|
Stock photography |
Внеси реплика | страница 123 6> |
Автор | |
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 03.Февруари.2007 во 19:20 |
Stock photography
Tradicionalnata
stock fotografija e generalno fotografija kade sto slikite se prodavaat preku golemite
stock agencii kako Getty Images, Jupiter images, Corbis i najcesto toa se fotografii
za koi agencijata mu naplatuva na
kupuvacot sekoj pat koga ovoj ke ja iskoristi fotografijata. So samoto
kupuvanje kupuvacot najcesto ima eksluzivno pravo na taa fotografija na edna
godina, a moze i da gi otkupi eksluzivnite prava za fotografijata.Cenata se formira vrz osnova na
vremetraenje na dogovorot za upotreba na fotografijata, eksluzivnosta, itn i cenata e najcesto nad 200$ a moze da
dostigne nad nekolku iljadi dolari. Najgolemiot
broj na fotografi koi isprakaat fotografii na ovoj vid stock agencii se
profesionalni fotografi.
Zaclenuvanjeto na bilo koja microstock agencija e besplatno. Nesto
opsto za microstock stock fotografijata Isto taka sekoja
fotografija koja sodrzi lice koe moze da se prepoznae i identifikuva mora da
bide propratena so Model Release (soglasnost za objavuvanje na fotografijata).
Sekoja fotografija koja sodrzi lice na maloletnik koe moze da se prepoznae i
identifikuva mora da bide propratena so Model Release for Minor koj pak treba
da bide potpisan od roditel/staratel. Zatoa sto sekoja microstock agencija ima
svoj vid na Model Release eden Generic (opst koj vazi za site agencii) Model Release e dovolen. Ke se obidam da
najdam negde web prostor (Ako ima nekoj nekoja idea neka pise na LP) kade bi
mozel da gi uploadiram dvata Model Release (za vozrasni i maloletni) za da site
zainteresiran mozat da gi simnat no ako ne uspeam ke mora da me kontakirate
preku LP vo koja ke gi navedete vasiot e-mail za da mozam da vi gi ispratam. . Stock fotografijata a osobeno
microstock stock fotografijata e nemilosrdna kon tehnickite aspekti od
fotografijata. Sekoja fotografija treba da zadovoluva mnogu strogi kriteriumi so
cel da bide prifatena vo nekoi od stock agenciite.Kako primer bi go izdvoil mnogu niskoto nivo na
artefakti i noise koe e dozvoleno,
nikakvite otstapki vo fokusot (glavniot subjekt na fotografijata mora da e 100%
vo fokus) , kompozicijta treba da e soodvetna na subjektot, sekoja fotografija
treba da sodrzi soodvetni klucni zborovi (keywords),itn (Nema da veruvate za sto odbivaat fotografii)
Istockphoto e pionerot vo mnogu
nesta vo microstock fotografijata. Najprvin, toa e agencijata koja go zapocna
celiot trend na microstock agencii i toa na pocetokot kako besplatna stock
agencija vo koja dizajnerite i fotografite od celiot svet besplatno gi razmenuvaa
svoite fotografii, dizajni, idei,itn. Vrz toj temel na megusebna sorabotka bese
izgradena najgolemata microstock agencija koja vo 2006 stana del i od Getty
Images za samo 50milioni $. Istockphoto e agencija koja se razlikuva od
ostanatite microstock agencii po toa sto otsekogas ja cenela i podrzuvala
umetnickata fotografija (Slobodno prosurfajte na stranicite na Istock i ke se
iznenadite od estetskata vrednost na nekoi od nivnite fotografii) iako za volja
na vistinata ovoj tip na fotografija ne e bas omilen kaj dizajnerite i
kupuvacite. Isto taka Istockphoto e prvata agencija koja ovozmozi eksluzivitet
na fotografiite. Sekoj do fotografite koi clenuvaat na Istockphoto po 500
prodadeni fotografii imaat opcija da stanat eksluzivci na Istockphoto i so toa
da stanat poprivilegirani od ostanatite (besplatni vizit karti so vase ime,
malku pogolema isplata po fotografija, pogolem broj na dozvolen upload od
ne-eksluzivcite,itn) Najnovi vesti od Istockphoto se deka na site fotografi koi
ke imaat nad 25000 downloadi, a gi ima mnogu, i se eksluzivni za Istockphoto, ke im bide ponuden dogovor da svoite sliki gi
prodavaat i na Getty Images! Ima uste mnogu da se zboruva za prednostite koi gi
nudi Istockphoto no i taka ovaa statija veke e wayyyyyy longer than I ever
expected to write i mozebi stanuva i zamorna pa ne bi ve macel so drugi
informacii osven faktot deka Istockphoto moze i da sluzi i kako vas licen sajt
na koj moze da objavuvate svoi blogovi, vmetnuvate linkovi, kreirate svoja
sopstvena grupa na prijateli, i mnogu drugi raboti za koi i ne ste pomisluvale
deka postojat (pr. Istocaklypse vo Ljubljana).
Korisni
linkovi Za kraj
Koki te namestiv Slobodno izvestete me za site greski vo tekstot i site linkovi koi ne funkcioniraat. Изменето од loser - 14.Март.2007 во 17:39 |
|
dimo
Група Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 91 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nemam vreme sega da go procitam, no mi izgledam kako edno goooolemo upatstvo i soveti za stock fotografija.
Bravo P.S. Mi se dopaga predlogot za zaednicko iznajmuvanje studio ! |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
loser, blagodarnost za ovoj tekst! Informativno i dovolno detalno za site chlenovi na sajtov. Dobro e sto te imame tuka zaedno so Koki da ne upatuvas vo eventualno novite avanturi vo komercijalnata fotografija. Se nadevam deka ovoj tvoj elaborat ke pottikne poveke chlenovi da se zainteresiraat za stock-photography i deka ke bides vo mozhnost da odgovoris na prashanjata sto mezhebi ke sledat...
|
|
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako si navstina zainteresiran pisi na LP. Jas sum stvarno seriozen ama ne mozam da najdam nekoja "zrtva" |
|
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bravo! odlicno sklopen tekst! zamisli, iako sve toa znam, cel go procitav!
sto treba ova da znaci? da ne treba i jas nesto da pisuvam sega? iskreno se obeshrabriv koga vidov kolku si napisal... haha... aj ke napisam nesto + za ilustracii i video, pa ke go dodademe vo tekstot gore... |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Super Koki! Bash se spremav ta de stavam na tapet so baranje da napishesh nesto za stock-video.
I barajte od Bobi i Mire da go napravat ova da bide sticky. |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde da se pofalam...
Zagrean od prekrasniot tekst na loser sobrav 10 fotografii i gi prativ do Shutterstock. ...i me primija! |
|
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoran aj cestito. Bas mi e milo sto sum te zaintrigiral za da se obides i sto te primija. Se nadevam deka do sega si napravil sefte. Sega samo ostanuva da mu ja mislis sto ke pravis so parite Pozdrav P.S. ako imas nekoi prasnaja ili mozam nekako da ti pomognam pisi LP Изменето од loser - 06.Февруари.2007 во 13:02 |
|
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
cestito Zoran!!!
ti garantiram deka so tvoeto znaenje i fotografii mozes dobro da profitiras od stock sajtovite. samo pazi, zarazno e |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ete, blagodarjki na loser i na tebe Koki i jas gi natopiv nozete vo vodite na stock-fotografijata.
Ne bese nesto osobeno komplicirano i teshko (me odobrija za samo polovina chas), kolku sto me ispoti administrativnata podgotovka okolu pratenite fotografii, kako sto vprochem ubavo nagovesti loser vo svojot prvichen tekst. Interesno bese iskustvoto...ubavo napomene loser deka so nash*te umetnichki sliki mozheme da se "slikame' na ovie mesta. Da gi testiram zborovite na loser (ne oti ne mu veruvav, tuku sakav da vidam kade se postaveni granicite od lugjeto tamu), prativ edna malu "umetnichki dorabotena" fotografija i edna so nestandarden krop. Mozam da vi kazham od prva raka tie lugje ne mozhat da se pofalat so nekoja pogolema tolerancija. I dvete sliki gi odbija poradi gore navedenite strikni kriterijumi. Izgleda bi mozhelo nesto da se protne samo ako sluchajno ne zabelezhat deka se manipuliralo poveke od dozvolenoto. I uste nesto...He, he...sekogas da se proveruva slikata pod 100% zgolemuvanje pred da se stisne kopcheto za prakanje...Eve sto mi se sluchi: pred da pratam edna od fotografiite, reshiv uste poveke da ja izostram, kako da ne bese dovolno ostra?! Napraviv sto napraviv, mi se dopadna i ja prativ bez da ja proveram uste ednas. Mi odgovorija deka ja odbivaat bidejki pod 100% zgolemuvanje mozhele da go vidat zrnoto od filmot. Togas mi tekna kade pogreshiv...ostrenjeto go afektira i shumot i ako ne se prekontrolira dobro na krajot, ke se sluchi onoa sto mi se sluchi mene - epten amaterski izleze taa rabota! E, ama zatoa poveke toa nema da mi se sluchi. Ovaa fotografija ke je pratam povtorno srabotena kako sto treba, a onaa umetnichkata ke ja pratam kako ilustracija. Bash me interesira sto ke se sluchi so vtorava. Ako pomine, togas ke znam deka mozham fotografii da plasiram kako ilustracii. Ako toa proraboti - super! Sega go chekam Koki so najaveniot tekst za stock-video, pa da go probame i toa. Ke bide interesno! Inaku, za onie koi gi interesira koi se primenite fotografii, eve gi linkovite: http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623935 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623936 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623937 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623938 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623941 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623942 http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=2623943 Gi napraviv linkovite aktivni - Mire Изменето од Mire - 09.Јуни.2007 во 14:33 |
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
:)
Gi izgledav Odlicni se... Se granicat nekoi so Art.. Dobro e:) Zoran dali plati za da se zaclenis ? zasto kako sto vidov za download clenstvo se plakja, a za upload nigde ne pisuva... Изменето од moz pos - 06.Февруари.2007 во 18:14 |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Alal vera Loser
Ako ne smeta bi go ostavil ova uste nekoe vreme vo ovoj del od forumot, a ponatamu ce go premestam vo sekcijata so korisni soveti (od ova zdravje pokorisno) Uste ednas ... sekoja pocit |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moja greska. Mislev deka ke bide jasno deka ne e potrebno da se plati za clenstvo. Aj da odam da go vmetnam vo tekstot. Znaci moz pos clenstvoto na bilo koja stock agencija od ovie napomenati vo tekstot e BESPLATNO (uf sega jane ke me ubie ) Изменето од loser - 06.Февруари.2007 во 19:45 |
|
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Thanks Mire. Jas mislam deka statijata bi mozele da ja premestime vo sekcijata korisni soveti (ne mora i celava diskusija) kako sticky a najdolu da stavime link do diskusijava koja bi ostanala na ova mesto. Taka da koj saka da doznae uste nesto bi prodolzil tuka a vo korisni soveti bi imale samo edna informativna statija. Изменето од loser - 06.Февруари.2007 во 19:56 |
|
Внеси реплика | страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |