|
Укината веронауката во училиштата |
Внеси реплика | страница <1 56789 10> |
Автор | ||
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ај сега да дискутираме која е научната основа на историјата и зошто децата би ја учеле?
која е научната основа на уметноста и зошто децата би ја изучувале? кога и нашата МАНУ е склоп на зборови, како Академија на науките и уметностите? дали има некаква стратегија нашето образовно сивило или чека да дојде потопот на Ное, па да ги подзаплакне корупцијата и митото во универзитетите и низ целата таа образовна лавиринтско-ориентирана патека? ме чуди само зошто им е потребен член во законот, за предмет веронаука, кога не најдов таков член за хемијата, физиката, географијата, никаде? ова како некој да го планирал, па сега ќе си играме пинг-понг, за безпари. |
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
gresis hemijata e golema nauka elektronika isto taka da ne zborime za anatomija i biologija i zoologija drugoto se opstestveni nauki no sepak nauka a nauka za veruvanje toa mi e nelogicno so ima tuka da se naucno dokazuva, veruvaj si ili ne tvoe pravo a naucno da ti objasnuva deka treba da veruvas e demagogija |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
исто како филозофскиот факултет кој те учи да филозофираш, така?
|
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dogi prijatele vo filozofijata ima pravila, toa ne se samo prikaski so nastani i paroli vo vid na dogmi |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za veronaukata:
Koga zborime za nea se misli na nauchen nachin preku sooddvetni metodi i sl da se navleze vo kauzalnostite na veruvanjata, pojdovnite osnovi, prichinite za nivnata pojava , kako i nivniot razvoj i sl. Ne se misli tuka na VISTINITOSTA na ona shto samata vera go proklamira, tuku se misli preku eden nauchen obid- preku istorisko -hronolishki prikaz da se nauchi za verite, a dali kje poveruvash toa e lichen stav ? ----- Za hemijata, biologijata, lingvistikata, ekonomijata, filozofijata, pravo i t.n....ne samo shto i jas mislam deka se pravi nauki - vo vistinska smisla na zborot, tuku i siot akademski svet istoto go misli i valorizira, no onie se "elitite"...kako i da e, barem 50 % ima vistina vo toa tvrdenje :))), vprochem, dali vo genetikata, dali vo biohemijata i dr, iako teoremata- modelot e osnoven so svoja logika, sepak bez pravilno postavuvanje na algoritmite, bez definiranje na matematichkiot model - koncepiran spored bazhichnata teorema, skoro nevozmozhno da se dojde do 'resheniata' na ona shto postavenata teorija - model go bara, za da potoa ( dokolku e vozmozhno) preku eksperiment se potvrdi....a za fizikava, osobeno onaa kvantnata interesantna e sl. izjava: "> Изменето од Marko sk - 11.Мај.2009 во 10:27 |
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Од овие твои зборови, гледам дека врска си немаш зошто постои Уставен Суд и која е неговата задача. Воопшто нема никаква ингеренција Уставниот Суд да брка стечајни управници и селски феудалци. |
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
да, ама можел да брцне во законот за приватизација ако не е добар, т.е. социјално усогласен со уставот,
Член 1 Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава. |
||
Јас сум мајстор!
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Реков немаш појма што е улогата на Уставниот Суд, и пак се потврдуваш.
Уставниот суд нема што да проценува дали еден закон е „добар“ или лош според нивни вкус. Уставниот Суд, како што кажува и самото име, има задача да го брани Уставот - да проценува дали законите кои ги носи власта (и тоа не сите, туку само оние за кои некој ќе покрене иницијатива) се во согласност со Уставот на Република Македонија. Така што приватизацијата и нејзината коруптивна извршна функција воопшто не се во надлежност на Уставниот суд, туку на Обвинителството и на другите судови, ако има причини да се оспори одредена приватизација. |
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а социјалните немири и демонстрации кои ги создадоа тој и уште некој закон се занемарлива пропратна појава?
сега ќе ме тераш да ги разлистам сите закони околу приватизацијата, ама нема проблем, ќе биде и тоа. само да утврдиме во старт, ако има некоја неусогласеност со уставот во било кој закон, уставниот суд е должен да поведе иницијатива, да не биде после, некој требало да поднесе иницијатива, ова она. ова само колку да ја утврдиме агилноста на судот, статистички. за да потоа утврдиме дали има или нема претенциозност и предрасуди, во некои одлуки, иако правно законски, тие се извршни и нема жалба по нив. |
||
Јас сум мајстор!
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
alo veronautika e temata ne stecajcite
|
||
|
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Предметот веронаука падна на уставен, и добро што падна. Ги имате „кypсевите“ па повелете. Убаво си кажа доаѓа кој колку сака и кога сака. Ете ви доказ колку се сака изучувањето на верата. Околу кypсевите: сакаш да ми кажеш дека во школите подобро се изучува јазик отколку на кypсевите во центарот за странски јазици???? Изменето од Ateist - 11.Мај.2009 во 08:36 |
||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Никаква врска со темата немаат стечајците, а уште помалку со овој подфорум. Во секој случај, мислам дека сега луѓето од владејачката структура, измислуваат секакви оправдувања да го оцрнат (во овој случај) сосема легитимното и праведно одлучување на Уставниот Суд. Може да се сетите дека не само Уставниот суд, туку и сите правни експерти кои се појавуваа на медиумите во оваа измината година, зборуваа за нарушена уставотворност при овој закон. Единственото нешто што му замерувам на Уставниот за оваа одлука, е што потклекна под притисоците на власта да не го сруши нелегитмниот предмет веронаука уште на самиот почеток, туку ги послуша да ја одложи одлуката за речиси цела година. Тоа се покажа како погрешно полтронство. |
||
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
интересно, демек уставниот суд потклекнал под притисоците на власта?
да го одложи донесувањето на одлуката. тоа само го потврдува моето тврдење дека еве и кај тебе се појавува сомнеж кон уставниот суд, дека подлегнал под притисоци. моите сомнежи се во друга насока, дека подлегнал под сопствените предрасуди, кои како сите луѓе и уставните судии ги имаат. немој да ми кажеш дека тие се оние, совршените. затоа сакав да ги погледнеме како луѓе, кои се нивните уверувања, вери, невери, идеологии и слично. затоа што сепак на крајот на денот и тие се луѓе. |
||
Јас сум мајстор!
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vekje koga zboruvame za ustavniot sud
jas smetam deka vo nego sedat debili zakonot za demografska raspredelba go tolkuvaa kako socijalen aspekt i demek ne vazel za site gragjani na RM vazel bre koj sakal da zeme pari neka se preseli vo mariovo, toa e zakonski dozvoleno, ziveenje na cela teritorija na RM bez ogranicuvanje i so???? debili taka da nitu ova odluka ne bi me iznenadila deka e debilna Изменето од anakin - 11.Мај.2009 во 10:57 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 56789 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |