IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Гаврил Македонецот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гаврил Македонецот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
Автор
Порака
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Гаврил Македонецот
    Испратена: 20.Март.2008 во 19:12

Цитирај Иконостас направен од Гаврил Атанасов МАКЕДОНЕЦОТ од Берово 1877 година, на иконостасот јасно пишува МАКЕДОНЕЦ.

Изменето од Vladimir88 - 20.Март.2008 во 19:15
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 19:28
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

И што сакаш да кажеш со тоа?
Ајде објасни ми ја логиката твоја....

Меѓу иконите во црквите, но и кај приватните лица во Малешевијата, се наоѓаат и голем број икони од Гаврил Атанасов Зогравски, познат иконописец од Бугарија

http://malesh-net.com/index_fail/naslovna_rligija.html
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 19:36
http://tripatlas.com/Gavril_Atanasov

'Gavril Atanasov' was a famous Bulgarian icon painter from Berovo (Malesh region) in the 19th century.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 19:49
Originally posted by дуле дуле напиша:

'Gavril Atanasov' was a famous Bulgarian icon painter from Berovo (Malesh region) in the 19th century.

Епа можам да кажам дека тие што ја дизајнирале страната за некои работи се неписмени......
Требале да ја погледнат иконата, јасно си пишува на неа македонец...

Како може Берово да е во денешна Бугарија???
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 20:30
кој знае што е ова и како се вика

A bronze locket found at Austerlars Bornholm

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 20:47

Ама некако не се поклопува со тоа што го збориш ти..сепак се потпишал како македонец....а не како бугар...и Берово не е Бугарија...тие од сајтот на Малешевијата погрешиле нешто со пишувањето..
Ова исто случајот како со Самоил, ама пак има докази дека он бил македонски цар....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 21:07
Како што гледам, ми се чини дека годината е 1897 г. (а не 1877). Буквите на натписот е согласно новобугарскиот правопис (а не црковнословенски како што би бил ако беше во 1877 г.)
Па и сам Гаврил Атанасов  работил до 1920 г.:

Од 1899 до 1920 година во манастирот работел и зографот Гаврил Атанасов-Беровец.

Согласи се дека една творечка кариера од 1870 до 1920 е премногу долга за еден човечки живот...
Кажи ми каде живеел и творел после 1913 г. Гаврил Атанасов? Во кралството на Србо-хрватите или во Бугарското царство?

Изменето од Македон - 25.Септември.2009 во 02:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 07:02

Како што гледам, ми се чини дека годината е 1897 г. (а не 1877). Буквите на натписот е согласно новобугарскиот правопис (а не црковнословенски како што би бил ако беше во 1877 г.)
Па и сам Гаврил Атанасов  работил до 1920 г.:

Од 1899 до 1920 година во манастирот работел и зографот Гаврил Атанасов-Беровец.

Согласи се дека една творечка кариера од 1870 до 1920 е премногу долга за еден човечки живот...
Кажи ми каде живеел и творел после 1913 г. Гаврил Атанасов? Во кралството на Србо-хрватите или во Бугарското царство?

Незнам Дуле..
Али знам дека творел и во Бугарското царство и во Отоманското царство и јасно се изјаснил за македонец
Треба ли да ги покажуваме сонцињата на мајка богородица???
Многу македонски симболи по црквиве и многу македонци м.м.е.
А нели сички сме си блгари од првото качество?
Дуле он не работи како роб, не дига камења или сл..
Прави икони.....
Иконописец е освен тоа живеел во планина, како може да не му биде подолго работното време??
Дуле...
Како второ неможе тој натпис да биде црконословенски кога тоа е 1877 година...
И што ако претходно изработувал Дуле икони........па го примиле во манастирот зошто бил успешен иконописец...
Има и такви случаеви нели?

Изменето од Македон - 25.Септември.2009 во 02:21
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 12:22
Grcki popis na jazicite 1912god

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 12:31

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 13:09

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

морам малкуголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаа пописот од 1912 го виде ли,Бугарскиот се води како Македонски дијалектголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Буги - ами од ова ништо не може да се прочете. Прво - каков е този грцки попис од 1912 г.? Од коj месец?

http://www.hostanimage.com/files/31ovsuqopyn6r5xgjksu.jpg
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 13:12
Кој ќе ги коментира пописите од 1912 година
Јасно стои
Маcedonian Slavs...
No comment

Од меѓународни извори де..
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 13:14
Ете Владе даде поубава слика мада и на мојата јасно се гледа каде стои Македонски па сите други под него како дијалекти,вклучувајки го и бугарскиотнамигнување
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2009 во 20:54
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Цитирај Иконостас направен од Гаврил Атанасов МАКЕДОНЕЦОТ од Берово 1877 година, на иконостасот јасно пишува МАКЕДОНЕЦ.

Ова тема ми се види интересна. Не ја читав целата, ама мислам дека треба да воскресне.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.