|
„Плоштад Слобода“ за зачувување на слободите |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | ||||||||||||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 07.Мај.2011 во 03:07 |
|||||||||||||
Одлична дискусија на Забеган и Македон на темата за слободата на говорот. Би сакала тука да продолжите со муабетот, на темава која посебно ја отворив за младите, за студентите и нивните слободи. За да не ја осакатам дискусијата од другата тема, нема да ги делкам и да ги пренесувам постовите тука, туку ќе ви ги прекопирам последните два поста, со целиот контекст на разговорот.
Па бујрум. Знам дека и двајцата, како млади луѓе имате што да кажете. Изменето од Анастеа - 07.Мај.2011 во 03:08 |
||||||||||||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Не е ни забрането. Треба само желба и малку повеќе ентузијазам. Ако немилиот настан на плоштадот го скрши духот на студентите, ништо од нивната “борба за зачувување на слободите“... желбата ќе остане само декларативна. Ако подлегнат на притосокот од партиите (денес оваа, утре друга), пак ништо од борбата за зачувување на слободите. Знам оти е тешко, ама ако навистина императив е слободното искажување различен став, ништо не е ненадминливо... Демократските средства се на располагање на сите: протести и демонстрации, дебати и трибини, петиции, референдуми... Колку, за што и дали ќе ги искористите, зависи од вас |
||||||||||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
|
||||||||||||||
размисли пред да напишеш глупост
|
||||||||||||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
|
||||||||||||||
|
||||||||||||||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
|
||||||||||||||
|
||||||||||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Секоја генерација млади треба да се избори за својата слобода и за своето место.
Нашите баби/дедовци се мажеа/женеа со стројници за непознато момче/девојак, нашите родители ја открија слободата на слободното избирање на партнер од љубов, јас и мојата генерација (некоја година пред и некоја година по мене) ја внесовме сексуалната ’’слобода’’ односно водење љубов и пред брак, е па вие млади изборетесе за она што вас ви е неопходно. На ниедна генерација не и беше лесно. Промените носат проблеми, ама и ојакнуваат. |
||||||||||||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
A jas mislam deka e ova baranje vlakno vo jajceto. Obidete se da go razberete svetot na mladite kaj nas, vo ova vreme, sega i ovde. Za razlika od edna Amerika ili nekoja evropska zemja, kade moznosta i slobodata na iskazuvanje na svoeto mislenje i stav e vkoreneta vo decata uste od mali noze, kaj nas vladeel drug sistem/drugo vospituvanje i drug mentalitet. Vnimavaj sto kje kazes, sramota e od lugjeto. Ti kjuti si, ne se mesaj. Vo Germanija nikoj nema da ti se nasmee ako se sopnes na ulica. Vo Amerika nikoj nema cudno da te pogledne ako dignes raka vo amfiteatar i postavis prasanje na profesorot/izneses zabeleska i sl. Ova sto se slucuva sega kaj nas, javno na plostad i po forumi ( fala mu na Boga za internetov) se nikulci na sozrevanjeto na svesta na mladiot covek, osloboduvanje od stegite i sramot, koj ni bile vsadeni od poodamna. Vo demokratska zemja kade, kako sto velis, treba da se kritikuva bez pardon, ne postoi poimot SRAM. Nikoj ne se srami od mladite koi javno protestiraat nitu gi kritikuva, nitu tie smetaat deka ne se podobni za da go iskazat svojot stav. Znaci, prvo kako roditeli, treba da im dadete/me sansa na decata i da gi vospituvate/me da mozat slobodno da se iskazuvaat sebesi i da go razvivaat toj duh vo sebe. Potoa kje ocekuvate/me kritikuvanje bez pardon. |
||||||||||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Моментално кај нас не може студентите/младите да бидат сила која носи пролетно будење, нити сила од која сите се плашат. Едноставно работите се сечат во корен. Ако се против некој владин проект, акција тогаш лесно им се лепи етикета сдсмочиња, а ако ја фалат владата и нејзините успеси тогаш се вмровчиња. За жал средина нема, или е црно или е бело. Фазата/состојбата на неопределеност и искажување свој став е мртва.
|
||||||||||||||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Критиките не мора да бидат сфатени како негативизам, туку како желба за прогрес и подмрднување од досегашната ситуација. Јас се изјаснив - не ми пречи што протестираат младите, напротив, посакувам тоа што почесто и помасовно да се случува... ми пречи кога гледам политичари во нивните редови, како и оние кои делуваат во позадина. Се шлепаат на студентите, притоа пренасочувајќи го фокусот на внимание во друг правец, поразличен од првобитната идеја на студентите, која се заборава и останува во втор план. Ми пречи и кога ги нема да дигнат глас за многу поважни работи кои ни се случуваат (или веќе ни се случиле). Посакувам ова да биде нивно пролетно будење, или барем некакво раздвижување во студентскиот кампус... |
||||||||||||||
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
нема негативизам кон нив, туку очекување да се искажат за се, а не само за нешто кое само нив ги интересира.
кога ќе си го земеш товарот на критичар врз себе, треба да истраеш и да критикуваш се она кое заслужува критика. без пардон! без престан! |
||||||||||||||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||||||||||||||
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Ne e deka "nekoj" ja pasivizira mladinata, tuku deka E pasivizirana: ne barame krivci. Samiot opstestven sistem, vospituvanje, i slicni faktori zaednicki dovele do toa.
Prasanjeto e, zasto vi preci toa sto mladite protestiraat? Kako sto se informirav, tie i dosega se izjasnuvale po drugi prasanja, no podiskretno. Eve, sega sozreala nivnata samosvest za toa deka i tie imaat mokj da ucestvuvaat vo gradenjeto na edna zemja, vo nejzinata segasnost i idnina. Zasto se somnevate vo niv? Zasto tolku nedoverba? Skepsa? Baranje pozadini i skrieni nameri? Sekako deka nivnite inicijativi kje bidat/kje se obidat da se izmanipuliraat i da se profitira politicki od niv, takva e politikata. No zasto tokmu kon niv nasocuvate negativizam? Dajte, otvorete dusa. |
||||||||||||||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
никој не може да ја пасивизира младината, оти тогаш би биле празни кафиќите и кафеаните, така?
проблемот е зошто до сега не се појавиле, кога сите знаат дека во Скопје има над 20-30% дивоградби, од сите изградени згради! Скопје има нарушен тек на воздухот од Водно, со сите изградени згради во неговото подножје. Нема подземна архитектура, нема долгорочна стратегија во однос на бројот на населението, нема јавна расправа за старите згради кои треба да се зачуваат или реновираат. значи има теми за дискусија и простор за секакви протести, ај да ги видам јунаците! |
||||||||||||||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||||||||||||||
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
Studentite idni arhitekti i na dvata protesta izleguvaat kako GRAGJANI na ovaa drzava: vo prviot slucaj kako idni profesionalci koi znaat deka imaat sto da kazat vo vrska so tema koja gi tangira i kako profesionalci i kako gragjani na ovaa drzava vo vtoriot slucaj protestiraat isklucivo kako gragjani na koi pravoto da go kazat svoeto mislenje i stav im e zagrozeno. Uste ednas kje kazam: ne go valkajte ona sto e cist poriv,pravo na zbor i glas, mladinska inicijativa i sila, aktivno ucestvo vo gragjanskiot zivot so ona sto e nasa gnasna politicka realnost i manipulatorstvo. Vo ovoj slucaj mozebi i dvete se izmesani ( za zal!), no vnimavajte da ne go povredite ona prvoto, bidejki e sveto za napreduvanjeto na edna zemja, i za site nas ( a veruvam na site ni e jasno deka kaj nas istata mlada inteligencija e strasno pasivizirana i marginalizirana, so decenii...pa ne ja dotepuvajte!) |
||||||||||||||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||
интересен е самиот факт, како тоа архитектите студенти, кои испаднаа да протестираат поради неправилно архитектонско уредување на Скопје, се претворија во филозофи и борци за права!?
го заборавија ли тој почетен импулс, желбата за убаво и уредено Скопје!? или тоа не е толку интересно за медиумите, партиите, невладините, владините, организациите, подземјата!? никој не е слободен ако совеста не му е чиста. |
||||||||||||||
Јас сум мајстор!
||||||||||||||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |