|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница 123 12> |
Автор | |
babyy
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Октомври.2006 во 09:52 |
Крем лазањи со спанаќ......хмммммм 1Пакување тесто за лазањи
1кг.спанаќ
800мл.густ сос од домати(ТОматино)
250гр.шолто сирење или кашкавал
800мл.млеко
1главица кромид
2-3чешниња лук
сол,црн пипер,црвен пипер
зејтин
маргарин
3-4 лажици брашно
Во сад се става млекото,брашното,сол и црн пипер и малку од сирењето или кашкавалот.Се вари на тивок оган(да врие 2 мин)и се трга на страна.
Спанаќот се чисти,се бланшира во солена вода,се цеди и ситно се сецка
ТЕстото за лазањи се обарува во вода со малку зејтин (околу3мин)
Кромидот се сецка,се прши во врел зејтин додека не омекне,се додава лукчето сецкано и спанаќот.Се пржи околу 3 минути.Во оваа смеса се става 1/3 од бешамелот.
Во земјено правоаголно тавче намачкано со маргарин се става од сосот од сомати па површината се покрива со тесто за лазањи,се става од филот со спанаќ,бешамел,рендано сирење(или кашкавал),па пак тесто,сос од домати.....се така додека да се потроши целиот материјал.Се завршува со рендано сирење или кашкавал.Се пече на 220 степени околу 45 мин....
|
|
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Potpeceni tortelini
Potrebno 300 g tortelini 200 gr. vareni patlidzani(salca) 3 pipirki 125 gr ne mnogu solen kashkaval 1 lazica puter 1 lazica origano Tortelinite podgotvete gi spored upatstvoto na omotot.Piperkite iscistete gi od semki i iseckajtegi na kockicki.Kashkavalot isecete go na tenki livcinja.Stopete go puterot vo tavce, pa vo nego poprzete gi piperkite.Potoa vo piperkite dodadete gi patlidzanite i origanoto, pa seto ova kratko proprzete go.Namastete ja tavata.Tortelinite iscedete gi i rasporedete gi vo tavata,Prelijte gi so sosot od patlidzani a odozgora rasporedetegi parcinjata od kashkaval. Tortelinite potpcete gi vo zagreana rerna na 200°C , no vnimavajte ne smeete predolgo da gi pecete za da ne se prevarat testeninite. |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Канелони со шпаргли и сусам
Потребни Состојки: - 1 кг шпаргли - 1 мал црвен кромид - 20 гр путер - 150 гр рикота - 7 лажици рендан пармезан - 100 гр павлака за готвење - 2 лажици сусам - 200 гр свежо тесто со јајца - Мускатно оревче - Маслиново масло - Сол - Бибер Подготовка: 1. Изчистените шпарги измите ги и варете ги на пареа 10-15 мин, па крупно исечете ги. Исечениот кромид динстајте го на путер. Додадете ги шпарглите, сол и бибер и варете околу 3-4 мин. Кога ќе се олади, додајте ја рикотата и 4 лажици пармезан. 2. Помешајте 3 лажици пармезан и павлака, мускатното оревче, сол и бибер. Пропржете го сусамот во тавче без додатоци. 3. Тестото исечете го на 12 квадрати од по 12 цм. Варете ги 3 мин. во зовриена солена вода во која сте ставиле 2 лажици зејтин. Извадете го секое парче посебно и редете на крпа. Во средината на секој квадрат со слаткарски шприц стиснете малку од филот. Свиткајте ги во ролат каналоните и наредете ги во огноотпорна тава намачкана со путер така да спојот го ставите оддолу. 4. Повторете ја предходно опишаната постапка со сите канелони, а од горе ставете павлака помешана со пропржениот сусам. Покријте со фолија и печете 15 мин. на 200 степени. Извадете ја фолијата и оставете неколку минути да се запече и добие румена крцкава коричка. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
_Лазања ’’Болонезе____________________________________________________
За бешамелот:
1 литар млеко 100 гр. брашно 100 гр. путер 1 лажица вегета јајце сол и бибер по вкус 200 гр кашкавал За лазањите: ________________________________________________________-
Бешамел Фил: Го пржите месото во маслото и кога ќе омекне го додавате магданосот, ловорот, рузмаринот, доматното пире, вегетата, пола чаша вода и сето тоа го динстате околу 15 до 20 мин. Во ватростална чинија намачкана со масло ставате ред лазањи (пред тоа малку сте ги обариле), ред месо и ред бешамел,и се така додека не ги потрошите состојките. Последниот ред треба да е прелиен со бешамел и на крај ставате пармезан. Лазањите ги печете 30 минути во загреана рерна на 220 степени |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тестенини со прелив и пилешко
Потребно е: - 500 грама тестенини - 5 пилешки карабатици - 5 пилешки џигери - 4 лажици исечкан кромид - 4 лажици морков - 4 лажици целер - 700 грама пулпа од домат - Магданос - Зејтин - Сол - Црн бибер Подготовка: Измијте ги убаво карабатиците и исечете го секој на два дела (заедно со коските). Ставете ги во длабок сад за готвење со малку вода (околу 10-15 децилитри), така што коските ќе бидат на дното на садот и гответе на не толку многу загреана рингла додека целата вода да испари. Потоа додадете го исецканиот зеленчук и пилешкиот џигер и сето тоа дејствувајте го околу 15 минути на 3 лажици зејтин. Следно што треба да направите, е да ја додадете пулпата од доматот, посолете и наизменичко истурете го црниот бибер и додадете го ситно исецканиот магданос. Истурете малку топла вода, затворете го садот и оставете го да се вари околу 40-45 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шпагети со лосос Потребно: 400 г шпагети |
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лазањи со мелено месо
Главицата кромид ситно ја сецкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло. Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме меленото месо и промешуваме.
Доматот го сечкаме на парчиња и го додаваме во тавата на оган. Зачинуваме со вегета, го додаваме ориганото, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Бешамелот - Во тенџере на оган со растопен путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Мешајќи со лажица во тенџерето го додаваме млекото. Откако бешамелот ќе ја добие потребната густина, го додаваме во тавата со месото на оган и промешуваме. Ред лазањи, претходно обарени во зовриена вода (зависно од видот) ги редиме ставаме во намрсена тава. Врз лазањите со лажица ставаме од филот со меленото месо. Врз филот нанесуваме од доматниот сос. Врз сосот ги ставаме преостанатите лазањи. Врз лазањите го нанесуваме преостанатиот фил. Во тавата налеваме 100 мл. вода и ја протресуваме тавата. На ситно го рендаме кашкавалот. Изренданиот кашкавал го нанесуваме врз филот на тавата. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 60-тина минути на температура од 200 степени. |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вегеетаријанска лазања
Вегетаријанската лазања е едно од оние јадења кои не само што се добри по вашето здравје, туку се и неверојатно вкусни. Иако се вика лазања, сепак е ослободено од „тежината“ на тестенините. Во комбинација со крцкаво парче леб, бргу ќе стане омилен семеен рецепт.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шпагети со колбаси Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шпагети со кашкавал Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Канелони
Потребно:
За канелони: 100 г брашно; 3 јајца; сол; За филот: маслиново масло; 200 г мелено месо; 250 г спанаќ; оригано; магдонос; 3 јајца; 2 лажици презла; сол; црн домат; малку путер; рендан кашкавал; Подготовка: Од брашното јајцата, солта и околу 200 милилитри вода, измешајте тесто како за палачинки. Оставете го да мирува 2 часа, а потоа на врело масло испечете тенки палачинки. Меленото месо, исечканиот спанаќ и зачините пропржете ги на масло, а кога смесата ќе биде готова, оставете ја да се излади. Потоа измешајте ја со јајцата, презлата и црниот домат. Со филот прмачкувајте ја секоја палачинка и завиткајте ги. Така приготвените палачинки ставете ги во подмачкан сад за печење, над нив ставете путер и рендан кашкавал. Печете во рерна на 200 степени околу 15 минути. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Italijanskata kujna e mnogu zastapena barem vo moeto sekojdnevie. Vo domot chesto pripremam italijanski specijaliteti koi kje gi najdam na internet. Moite gi obozavaat, pa sekogash gledam da iznenadam so neshto novo.
Eksperimentiram so hranata i uzivam vo toa :) Najdov eden tekst za italijanskata kujna, a vo prodolzenie bi sakala da spodelime recepti za prigotvuvanje na nekoi italijanski specijaliteti :) Италијанска кујна Изобилството на производи и гастрономското наследство ја вбројуваат италијанската кујна меѓу најпопуларните во светот. Карактеристично за италијанската кујна е што секој регион има свои особености. Географските промени од северот кон југот резултирале со мноштво разновидна храна, но историското влијание одиграло важна улога. Така на пример сицилијанската кујна и денес го задржала влијанието на арапската кујна, а унгарскиот гулаш може да се проба и во Трст. Италијанската трпеза е секогаш богата со разновидна храна, но тоа што секогаш е присутно е регионалната посебност, високиот квалитет на производите и чувството за традиција. На почеток на оброкот се служи предјадње кое обично има пет дела, потоа следува првото јадење со избор на разни јадења од тестенини или ориз, а по тоа следува второто јадење во кое има месо или риба со прилог од зеленчук; следува сирењето и на крајот десерт и кафе еспресо. Предјадењето може да се состои само од пршута или маслинки со леб или од петнаесетина вкусни залаци чии состојки варираат од регион до регион. Месните преработки како мортаделата, светски познатата париска пршута и разните салами се неизоставен дел на предјадењето, а може да се сервираат сами или со свежо овошје. Рибата и морските плодови особено се популарни како предјадења во приморските краеви. Во салатите од морски плодови најчесто се користи октопод и разни видови на школки. Зеленчукот може да се служи свеж (во салатите) или варен и зачинет со маслиново масло и свежи ароматизирани растенија. Неколкуте предјадења може да претставуваат самостоен оброк, кој се надополнува со крцкав леб или палента. Се продолжува со свежо овошје и сирење и на крај се заокружува со јако кафе еспресо. КАФЕ Во Италија еспресото се пие за појадок, но и во текот на целиот ден. Доброто еспресо мора да се пие топло од загрена чаша и обично со многу шеќер. Светлокафеавата боја на пената е знак дека апаратот за кафе е наместен на оптимална температура и притисок. ДОМАТ Доматот е омилениот зеленчук на Италијаните и се јаде секој ден, независно од годишното време. Тој може да биде составен дел на сосот за тестенини, една од состојките на салатата, полнет или печен- италијанските готвачи секогаш ќе смислат нешто ново. ПИЦА Пицата влече корени уште од времето на старите Римјани. Но најголема популарност добива во 19- иот век кога италијанските емигранти и ја претставуваат на американската јавност. Во шеесетите години на 20 - иот век пицата станува популарна и во Европа, додека во Италија сеуште е непозната освен на територијата околу Неапол. Дури во 80-ите години на 20- иот век пицата станува популарна во Италија. ТЕСТЕНИНИ Секој регион во Италија има своја приказна за тестенините. Иако има повеќе верзии од кога потекнуваат тестенините и кој ги донел во Италија, едно е сигурно: денес тестенините се јавуваат во повеќе од 300 форми и се едно од најомилените јадења. ПАРМЕЗАН Пармезанот е сирење кое се произведува од обрано кравјо млеко. Пармезанот е жолт со грануласта структура и има пикантен вкус. Познат е во Парма уште во 13- иот век, иако потекнува од Тоскана во 11- иот век. Од 14- иот век се користи за наросување на тестенините. За да не се изгуби вкусот на пармезанот, треба да се изренда непосредно пред употребувањето. ОРИЗ За појавувањето на оризот во Италија постојат ралични теории. Едни тврдат дека за оризот знаеле и старите Римјани, додека други сметаат дека оризот на Сицилија го донеле Арапите. Одгледувањето на ориз во долината на реката По датира од 15- иот век. ТИРАМИСУ Тирамису што во превод значи ,,земи ме има статус на култен колач во Италија. Главни состојки се пишкотите натопени со црно кафе, (во кои може да се додаде малку коњак, или рум) и сирење маскарпне кое на колачот му дава кремаста структура. Храната во Италија претставува вистинско уживање кое секојдневно се слави како гозба за сите сетила: во друштво на семејството или пријателите, дома или во добар ресторан. Секогаш кога е тоа можно храната во Италија се јаде во друштво. Tekstot go iskopirav od hrana i vino. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тирамису
Потребно е: 5 жолчки 60 гр шеќер 100 мл десертно вино, поделено по 50 мл 400 гр маскарпоне сирење (го има во поголемите маркети) 200 мл слатка павлака 50 мл сварено нес кафе, без шеќер 1 лажиче екстракт од ванила 200 гр пишкоти какао во прав за посипување Подготовка: Во мало тенџерче загреано на средна температура ставете вода (две чаши). Оставете да зоврие водата. Во огноотпорен сад настрана, одвојте 5 жолчки. Убаво одвојте ги жолчките, за во никој случај да не падне белка во жолчките. Во жолчките ставете го шеќерот. Мешајте со жица за матење додека да побелат и да се згустат жолчките. Садот ставете го врз тенџерето со вода и полека додавајте го виното (50 мл), мешајќи со жицата. Ставете го ескрактот од ванила. Гответе пет минути додека да добиете убав и густ крем. Покријте го садот со пластична фолија и оставете го во фрижидер 45 минути. Во сад настрана, ставете го маскарпонето (на собна температура), измашајте со лажица и додајте ја претходно изматената слатка павлака со три лажици шеќер. Целата смеса со маскарпонето и слатката павлака измешајте ја убаво. Кремот ставете го во фрижидер да отстои 1 час. Измешајте ги виното (останатите 50 мл) и 50 мл нес кафе. Земете правоаголно тавче. Секоја пишкота натопете ја во миксот од кафе и вино и наредете ги во еден слој во тавчето. Врз нив, намачкајте од филот, рамномерно. Врз филот, со цедалка посипете со какао во прав. Потоа, наредете пак пишкоти натопени во вино и кафе, па врз нив ставете фил и врз филот пак какао со цедалка. На крај, вака треба да заврши тирамисуто, со какаото врз филот. Десертот ставете го во фрижидер да се олади неколку часа пред да го сервирате. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пилешко качаторе Овој италијански рецепт качаторе е многу познат во Северна Италија. Традиционално се подготвува со пилешко месо, но може да се подготви и со зајачко. Ова јадење е карактеристично по тоа што изобилува со многу зеленчук, а бабурите се главната ѕвезда меѓу нив. Одличен избор е за фамилијарен ручек затоа што самото јадење изгледа прекрасно, вкусот му е одличен, а кога ќе го сервирате на сварени тестенини и ќе го прелиете со сосот во кој се готвело месото, сите ќе мислат дека сте поминале многу време подготвувајќи го. Еве како да го направите: Потребно е: 8 парчиња пилешки поткопани (може да употребите и пилешки гради) 1 пакување тестенини (макарони, шпагети, јуфки...) сол, бибер 120 гр брашно 4 лажици маслиново масло 2 коцки путер 1 главица кромид, ситно исечкана 2 црвени бабури, исечкани на листови 5 чешниња лук, ситно исечкани 200 гр свежи шампињони, исечкани на четвртинки зачини: мајчина душичка, к*ркума, буковец пола чаша бело вино 400 мл пелати пола китка ситно сечкан магдонос рендан пармезан, по желба за декорација Подготовка: Рерната загрејте ја 250 целзиусови степени. Местото зачинете го со сол и бибер и обложете ги со брашното. Во тава на оган ставете ги маслото и путерот да се растопат. Ставете ги парчињата месо и оставете да се пропржат од сите страни. Извадете ги од тавата.Во истата тава ставете 1 лажица масло и ставете ги зеленчуците (кромидот, лукот, пиперките) и ставете ги печурките.Оставете да се динстаат 2 минути и тогаш додадете ги зачините. Измешајте и зачинете со сол и многу бибер. Кога зеленчукот ќе омекне, ставете го виното. Оставете да испари алкохолот и ставете ги пелатите заедно со нивниот сос. Промешајте. Ставете ги парчињата месо во тавата , затворете со капак и целото тенџере ставете го загреаната рерна да се потпече околу 20 до 25 минути. На крај ставете го ситно сечканиот магдонос. Сервирајте го јадењето на претходно сварени тестенини така што врз тестенините ќе ставите прво од зеленчукот па врз нив две парчиња месо.Од горе прелијте со сосот од тавата. Од горе ставете малку рендан пармезан, по желба. |
|
Внеси реплика | страница 123 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |