува со какао и се украсува со чоколадни листови |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од костениЕсен е годишно време во кое преовладува прекрасниот мирис на костените. Денешниот рецепт е посветен токму на овој плод, од кој може да се направат вистински слатки специјалитети. Еден таков е тортата од костени.
Изменето од Valerija - 17.Октомври.2018 во 21:44 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат од костен За 45 минути подготовка може да направите вкусен специјалитет од костени кои ќе ви го разубави денот. Есенскиот плод чии мириси веќе со недели се шират низ улиците и кои гарантираат врвна забава крие низа изненадувања. Богатството со витамин Ц, малиот процент на масти се само некои од својствата поради кои овој плод треба секојдневно да се најде на вашата трпеза. За да го подготвите ролатот од костени потребни се – 7 јајца, 9 лажици шеќер, 2 лажици какао, 5 лажици брашно, 600 грама костени, 125 грама путер, 1 ванилин шеќер (или 50 грама топено чоколадо за готвење), 30 мл рум, 100 грама суво грозје. Подготовка 6 жолчки изматете со 1 цело јајце, 7 лажици шеќер, 2 лажици какао, 5 лажици брашно, 30 мл. рум и снег од белки претходно добро изматен. Смесата печете ја во подмачкана тава, а кога ќе биде готова ставете ја на влажна салвета и свиткајте ја во ролат. За филот потребно е – 600 грама (варени) костени, 2 лажици шеќер, 100 грама суво грозје и 125 грама путер. Изладеното тесто попрскајте го со рум па потоа филувајте со филот од костени. Завиткајте го во ролат. Од надворешната страна врз ролатот може да додадете чоколаден прелив за декорација, костен и суво грозје.
Изменето од Valerija - 30.Јуни.2018 во 20:41 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од костени и лешници Тортата од костени и лешници е традиционален македонски десерт кој ќе ви ja заблажи празничнaта трпеза на утрешниот ден. За да ја подготвите треба да набавите – 1 килограм варени, лупени и пасирани костени, 250 гр шеќер, 300 гр чоколада за готвење, 200 гр пржени и мелени лешници, 250 гр путер, 300 мл слатка павлака. Потребно време за подготовка на овој специјалитет е 30-на минути, не сметајќи го времето за ладење. Во тенџере на оган го ставаме шеќерот, додаваме 100 милилитри вода и мешаме со лажица. 200 гр чоколада ја кршиме на парчиња и ја ставаме да се топи на пареа. Откако шербетот ќе ја добие потребната густина, го тргаме тенџерето од оган. Во сад за матење ги ставаме пасираните костени. Го додаваме шербетот и мешаме со лажица. Потоа во садот ги додаваме мелените лешници и мешаме со лажица додека состојките не се соединат. Во тенџере на оган ги ставаме парчињата путер. Садот со растопената чоколада го тргаме од оган и мешаме со лажица за чоколадата побрзо да се излади. Тенџерето со растопениот путер го тргаме од оган. Растопената чоколада ја додаваме во садот со костените и лешниците и промешуваме. Потоа во садот го додаваме растопениот путер и мешаме со лажица додека не добиеме хомогена маса. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |