![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 96979899100 146> |
Автор | |
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kako da te dopram
koga kako princeza si rodena a jas paz po vitez sto trcka za da mu se najdam dur za tvoja cest se bori. Kako pogled da ti ukradam sem dodeka od sedlo od mene pogolemo dur go vlecam se sopnuvam i sepak sozaliva nasmevka mnogu mi znaci iako slednata sekunda veke ne postojam. Dodeka vo stalata za fantazii so stapce gi tepam losite megu gredite gledam kako na vitezot maramce mu davas so inicijali tvoi izvezeni a nemu usite mu gi snemuva od nasmevka siroka, jas so glavata od nemok po gredite udiram ne znam veke niz lice sto mi kape dali krv dali solzi dodeka slamata me guska i me moli na nea da se ispruzam i barem malku da te zaboravam. |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ГРЕВОВИ
Не најдовме небо - да те покриеме Не најдовме сонце - да те огрееме Дожд не најдовме - раните да ти ги измиеме, а толку си мала... Ќе имаш ли земја Гревовите да ни ги покриеш? |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Tamawa ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 26.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 41 |
Пех,пех,ех да си бех...
Пех,пех,ех да си бех...точаче, абе немаше мака да видам, две јадни тркалца на мене,смотанче, ни околина ќе загадував,ни на мајстор за уље ќе идам. Пех,пех,ех да си бех...деканче, не ме бивало за ректор,НА тешко испитче, саде "версаќе" плочки во WC-нце, саде клими во Студент отсекче, оние паѓале во несвест,ќе ме боли мало тасенце. Пех,пех,ех да си бех...фраерче, кај тато "секретарка" во фирмиче, со шмизли4е на средно Водно во количе, и ако не ми дадеше,дома пешки ќе си идеше. Пех,пех,ех да си бех...поштарче, со 30 години стаж,милина,мерачиште, торба полна пензиички,среќниче, се додека "некој" не ми ја "украдеше". Пех,пех,ех да си бех...магаренце, а не ко сега црно овциче, на сите инат ќе им терав од оправдано причиниче, и еднаш ќе си избегав од стопанот, после убав живот на зелено ливадиче. |
|
Life's a bitch,but SO AM I !!!
|
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
БИЛЕТ ВО ЕДЕН ПРАВЕЦ
Им купив билет во еден правец На сите наблагодарни мигови Од времето кога мислев дека сум среќен, Дека си среќна, На сите безлични озборувачки На моите настојувања Да те крунисам со круната На последната љубов Кога мислев дека си моја Дека сум твој, Сам сум: Без тебе И без слугата на твоите хирови Што остана без нозе Без душа без срце Без ум... |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Dali katarza konecno bidna,
dali teretot najposle padna, na ona so mislevme deka go mislime, a voopsto ne sme go svakale. Dali voopsto svativme deka za ljubov dorasnati ne sme ili za toa sto mislevme deka e ljubov. Nema nikogas da svatime zosto nie sme samo nekoi sto pogresno svakaat barajki izgovor za da go socuvame ona bednoto kako skapa dragocenost sto ne turka vo naviknata mizerija. Denes sonceto pomalku se maci zosto za nas ne sveti ili samo sme mislele deka i za nas sveti i zatoa nasmevni se ni na istok, ni na zapad nema nisto novo, a toa istoto te ceka mir sto nosi kako na umren so epitaf samoten. |
|
![]() |
|
...Well... ![]() Сениор ![]() ![]() ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
Gonichot
Kako shto lezam buden vo krevetot, obiduvajki se da ne mislam... ...so ochi, shirum otvoreni, ranlivi i slabi znaejki deka doagaat, no nemozam da gi sopram... koshmarite ...za devojkata so dolga kosa koja me cheka tamu koga drugite rozi ke svenat taa paga-venee za povtorno da stane-razcveta. Taa gi predstavuva site drugi moeto treperenje i strav... taa sekoja nok gi razotkriva Si pomisliv deka taa e edinstvenata nejziniot vektor na dvizenje zapochna koga drugite rozi ke svenat taa venee, za da procveta povtorno Taa e barana e od togash, sekoj den da gi odnese site slatki sonishta moi, nastrana sega sekoja nok nemozam a da ne ja vidam ovaa prizrak forma koja sum navistina jas koga drugite rozi ke svenat jas veneam za da razcvetam povtorno Odejki niz mojot svrten um da me podseti shto ostaviv zad sebe Dodeka sum zadovolen vo realnosta lovejki gi moite sonishta, mojata srekna sluchajnost koga drugite rozi ke svenat jas pagam za povtorno da vostanam. PS.Originalno sostavena kako The Chaser, od Angliski na Makedonski, specijalno za majstorche 62, poshto sakashe da vidi kako ke zvuchi neshto moe prevedeno na Makedonski, se nadevam deka ima i vaka nekoe znachenje tvorbata, ne sum go napravil jas ova nikogash i priznavam deka ne me bidue za prevedi na poezija od Angliski na Makedonski bash, za toa postojat posebni luge so golema nachitanost i bogat fond na zborovi, kako i da e jas se obidov za majstorche 62 da ja dolovam prikaznata vo pesnata...kako i shto mu obekav...:) Изменето од ...Well... - 27.Јуни.2008 во 20:09 |
|
![]() |
|
Nokta e bucna
iako e docna zosto demoni igraat zosto tamu kaj grobistata svetla trepkaat dodeka mrtovci veselo dzagorat koj pojak bese koj poumen bese sto ke napravea sega zivi da bea, posebno generalite koga po sekoja bitka pamet prodavaa. - Pa sto ne kazes deka si stanat ! Oni mi velat. - Nie mislevme deka kako nas si po facata tvoja na prv pogled videno ! A jas molkum navednav glava da pruzam raka kon masata golema kon skapanoto meze. |
|
![]() |
|
Sto li ke recam,
sto li ke pomislis, docna e za toa sega koga sme otvoreni i bez zastita nikakva, svetot so nas zavrsi zosto zadacata ja ispolni koga jas sum ti, a ti si jas, drzejki se za race i po zbrckuvanje na nasite povrsni ubavini. Pocnuvam so misla, koja ti ja zavrsuvas i povtorno me potiknuvas ljubovta da ja iskazam na novi milion nacini, gotovo e sega covecnosta sekojdnevna ja otfrlivme, pogledni vo ogledalo i ke me najdes mene. |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Ако некогаш ти затребам,
побарај ме на местата каде вообичаено не ни помислуваш дека може да сум сокриен. Свиткан во твојот зимски шал, се одѕивам на негласовно име, сочинето од извртената суштина на маглите и снегулките што тој ги собирал. Зачаурен под восокот на догорена свеќа, се скаменив осветлувајќи ти ги сите романтични ноќи, со овој, со оној, вчера и завчера. Небаре гладен и истоштен бездомник, буричкам по ѓубриштата каде луѓето ја фрлаат својата гордост. Се барам себе, каков што бев пред тебе. |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Lost souls
Lost souls sailing like ghost ships ‘cross the seven seas heading for the eighth. Lost souls flying like blind birds ‘cross the angry skies questing for a nest. Lost souls – drifting glowing shadows whisp`ring in the dark tree their eerie soliloquy. …And do not ask and do not wonder when a wave of joy splashes your agitation: It’s just lost souls touching - finding reconciliation. Изменето од filmadzijka - 20.Јули.2008 во 14:04 |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
samo ziveenje
se so e izgubeno saka da e najdeno teznee da e vidlivo kako moja senka koja ednas se izgubi zivot bez senka e prazen se so e prazno saka da se napolni teznee da e do vrv kako moja dusa koja ednas bese nula zivot bez dusha e dole se sto e dole saka da bide gore teznee da e lesno kako moja pesna koja ednas bila zakopana zivot bez lesno e samo ziveenje |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
Dozdot lie,
gledam prazno niz nego, svetka i grmi no lice ne mi osvetluva dodeka sedam na mesto do koe samo po kozja pateka se stiga zosto tuka site patista zavrsuvaat. Nikade ne odam milo moe, no ako odam so mene ke te zemam, no sepak se mislam deka procitana kniga sum onakva kakva ne vredi po vtor pat da se cita i mislam deka samo navikata kon mene te tera onakva od koja se dobiva rak vo podznak na devica. Kolku e milo tvoeto lice vo moite dlanki i pijam od solzite sto povremeno kapat kolku sto ima bukvi vo tvoeto ime, tuka sum milo moe za tebe sekogas i zasekogas no zosto sum ? Ima mnogu prekrasni luge nadvor ubavinata e sto ne se naogaat lesno, pogledni i ke vidis rajski vodopadi i pesoklivi pustini, ti ne si igracka sto treba da se zakluci tuku za vosh*t i muza koja go krasi svetot. |
|
![]() |
|
Stojadin Lord ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Јуни.2008 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 128 |
I ja u prazno celu noc gledam
zena mi celu noc nije kuci dosla a k'k se vrati ROSPIJA bedna smasom cu joj pogoreti usta medna |
|
![]() |
|
Stojadin Lord ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Јуни.2008 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 128 |
i ako me opet nekad nadzes u koooperaciju zadubljen megu flase prazne ne daj da me tuga sv ispije spasi me od te nakaze razne |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 96979899100 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |