IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Паганството и Црквата - вечерва во “Јади Бурек“
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Паганството и Црквата - вечерва во “Јади Бурек“

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Паганството и Црквата - вечерва во “Јади Бурек“
    Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:04

Вечерва на наша-ТВ, гостин во емисијата ЈАДИ БУРЕК со Јанко Илковски, ќе биде професорот од теолошкиот факултет во Скопје - Јован ТАКОВСКИ.

Тема на вечерта:

ПАЛЕЊЕТО НА ПАГАНСКИ ОГНОВИ ЗА БАДНИК и дали имаат некаква врска со евангелието и Црквата Христова?

РАЗНИ ПАГАНСКО-НЕЗНАБОЖЕЧКИ обичаи, посетување на врачари и гатачи, давање к*рбани, оставање храна и пијалок по гробовите на починатите роднини и дали проблемите кои ги имаме, треба да се решаваат на магиски начин?

===========

Сметам дека ќе отвори дискусија она што ќе го чуеме во емисијата, па затоа го отворив како посебна тема, иако можеби требаше да припадне во “Верски вести“
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:13
Редовна тема на полемика меѓу мене и моите се огновите и гранките, посебно баба миголема%20насмевка, пред секој Божиќ се тие огнови, гранки и други обичаи.
Јас сум категорично против, не одам на такви манифестации, не сакам ништо што е поврзано со тоа, редовно имаме караници дома за тоа. Им велам да престанат со тоа, додуша не одат на огновите, ама за гранките и тие работи, ми велат сум бил предавник на верата, баба ми, која тврди дека тие обичаи биле присутни од памтивек дури и ме обвини дека сум бил предавник на македонскиот народ.изненадување

П.С. Благодарам на информацијата брате Pravoslavieголемо%20гушкање, сега ќе ја проследам и до "надлежните" дома.голема%20насмевка
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:20
Originally posted by Македон Македон напиша:

Редовна тема на полемика меѓу мене и моите се огновите и гранките, посебно баба миголема%20насмевка, пред секој Божиќ се тие огнови, гранки и други обичаи.
Јас сум категорично против, не одам на такви манифестации, не сакам ништо што е поврзано со тоа, редовно имаме караници дома за тоа. Им велам да престанат со тоа, додуша не одат на огновите, ама за гранките и тие работи, ми велат сум бил предавник на верата, баба ми, која тврди дека тие обичаи биле присутни од памтивек дури и ме обвини дека сум бил предавник на македонскиот народ.изненадување

П.С. Благодарам на информацијата брате Pravoslavieголемо%20гушкање, сега ќе ја проследам и до "надлежните" дома.голема%20насмевка

Христијанска и братска должност...големо%20гушкање
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:29
Originally posted by Македон Македон напиша:

сурвачки имате ли бе?
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bože ne znam šta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:31
Баш се радувам за темата. Мислев да отворам тема за Скопско-паганските огнови и српската традиција во МПЦ, или последниците на српската пропаганда во Македонија.
Некој ме направи поаш - но тоа не е дел од темата.

Би сакал да спомнам дека палењето огнови колку што мене ми е познато е остаток во Скопско и некои други места и има чисто српски корени. Ваква лудост е непозната во православната екумена.

И се прашувам до кога МПЦ ќе робува на српските традиции.

п.с.
секоја чест за Јанко се надевам дека вечерва заедно со отец професорот Таковски (кој ги преведе минеите и триодот на современ македонски јазик, каде што и се наоѓаат празничните богослуженија) ќе имаат прекрасна дискусија и редно е веќе да се ослободиме од “окупаторската“ црковна политика и непросветленоста кај народот.

Време е скопските епархии да прекинат со глупостите и паганските обичаи и да обрнат внимание на традицијата (но не на оваа српската, а на православната).

п.с.
мислам дека добро го лоцирав проблемот, иако на моменти навидум заминувам офтопик, но проблемото за паганската традиција кај нас е наследен од СПЦ за време на комунизмот.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:39
Не можеме вината секогаш да ја префрламе на другата страна. Ако обичајот е наследен од СПЦ за време на комунизмот, зар не се виновни свештениците кои на големо ја “охристијанизируваат“ секоја новотарија, наместо да го просветлат народот? Зошто тогаш луѓето одат во Православните Храмови и купуваат “осветени“ бадникови гранчиња?

Па така не еден поп пред Божиќ гостувал на ТВ и секојпат истата сторија “овчарите палеле огнови кога се родил Христос, бла бла...“
Пред Соборниоот Храм исто така се палеше оган, кој ни е крив?

Се додека луѓето се држат во заблуда и им родбуваат на паганските обичаи-напредокот на државата е во стагнација.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:40
Ете речиси на сите медиуми на вестите јасно се потенцира дека МПЦ потенцира дека тоа не било паганска традиција.

Би додал: До кога неписмените попови ќе го заблудуваат народот за ситен профит.

Зашто огнови палат само во скопската епархија а во другите речиси никади (со мали исклучоци)

Дали Архиепископот треба да одговара за ова, зарем не е срамота кај него да се случуваат вакви работи а тој да благословува пагански огнови...
алооооо....
до кога бреее со ова глупостите ќе ги трујат и заблудуваат верниците.

(МПЦ) до кога ќе робуваме на српските традиции...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:42
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Не можеме вината секогаш да ја префрламе на другата страна. Ако обичајот е наследен од СПЦ за време на комунизмот, зар не се виновни свештениците кои на големо ја “охристијанизируваат“ секоја новотарија, наместо да го просветлат народот? Зошто тогаш луѓето одат во Православните Храмови и купуваат “осветени“ бадникови гранчиња?Па така не еден поп пред Божиќ гостувал на ТВ и секојпат истата сторија “овчарите палеле огнови кога се родил Христос, бла бла...“Пред Соборниоот Храм исто така се палеше оган, кој ни е крив?Се додека луѓето се држат во заблуда и им родбуваат на паганските обичаи-напредокот на државата е во стагнација.

во право си и за тоа јас протестирам, зашо овие во скопска епархија претеруваат и фрлаат дамка врз целото православно наследство во Македонија.

да се засрамат - народот да знае дека тоа се пагански глупости а не православна традиција.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:46
како човек да не се нервира - на вести ко ќе видиш шо ќе видиш: неписмен избричан комунистички поп (кој сигурно на памет не го знае Сомволот на верата, а за Оче наш да не зборувам) ќе соли памет кој како и шо да славел

па срам да му е на тие и Архиепископот да се засрами што не ги санкционира овие локални испади.

Народот треба да разбере “палењето огнови“ е паганска традиција и во МПЦ наследено е од СПЦ и тоа на сила.
А корените на таа символика и тоа учење дека тоа било символика на овчарите и бла бла бла.... .... тоа е Руска унијатска схоластика што ја труе славјанската православна црква.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:48
Е, нека одат сега нека убедуваат старци од по 70 години дека поповите биле во заблуда. Лесно е да се вгнезди нешто, ама како да се искорени? Сигурно не со “охристијанизирање“ на обичајот. особено не со поделени ставови околу ова кај свештенството. Тоа е како...како едно детенце што направило белја, и сега едниот родител го кара, а другиот родител му се спротивставува на првиот, при што детето е крајно збунето и ја губи довербата во родителите-а родителите го губат авторитетот кај детето.

Затоа сметам дека Библијата е стандард и мерило, а таа седи некаде укоричена и непипната и фаќа прашина, битно се има.

Баш да видиме што ќе каже вечерашниот гостин кај Јанко, па ќе искоментирамеразмислување
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:51
Kukeri i survakane imate?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 15:55
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Затоа сметам дека Библијата е стандард и мерило, а таа седи некаде укоричена и непипната и фаќа прашина, битно се има.размислување

Јас не мислам така - зашо проблемот не е Библиски - а напротив сигурно индивидуална лудост претпоставувам од 19-20 век.

Значи се е до свеста на човекот - кога знаеме дека е паганско и на сила наметнато во нашата држава - тогаш зашо излегуваме на улица или во маало до огнот

треба да бојкотира - а дека ова е лудост сведочи фактот што тоа на ваков пагански начин се слави само во скопско.

колку шо знам во други епархии на МПЦ тоа не се прославува.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 16:00
Originally posted by evangelist evangelist напиша:

Значи се е до свеста на човекот - кога знаеме дека е паганско и на сила наметнато во нашата држава - тогаш зашо излегуваме на улица или во маало до огнот

Јас не излегувам и не прославувам, ама затоа и добивам епитети какви што добивам. А ниту гранчиња не земам, ниту ништо.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 16:05
Убаво од страна на Јанко што решил да организира ваква емисија, меѓутоа оваа дебата треба да се спроведе на друго место. Проповедниците треба да го поучат народот, во верските објекти кадешто се собираат, а не да чекаат некој преку тв да им го обрати народот од сувите традиции.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.