|
Дали Бог се огрничува само на БИБЛИЈАТА |
Внеси реплика | страница 123 17> |
Автор | |||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 02.Ноември.2009 во 23:29 |
||||
За да ја отворам оваа тема мотивиран сум од некои коментари од нашите членови тука:
Ке постирам ... идемо даљје:
Изменето од Tetratka - 02.Ноември.2009 во 23:31 |
|||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Историјата е егзактна наука и немаме причина да ја игнорираме. Традициите, преданијата и житијата пак, од друга страна ни се ирелевантни. Е добро утро! Па секако дека учењето на Црквата забегало, отишло каде што не требало да појде. Зашто инаку е реформација? Каде во Библијата се спомнати индулгенции, мошти, градење на катедрали, финснсиско соголување на народот? А? Бог сам се "ограничи" на Библијата. Ние секако имаме и други книги, инспирирани од Библијата, напишани од теолози, но тие не се темелат на традиции и вонбиблиски доктрини, туку исклучиво на Библиското учење. Улогата не Христос беше многу повозвишна отколку да пишува. Затоа Тој одбра ученици, апостоли да го сторат тоа. Исус беше Спасителот на светот, Оној кој дојде да не извади од калта, Божјиот Син, а Неговите ученици имаа за задача да го прошират Евагелието. Можеш и до утре сабајле да се чудиш, ама тоа е вистината: Sola scriptura. Ништо повеќе. Нема причина зашто би верувале на човечки учења кои врска си немаат со Словото. Изменето од Rita.MD - 03.Ноември.2009 во 00:14 |
|||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Сосема ја разбираме потребата на православците за други вонбиблиски книги како основа за својата вера. Многу е разбирливо за некој чија вера се состои од 1001 учење и практики кои не постојат во Библијата да бара поткрепа за истите во другите вонбиблиски книги. Но погледнете што вели еден од вашите свети отци:
Нека ја покажат својата црква, ако можат, но не преку зборување и мрморење, НЕ ПРЕКУ СОБОРИТЕ НА НИВНИТЕ ЕПИСКОПИ, НИТУ ПРЕКУ ПИШУВАЊАТА НА НИВНИТЕ ХЕРОИ, НИТУ ПРЕКУ ИЗМАМНИЧКИ ЗНАЦИ И ЧУДА, бидејќи сме предупредени за вакви работи од Зборот Господов. Но нека ја докажат својата вера преку Законот (Тората), преку предвидувањата на Пророците, преку песните на Псалмите, преку самите зборови на нашиот Пастир, преку зборовите на евангелистите, ОДНОСНО ПРЕКУ КАНОНСКИОТ АВТОРИТЕТ НА СВЕТИТЕ КНИГИ!
(Августин, За Единството на Црквата)
|
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Види ЕВАНГЕЛОС - Августин како прво е блажен И НЕ Е ПОТПАРОЛ НА ЦРКВАТА, кога живее тој НЕМА БИБЛИЈА И ЗАТОА ГОВОРИ ЗА ТОРА... тоа е многу интересно за него, нели? како 2-ро имате многу интересен превод на македонски од него... ШТО Е ТОА “ЗБОР“? Изменето од Tetratka - 02.Ноември.2009 во 23:59 |
|||||
|
|||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пчелке избришиси ги ЛП - нема место за нови....
Значи ако е така тогаш нема причина да пишувате глупости... Како светот да започнува после 16 век...
Такви глупости во ИСТОЧНОПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА И ДОКТРИНА НИКОГАШ НЕМАЛО - ако тоа денес го има до определен степен - тоа е така токму поради ЗАПАДНОТО -ЛАТИНСКО СХОЛАСТИЧКО УНИЈАТСКО УЧЕЊЕ ... ТУКА ЖРТВИ СМЕ НА СХОЛАСТИКАТА!!!! А од такви причини НИЕ уште во 1054 се одделивме од тие ЗАПАДНИ СХОЛАСТИЧКИ - БИЗНИС глупости - вие на ЗАПАД ТОГАШ НЕ БЕВТЕ НИ ПЛАНИРАНИ... 1517... оооо... каде е оваа... За жал денес многу наши ЕПИСКОПИ, ПРЕЗВИТЕРИ И ЃАКОНИ СЕ ПОД ТОА ЗАПАДНО ВЛИЈАНИЕ - НО ТОА НЕ Е ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА - ТОА НЕ Е ПРАВОСЛАВНАТА ДОКТРИНА - ТОА НЕ Е ПРАВОСЛАВНАТА СУШТИНА И АПОСТОЛСКОТО И СВЕТООТЕЧКО УЧЕЊЕ И ТРАДИЦИЈА И ПРЕДАНИЕ ... Каде во БИБЛИЈАТА Е СПОМНАТО ДЕКА ТРЕБА ДА ИМА БИБЛИЈА?
ЗАРЕМ НЕ Е ТОА ЦРКВАТА ПРАВОСЛАВНА ДЕНЕС - ПАТРОЛОГИЈА, ЗНАЕШ ШТО Е? ЗНАЕШ КОИ СЕ АПОСТОЛИТЕ - кој каде живеел и каде умира и од каде тие информации стигнале до нас денес? ЗНАЕШ ДЕКА КОГА ЖИВЕЕЛЕ АПОСТОЛИТЕ НАМАЛО БИБЛИЈА???
Зошто Христос од 12-те одбрал само двајца што го ПОЗНАВАЛЕ ДА ПИШУВААТ ЗА НЕГО... А ДРУГИТЕ ДВАЈЦА НИКОГАШ НЕ ГО ВИДЕЛЕ ... знаеш дека во БИБЛИЈАТА ИМАМ МНОГУ МЕСТА КОИ СИ “ПРОТИВОРЕЧАТ“...????? Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 00:13 |
|||||
|
|||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Нивна Библија беше Стариот Завет (колку пати цитираа од Пророците, Псалмите, Тората...), плус го имаа Исусовото учење кое беше исполнување на Стариот Завет и воспоставување на нов. Сигурно. Стискај палци тоа да е така. Можеш заедно со "браќава" муслимани да го правиш тоа. |
|||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Мило за тебе но не е така - Има грешки во Бигбијата токму онаму каде ХРИСТОС ГИ ЦИТИРА СТАРОЗАВЕТНИТЕ ПРОРОЦИ... тука е проблемот мила моја Рита... ЗНАЧИ ЧОВЕК НЕ ТРЕБА ДА ИМА ФАНАТИЧКИ ПРИСТАП КОН БИБЛИЈАТА - ТАА НЕ ПАДНАТА ОД НЕБО - ТАА НЕ Е ТОРА, ТАЛМУД, к*рАН ... И Т.Н. ... |
|||||
|
|||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
1)Greska si ako mislis deka ranite Hristijani nemale Biblija. Kako sto ti rece Rita, tie go imaa Stariot Zavet, t.e. Hebrejskite Spisi, na koi se povikuvaa ISUS i apostolite. 2) Se nadevam deka ti licno ne mislis seriozno deka Biblijata si protivreci samata na sebe? P.S. sega go vidov tvojot odgovor na Rita za vtoroto prasanje . Znaes li zosto e toa taka? Изменето од KINGDAVID - 03.Ноември.2009 во 00:18 |
|||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ти кажи - ти знаеш се... ЗАТОА ШТО НЕ Е Sola scriptura.
ИМА И НЕШТО ДРУГО!!! нели???? Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 00:20 |
|||||
|
|||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
а Септуагинта Тора и ова она (демек таму има грешки) ... бајати прикасКи не сакам да слушам - тоа не е реално и не е вистинито ...
никогаш немало Sola scriptura. ТОА Е ФАНАТИЗАМ!!! Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 00:22 |
|||||
|
|||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ако легнам порано - утре сум на Литургија....
св. Иларион Мегленски и св. Иларион Велики... да поможит!!! |
|||||
|
|||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Мене ли ми се обраќаш?
Библијата сакал или не, е веродостојна. Грешки нема. Ако имаш ограничено теолошко познавање, па нешто ти се чини како грешка, жалам, ама не го прави тоа наш проблем. Таа отсекогаш била признаена од милијарди како Божјата книга. Имало во први век (може и нешто покасно). Sola scriptura е еден од фундаментите на реформацијата. Изворните хрситијани ја прифаќаат само Библијата и ништо друго. |
|||||
|
|||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Толку плукаше по Библијата и за утре да појдеш на литургија?
Ау да заборавив, преданијата и житијата се веродостојните, Библијата е лук и вода. |
|||||
|
|||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Kako prvo, jas ne rekov deka znam se, ama ova go znam. Ranite Hristijani i ISUS citirale od prevodot na Hebrejskite spisi Septuagintata, koja bila napisana na grcki jazik za Evreite koi ziveele vo dijasporata i koi zboruvale grcki. Zatoa ne e dosloven prevodot na citatite . Daleku od toa deka e protuvrecno. |
|||||
Внеси реплика | страница 123 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |